Ehkä. Mutta minun pitäisi ajaa yli 1000 km lenkki kyseiseen arkistoon ja takaisin. En aja.Tuolla on vissiin se, mitä luennosta suomalaisissa arkistoissa on:
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Ehkä. Mutta minun pitäisi ajaa yli 1000 km lenkki kyseiseen arkistoon ja takaisin. En aja.Tuolla on vissiin se, mitä luennosta suomalaisissa arkistoissa on:
Minusta kirja oli pettymys. Karjalainen ei uskalla esittää tarpeeksi tiukkaa sotataidollista kritiikkiä suomalaisen ylemmän tason johtajista. Tosin eipä juuri kukaan muukaan kirjoittaja. Ärsyttävää on se, ettei tuota Nobisin luennon suomennosta ole kukaan julkaissut edes liitteenä. Ja käsittääkseni sitä ei ole edes digitoitu, kuten ei muutakaan mielenkiintoisinta aineistoa. Joten pitäisi käydä joko paikan päällä arkistossa tai tilata murhaavan hintaiset kopiot.
Tuolla on vissiin se, mitä luennosta suomalaisissa arkistoissa on: Yhdistelmä luennoista, jotka saksalainen eversti Nobis piti suomalaisille esiupseereille SK. PK:lla 10.-12.1-1944. T 21911/1. KA.
Olen noita Tynkkysen referaatteja lukenut, mutta referaatit ovat aina vain valju kuva alkuperäisestä. Siksi haluaisinkin lukea sen alkuperäisen luentotekstin kokonaan.Vesa Tynkkynen (kenraalimajuri, Mpkk:n rehtori, Mpkk:n sotahistorian professori) on vuonna 2014 pitänyt Suomen Sotahistoriallisessa Seurassa esitelmän "Suomen sotilaallinen tilanne tammikuussa 1944" (ss. 16-32), jossa referoidaan Nobisin luentoja. Alla näyte referoinnista.
"Nobisin luentosarja perustui saksalaisten vuonna 1943 saamiin itärintaman sotakokemuksiin. Hän käsitteli puna-armeijan operaatioiden kahta keskeistä piirrettä. Toinen oli suurhyökkäyksenä toteutettava ns. läpimurtoon tähtäävä rintamahyökkäys ja toinen oli tulen käyttö syvissä operaatioissa. Nobis totesi, että suurhyökkäys muodostui jalkaväen massamaisesta käytöstä murtokohdassa, panssaroitujen yhtymien käytöstä syvällä alueella sekä tykistön että kranaatinheittimistön ja raketinheittimistön jatkuvasta tulesta hyökkäyksen edetessä. Maavoimien hyökkäyksiin liittyi ilmavoimien välitön tulituki. Luennoissa korostettiin erikseen sitä, että puna-armeija oli kyennyt erittäin taitavasti salaamaan suurhyökkäykseen liittyvät valmistelut. Lisäksi valmisteluihin oli yleensä liittynyt harhauttamista todellisen toiminnan peittämiseksi."
Tynkkysen esitelmän loppusanoissa mm. todetaan:
"Vaikka tammikuussa alkanut Leningradin saarron lopullinen murtuminen johti Päämajan päätöksiin Karjalan kannaksen puolustuksen vahventamisesta, ei kenttäarmeijalla ollut ymmärrystä puna-armeijan taktiikan ja taistelutekniikan kehittymisestä asemasodan vuosien aikana. Päämajan operatiivisen osaston päälliköllä, eversti V. Nihtilällä oli selvä kuva niin tulevan hyökkäyksen painopisteestä kuin puna-armeijan suurhyökkäyksen asettamista haasteista puolustuksen järjestelyille. Nihtilä oli kuitenkin melko yksin mielipiteittensä kanssa."
Tynkkysen esitelmän mukaan luentosarjan suomennoksen "painos" oli 800 kappaletta. Noista on lienee arkistoitu useampi kappale, koska Tynkkysen lähdeluettelossa teos on eri numerolla ja vähän eri niminenkin: 26 Eversti Nobisin pitämien luentojen suomenkielinen yhdistelmä. T 21443, KA.
