Kirjat

juhapar kirjoitti:
Caveman kirjoitti:
Alpo Rusi: Tiitisen lista, Stasin vakoilu Suomessa 1960-89 (2011)

Teos avaa hyvin Stasin (vähän myös KGB:n) harrastamaa tiedustelu/vaikutustoimintaa Suomessa kylmän sodan aikana. Kirjan sivuilla vilahtelee paljon poliittisesti merkittäviä henkilöitä ja suomettuminen määritellään tyhjentävästi. Myös Supon toimintaa (toimimattomuutta) valoitetaan mukavasti. Kirjan lopussa kootusti tapaus Supo vs. Alpo Rusi.

Kannattaa lukea! Kyseessä ei ole ehkä se luettavuudeltaan paras teos, mutta hyvin sitä jaksoi lukea kappaleen parin päivävauhdilla. teoksen lukeneena tuli mieleeni, että olisiko tällä foorumilla joku halukas kansalaisaloitteen tekijä. Mielestäni suomettumisen ajan vieraiden maiden tiedustelun leipiin työskennelleiden henkilöiden, varsinkin poliittisen eliitin, tekemiset pitäisi saada julkiseksi jotta poliittinen ilmasto tervehtyisi. Kirjan perusteella varsinkin demareilla taitaa olla aikamoiset luurangot jääkaapissa...

Eikös demarit vehkeilleet kovastikin CIAn kanssa noihin aikoihin?

Ainakin tämän opuksen perusteella SDP oli valinnut yhteistyökumppanikseen itätiedustelun. Kun ottaa huomioon kuinka allerginen stasi ja KGB olivat kaikenlaiselle neuvostovastaisuudelle, niin en usko että demareiden huippunimistä monikaan olisi ollut toiminnassa CIAn kanssa. Jos CIA kytkös olisi tullut ilmi stasille tai KGBlle niin poliittinen ura olisi helposti ollut katkolla. Stasin ja KGBn "epävirallisten" tietolähteiden määrähän oli järkyttävän suuri ja määrän tarkoituksenahan oli kyetä valvomaan muiden lisäksi myös muita tietolähteitä ja näiden luotettavuutta...
 
Uskoipa kuka mitä haluaa, mutta sosdemin terävin kärki hääräsi seeiiaan kanssa oikein kympillä.
 
baikal kirjoitti:
Uskoipa kuka mitä haluaa, mutta sosdemin terävin kärki hääräsi seeiiaan kanssa oikein kympillä.

Onko antaa jotain teoksia, mitä voisi lukea tuollasien stasi pläjäyksen vastapainoksi?
 
En tiedä tietojen vaihdosta yms., mutta CIA ainakin rahoitti SDP:tä.

Mikko Majander: Demokratiaa dollareilla – SDP ja puoluerahoitus pulataloudessa 1945 - 1954. Otava 2007, sivuja 348.
 
Caveman kirjoitti:
baikal kirjoitti:
Uskoipa kuka mitä haluaa, mutta sosdemin terävin kärki hääräsi seeiiaan kanssa oikein kympillä.

Onko antaa jotain teoksia, mitä voisi lukea tuollasien stasi pläjäyksen vastapainoksi?

Ei ole äkkiä muistissa mitään. Ja en epäile noita itä-yhteyksiä lainkaan. Tässä maassa poliittinen ura suorastaan pedattiin "toimivilla itäyhteyksillä". Jokaisella puolueella oli omat ryhmänsä, jotka läyhäsivät kuka missäkin. Olihan jopa Kansallisella Kokomuksellakin remonttiryhmänsä......ja jotain muutakin. Se oli se maan tapa.

Suuri osa onnistui hyvin elämässään. Kun neukkula rösähti niin nämä samat ihmiset vaihtoivat väriä kuin ameebat. Survivalia suomalaiskansalliseen tapaan.

Veikkaan, että suomalaisen kirjallisuuden avuin et pääse puusta pitkään. En usko kenenkään tutqian olleen niin kamikaze-mallia, että olisi lähtenyt aihetta kovalla kädellä avaamaan. CIA-yhteys hoidettiin erittäin todennäköisesti ruotsalaisen veljespuolueen avulla. Eli ripi rapi ruotsia opettelemaan ja Tukholman Kuninkaan kirjastoon mars mars. Lonkalta heitän veikkauksen, että Mauno K. oli tässä asiassa myöhemminkin melkoisen aktiivinen.
 
