tulikomento
Supreme Leader
Huollon historiaa ladattavissa kotikoneelle.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Hans von Luck, Aikakauteni vanki - Panssarikomentajan muistelmat 1939-1950. Koala-kustannus 2022. Suom. Raimo Malkamäki.
Hans von Luck onnistui värväytymään Reichswehriin jo 1929. Siellä hänet määrättiin autokomppaniaan, joka tosin nopeasti paljastui peitetoiminnaksi tulevien panssarijoukkojen kouluttamista varten. Von Luck ei kuitenkaan koskaan päässyt käymään Neuvostoliitossa koulutuksessa, vaan odotettavissa ollut komennus tyssäsi Hitlerin valtaannousuun. Von Luck toimi pääasiassa panssarijoukkojen tiedustelujoukoissa kaikilla tärkeimmillä sotanäyttämöillä Puolassa, Ranskassa, Neuvostoliitossa operaatio Barbarossan alusta tammikuuhun 1942 (ylitti Moskova-Volga -kanavan reilut 50 km Moskovasta pohjoiseen), Pohjois-Afrikka, Normandian taistelut, vetäytyminen Ranskasta ja Hattenin-Rittershoffin taistelu ja paluu itärintamalle, jossa jäi puna-armeijan vangiksi. Seurasi vankeus Neuvostoliitossa vuoteen 1950 saakka.
Von Luck on anglosaksisessa sotahistoriankirjoituksessa kohtalaisen tunnettu hahmo. Tätä auttoi osaltaan se, että hänellä tuttavia Englannissa jo ennen sotaa (ja osa näistä oli hänen vastustajanaan esim. Normandiassa), sekä tietysti se, että hän osallistui merkittäviin taisteluihin länsiliittoutuneita vastaan esim. Pohjois-Afrikassa ja vaikkapa Normandian maihinnnousun alkuvaiheessa, operaatio Goodwoodissa tai jo mainitussa Hattenin-Rittershoffin taistelussa. Sotahistorioitsija Stephen E. Ambrosen tuttavuus tuskin myöskään oli haitaksi. Lisäksi von Luck oli oikein sopiva hahmo esiin nostettavaksi saksalaisten puolelta, sillä hänellä ei ollut mitään veriruskeita syntejä sotarikosten muodossa taakkanaan.
Teoksessa von Luck käy läpi sotilasuransa ja vankeusaikansa sekä hyvin tiiviisti vankeuden jälkeisen elämänsä. Verta ja suolenpätkiä kirjan sivuilta ei pahemmin löydy ja etenkin sodan alkuvaihe on hyvin lakonista ja pintapuolista kerrontaa. "Olin pataljoonankomentaja, edettiin ja sitten Puola oli vallattu" on aikalailla kattava kuvaus esim. Puolan kampanjasta. Lisäksi suomentaja osoittaa muutamassakin kohdassa, että von Luck selkeästi muistaa väärin tapahtumia tai asioita. Tämä on kuitenkin tietyllä tavalla positiivista, koska se kertoo, että von Luck ei ole tehnyt muistelmiaan mikään sotahistoriateos kädessään, vaan todellakin on yrittänyt muistella tapahtumia. Silti pientä jälkiviisautta ja ehkä aavistuksenomaista valkopesua on teoksesta havaittavissa, mutta ei missään nimessä yhtä paljon kuin joissain muissa muistelma- tai elämäkertateoksissa.
Tekstiä on 479 sivua, josta 377 sotaa edeltävää ja (pääasiassa) sota-aikaa. Suomennos on ihan toimiva ja von Luck kertojana melko hyvä ja monestikin tapahtumien polttopisteessä, eikä missään sivustan varmistamisessa toissijaisella sotanäyttämöllä. Suosittelen tutustumaan, jos toinen maailmansota Euroopassa kiinnostaa.
