Kirjat

Solzenitsyn Punaisen pyörän kolmannen 'solmun' ensimmäinen osa on käännetty englanniksi. Mitä muutaman sivun kerkesin lukemaan, vaikuttaisi edesmenneen H.T. Willettsin tasoiselta käännökseltä, eli erinomaiselta.

Ikävä kyllä tämän Venäjän vallankumouksen puolifiktiivisen kuvauksen suomentaminen jäi puolitiehen (vain Elokuu 14 ja Lokakuu 16 ensimmäinen osa käännettiin) ja Esa Adriankaan ei ole enää kääntämässä. Myös käännökset muille sivistyskielille on jäänyt keskeneräisiksi (saksaksi tähän kolmannen solmun ensimmäiseen osaan asti ja ranskaksi viimeisen solmun ensimmäiseen).
Toivottavasti tämä nyt saadaan englanniksi käännettyä kokonaan.

Tämänkin kirjailijan kehityskaari oli kyllä mielenkiintoinen: Vankileirien saariston kirjoittamisen aikana suhtautui Ukrainan itsenäistymiseen myönteisesti, mikä slavofiilille on erikoista, mutta Venäjän federaation aikana linja muuttui 'Putinin linjaksi'. Solzenitsynhan otti viimeisinä vuosinaan valtion kirjallisuudenpalkinnon vastaan keneltäpä muultakaan kuin Vladimirinpojalta itseltään ja olisi varmaan mielissään nykyisestä kehityksestä. Mihinkäs ryssä nahkastaan pääsisi, vaikka sitten sivistyneempikin.
 
Viimeksi muokattu:
Luettua.

General Grivas: Guerrilla Warfare and EOKA's Struggle.

Itseään on helppo kehua, kertoo hyvät ja onnistuneet ja unohtaa muut.
Tästä löytyy joitakin käytännön vinkkejä ja kemiallisia ohjeita :rolleyes:...
 
Jos haluaa lukea vain yhden kirjan siitä sodasta joka käytiin 100 vuotta sitten, niin suosittelen 'Itsenäistymisen vuodet 1917-1920' -teossarjan toista osaa 'Taistelu vallasta'.
Tämän niteen pääosat ovat kirjoittaneet everstiluutnantti Sampo Ahto (taistelua kuvaavat kappaleet) ja (silloinen) apulaisprofessori Ohto Manninen (sodan osapuolia, niiden organisaatiota ja sodan jälkipyykkiä selvittävät luvut), joka on toiminut myös teossarjan päätoimittajana.

'Taistelu vallasta' on julkaistu vuonna 1993, joten Neuvostoliiton hajoamisen seurauksena auenneet arkistot ovat olleet kirjoittajien käytettäviessä jossain määrin, mutta tosiasiassa ne ovat tarjonneet hyvin vähän uutta tietoa itse sotaan liittyen: lähinnä varmistuksen niille asioille, jotka on tiedetty ja todettu, mutta joita ei ole voitu asiakirjojen avulla kiistattomasti todeksi osoittaa.
Koska teoksella ja koko sarjalla on useita kirjoittajia, niin termit ja proosa tai sen laatu eivät tietenkään ole yhteneväiset.

Sarjan päätoimittaja on niitä harvoja nykyhistorioitsijoita, jotka puolustavat vapaussotanimitystä ja tästä onkin Ohto Manninen kirjoittanut 'Historiallisen aikakauslehden' vuoden 1993 toisessa numerossa; lehti pyysi usealta historioitsijalta selityksiä sodan eri nimien perusteluiksi (Heikki Ylikangas mm. puolustustaa sisällisota -termiä). Artikkelit ovat luettavissa täältä: http://www15.uta.fi/koskivoimaa/valta/1918-40/totuudet.htm

Tärkeimpänä perusteena Suomen vapaussodan nimittäiselle 'vapaussodaksi' on Mannisen mukaan se, että Suomi - siis sen laillinen hallitus - oli sodassa neuvosto-Venäjää vastaan, jonka sotatilan eduskunta päästyään kokoontumaan toukokuussa totesi ja joka lopullisesti saatettiin juridiseen muotoon Tarton rauhansopimuksessa, jossa sen merkitys oli tärkeä varsinkin liittyen sotasaaliskysymykseen.

