Martti J. Kari & Antero Holmila. Miksi Venäjä toimii niin kuin se toimii. Docendo 2023.
Martti J. Kari lienee tällä palstalla kaikkien tuntema entinen Pääesikunnan apulaistiedustelupäällikkö (eversti evp) ja nykyinen Jyväskylän yliopiston työelämäprofessori. Julkkis hänestä tuli
Tiedustelueverstin arvio Venäjästä -videon myötä. Teoksen alussa viitataan videoon ja kerrotaan sen olevan kirjankin pohjana. Antero Holmila on Jyväskylän yliopiston historian professori, joka on erikoistunut toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan.
Teoksesta saatiin aikaan pienimuotoinen kirjasotakin, kun Hesarin arvio ei ollut kovin myötäsukainen. En ole kyseistä kritiikkiä lukenut, koska halusin ensin muodostaa oman mielipiteeni kirjasta. Luen sen myöhemmin ihan uteliaisuudesta.
Täytyy myöntää heti kärkeen, että ihan 100% vaikuttunut en kirjasta ole. Siinä on 371 sivua leipätekstiä, vailla nootitusta. Noin 70 sivua käsitellään Venäjän historiaa ennen Neuvostoliittoa, noin 130 sivua Neuvostoliiton historiaa ja Putinin Venäjää sekä nykyisiä tapahtumia noin 150 sivua. Lopuksi vielä 10 sivua ennusteita siitä, mitä voi olla tulossa. Kun tässä nyt on tullut viime aikoina lueskeltua Venäjän ja Itä-Euroopan historiaa, niin huvittavalla tavalla pisti silmään, että teoksen antama kuva Venäjän vanhemmasta historiasta on juuri se sama, jota venäläiset itse tyrkyttävät. Mongolit ovat ulkopuolisia sortajia ja venäläiset saavat kukistettua heidän ikeensä ja hirveän tiiviiltä pakkaukselta se vanha Venäjä vaikuttaa. Venäläiset (epäselvästi) nimetään Borodinon taistelun voittajaksi sen kummemmin perustelematta, vaikka tuosta voidaan olla vähintään kolmea mieltä. Ja yleensä kai Napoleonin katsotaan voittaneen.
Neuvostoliiton historiaa kerrataan vähän tarkemmin. Siellä ihmetyttää tuo alaotsikoksikin nostettu "
Lokakuun vallankaappaus" -termi. Tuota olisi kannattanut kyllä perustella aika paljon enemmän, kun se "lokakuun vallankumous" on kuitenkin yleisesti vakiintunut nimitys. Tuhatsevskin kohdalla ihmetytti, että miksi vanha tiedustelumies ei mainitse Saksan Neuvostoliittoon ujuttamia "tietoja" Tuhatsevskin johtamasta sotilasvallankaappauksesta. Kuuban kriisi tulee kuin tyhjästä, eikä esimerkiksi edellisen vuoden Berliinin kriisiä mainita, vaikka silloin Yhdysvallat ja Neuvostoliitto olivat vielä lähempänä ydinsotaa. Ja siitä 1993 duuman ja presidentti Jeltsinin valtataistelusta voi esittää muitakin tulkintoja kuin "vallankaappausyritys". Presidentin valtaoikeuksia lisättiin vasta tuon tapahtuman jälkeen ja suomalaisessakin tutkimuksessa on esitetty tulkintoja, että Jeltsinillä ei ollut oikeutta tuossa tilanteessa hajottaa duumaa. Lisäksi tuohon yhteyteen olisi teoksen hengessä sopinut oikein mainiosti se huomio, että hyväksymällä Jeltsinin toimet, länsi ilmaisi Venäjälle, että kaikki keinot vallan hallussa pitämiseen ovat sallittuja, kunhan vain joku pitää Venäjällä langat käsissään.
Ehdottomasti parasta antia on se loppu, jossa tullaan 2000-luvulle ja Putinin valtakauteen. Asia sinänsä on tuttua jo tuosta Karin luennosta, joten kovin tarkasti en ryhdy referoimaan päälukua. Putinin kaudella Venäjä on muuttunut (jälleen) totalitääriseksi valtioksi, eivätkä kirjoittajat epäröi käyttää fasismi-termiä. Rikollisuuden ja valtiokoneiston kytköksiä esitellään, hybridi- ja informaatiosodankäynnin periaatteista kerrotaan esimerkkien kanssa (Jessika Aro on päässyt sekä lähteisiin, että tekstiin), on Russkij Mir ja analyysiä tiedustelun epäonnistumisesta Ukrainassa ennen helmikuun 2022 hyökkäystä.
Kokonaisuutena sanoisin, että tuota vanhan Venäjän ja Neuvostoliiton historiaa olisi kannattanut karsia - paljon. Totta kai se pohjustaa nykytilannetta ja on tärkeää, mutta ei tällä tavoin toteutettuna. Etenkään, kun kirjoittajina on kaksi professoria, jotka ovat erikoistuneet nimenomaisesti Venäjään ja historiaan. Joo-o, voi sitä Venäjän historiaa tuollakin tavalla selittää, eikä siellä mitään valtavia virheitä ole, mutta aika köykäinen on kyllä tuotos. Siellä on hirveästi irrallisia heittoja ja löysää tulkintaa, jollaista itsekin pystyisin tööttäämään ulos vaikkapa
maanpuolustus.net -sivustolle parin jallupaukun jälkeen olutta lipittäessäni. Sen sijaan se analyysi nyky-Venäjästä on hyvä. Ei siinä mitään kovin uutta ole, jos on Galeottia tai Gesseniä lukenut, mutta silti.
Eli oli ihan hyvä kirja, mutta ei todellakaan mikään huipputeos ja ainakaan tätä ei kannata käyttää tuon Venäjän historian osalta minään lähdeteoksena.