Antti Tuuri, Paavo Talvelan elämä - Kertomus. Siltala 2021.
Täytyy myöntää heti kärkeen, että päällimmäinen tunne teosta lukiessani oli tyhjyys. Seuraava tunne oli turhautuminen. Kolmas tunne oli lievää suurempi ärtymys. Tuuri on ollut loistava kirjoittaja. Valitettavaa kuitenkin on, että mestarin kynä alkaa tylsyä. Ensin teos
Mannerheim-ristin ritareista ja nyt tämä.
Tuurilla on ollut taustamateriaali kunnossa. On Talvelan yksityisarkistoa ja omaisten haastattelua, muusta arkistomateriaalista puhumattakaan. Taustamateriaali on tietenkin hyvä asia tämänkaltaisessa henkilöhistoriassa. Ilman sitä kuva henkilöstä jää melko pintapuoliseksi. Kuitenkin kovin laajasti kerätty (etenkin haastattelu-) materiaali lähipiiriltä voi johtaa siihen, että kohdetta käsitellään "varovaisesti" tai "ymmärtäen". Nyt Tuuri on valinnut tämän ensimmäisen lähestymistavan, eli teksti on hyvin latteaa ja ympäripyöreää. Tuuri tietenkin on tunnettu lakonisesta ilmaisustaan, mutta tässä ei ole kyse siitä, vaan siitä, mitä kerrotaan tai jätetään kertomatta. Kävi jopa mielessäni, että olisiko Tuurilla ollut jonkinlainen rahoitus teokseen, mutta sitä ei kyllä mainita missään kohtaa teosta.
Teos kuvaa Talvelan elämän syntymästä kuolemaan. Lapsuuteen ja nuoruuteen käytetään kiitettävän vähän sivuja ja mennään melko suoraan Saksaan Jääkäripataljoonan riveihin. Pommarikurssi, vapaussota (Talvelan tapauksessa), heimosodat, sotien välinen aika, talvisota, välirauha, jatkosota, Saksan komennus, Laatokan Karjala ja sodan päätyminen sekä sotien jälkeiset vuodet. Kaikki käydään läpi kronologisessa järjestyksessä ihan harasoo. Inhimillistä puolta väläytellään aina välillä kirjeiden ja päiväkirjamerkintöjen muodossa. Kokonaisuuden kannalta on oikeastaan vähän yllättävääkin, että avioton lapsi selitetään näinkin tarkkaan.
Mitään suurempaa analyysiä kuitenkaan on turha odottaa, paitsi että Mannerheim oli Talvelan suuri idoli. Taistelukuvauksia tai sotatoimien analyysiä teos ei esitä. Silmiinpistävää on, että Tolvajärven tai jatkosodan hyökkäysvaiheen suurista tappioista on maininta, mutta ei sen kummempaa. VI AK:n komentajanvaihdos menee tässä teoksessa myöskin aika nätisti. Vähän kränää siinä Blickin ja Talvelan välillä on, mutta on mitä on. Talvelaa ei näytä suututtaneen edes se, että Lagus sai ensimmäisen Mannerheim-ristin, vaikka se hyvin tunnettu kertomus tästä olisi aivan olennainen Talvelaa käsittelevässä teoksessa. Tehtävät Saksassa käsitellään oikeastaan yllättävänkin tarkkaan läpi, kun ottaa huomioon, miten nopeasti komentajantehtävät käydään läpi. Vuodet liike-elämän palveluksessa ennen ja jälkeen toisen maailmansodan esitellään sopivan tarkasti.
Teoksen voisi kiteyttää yhteen sanaan. Se todellakin on "kertomus". Ei tämän lukeminen aivoihin satu, mutta ei tätä kyllä kannata ainakaan täyteen hintaan kaupasta ostaa.