42. armeijakunta - joka oli siis vanhan armeijan maavoimien pääosa Suomessa - oli vallankumouskomiteansa ilmoituksella siirtynyt bolsevikkien puolelle ja joka ilmoitti taistelevansa 'Suomen porvarillista valkokaartia vastaan' - eli senaatin hallituksen joukoiksi nimittämiä suojeluskuntia vastaan - ja tämä ilmoitus Pietarissa vahvistettiin.
Uuden puna-armeijan 104. divisioona lähetettiin myös taistelemaan Suomeen, Karjalan kannakselle.
Punakaartin sotatoimia johti tosiasiallisesti sodan alkupuolella Svetsnikov Päijänteen länsipuolella ja Jeremejev itäpuolella.

Vuonna 1993 julkaistiin myös Ylikankaan 'Tie Tampereelle', jonka tarkoituksena oli korostaa sodan kansalaissotapuolta - siis ruotsin kielestä johdettua 'sisällissota' -termiä, joka näyttää sittemmin 'nimisodan' voittaneen 'neutraalina' nimityksenä. Hyvä teos se on joka tapauksessa, varsinkin Tampereen taistelujen yksityiskohtaisessa kuvauksessa.

80-luvun alussa sota sai ulkomaisen tulkinnan Anthony Uptonin 'The Finnish revolution' -teoksen (Kirjayhtymä julkaissut käännöksen nimellä 'Vallankumous Suomessa 1917-1918' kahtena niteenä) muodossa ja se onkin melko objektiivinen yleiskuvaus sekä poliittisesta että sotilaallisesta tapahtumaketjusta itsenäistymisen ympärillä.

Samoihin aikoihin julkaistiin myös reilun vuosikymmenen ajan toimineen 'punakaartin historiakomitean' 'Punaisen Suomen historia' -teossarja, josta lukemisen arvoisia ovat jo muutama sivu sitten mainittu 'Kansanvaltuuskunta punaisen Suomen hallituksena' sekä Salkolan 'Työväenkaartien synty ja kehitys punakaarteiksi' ja Piilosen 'Vallankumous kunnallishallinnossa'.
Ikävä kyllä Jussi Lappalaisen 'Punakaartin sota' kahdessa niteessä ei tarjoa kovinkaan paljon tietoa tai sotakertomuksia mitä ei olisi jo muualla julkaistu; paremminkin se on kuvateos.

Suomen itsenäistymisestä Venäjän vallankumouksen ja bolsevikkien vallankaappauksen seurauksena ja mahdollistamana, suomalaisten punaisten yhteyksistä Pietariin, itsenäisyysjulistuksesta ja bolsevikkien tunnustuksesta (ja sen siirtämisestä kansanvaltuuskunnalle), Tarton rauhansopimuksesta ja ylipäätänsä Suomen (laillisen) hallituksen ja bolsevikkien välisestä diplomatiasta Tuomo Polvinen kirjoitti erinomaisen, kaksiosaisen 'Venäjän vallankumous ja Suomi' -teoksen, joka siis 'sodanjulistuksia' laskematta ei käsittele sotapahtumia, vaan pelkästään poliittista puolta.

