Anton Kaesin, Martin Jayn ja Edward Dimendbergin toimittama 'The Weimar Republic Sourcebook' on erittäin mielenkiintoinen nide.
Se sisältää satoja sanoma- ja aikakauslehdissä julkaistuja artikkeleita, puheita, julistuksia, virallisia asiakirjoja ym. Weimarin tasavallan ajalta (muutama myös ennen virallista tasavallan julistamista) koskien pääasiallisesti politiikkaa, kulttuuria ja - huomattavan osan - 'fascismin' siis kansallissosialismin nousua. Kirjoittajina on mm. sellaisia tuntemattomuuksia kuin Rosa Luxemburg, Hanns Eisler, Joseph Goebbels ja Alfred Rosenberg.
Valtaosaa näistä ei ole ennen käännetty englannin kielelle (eikä oletettavasti suomeksi).
Kirjan alkupuolella on tunnetuimpien weimarilaisten puolueiden (mm. KPD, SPD, DAP) ja liikkeiden ohjelmat käännettynä, sekä esim. näiden vaalimainoksia ja julistuksia koskien tiettyjä kiistakysymyksiä ('saksalaisen talonpojan kaksi vihollista - pääoma ja bolshevismi').
Artikkelit on valittu tietyn teeman ympärille (mm. 'Combatting Fascism') ja näissä näkyy toimittajien sympatiat vahvasti.
Marxistista ja sosiaalidemokraattista sosialismin suuntaa kannattavien kirjoituksista näkyy punaisena lankana - kuten tänäänkin meillä ja Euroopassa yleensä - käsittämätön ylimielisyys kansallismielisiä suuntauksia vastaan, näiden 'epä-älyllisiä' ja 'sivistyksen vastaisia' mielipiteitä kohtaan ja vasta kun on liian myöhäistä, yritetään 'ryysyköyhälistöä' ('Lumpenproletariat', luokkatietoisuutta vailla olevat työläiset) oikaista kansainväliselle linjalle, kompromisseja tarjoten (jonka puutteesta natseja toistuvasti syytellään) mitä kansallisiin käsityksiin tulee.
Juutalaisten kirjoittamat, erityisesti pari 30-luvun alun artikkelia, ovat suorastaan kylmääviä tulevaisuuden (oikein) arvailussa, mutta ehkäpä nämä artikkelit onkin juuri siksi valittu satojen tai tuhansien väärin arvanneiden kirjoitusten joukosta. Joka tapauksessa niistä välittyy pelko ja epäusko tehokkaasti.
Tällaiset aikalaiskirjoitukset eivät ole historiaa, mutta niistä saa jonkinlaisen hajun ajan hengestä, ellei peräti suunnasta.