Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Näkyykö kirjassa Jalosen ideologinen tausta (=virallisesti kepulainen, mutta vaikuttaa kovin vasemmistolaiselta)?Löysin tänään halvalla nettidivarista. Luin tämän muutama vuosi sitten ja tykkäsin. Pohjautuu Summaa puolustaneiden miesten yksityiseen kirjeenvaihtoon ja päiväkirjamerkintöihin muistaakseni. Antaa minusta ihan hyvän kuvan siitä millainen oli talvisodan suomalainen rivimies.
Katso liite: 79942
Hyvä kirja. Kirjoittelin oman näkemykseni tänne.Löysin tänään halvalla nettidivarista. Luin tämän muutama vuosi sitten ja tykkäsin. Pohjautuu Summaa puolustaneiden miesten yksityiseen kirjeenvaihtoon ja päiväkirjamerkintöihin muistaakseni. Antaa minusta ihan hyvän kuvan siitä millainen oli talvisodan suomalainen rivimies.
Katso liite: 79942
Katso liite: 79943
Mari Luukkosen poliittisen historian väitöstutkimukseen (Turun yliopisto 2022) perustuva teos Rautaesiripun varjossa, Supo idän ja lännen jännitekentässä 1978 - 1990 kertoo Seppo Tiitisen kaudesta Supon päällikkönä sekä hieman ajasta ennen ja jälkeen sitä. Hyvin kirjoitettu ja mielenkiintoinen mm. arkistolähteisiin laajasti perustuva teos Suojelupoliisista YYA-ajan loppupuolella.
Hyvää luettavaa tiedustelun historiasta ja YYA-Suomen ulkopoliittisesta pelistä idän ja lännen välillä kiinnostuneille.
Päälinjat referoin muistinvaraisesti täällä:
Näkyykö kirjassa Jalosen ideologinen tausta (=virallisesti kepulainen, mutta vaikuttaa kovin vasemmistolaiselta)?
Hyvä kirja. Kirjoittelin oman näkemykseni tänne.
Tiitisen aikana Supolle muodostui aika laajat ja tuottoisat yhteistyösuhteet länsitiedustelun kanssa jokseenkin koko läntisessä Euroopassa sekä vähän muuallakin. Belgian tiedustelupomon rooli oli Supon kansainvälisten yhteyksien avaamisessa tärkeä. Alankomaiden tiedustelupomo tarjoutui toimimaan suosittelijana Belgian suuntaan ja Belgian sanoi olevan avain yhteistyöhön suuressa osassa Eurooppaa, ja niin kävikin. Ko. belgialaisen saamista kansainvälisistä kunniamerkeistä päätellen saman palveluksen oli tehnyt monelle muullekin maalle. Harmi kun en enää vaan muista nimeä. EDIT: Suomeltakin sai komentajatason kunniamerkin.Tiitinen muistaakseni tuossa kertoo mitenkä YYA-Suomeen suhtauduttiin nihkeästi läntisten tiedustelu- ja turvallisuuspalveluiden taholta. Belgia taisi sitten olla ensimmäinen, joka otti Supon "siipiensä alle" ja avasi ovia läntiseen Eurooppaan.
Tiitisen aikana Supolle muodostui aika laajat ja tuottoisat yhteistyösuhteet länsitiedustelun kanssa jokseenkin koko läntisessä Euroopassa sekä vähän muuallakin. Belgian tiedustelupomon rooli oli Supon kansainvälisten yhteyksien avaamisessa tärkeä. Alankomaiden tiedustelupomo tarjoutui toimimaan suosittelijana Belgian suuntaan ja Belgian sanoi olevan avain yhteistyöhön suuressa osassa Eurooppaa, ja niin kävikin. Ko. belgialaisen saamista kansainvälisistä kunniamerkeistä päätellen saman palveluksen oli tehnyt monelle muullekin maalle. Harmi kun en enää vaan muista nimeä. EDIT: Suomeltakin sai komentajatason kunniamerkin.
Ja kyllä YYA-Suomen läheisyys Neuvostoliiton kanssa herätti myös epäilyksiä, joita sitten jouduttiin paikkailemaan kun selville saatiin, eikä kaikkea selville varmaan saatukaan. Monenvälisen kansainvälisen yhteistyön ensimmäinen yritys, terrorismin vastainen läntinen (ja huonosti toimiva) EY-maiden yhteistyöelin jäi Suomelta saavuttamatta osin oman jahkailun, mutta myös mahdollisesti esim. Ranskan epäilyjen vuoksi.
Kaikkineen Suomi sai kyllä paljon apuja lännestä ja varmasti toisinkin päin.
Tämä avasi hyvin venäläisten mielenlaatua, syvälle on juurrutettu propaganda länttä vastaan.
Heiskasen Raimoa ketutti aikoinaan pahasti kun Suomesta ei ketään kutsuttu uuden leopardin esittelyyn. Muut puolueettomat eurooppalaismaat päästettiin kyllä paikalle. Toisaalta kun oikeat kontaktit saatiin avattua Suomen radiotiedustelun tulokset oli kovaa valuuttaa kv. tietojen vaihdossa.Tiitisen aikana Supolle muodostui aika laajat ja tuottoisat yhteistyösuhteet länsitiedustelun kanssa jokseenkin koko läntisessä Euroopassa sekä vähän muuallakin. Belgian tiedustelupomon rooli oli Supon kansainvälisten yhteyksien avaamisessa tärkeä. Alankomaiden tiedustelupomo tarjoutui toimimaan suosittelijana Belgian suuntaan ja Belgian sanoi olevan avain yhteistyöhön suuressa osassa Eurooppaa, ja niin kävikin. Ko. belgialaisen saamista kansainvälisistä kunniamerkeistä päätellen saman palveluksen oli tehnyt monelle muullekin maalle. Harmi kun en enää vaan muista nimeä. EDIT: Suomeltakin sai komentajatason kunniamerkin.
Ja kyllä YYA-Suomen läheisyys Neuvostoliiton kanssa herätti myös epäilyksiä, joita sitten jouduttiin paikkailemaan kun selville saatiin, eikä kaikkea selville varmaan saatukaan. Monenvälisen kansainvälisen yhteistyön ensimmäinen yritys, terrorismin vastainen läntinen (ja huonosti toimiva) EY-maiden yhteistyöelin jäi Suomelta saavuttamatta osin oman jahkailun, mutta myös mahdollisesti esim. Ranskan epäilyjen vuoksi.
Kaikkineen Suomi sai kyllä paljon apuja lännestä ja varmasti toisinkin päin.
Kuuban ohjuskriisi: käsittääkseni Max Hastingsilta on taannoin ilmestynyt aiheesta kirja.