Jaakko Paavolaisen 60-luvulla julkaistu 'Poliittiset väkivaltaisuudet Suomessa 1918', jonka ensimmäinen nide käsittelee 'punaista terroria' ja toinen 'valkoista' täytti aikaisemman historiankirjoituksen jättämän aukon taistelujen ulkopuolella tapahtuneista väkivaltaisuuksista, edellisen osalta myös vuodelta 1917. Paavolainen myös ensi kertaa laski niin tarkasti kuin yksittäinen henkilö voi raatojen todellisen määrän, jota sittemmin sotasurmatietokanta on täydentänyt.
Teos on kieltämättä ansainnut paikkansa vuoteen 1918 liittyvässä historiankirjoituksessa, mutta Paavolaisen vastakkaiset johtopäätökset valkoisen ja punaisen terrorin 'sylttytehtaasta' on vähintäänkin mielenkiintoiset: punakaarti ja kansanvaltuuskunta kun ei tämän mielestä ollut terrorista vastuussa (vuoden 1917 osalta ei tietenkään).

Näiden lisäksi Paavolainen kirjoitti 'Vankileirit Suomessa 1918' -teoksen, jossa kuvataan sitä sodan jälkiselvittelyyn liittyvää tapahtumasarjaa, joka edellisistä historioista on jätetty kokonaan pois.

J.O. Hannulan 'Suomen vapaussodan historia' oli pitkään mainittu yleisteos ja mielestäni se on edelleen paras lyhyt yleiskuvaus taisteluista. Taistelujen ulkopuolisia väkivaltaisuuksia se ei käsittele lainkaan ja vankileirit eivät kuulu sen historiaan, jos tappioluettelon lakonista mainintaa n. 10000 vankileireillä kuolleesta ei lasketa.
Painoksien välillä on huomattavia eroja: neljänteen on tehtyä huomattavia lisäyksiä niin tekstin kuin kuvien lisäyksen muodossa. Toisen maailmansodan jälkeen julkaistu viides painos, jota jatkosodassa kaatunut Hannula ei ole enää ollut kirjoittamassa, on jostain syystä toimitettu kolmannen painoksen mukaan ja se on siistitty sanankäytön osalta ryssäystävälliseen muotoon (lukukokemuksen tappioksi).
Teoksessa on myös käytetty hyväksi 'kiellettyä' kirjallisuutta - erityisesti Yhdysvalloissa julkaistua 'Suomen luokkasota' -teosta, joten se antaa jokseenkin tyydyttävän esityksen myös punakaartin toimista ja organisaatiosta.
Saman sotahistorioitsijan 'Maailmansodan historia' on myös mielestäni edelleen paras suomen kielellä julkaistu yleiskuvaus kyseisestä sodasta, ellei peräti kielestä riippumatta.

Päämajoitusmestarina sodassa toimineen Hannes Ignatiuksen johdolla kirjoitettiin tuoreeltaan laaja kuusiosainen sodan 'esikunnan' historia, 'Suomen vapaussota vuonna 1918' ja jääkäriaktivisti Kai Donnerin (Jörn Donnerin isä) johdolla 'osanottajahistoria', kahdeksanosainen 'Suomen vapaussota'.
Nämä teossarjat ovat - ja varmasti pysyvät - laajimpina itse sotapahtumia, strategiaa ja jossain määrin valkoisen armeijan organisaatiota kuvaavia teoksia ja niissä niiden ansio on edelleen kiistaton ja siksi ne ovat lukemisen arvoisia sodasta kiinnostuneille.
Jälkimmäinen teossarja sisältää paljon anekdootteja ja on tästä syystä huomattavasti miellyttävämpi lukukokemus.
Nämä historiat myös päättyvät päivämäärään 16.5.1918 ja ne eivät myöskään 'rehellisen taistelun' ulkopuolisia tapauksia juuri kuvaa.

Jos ensiksi mainittua teosta ei lasketa, niin ikävä kyllä mitään merkittävää 'uutta vapaussodan historiaa' ei ole vielä julkaistu. 'Sisällissodan pikkujättiläinen' ei ansaitse Karilaksen teoksen nimeä, eikä ole myöskään talvisodan ja jatkosodan 'jättiläisiin' verrattava tekele.