En tiedä onko käännetty suomeksi:

http://www.ratical.org/ratville/CAH/warisaracket.html

http://archive.org/details/WarIsARacket

Kirjoittaja: http://en.wikipedia.org/wiki/Smedley_Butler
 
Rolf Ollakka: Suomalaisen palkkasotilaan tarina Kempeleestä Kosovoon

Suomalaisen palkkasotilaan tarina on nuoren, seikkailunjanoisen miehen kertomus Burmasta, muukalaislegioonasta ja Kosovosta. Samalla se on kehityskertomus nuorukaisesta, joka ei sopeudu tavalliseen elämään vaan kaipaa säpinää ympärilleen. Hän liittyy muutamaksi kuukaudeksi karenien itsenäisyystaistelijoihin Burmassa, käy mutkan Ranskan muukalaislegioonassa - pettymässä karvaasti - ja suuntaa sitten kulkunsa serbijoukkojen tiedustelijaksi Kosovoon. Neljän kuukauden sotaretki päättyy haavoittumiseen aivan sodan loppumetreillä. Ruotsiin päästyään hän kuulee olevansa epäiltynä joukkotuhonnasta, kunnes puoli vuotta myöhemmin tanskalaisen palkkasotilaan tarinat omista ja suomalaisten laittomuuksista todetaan sepitelmiksi.

Mukavaa luettavaa tämäkin kirja, antaa kaiken lisäksi erilaista näkövinkkeliä esim. Kosovon sodasta (vrt. valtamediassa toitotettu "Ahtisaarelaisten" kanta). Kai tämänkin kirjan on joku lukenut, huolimatta siitä että painos on käsittääkseni aika pieni.
 
Luettavana viimeisin Veikko Erkkilän kirja: Viimeinen Aamu (2011)
Kirjassa on paljon uutta lähdeaineistoa, kiitos avulaiden itäisten tutkijoiden.

=============================================
Partisaanit ja tiedusteluryhmät murhasivat 150-170 siviiliä suomalaisissa rajakylissä jatkosodan aikana. Neuvostokertomuksen totuus oli alun alkaen toisenlainen, ja sitä ylläpidetään edelleen. Arkangelissa julkaistiin 2010 kaksikin partisaanikirjaa, joissa kerrotaan myös tehokkaimmasta, Daniel Podopljokinin johtamasta Poljarnik- osastosta. Sen tekemä yhteensä 7 000 kilometrin pituinen korpivaellus oli menestys: 2 483 surmattua sotilasta ja upseeria, kolme tuhottua varuskuntaa, 13 veturia ja 227 junanvaunua.

Toimittaja ja tietokirjailija Veikko Erkkilä on 30 vuoden ajan tutkinut partisaanien iskuja suomalaisiin rajakyliin jatkosodan aikana. Valtion tiedonjulkistamispalkinnon saanut teos Vaiettu sota ilmestyi 1998. Viime syksynä ilmestyneestä teoksesta Viimeinen aamu. Neuvostopartisaanien vaietut jäljet on nyt otettu jo kolmas painos.

Neuvostokertomuksessa partisaanien toiminta sankaroitiin valheellisilla raporteilla. Se, mitä Suomessa tiedettiin, ei taas ollut sovelias tutkimisen ja muistamisen aihe. Kootessaan aineistoa viimeisimpään kirjaansa Erkkilä teki yhteistyötä petroskoilaisten historiantutkijoiden kanssa. Sen yhteistyön myötä keskustelua on mahdollista käydä rajan molemmin puolin.

”Nyt lähestytään hitaasti tilannetta, jossa voidaan kysyä, saadaanko totuudenmukaiset tiedot yhdessä esiin”, Erkkilä sanoo.

”Neuvostoliitto teki kaikkensa salatakseen terroritekonsa, koska varjeltavana oli voitokkaan sodan kunnia. Siihen suureen kertomukseen on nyt vaikeaa sijoittaa näitä uusia, kunniaa rikkovia tietoja. Sodan jälkeen Suomi taas tiesi voittavansa ulkopolitiikassaan paljon unohtamalla Neuvostoliiton tekemät verityöt.”

Erkkilä on ehtinyt tavata useita partisaaneja, joista yksi oli Laanilan postiautoiskua johtanut Aleksandr Smirnov.

================================================
BTW. Eipä auttanut tuokaan geeniperimässäni kantamaan "ryssävihaan". Ei valaissut pimeimpien mielenlaatuja, eikä naisten/lasten joukkoraiskauksen tehneiden joukkioiden taustoja, muutamien johtavien kylläkin. Samoin tuossa esitetään pitävät todistukset joidenkin suomalaisten, jopa alun perin paikallisten osuudesta desantti-iskuihin ja etenkin niiden suunnitelmalliseen valmisteluun.
Touhu oli niin systemaattisen suunnitelmallista, ylhäältä käskettyä ja raakaa, ei mitään yksittäisten henkilöiden satunnaisia päähänpistoja. Eivät olleet pakotettuja tai muuten uhkaamalla käskettyjä näiden julmat tekoset. Mielellään palvelivat kommunististisen puolueen tavoitteita ja neuvostojen maataan tälläkin tavoin, vapaaehtoisista kun olivat nämät joukot koottuja. Mitähän "politbyroon" yksinvalta on tuottanut ja verikiimainen joukko kyennyt tekemään, jos olisivat Suomen kamaralle päässeet vapaasti mellastamaan. "Puhdistus" olisi siitä lievä ilmaisu. Onneksi ei, kiitos isiemme ja iso-isiemme.
 
