Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Anthony Beevor. Venäjän vallankumous ja sisällissota. WSOY 2022. Suom. Markku Päkkilä.
Anthony Beevoria tuskin tällä palstalla tarvitsee esitellä. Hänen uusin teoksensa käsittelee nimensä mukaisesti tapahtumia Venäjällä vuosina 1917-21. Rajaus tarkoittaa sitä, että ihan viimeiset sisällissodan taistelut jäävät käsittelemättä, mukaan lukien Karjalan kansannousu. Rajausta selittää varmaankin se, että punaiset (bolševikit) julistivat sodan voitetuksi vuonna 1920, jolloin Wrangelin armeija pakeni Krimiltä ja sota Puolaa vastaan oli päättynyt. Mukaan on kuitenkin otettu vielä Kronstadtin kapina vuodelta 1921. Veikkaan, että syynä rajaukseen on, että suurempia taisteluita ei enää käyty ja mukaan olisi tullut enenevässä määrin bolševikien poliittisten toimien käsittelyä.
Hirveän analyyttinen teos ei ole, vaan enemmänkin kertova yleisesitys. Tyyli on kaikille Beevoria lukeneille tuttu, eli tapahtumia on elävöitetty muistelmilla/kirjeillä/yms. henkilökohtaisilla kuvauksilla. Beevorin teos avaa hyvin sitä, miksi punaiset voittivat sodan. Valkoiset kenraalit ja ympärysvallat sotivat kaikki omaan pussiinsa (+tietysti tsekkilegioona ja puolalaiset yms.). Vanhoilliset valkoiset eivät kyenneet näkemään demokraattisten uudistusten tai maareformin välttämättömyyttä, jolloin "kansan" oli erittäin vaikea tukea heitä. Myöskään valkoisten hillitön väkivaltaisuus ja ryöstely ei nostanut heidän suosiotaan. Sodankäynnin kannalta suurin ongelma liittyi siihen, että punaiset olivat keskellä ja valkoiset reunoilla. Punaiset kykenivät siirtämään joukkojaan ja koordinoimaan toimintaansa tehokkaammin. Valkoisten kenraalien viestiyhteydet kulkivat Pariisin kautta, sikäli kun he edes pitivät yhteyttä.
Toinen merkillepantava (vaikkakaan ei uusi) seikka Venäjän sisällissodassa, on sen hirvittävä raakuus. Molemmat osapuolet ryöstivät, raiskasivat, kiduttivat ja tappoivat valtavia määriä ihmisiä, sekä vihollisiaan että viattomia sivullisia - monesti puhtaan huvin vuoksi. Beevor selittää tätä pitkään Venäjän kansan keskuudessa kyteneellä katkeruudella ja yleisellä sivistymättömyydellä. Kun järjestysvalta kerran romahti ja "vapaus" koitti, silloin sai tehdä ihan mitä tahansa. Kaikki osapuolet myös lietosoivat väkivaltaisuuksia, eikä kukaan koettanut hillitä niitä (paitsi teurastamalla viholliset mahdollisimman brutaalisti).
Suomen tapahtumat sidotaan (ihan oikein) osaksi Venäjän tapahtumia ja ne esitellään pääosin oikein.
Kokonaisuutena ottaen ihan jees teos, joka kannattaa lukaista, jos aihepiiri kiinnostaa.
Tuon lisäksi kahlattiin tätä sarjaa kyläkirjastossa etenkin tankkien ja lentokoneiden piirretyt esittelyt kiinnosti:
Katso liite: 78682
60-luvun lopussa ilmestynyt brittiläinen sotajännäri. Englantilainen Matilda II -panssari miehistöinen seikkailee keväällä 1940 Pohjois-Ranskassa saksalaisten selustassa.
Katso liite: 78816
Mikähän kiehtoo kirjoissa, joissa joudutaan panssarivaunulla vihollisen selustaan.
Missäs suoratoistopalvelussa on nähtävillä Katariina Suuresta komedia. Jossa hänet on juuri naitettu Pietari III:n lapsipuolisoksi. Ja hän saapuu sivistyneestä Itävallasta Venäjälle.
Hän saa palvelijakseen arvon alennuksen kokeneen aatelisnaisen. Jonka suurimmat haasteet on selvitä palvelijoiden asuintiloista palatsin keisarilliselle puolelle joutumatta tapetuksi tai raiskatuksi.
Ei mikään tekstijärkäle, mutta tosiaan ihan kelvollinen yleisesitys. Aiheesta ei taida juuri muita suomenkielisiä löytyä. Organisaatiokaavioita jäin tosin kaipaamaan, vuoristojoukothan poikkesivat kokoonpanoltaan muusta jalkaväestä. Hyvästä kuvituksesta poiketen taisi olla vain yksi kaavio, joka sekin oli epäselvä tuhru.
Minusta kirja oli pettymys. Karjalainen ei uskalla esittää tarpeeksi tiukkaa sotataidollista kritiikkiä suomalaisen ylemmän tason johtajista. Tosin eipä juuri kukaan muukaan kirjoittaja. Ärsyttävää on se, ettei tuota Nobisin luennon suomennosta ole kukaan julkaissut edes liitteenä. Ja käsittääkseni sitä ei ole edes digitoitu, kuten ei muutakaan mielenkiintoisinta aineistoa. Joten pitäisi käydä joko paikan päällä arkistossa tai tilata murhaavan hintaiset kopiot.Mikko Karjalainen. Mannerheimin päämaja - Sodanajan johtoesikunta 1918-1944. Otava 2019.
