Kirjat

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Museo
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Hans von Luck, Aikakauteni vanki - Panssarikomentajan muistelmat 1939-1950. Koala-kustannus 2022. Suom. Raimo Malkamäki.

Hans von Luck onnistui värväytymään Reichswehriin jo 1929. Siellä hänet määrättiin autokomppaniaan, joka tosin nopeasti paljastui peitetoiminnaksi tulevien panssarijoukkojen kouluttamista varten. Von Luck ei kuitenkaan koskaan päässyt käymään Neuvostoliitossa koulutuksessa, vaan odotettavissa ollut komennus tyssäsi Hitlerin valtaannousuun. Von Luck toimi pääasiassa panssarijoukkojen tiedustelujoukoissa kaikilla tärkeimmillä sotanäyttämöillä Puolassa, Ranskassa, Neuvostoliitossa operaatio Barbarossan alusta tammikuuhun 1942 (ylitti Moskova-Volga -kanavan reilut 50 km Moskovasta pohjoiseen), Pohjois-Afrikka, Normandian taistelut, vetäytyminen Ranskasta ja Hattenin-Rittershoffin taistelu ja paluu itärintamalle, jossa jäi puna-armeijan vangiksi. Seurasi vankeus Neuvostoliitossa vuoteen 1950 saakka.

Von Luck on anglosaksisessa sotahistoriankirjoituksessa kohtalaisen tunnettu hahmo. Tätä auttoi osaltaan se, että hänellä tuttavia Englannissa jo ennen sotaa (ja osa näistä oli hänen vastustajanaan esim. Normandiassa), sekä tietysti se, että hän osallistui merkittäviin taisteluihin länsiliittoutuneita vastaan esim. Pohjois-Afrikassa ja vaikkapa Normandian maihinnnousun alkuvaiheessa, operaatio Goodwoodissa tai jo mainitussa Hattenin-Rittershoffin taistelussa. Sotahistorioitsija Stephen E. Ambrosen tuttavuus tuskin myöskään oli haitaksi. Lisäksi von Luck oli oikein sopiva hahmo esiin nostettavaksi saksalaisten puolelta, sillä hänellä ei ollut mitään veriruskeita syntejä sotarikosten muodossa taakkanaan.

Teoksessa von Luck käy läpi sotilasuransa ja vankeusaikansa sekä hyvin tiiviisti vankeuden jälkeisen elämänsä. Verta ja suolenpätkiä kirjan sivuilta ei pahemmin löydy ja etenkin sodan alkuvaihe on hyvin lakonista ja pintapuolista kerrontaa. "Olin pataljoonankomentaja, edettiin ja sitten Puola oli vallattu" on aikalailla kattava kuvaus esim. Puolan kampanjasta. Lisäksi suomentaja osoittaa muutamassakin kohdassa, että von Luck selkeästi muistaa väärin tapahtumia tai asioita. Tämä on kuitenkin tietyllä tavalla positiivista, koska se kertoo, että von Luck ei ole tehnyt muistelmiaan mikään sotahistoriateos kädessään, vaan todellakin on yrittänyt muistella tapahtumia. Silti pientä jälkiviisautta ja ehkä aavistuksenomaista valkopesua on teoksesta havaittavissa, mutta ei missään nimessä yhtä paljon kuin joissain muissa muistelma- tai elämäkertateoksissa.

Tekstiä on 479 sivua, josta 377 sotaa edeltävää ja (pääasiassa) sota-aikaa. Suomennos on ihan toimiva ja von Luck kertojana melko hyvä ja monestikin tapahtumien polttopisteessä, eikä missään sivustan varmistamisessa toissijaisella sotanäyttämöllä. Suosittelen tutustumaan, jos toinen maailmansota Euroopassa kiinnostaa.

Minusta Raimo Malkamäen käännökset ovat olleet ihan onnistuneita. Koala käytti saksalaisen ilmasotakirjallisuuden kääntämisessä aiemmin Hannu Valtosta, mutta tämä lienee nyt jo lopettanut käännöshommat. Malkamäki ei taida olla varsinaisesti Valtosen tapaan ilmasotahistorian tuntija, mutta saksalaisia maasotapuolen muistelmia tämä kääntää minusta ihan hyvin.
 
