baikal kirjoitti:Stalin sotapäällikkönä, Axell. Jaa-a. Mitähän tuosta sanoisi. No muutamia huomioita. Kun neuvostokenraaleilta kysyy järkyttävistä ihmistappioista NL:n Suuren Isänmaallisen sodan tuoksinoissa niin he kertovat mielellään kuinka Stalinin puhdistukset -30-luvulla olivat järkyttäviä. Sillä lailla.
Kirjoittaja maalaa melko positiivista kuvaa Stalinista sodanjohtajana. Eikä Stalin suinkaan ollut datsallaan juopottelemassa saksalaishyökkäyksen alussa, eiei, hän oli johtamassa Moskovassa sankarillista puolustusta. Kaikki mahdollinen oli tehty, mutta saksalaisylivoima oli liian kova....aluksi. Stalingrad, Moskova ja Kursk olivat kovasti "Stalinin kädenjälkeä", ohhoijjaa. Miten lienee Minsk ja Kiova sitten...liekö nekin Stalinin kädenjälkeä, jäi kuvaamatta.
Kyllä minun lukijansieluni itkeä pirauttaa joka kerta, kun luen tällaista perusteetonta ylistyslaulua, koski se sitten läntistä tai itäistä hemmoa. Palstalla mainittu Beevorkin on Kylmän Sodan vuosina tuottaa korhaltanut melkoista hubbabubbaa, saksalaiskenraalit ovatkin oma lukunsa muistelmissaan: jokainen taisteli suunnilleen verissäpäin SS:ää vastaan suojellessaan siviilejä ja Hitler tyri kaiken mahdollisen ja mahdottoman....kuinkahan lienee. Bezymenski taas on oikea Taikuri vääntämään asiat paikoilleen. Ja kenet sitten näistä kirjailijoista lyötiin ritareiksi kenet palkittiin Punaisen kunniamerkkisarjan rankimmilla lätkillä.
Tosielämässä Stalinin parhaat puolet sodanjohtajana olivat varmaankin täydellinen häikäilemättömyys (vain voitto ratkaisi, eivät sen saavuttamiseen uhratut resurssit) ja ymmärrys antaa sotatoimet kenraalien johdettavaksi. Suuren isänmaallisen sodan kulkluahan voi seurata myös NKP(b):n ja puna-armeijan välisenä valtataisteluna. -41 puolue johti armeijaa, -42 lopussa armeija sai jo itse päättää toimistaan (voitto Stalingradissa oli jo nähtävissä), -43 puolue ainoastaan tuki armeijan toimia, kun suuntaviivat oli päätetty yhdessä STAVKAssa, -44 politrukkien valta oli alimmillaan, -45 sodan käytännössä ratkettua puolue alkoi taas suitsimaan armeijaa, josta näyttävin esimerkki oli Zukov hevosen selässä voitonparaatissa ja kenraalien pidätykset sotasaaliin ottamisesta.
Vastaavasti taas Saksa otti käyttöönsä komissarijärjestelmän -44, kun sota oli menossa mistiin. Eli Hitler ei ymmärtänyt, että Stalin oli oppinut, että kenraalit taistelevat paremmin, jos saavat itse johtaa.
Nuo saksalaiskenraalien muistelmat ovat kyllä melkoista valkopesua. Hitler itsehän päivitteli, miten helppo armeija oli ostaa. Kunniamerkkejä, ylennyksiä ja suoranaista rahaa jakoon, niin kantapäät kopsahtivat yhteen ja yläfemmat irtosivat kevyesti.