Vuoden 1918 Vienan sotaretkestä ja Aunuksen retkestä seuraavana vuonna on Jouko Vahtola kirjoittanut erinomaiset 'Suomi suureksi - Viena vapaaksi' (Kiantoa lainaten) ja 'Nuorukaisten sota' -teokset, jotka antavat peittelemättömän kuvan näistä retkistä, jossa Suomessa käydyn sodan kansalaissotapuoli tosiasiallisesti jatkui valkoisten vapaaehtoisten ja suomalaisissa kommunistipataljoonissa taistelevien, vapaussodan jälkeen itään paenneiden punaisten välillä.
Huomasitko 1918 ketjuun linkkaamani Ylikankaan jutun presidenttifoorumista 2008? Siinä ruoditaan myös kirjallisuutta aiheen ympärillä...muistaakseni oli jotain kommenttia Ohto Mannisesta ja mainitsemastasi teossarjasta..(jonka hankin jo lukemistooni)
 
Huomasitko 1918 ketjuun linkkaamani Ylikankaan jutun presidenttifoorumista 2008? Siinä ruoditaan myös kirjallisuutta aiheen ympärillä...muistaakseni oli jotain kommenttia Ohto Mannisesta ja mainitsemastasi teossarjasta..(jonka hankin jo lukemistooni)
Huomasin ja luin nyt ja muistan joskus tuon aikasemminkin lukeneeni, mutta että tuo teossarja on syntynyt vastavetona 'Punaisen Suomen historialle' en kyllä tiennyt tai muistanut ja luulin 'Punakaartin historiakomitean' olevan vastaveto 'Vapaussodan historian komitealle'.

Tuo Ylikankaan 'jossitteluargumentti' on myös kummallinen, koska Ohto Manninenhan puolusti 'vapaussotaa' sillä, että 1) venäläiset poistettiin maasta ja että 2) Suomi oli sodassa neuvosto-Venäjää vastaan, sanasta sanaan, kuten tuossa Historiallisen aikakauskirjan artikkelissa kirjoittaa, eikä millään 'Suomen viemisellä Neuvostoliittoon' (luulisi historioitsijan välttävän tällaista asiavirhettä Neuvostoliiton ja neuvosto-Venäjän suhteen).

Mielestäni Tuomo Polvinenkaan ei kyllä ole jatkanut missään Paavolaisen jalanjäljissä (korostaen kansalaissotaa) kuten Ylikangas esittää, vaan nimenomaan 'Venäjän vallankumous ja Suomi' -teoksen ensimmäisessä osassa kiistatta tuo esiin vallinneen sotatilan sekä siitä johtuvan diplomatian ja jälkimmäisessä osassa Tarton rauhansopimukseen liittyneet, sotatilan 'todentavat' asianhaarat.
 
Viimeksi muokattu:
Jälleen sivistän itseäni kirjallisuudessa hieman vieraalla maaperällä, toki nämä jos mitkä liittyy yhteistyö kumppaneihini. Heistä useat ovat esim. tunnettuja hyvin menestyneitä eri lajien urheilijoita.
Tänään kyyti toi kaksi kirjaa:

kantapaan-kautta.jpg

Kirjassa kerrotaan suomalaisista huippuyrittäjistä ja -ideoista ja siitä, mitä pahimmistakin epäonnistumisista voi oppia.Kirja on ensimmäinen suomenkielinen julkaisu nousevasta puheenaiheesta. Kirjoittajat ovat syventyneet epäonnistumista käsittelevään kansainväliseen kirjallisuuteen ja peilaavat kotimaisia tarinoita sen valossa.Haastattelujen pohjalta kirjoitettujen tarinoiden lisäksi kirja tarjoaa työkaluja rohkeaan ja älykkääseen epäonnistumiseen.