  • Tykkää
Reactions: EK
Minusta Raimo Malkamäen käännökset ovat olleet ihan onnistuneita. Koala käytti saksalaisen ilmasotakirjallisuuden kääntämisessä aiemmin Hannu Valtosta, mutta tämä lienee nyt jo lopettanut käännöshommat. Malkamäki ei taida olla varsinaisesti Valtosen tapaan ilmasotahistorian tuntija, mutta saksalaisia maasotapuolen muistelmia tämä kääntää minusta ihan hyvin.
Joo, Malkamäki on hyvä suomentaja. Sekin hyvä puoli on, että hän ei lisäile omia mielipiteitään. Valtosen suomennokset olivat aina täynnä hänen mielipiteitään.
 
Eikös Bosley ollut tiedusteluhommissa Suomessa jo jatkosodan alla ? Viimeistään ainakin heti jatkosodan jälkeen. Taisi olla jollain viisiin mukana liittoutuneiden valvontakomission toiminnassa, jossa myös ryssien lisäksi briteillä oli edustus (Britannia oli julistanut joulukuussa 1941 Suomelle sodan).
Bosleyn, Magillin ja muitten brittiagenttien puuhista Suomessa ennen jatkosotaa on kirja: Hänen majesteettinsa agentit, kirjoittanut Juho Kotakallio.
Bosleyn 1920-luvun lopulla syntynyt poika Anthony Bosley oli Heinolan lintutarhan perustaja.
 
9780620215732.jpg


Löytyipä tuollainen divarista. Uusi!! Olen aloittelemassa. Jos kiinnostaa puskasodat, niin tässä olisi oiva kirja!
 
Paljon hyviä kuvia on plussaa...
 
Parin euron divarilöytö. Tämä taitaa olla Carl Hamilton -sarjan ensimmäinen romaani. Ja käsittääkseni vahvat vasemmistosympatiat omaava Guillou halusi kirjoittaa jonkinlaisen agenttiparodian. Upposi kuitenkin ihan täysiverisenä jännärinä ruotsalaiseen lukijakuntaan ja sittemmin myös suomalaisiin lukijoihin. Elokuvaversio ilmestyi 80-luvun lopulla. Hamiltonia taisi näytellä tuolloin Stellan Skarsgård.

sm_002f987fdf7e793858e9c02c.jpg
 
Tämä on vuodelta 2006 ja aiheena on neuvostoajan itsesensuuri. Mutta jos neuvostovastaisuuden tilalle vaihtaa vaikkapa monikultturismin, niin sama kaiku on askelten. Sillä erolla, että "neuvostovastaisesta" kirjoittelusta ei tullut kovinkaan monta "vihapuhetuomiota" verrattuna monikultturismin kritiikkiin.
 

Liitteet

  • 20230410_120021_compress63.jpg
    20230410_120021_compress63.jpg
    763 KB · Luettu: 9
BB72DB6C-3D5B-4B05-9B92-3AFE691DFB7C-972x1440.jpeg

Onkohan tämä sattunut jo palstajäsenistön lukulistalle? Mukavan ohkainen kirja olisi nopeasti luettavaksi. Mutta mahtaakohan siinä olla paljoakaan uutta.

Lauri Sutela ainakin näyttää saavan ansaitsemaansa kunniaa työstään ja tekemisistään.

Käsitellään myös Koiviston päättämät tulkinnat YYA-sopimuksen päättymisestä ja rauhansopimuksen sotilaallisten ehtojen lakkaamisesta.
 
Tuollainen kirja tuli mieleen kuin "Suomalainen kansanusko - Samaaneista saunatonttuihin", Kirjoittaja Risto Pulkkinen. Muistanpa itsekin yhden oikeusjutun 1600- luvulta, jossa nainen kertoi lapsensa isän olleen saunatonttu. Että sattuihan sitä.

Eikös 1600-luvulla tietoinen avioliiton ulkopuolinen seksi ollut kuolemantuomion arvoinrn juttu.

Kyllä siinä keksii sitten tarinaa
 
Eikös 1600-luvulla tietoinen avioliiton ulkopuolinen seksi ollut kuolemantuomion arvoinrn juttu.

Kyllä siinä keksii sitten tarinaa
Aviorikoksesta saattoi kyllä pää pudota, mutta naimaton selvisi ehkä vain häpeärangaistuksella, joskus katsottiin sormien läpi kokonaan. Voi olla että tuolla saunatonttu- tarinalla suojeltiin jotakuta avioliitossa elänyttä miestä, kun taas nainen oli naimaton.
 
Grigoris Balakian, Armenialainen Golgata - Muistelmat kansanmurhan vuosilta 1914-1919. Basam Books 2021. Suomentanut Heikki Salojärvi.

