Thomas Anderson: Saksan rynnäkkötykit. Koala kustannus.
Periaatteessa ihan jees kirja Saksan rynnäkkötykkien ja koko aselajin kehityksestä ennen toista maailmansotaa ja sen aikana. Asiaan perehtyneille ei tule hirveästi uutta, mutta ummikoille varmasti mielenkiintoinen. Pähkinänkuoressa kirjan sisältö on, että jv tarvitsi tukiaseen, joten kehitettiin rynnäkkötykki. Sodan aikana rynnäkkötykit joutuivat toimimaan yhä enenevässä määrin pst.-tehtävissä, joihin niitä ei ollut tarkoitettu. Tappiot kasvoivat ja sekä tuotannon että organisaation suhteen käytiin taistelua kulisseissa. Resursseissa oli koko ajan uupelo.
Sivuja teoksessa on 288 ja kuvia 236. Osa on aukeaman kokoisia, eli kuvat vievät huomattavan osan sivuista. Periaatteessa kuvat ovat kronologisessa järjestyksessä, mutta niitä ei ole hirveän tarkasti yhdistetty tekstiin. Parhaita ovat kuvat mutaan uponneista vaunuista, koska niiden pelastaminen avaa hyvin logistiikan ongelmia, samoin kuin sitä, miten vaunuja jouduttiin hylkäämään (aika paljonkin) muutenkin kuin taistelutappioiden vuoksi.
Suurimmat ongelmat teoksessa ovat, että se tulee HYVIN perusteellisesti vuoteen 1944, mutta sitten sodan viimeinen vuosi kuitataan tyyliin: "Länsirintamalla rynnäkkötykit ampuivat hurjasti, mutta liittoutuneet etenivät silti ja itärintamalla rynnäkkötykit ampuivat vielä hurjemmin, mutta puna-armeija eteni Berliiniin ja sitten sota loppui. KUNNIA RYNNÄKKÖTYKEILLE!" ja että konkretia on aika vähäistä. Joitakin taistelukertomuksia löytyy, mutta ne on referoitu. Muutama henkilökuva ja pari verevää aikalaiskuvausta olisi tehnyt terää.
Mielenkiintoista on Guderiania kohtaan esitetty kritiikki. Teos lähtee rynnäkkötykkien näkökulmasta, eli ne ovat osa tykistöä. Perinteisesti tykistön ja Guderianin taistelu on nähty arvovaltakiistana, jossa Guderianin olisi pitänyt saada päättää kaikesta telakalustosta.
Summa summarum. Lue, mutta osta vasta jos tykkäät.