Tapio Tiihonen. Yllätys Kannaksella 1944 - Suomen valloituksen epäonnistumisen äänet. Fenix 2002.
Tapio Tiihosen väitöskirja
Karjalan kannaksen suurtaistelut kesällä 1944 on monessakin mielessä klassikko. Se on ensimmäinen osa trilogiassa, jonka toinen osa on
Ratkaisu Kannaksella 1944 ja viimeinen osa nyt käsiteltävä
Yllätys Kannaksella 1944 (trilogia on Tiihosen oma termi)
. Tiihosen teokset ovat saaneet ristiriitaisen vastaanoton, joihin vähäisin syy ei ole hänen ilmaisutapansa. Halukkaat voivat tutustua myös hänen
10-osaiseen teossarjaansa Länsi-Rooman viimeisistä ajoista. Siinä Tiihosen kynää ja ilmaisua ei liene rajoitettu juurikaan, toisin kuin (uskoakseni) Kannas-trilogiassa.
Tiihosen muista tuotoksista poiketen,
Yllätys Kannaksella 1944 on Helvetin lyhyt. Siinä käsitellään hyvin korkealla ylätasolla Kannaksen taistelut kesällä 1944 ja kokonaissivumäärä on vain 148 sivua. Silti teos on mielestäni hyvä. Ei pelkästään siksi, että Tiihosen tulkinta on oman tulkintani mukainen, vaan koska Tiihonen pystyy tässä teoksessa ilmaisemaan itseään selkeästi ja ymmärrettävästi. Mielenkiintoisia ovat hänen tulkintansa Neuvostoliiton ylemmän sodanjohdon tavoitteista ja toiminnasta Kannaksella keväällä ja kesällä 1944.
Ensinnäkin Tiihosen mukaan Neuvostoliiton tavoitteena oli kesällä 1944 kukistaa Suomi. Kannaksella olevien joukkojen tuhoaminen, Suomen pakottaminen täydelliseen antautumiseen, saksalaisjoukkojen lyöminen/tuhoaminen, Suomen valtiojärjestelmän muuttaminen ja liittäminen neuvostojärjestelmään. Kannaksen joukot motivoitiin näillä teeseillä.
Toiseksi puna-armeija epäonnistui strategisessa tiedustelussa ja ensinnäkin kuvitteli Kannaksella olevan enemmän joukkoja kuin niitä oikeasti olikaan ja lisäksi se kuvitteli niiden olevan saksalaiskomennossa. Ensimmäinen seikka johti siihen, että Kannakselle heitettiin "maksimimäärä" neuvostojoukkoja. Tämä tarkoitti alkuvaiheessa totaalisen murskaavaa ylivoimaa, eli kun tavoiteltiin 3-6 -kertaista ylivoimaa, se oli joissain tapauksissa 19-kertainen. Samalla se kuitenkin tarkoitti, että vastoinkäymisten sattuessa, STAVKA ei lähettänytkään Kannakselle lisävoimia, koska laskennallisesti siellä piti olla riittävästi voimia. Tätä seikkaa vahvisti se, että Kannakselta ilmoitettiin jatkuvasti liian suuria tappioita suomalaisille, koska silloin voitiin pitää omia (alakanttiin ilmoitettuja) tappiota perusteltuina. Tämän vuoksi raa'asti yksinkertaistaen Mustamäen taistelu, jossa puna-armeijan osastot sotivat keskenään, ratkaisi Kannaksen taistelut 1944. Kun sekä puolustanut että hyökännyt joukko ilmoittivat suomalaisten valtavista tappioista, syntyi kuva, että Suomen armeija Kannaksella oli lyöty. Samalla kuitenkin ilmoitettiin myös omista suurista tappioista, jolloin Govorov sai anteeksi viivästymisen alkuperäisestä aikataulusta, koska nyt ensimmäinen päätavoite oli saavutettu. Kuitenkin neuvostojoukkojen huili tarkoitti lisäaikaa suomalaisille, jotka käyttivät sen hyväkseen.
Kolmanneksi, vaikka Neuvostojohto onnistui alkuvaiheessa yllättämään Suomen sotilasjohdon kesällä 1944 Kannaksella, yllätys oli nopeasti loppuunkulutettu. Suomalaiset ymmärsivät nopeasti (VT-asemaan tultaessa), että kyseessä oli strategisen tason isku ja reagoivat sen mukaan, vaikka hyökkäyksen kaikkia joukkoja ei vielä tässä vaiheessa voitukaan tunnistaa. Loppu yllätys oli varattu saksalaisille (operaatio Bagration) ja länsiliittoutuneille (jotka odottivat Normandian yhteydessä hyökkäystä saksalaisia, ei suomalaisia vastaan). Lisäksi yllätettiin neuvostokomentajat, joilla ei ollut tietoa reservien määrästä tai mihin ne suunnattiin. Heille vain annettiin tehtävä ja joukot sitä varten ("ladattu ase") ja heidän tehtävänään oli sitten saada suurin mahdollinen hyöty irti heille annetusta resurssista. Missä panos/tuotto -suhde oli paras ja lisäpanostuksista irti saatava hyöty korkein, oli reservijoukkojen suunta.
Neljänneksi, neuvostopropaganda epäonnistui Kannaksella 1944. Vuonna 1944 Neuvostoliiton siviiliyhteiskunta oli jo melko polvillaan sotaponnistusten vuoksi ja monilla alueilla nähtiin suoranaista nälkää. Tämä ei sanottavasti lisännyt neuvostosotilaiden motivaatiota. Vapautetuilta alueilta tulleet tiedot (osa sotilaista oli värvätty saksalaismiehityksen kokeneilta alueilta) eivät täysin tukeneet kertomusta Neuvostoliiton yhteiskuntajärjestelmän yleisestä ylivoimaisuudesta tai ihanuudesta muihin järjestelmiin nähden. Suurimmat ongelmat liittyivät siihen, että hyökkäyksen käynnistyttyä havaittiin Kannaksen vauraus verrattuna Neuvostoliittoon sekä saksalaisten totaalinen puuttuminen, kuten myös suomalaisten korkea taistelumoraali. Kun vielä puna-armeijassa valikoitiin hyökkäyksen kärkiporukoihin fyysisesti ja psyykkisesti parhaat tyypit ja nämä osastot kärsivät suurimmat tappiot, hyökkäävien joukkojen suorituskyky tippui hyvin nopeasti.
Ja vielä paljon muuta.
Erittäin mielenkiintoinen kirja, ei vähiten kirjoittajansa vuoksi. Suosittelen kaikille kesän 1944 taisteluista kiinnostuneille, mutta kehotan myös erittäin suureen omien aivojen käyttöön.