Ja toinen:

daavid-ja-goljat.jpg

Miksi altavastaajat niin usein voittavat? Suositun tietokirjailijan hätkähdyttävä uutuusteos kyseenalaistaa perinteiset käsityksemme vahvemman vallasta. Miksi niin usein yllätymme kun altavastaaja voittaa? Tekevätkö goljatit virheitä suuruudestaan huolimatta vai juuri sen takia? Suositun tietokirjailijan hätkähdyttävä uutuusteos, Daavid ja Goljat, kyseenalaistaa perinteiset käsityksemme vahvemman vallasta. Voiko traumaattisista lapsuudenkokemuksista olla etua? Miksi arvostetuimmat eliittikoulut eivät välttämättä olekaan paras ponnahduslauta myöhemmälle menestykselle?
 
Viimeksi muokattu:
Huomasin ja luin nyt ja muistan joskus tuon aikasemminkin lukeneeni, mutta että tuo teossarja on syntynyt vastavetona 'Punaisen Suomen historialle' en kyllä tiennyt tai muistanut ja luulin 'Punakaartin historiakomitean' olevan vastaveto 'Vapaussodan historian komitealle'.

Tuo Ylikankaan 'jossitteluargumentti' on myös kummallinen, koska Ohto Manninenhan puolusti 'vapaussotaa' sillä, että 1) venäläiset poistettiin maasta ja että 2) Suomi oli sodassa neuvosto-Venäjää vastaan, sanasta sanaan, kuten tuossa Historiallisen aikakauskirjan artikkelissa kirjoittaa, eikä millään 'Suomen viemisellä Neuvostoliittoon' (luulisi historioitsijan välttävän tällaista asiavirhettä Neuvostoliiton ja neuvosto-Venäjän suhteen).

Mielestäni Tuomo Polvinenkaan ei kyllä ole jatkanut missään Paavolaisen jalanjäljissä (korostaen kansalaissotaa) kuten Ylikangas esittää, vaan nimenomaan 'Venäjän vallankumous ja Suomi' -teoksen ensimmäisessä osassa kiistatta tuo esiin vallinneen sotatilan sekä siitä johtuvan diplomatian ja jälkimmäisessä osassa Tarton rauhansopimukseen liittyneet, sotatilan 'todentavat' asianhaarat.
10-vuotta sitten käytyä keskustelua...yllättävän ok

Katso 1918-ilta (2008) Yle Areenassa:

http://areena.yle.fi/1-1398119
 
FB:n mainosalgoritmit sekosi. Sain Dosentin julkaiseman kirjan mainoksen.

Huom. Suomalainen kirjakauppa on jakelijjana.
 

Liitteet

  • Screenshot_20180327-160533.png
    Screenshot_20180327-160533.png
    156.2 KB · Luettu: 16
Enpäs ole tämmöistä uutista huomannut. Viime vuoden lopulla Väinö Linnan Tuntemattomasta Sotilaasta ilmestyi uusi ajan tasalla oleva venäjänkielinen painos. Toivottavasti saa lukijoita myös itärajan toisella puolella.

 
Offia, jostain kuulin että kesällä olisi hävittäjä kandidaatit näytillä kesän lentonäytöksessä.

Taisi olla Kauppalehti josta luin äsken että kaikkien HX-hankkeessa mukaan olevien ehdokkaiden (Boeing, Lockheed-Martin, Saab, Dassault, Eurofighter) valmistajayhtiöt ovat mukana esittelytelttoineen. Eri asia sitten, että ovatko itse hävittäjät mukana. Yleensä menee niin, että yhtiöt eivät tuo omia koneitaan näytöksiin, vaan koneet kuuluvat jollekin käyttäjälle (USAF, US Navy ym.). Eli firma vuokraa(?) ne näytösviikonloppuja varten.
 
Näin varmaan, mutta lentääkö kaikki onkin suurempi kysymys...(lähinnä jenkki koneet).
Teltat ainakin on..

Tämä on fakta. Amerikkalaisilla ei ole näytöslentäjän kelpuutuksella olevia lentäjiä Euroopassa. Tämän takia USAF:n / US Navyn koneet eivät lennä taitolento-ohjelmia eurooppalaisissa lentonäytöksissä. Poikkeuksina toki sitten taitolentoryhmät Thunderbirds ja Blue Angels.
 
Back
Top