Grigoris Balakian oli armenialaiskirkon pappi, joka huhtikuussa 1915 karkotettiin Konstantinopolista yhdessä noin 250 muun armenialaisen kulttuurivaikuttajan kanssa. Balakiania ja muita lähdettiin kuljettamaan halki Turkin kohti lopullista karkotuspaikkaansa Osmani-imperiumin sisäosissa. Matkalla karkotetut alkavat pikkuhiljaa ymmärtää, että heidän kohtalonsa on vain yksi pieni osa turkkilaisten järjestämästä armenialaisten kansanmurhasta. Balakianin onnistui lopulta paeta saattueesta ja niinpä hän jäi henkiin. Hän piilotteli, etenkin saksalaisilla rautatietyömailla, turkkilaisilta viranomaisilta sodan päättymiseen asti. Pian sodan jälkeen hän matkusti länsimaihin ja kuoli Ranskassa vuonna 1934.

Balakianin teoksen ensimmäinen osa ilmestyi jo 1922 Ranskassa. Armenialaisten kansanmurhasta oli liikkunut tietoja länsimaissa jo maailmansodan aikaan, mutta kirja oli voimakas silminnäkijän kuvaus tapahtumista. Turkki ei tänäkään päivänä ole tunnustanut kansanmurhaa tapahtuneeksi. Balakian oli hyvin koulutettu ja kirjallisesti lahjakas ja hän on yhdistänyt teoksessaan sekä suoraa omakohtaista muistelua että muilta kerättyä aineistoa. Teos kuvaa hyvin, kuinka järjestelmällinen ja hyvin suunniteltu kansanmurha oli. Samalla se oli suorastaan käsittämättömän julma, sillä tappaminen ulkoistettiin pääasiassa tavalliselle siviiliväestölle ja erikseen muodostetuille "kuolemanpartioille", jotka suorittivat tappamisen pääasiassa "käsipelissä".

Teos on erittäin mielenkiintoinen ja kuvaa hyvin 1900-luvun alun Turkin kaksijakoisuutta. Se on toisaalta moderniin länsimaisuuteen pyrkivä, mutta samanaikaisesti jonnekin menneille vuosisadoille pysähtynyt. Kaiken kattava korruptio auttaa Balakiania, joka pystyy viranomaiset lahjomalla ostamaan henkensä piilottelunsa aikana. Balakian oli nimittäin erittäin haluttu saalis kansanmurhan kokonaiskuvan kannalta, sillä armenialaisten kirkko oli hyvin tärkeässä osassa armenialaisten kansallishengen ja identiteetin luomisessa ja säilyttämisessä.

Suosittelen tutustumaan tänäkin päivänä ajankohtaiseen teokseen.
 
Aviorikoksesta saattoi kyllä pää pudota, mutta naimaton selvisi ehkä vain häpeärangaistuksella, joskus katsottiin sormien läpi kokonaan. Voi olla että tuolla saunatonttu- tarinalla suojeltiin jotakuta avioliitossa elänyttä miestä, kun taas nainen oli naimaton.

1700-luvulla taisi meno muuttua liberaalimmaksi. Jos pystyi todistamaan, että oli "lemnennostatuksen" takia hairahtunut niin se oli sillä selvä
 
1700-luvulla taisi meno muuttua liberaalimmaksi. Jos pystyi todistamaan, että oli "lemnennostatuksen" takia hairahtunut niin se oli sillä selvä
Ja nuo kuolemantuomiotkin menivät aina hovioikeuteen, jossa ne tapasivat muuttua sakkorangaistuksiksi. Vakavin oli ns. kaksinkertainen huoruus, jossa kumpikin osapuoli oli tahollaan naimisissa. Silloin saattoi kirves heilahtaa helpommin. Mutta jos piika tunnisti savusaunan hämärässä köyrineen hahmon vaikka tontuksi, niin selvisi todennäköisesti sakoilla, johon rahat tulivat sitten siltä tontulta.
 
Lisätäänpä vielä että 1734 Ruotsin lainsäädäntö uusittiin ja ankarimmat säännöt poistuivat. Tuo 1734 laki oli todella pitkään käytössä, jotain osia saattaa olla edelleenkin.

Varmaan koku vuosikymmen sitten luin noista jutuista. Niin ei muista enää kaikkea kunnolla.

Mutta mukavaa aikaa tuollainen
 
Back
Top