Heikki Ylikangas, Kustaa Vaasa ja hänen uhmaajansa Kristian II:sta Nils Dackeen. Siltala 2021.
Tämän hetken Grand Old Man suomalaisessa historiantutkimuksessa on Heikki Ylikangas. Hän on yksi niistä, jotka uudistivat suomalaista historiantutkimusta 1980-luvulla tuomalla mikrohistorian Suomeen. Toinen mainittava henkilö tässä yhteydessä on tietenkin Antero Heikkinen. Ylikankaan mainetta (etenkin tällä palstalla) painaa tietenkin alas Huhtiniemi-polemiikki sekä miksei myöskin se talvisota-näytelmä. Kuitenkin on muistettava, että historioitsijana Ylikangas on Suomessa yksi suurista.
Kustaa Vaasasta kertovassa kirjassaan Ylikangas kuvaa Kustaata nimenomaan hänen vastustajiensa kautta. Ylikangas tulee tietenkin kuvanneeksi kirjassa Kalmarin unionin hajoamisen ja Ruotsin muuttumisen perintökuninkuudeksi ja esimoderniksi valtioksi. Tämä on kuitenkin sopivasti taustalla ja tarkastelun keskiössä pysyvät koko ajan Kustaa ja hänen kulloinenkin vastapuolensa. Teos ei varmaankaan tuo mitään hirveän uutta tutkimuksen kentälle, onpahan vain Ylikankaan näkemys ja tulkinta Kustaa Vaasasta henkilönä ja toimijana. Se on myös oikein hyvä muistuttaja siitä, että historioitsijan tulisi pyrkiä mahdollisimman pitkälti puolueettomuuteen tutkimusta tehdessään. Tämä ei tietenkään tarkoita Ylikankaan mukaan sitä, etteikö erilaisille tulkinnoille olisi sijaa (vaikka tietenkin hän omasta mielestään on oikeassa, kuten me kaikki), vaan että tulkintoja ei pitäisi tehdä nykyajan (kirjoitusajan) näkökulmasta, vaan ajankohdan konteksti on otettava huomioon.
Positiivista teoksessa on, että se pysyy hyvin rajauksessaan ja siinä on käytetty niin arkistolähteitä kuin aiempaa tutkimustakin. 296 sivua leipätekstiä on oikein näppärä paketti. Kuitenkin myös ikävä kyllä on jälleen kerran todettava, että kustannustoimittajien ammattikunta on joutunut Suomessa rappiolle. Teksti olisi kaivannut hyvän oikolukijan ja yhden stilisoinnin. Nyt siinä on jonkin verran omituisia ilmauksia, kuten "rautapallo, olipa se pyöreä tai pitkulainen" ja toistoa. Sama asia voidaan pahimmillaan kertoa alaluvun alussa ja lopussa ja vielä lopuksi kerrata luvun viimeisessä alaluvussa. Joko oikolukua ei pahemmin ole tehty tai sitten Ylikangas on kieltäytynyt muutoksista. No, iso ongelma tämä ei ole, mutta häiritsee välillä.
Kaiken kaikkiaan aivan suositeltava opus kaikille Pohjoismaiden vanhemmasta historiasta kiinnostuneille.
Ruvennut kiinnostamaan Suomen ja Pohjois-Suomen historia 1100- luvulta 1600-luvun alkuun. Joten pitää lukea