tulikomento
Supreme Leader
Sanderin kirja Kansalainen Kekkonen tuli kahlattua läpi. Tahti hidastui kirjan edetessä, koska ei se ollutkaan niin mielenkiintoinen kuin odotin, ja vähän vastahankaisesti tartuin siihen. Yöpakkaset ja noottikriisi sekä Suomen sisäpolitiikan tuulahdukset käytiin kyllä läpi kattavasti Kekkosen ensimmäisen presidenttikauden ajalta. USA:n suhtautuminen Suomeen ja Suomen tukemiseen on sellaista, josta en ole muualta lukenut. Jonkin verran halua oli tukea, mm. USA:n Suomen-suurlähettiläillä, mutta ei juurikaan valtion ylimmän johdon tasolla. JFK tarjosi noottikriisin alla poliittista ja taloudellista tukea, jota Kekkonen ei ollut halukas ottamaan. Kekkosen penseyden syynä on ilmeisesti ollut halu estää Suomen joutuminen kylmän sodan vääntöjen keskiöön - se ei välttämättä olisi ollut Suomelle lopulta eduksi.
Virran kirja Operaatio Kekkonen on nyt alkuvaiheissaan ja vaikuttaa mielenkiintoisemmalta. Nyt on vasta päästy Kekkosen aikaisemmista vaiheista sotien jälkeisen aikakauden alkuun, jolloin Kekkonen tutustui brittitiedustelijoihin, joista tärkein oli Suomessa jo nuoruudessaan paljon aikaa viettänyt Rex Bosley.
Eikös Bosley ollut tiedusteluhommissa Suomessa jo jatkosodan alla ? Viimeistään ainakin heti jatkosodan jälkeen. Taisi olla jollain viisiin mukana liittoutuneiden valvontakomission toiminnassa, jossa myös ryssien lisäksi briteillä oli edustus (Britannia oli julistanut joulukuussa 1941 Suomelle sodan).