Tämä selittää aika paljon. En olekaan Kantakoskeen henkilönä aiemmin mitenkään perehtynyt. Hän ei varmaan ole ollut kovin suosittua keskusteluseuraa, jos on nuorempana ollut yhtä mustavalkoinen.Kantakosken viimeisiä kirjoja arvioitaessa on tunnettava panssariaselajista meillä julkaistu kirjallisuus ja niiden vastaanotto, hienosti sanottuna tutkimustraditio. Hänen pääteoksensa oli tietokirja Punaiset panssarit, Karisto 1998. Kirjan aika-alue on 1918-1945 ja siinä Kantakoski arvosteli Laguksen panssarijoukkojen toimintaa mm. Kuuterselässä ja Portinhoikassa. Osin toki aiheettomasti (tämä siis on oma mielipiteeni), osin taas ihan aiheellisesti. Mutta sen sijaan että olisi osoitettu: Pekka K on tässä ja tuossa asiassa väärässä, kävikin niin, että koko kirja revittiin uutta lähdettä internettiä hyödyntäen aivan kappaleiksi. Punaiset panssarit sisältää paljon taulukkotietoa ja tekniikkaa, joista asiantuntijoiden on helppo osoittaa ainakin pienempiä virheellisyyksiä. Sen käyttö lähteenä kiellettiin sotakouluissamme ensin kokonaan. Myöhemmin, kun laajaa kirjaa on kuitenkin hyödynnetty, muistettiin aina laittaa disclaimeri: "Kirjaa on hyödynnetty ainoastaan sivujen xx osalta". Tämän seurauksena Pekasta tuli kuolemaansa saakka katkera mies.
Miksi näin tapahtui? Oma arvioni on, että Kantakoski oli ensimmäinen, joka särki siihen saakka rikkomattomana säilyneen kuvan Laguksen panssarien pelkkiä mainetekoja sekä menestystä sisältäneestä jatkosodan sotapolusta. Pieni sisäänlämpiävä panssariaselaji ei tällaista sietänyt, etenkin kun ikkunoiden särkijä tuli omasta piiristä. Silloin arvostelua ei voinut kuitata toista aselajia tai puolustaushaaraa edustavan kirjoittajan ymmärtämättömyytenä. Onhan ihan selvää, että osa rauhan ajan päätöksistä sekä sotien tapahtumista ei mene "kuten Strömsössä." Näin tapahtuu ihan siitäkin syystä, että päätökset perustuvat aina puutteelliseen tilannekuvaan, rauhan aikanakin tulevaisuuden osalta. Voimavaramme ovat pienet ja määrärahat täysin riittämättömiä, eihän muuten mitään erillisrahoituksiakaan tarvittaisi.
Iteltäkin löytyy muisto Maanpuolusta vai strategisia virheitä kirjasta Kantakosken käydessä sitä demoamassa. Kirjoitin tästä tilaisuudesta foorumilla seuraavasti jo vuonna 2021, ajankohta näkyy kuvassa. Ennustaminen ei siis ole vaikeaa, vaan se milloin muutokset tapahtuvat. Sotatekniikka voi kehittyä jättiharppauksin ainoastaan, jos kehittyneet riittävästi resurssoidut jatkavat valtiot sotimista vuosia. STAE 2020 sta (SotaTekninen Arvio ja Ennuste) tällainen visio puuttui. Tämä tietenkin johtui siitä, ettei niitä valtioiden välisiä sotia pitänyt 2000-luvun ajattelun mukaan enää Euroopassa edes käydä ja jos käydäänkin niin ne kestää vain viikkoja.
Näin siis v. 2021 kirjoitin:
Katso liite: 113379
Tämä on joka tapauksessa ollut hyvä viikonloppu. Osaan jatkossa väistää keskusteluissa kaksi hetteikköä, eli Laguksen ja tykkiveneet.
Punaiset panssarit lähteekin myyntipuheesi innoittamana heti tilaukseen, saatavuus antikvaareissa näyttää olevan hyvä.