Joo, Malkamäki on hyvä suomentaja. Sekin hyvä puoli on, että hän ei lisäile omia mielipiteitään. Valtosen suomennokset olivat aina täynnä hänen mielipiteitään.Minusta Raimo Malkamäen käännökset ovat olleet ihan onnistuneita. Koala käytti saksalaisen ilmasotakirjallisuuden kääntämisessä aiemmin Hannu Valtosta, mutta tämä lienee nyt jo lopettanut käännöshommat. Malkamäki ei taida olla varsinaisesti Valtosen tapaan ilmasotahistorian tuntija, mutta saksalaisia maasotapuolen muistelmia tämä kääntää minusta ihan hyvin.
Bosleyn, Magillin ja muitten brittiagenttien puuhista Suomessa ennen jatkosotaa on kirja: Hänen majesteettinsa agentit, kirjoittanut Juho Kotakallio.Eikös Bosley ollut tiedusteluhommissa Suomessa jo jatkosodan alla ? Viimeistään ainakin heti jatkosodan jälkeen. Taisi olla jollain viisiin mukana liittoutuneiden valvontakomission toiminnassa, jossa myös ryssien lisäksi briteillä oli edustus (Britannia oli julistanut joulukuussa 1941 Suomelle sodan).
Mielenkiintoista vaihtelua tuo hyvin tehty piirroskuvitus.
Löytyipä tuollainen divarista. Uusi!! Olen aloittelemassa. Jos kiinnostaa puskasodat, niin tässä olisi oiva kirja!
Tuollainen kirja tuli mieleen kuin "Suomalainen kansanusko - Samaaneista saunatonttuihin", Kirjoittaja Risto Pulkkinen. Muistanpa itsekin yhden oikeusjutun 1600- luvulta, jossa nainen kertoi lapsensa isän olleen saunatonttu. Että sattuihan sitä.
Huollon historiaa ladattavissa kotikoneelle.
Aviorikoksesta saattoi kyllä pää pudota, mutta naimaton selvisi ehkä vain häpeärangaistuksella, joskus katsottiin sormien läpi kokonaan. Voi olla että tuolla saunatonttu- tarinalla suojeltiin jotakuta avioliitossa elänyttä miestä, kun taas nainen oli naimaton.Eikös 1600-luvulla tietoinen avioliiton ulkopuolinen seksi ollut kuolemantuomion arvoinrn juttu.
Kyllä siinä keksii sitten tarinaa
Aviorikoksesta saattoi kyllä pää pudota, mutta naimaton selvisi ehkä vain häpeärangaistuksella, joskus katsottiin sormien läpi kokonaan. Voi olla että tuolla saunatonttu- tarinalla suojeltiin jotakuta avioliitossa elänyttä miestä, kun taas nainen oli naimaton.
Ja nuo kuolemantuomiotkin menivät aina hovioikeuteen, jossa ne tapasivat muuttua sakkorangaistuksiksi. Vakavin oli ns. kaksinkertainen huoruus, jossa kumpikin osapuoli oli tahollaan naimisissa. Silloin saattoi kirves heilahtaa helpommin. Mutta jos piika tunnisti savusaunan hämärässä köyrineen hahmon vaikka tontuksi, niin selvisi todennäköisesti sakoilla, johon rahat tulivat sitten siltä tontulta.1700-luvulla taisi meno muuttua liberaalimmaksi. Jos pystyi todistamaan, että oli "lemnennostatuksen" takia hairahtunut niin se oli sillä selvä
Lisätäänpä vielä että 1734 Ruotsin lainsäädäntö uusittiin ja ankarimmat säännöt poistuivat. Tuo 1734 laki oli todella pitkään käytössä, jotain osia saattaa olla edelleenkin.1700-luvulla taisi meno muuttua liberaalimmaksi.
Lisätäänpä vielä että 1734 Ruotsin lainsäädäntö uusittiin ja ankarimmat säännöt poistuivat. Tuo 1734 laki oli todella pitkään käytössä, jotain osia saattaa olla edelleenkin.