Mikko Karjalainen toimii Maanpuolustuskorkeakoulussa sotahistorian apulaisprofessorina. Hän on perehtynyt päämajan toimintaan pitkän aikaa ja tämä teos on synteesi hänen tutkimuksistaan. Päinvastoin usein nykypäivänä, Karjalaisen tutkimus on hyvin laaja, eikä sillä ole mitään tarkkaan rajattua lähestymiskulmaa aiheeseensa. Tai no siis onhan se Mannerheim. Siinä ei myöskään ole pahemmin juoruja tai muuta "likasankojen kaivelua". Onpahan mielestäni hyvä perusteos aiheesta.
Karjalainen kuvaa päämajan muodostamista ja toimintaa sisällissodan, talvisodan ja jatkosodan aikana. Lapinsotaa käsitellään hyvin lyhyesti, mutta ei tarkasti. Mannerheimin ympärillä pyöritään, mutta häneen ei hirttäydytä. Karjalainen jossain määrin palauttaa Mannerheimin kunniaa, eli hän rivienvälissä, mutta kuitenkin selkeästi haastaa näkemyksen, jonka mukaan muut (etenkin Airo) vastasi kaikista onnistumisista ja Mannerheim virheistä.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Karjalainen olisi kriittinen myös Mannerheimia kohtaan, silloin kun tarvetta on. Teoksessa tuodaan hyvin esille, miten tiukasti Mannerheim pyrki pitämään päätösvallan itsellään. Pahimmillaan ohjeistettiin yksittäisiä pataljoonia, ohi kaikkien johtoportaiden. Tämä johti osaltaan myös siihen, että esikuntia pyrittiin karsimaan välistä, tunnetuin esimerkki kesä 1944, jolloin Oesch piti lähettää Kannakselle, kun päämaja ei kyennyt enää johtamaan joukkoja suoraan. Karjalainen myös kuvaa, miten tärkeitä olivat joukkojen tilannetiedotukset, joita jatkosodassa piti lähettää kahdesti päivässä. Vaikka komentajat olivat sitä mieltä, että ilmoitukset olisi tullut karsia yhteen, Karjalaisen mukaan päämajalla oli todellinen tarve pysyä reaaliaikaisesti tilanteen tasalla, nimenomaan hyökkäys- ja vetäytymisvaiheessa.
Erikseen on mainittava kuvaus keväästä ja kesästä 1944. Karjalainen on sitä mieltä, että päämajassa oli ymmärrys tulevasta suurhyökkäyksestä, jopa sen toteutumisesta Kannaksella. Tätä osoittaa esimerkiksi reservien siirtäminen Kannakselle. Suurempi ongelma oli puutteellinen johtaminen, eli vaikka puutteet linnoittamisessa tai ryhmityksessä tiedostettiin, niiden korjaamista ei vaadittu riittävän voimakkaasti. Esimerkiksi Panssaridivisioona, joka siirtyi Kannakselle, ei pahemmin valmistautunut odotettavissa olevaan vastahyökkäykseen, odotettavissa olevilla taistelupaikoilla. Mielenkiintoista on myös maavoimatoimiston päällikkö Haahden reaktio saksalaisen eversti Nobiksen luentoon tammikuussa 1994. Luennossaan Nobis esitteli saksalaisten kokemuksen puna-armeijan kehityksestä vuosina 1942-43. Haahden mukaan "kamppailin unen kanssa Nobiksen jokseenkin mielenkiinnottoman esityksen ajan. Koko jutussa ei tullut sanottavasti uutta".
Karjalainen on mielestäni onnistunut luomaan teoksen, jossa hän luo uskottavan kuvauksen päämajan järjestämisestä ja toiminnasta. Hän on käyttänyt sekä asiakirjalähteitä että aiempaa tutkimuskirjallisuutta hyväkseen. Ilmaisu on sujuvaa ja ainakin itse luin 399 sivua leipätekstiä ihan mielikseni. Samaa mieltä Karjalaisen kanssa ei tietenkään kaikesta tarvitse olla, mutta on niitä huonompiakin tutkimuksia tullut luetuksi.
Tuolla on vissiin se, mitä luennosta suomalaisissa arkistoissa on:Minusta kirja oli pettymys. Karjalainen ei uskalla esittää tarpeeksi tiukkaa sotataidollista kritiikkiä suomalaisen ylemmän tason johtajista. Tosin eipä juuri kukaan muukaan kirjoittaja. Ärsyttävää on se, ettei tuota Nobisin luennon suomennosta ole kukaan julkaissut edes liitteenä. Ja käsittääkseni sitä ei ole edes digitoitu, kuten ei muutakaan mielenkiintoisinta aineistoa. Joten pitäisi käydä joko paikan päällä arkistossa tai tilata murhaavan hintaiset kopiot.
Yhdistelmä luennoista, jotka saksalainen eversti Nobis piti suomalaisille esiupseereille SK. PK:lla 10.-12.1-1944. T 21911/1. KA.