"Päämajan koulutusosasto käänsi Nobisin materiaalin suomeksi ja jakoi sen yhtymille useampana kappaleena. Koko jakelun laajuus oli 800 kappaletta. Jossain määrin outoa on se, että jaettuun käännösmateriaaliin ei sisällytetty saksalaisten puolustuksen rakennetta ja siitä saatuja kokemuksia käsittelevää osuutta. Näin meneteltiin ilmeisesti salaamissyistä. Joka tapauksessa rintamajoukot jäivät ilman tärkeää tietoa."
Löysin tämän Prisman alelaarista. Kertoo siitä miten ryssä solutti illegaaleja vakoojiaan Yhdysvaltoihin ja miten FBI:n vastavakoilu pääsi asiasta vihille.
Katso liite: 79042
Suosittelen minäkin. Hyvä kuvaus ryssänmaan tiedustelun toimintamalleista pitemmällä aikajänteellä.Tämäpä oli hyvä ja mielenkiintoinen. Kuvaa kyllä hyvin sitä mitenkä ryssä hyödyntää länsimaisten yhteiskuntien avoimuutta. Identiteettivarkaudet ja valehenkilöllisyyksien tehtailu tosin muuttui 9/11 jälkeen entistä vaikeammaksi kun rajatarkastukset tiukkenivat ja mm. biometriset passit otettiin käyttöön. Silti, ryssä on mieltynyt käyttämään illegaaleja, koska tämä on syvällä SVR:n, FSB:n ja GRU:n toimintakulttuureissa ja juuri tätä ex-KGB upseeri Putler itse haluaa. Viimeisimpien Yhdysvaltoihin soluttautuneiden ja kiinni jääneiden illegaalien jäljille päästiin FBI:n ja CIA:n yhteisoperaatiossa. Onnistuivat värväämään venäläisen tiedustelu-upseerin, joka paljasti valehenkilöt. Mies onnistuttiin myös saamaan ajoissa pois Moskovasta. Suosittelen kirjaa hyvistä vakoilutarinoista tykkääville.
Suosittelen minäkin. Hyvä kuvaus ryssänmaan tiedustelun toimintamalleista pitemmällä aikajänteellä.
Tämäkin on hyvä ja yleissivistävä opus.
Sakari Selin. Kapina joka kukistettiin - Sotapäiväkirja Budapestista 1956. Ajatus Kirjat 2006.
Olipa kirja. Sakari Selin toimi jatkosodan aikana Tampereella maanalaisessa kommunistien vastarintaryhmässä. 1990-luvulla hän kirjoitti tapahtumista muistelmateoksen "Kun maanpetos oli isänmaallinen teko". Oli ehdottomasti ns. aatteen mies hamaan loppuun saakka.
Selin oli Budapestissa Unkarin radion suomenkielisellä osastolla Unkarin kansannousun aikaan. Hän on pitänyt päiväkirjaa ja lähettänyt artikkeita "kansandemokraattisille lehdille" (esim. Vapaa Sana) Suomeen. Selinin näkemys kansannoususta on, että fasistit sen tekivät, lännen tuella. Oikeamieliset unkarilaiset ja sankarillinen puna-armeija saivat kapinan onneksi kukistettua nopeasti ja pystyivät jatkamaan sosialistisen yhteiskunnan rakentamista. Suuria virheitä tosin oli tehty ennen kapinaa, kuten yksittäisten virkamiesten tekemiin harvalukuisiin virheisiin ei puututtu riittävän tarmokkaasti ja vastavallankumouksellisia ja fasisteja vastaan oli oltu liian helläkätisiä koko sodanjälkeinen aika. Hirvittävää pahennusta herättää, että kapinalliset ovat organisoituneita, mikä viittaa läntisiin fasisteihin - ei suinkaan siihen, että kansannousulla oli laaja tuki Unkarissa. Kaiken huippu tietenkin on, että 2006 jälkisanoissa Selin on edelleen samaa mieltä.
En pystynyt lukemaan teosta sanasta sanaan ja sen luettuani otin parikin pitkää ja kuumaa suihkua. En ole ihan varma, olenko vieläkään riittävän puhdas.
Onkohan mitään kirjallisuutta Puolan sovietsoinista
Kuuntelin äskettäin. Ihan mielenkiintoinen, mutta ei välttämättä erityisen sykähdyttävä. Toki kun tämän aihepiirin kirjoihin on viime aikoina tullut tutustuttua, niin paljon tukevat toisiaan eli kun monessa kirjassa tulkitaan asioita samalla tavalla, niin se luo luottamustaan siihen että tulkinta on ainakin oikean suuntainen.