Tuure Junnilan vuonna -79 valmistama laitos: VIIMEINEN IMPERIUMI

Todella hyvä Venäjän historiaa ja sen imperialistista luonnetta kuvaava teos, suosittelen lämpöisesti. Varmaan pitäisi luettaa pakkolukuna eduskunnassa nyt aluksi. Hyvin kansantajuisesti kirjoitettua tavaraa, uskottavaa, rehellistä ja tiivistä. Parhaita suomalaiskirjoja ko. alalta.
 
Lueskelimpa tässä Aleksander Bek:n Volokolamskin valtatie:n uudelleen. Joskus teininä lukenut edellisen kerran.

Lainastosta piti oikein etänä lainata.

Oikein loistavaa kerrontaa tuon ajan kazaakkipataljoojan komentajan kertomana. Tuntuu lisäksi olevan oikein loistava suomennos.

Ei muuten, mutta kun hain lainan kirjastosta, niin ihmettelin painosta. Jos en ihan väärin muista, niin kirja oli tosiaankin vuodelta 56 (tai jopa aikaisempi. Tarkistan). Kerta tai kaks käytetty restauroinnissa kertoi virkailija..

No ei tässä mitä, kerralla se piti lukea: tarina ja sen kerronta vei mennessään...

Siis nyt ei ryssä enää juossutkaan karkuun sakuja, vaan pysäytti salamasodan Volokolamskin edustalla mielestäni osittain samoin perustein, kuin mitä tämä meidän pallomeritaktiikka on, toki jatkuva kuluttaminen oli isompi asia.

Jatko-osaa Kenraali Panfilovin reservi odottaen ja lämpimästi suositellen :a-smiley:

Perspektiivi romaanille ...

http://fi.wikipedia.org/wiki/Volokolamskin_valtatie

http://fi.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Bek

Wikikin tunnistaa tämän pataljoonan komentajan...

http://en.wikipedia.org/wiki/Baurzhan_Momyshuly

edit: Tuon Baurdzanin taistelustrategian ja taktiikan opetuksen takana oli tämä Kenraali Panfilov:

http://en.wikipedia.org/wiki/8th_Guards_Rifle_Division
 
Ei ole kirja, mutta ilmainen lehti luettavaksi.

http://www.kontrolli.fi/keskustelu/showthread.php/3559-Kontrolli-uudistuu
http://kontrolli.fi/e-lehti/

Arvoisat Kontrolli-lehden ja Kontrollin foorumin lukijat!

Lupasimme jo jokin aikaa sitten tiedottaa lehden ja foorumin jatkosta. Johtuen kolmansien osapuolien kanssa käytävien neuvottelujen keskeneräisyydestä, emme ole voineet juurikaan kertoa Kontrollin uudistumisesta. Nyt on vihdoinkin koittanut aika raottaa salaisuuden verhoa.

Kontrolli läpikäy historiansa suurinta muutosta, mutta yksi asia pysyy: Kontrolli jatkaa ilmestymistään.

Kontrollia julkaistaan jatkossa pelkästään elektronisessa muodossa E-lehtenä pdf-muodossa, jolloin sitä voi lukea kaikilla tietokoneilla, älypuhelimilla, taulutietokoneilla sekä internet-televisiolla. Lukijoita ilahduttanee se, että lehti on jatkossa lukijoille täysin ilmainen, joten lehden nykyaikaisesta ilmestymisformaatista voi ottaa kaiken irti: lehden voi ladata mobiililaitteeseen esimerkiksi bussia odottaessa, joten lukemista ei estä se että ei ole etukäteen osannut varautua lehden mukaan ottamisella. Ladattua tiedostoa ei ole tarpeen tallentaa mihinkään, koska lehden voi aina ladata tarvittaessa uudelleen; ilmaiseksi. Näin lehden lukeminen esimerkiksi työpaikan tietokoneella ei ole ongelma. Lisäksi lehden formaatti on aikaisempaa joustavampi, joten lukijoilla on entistä paremmat mahdollisuudet vaikuttaa lehden sisältöön.

Lehden voi toistaiseksi ladata tästä linkistä. Kontrollin nettisivujen etusivulle on tulossa lehtien latauslinkki.

Lehden päätoimittaja vaihtuu: puikkoihin astun minä, Seppo Vesala.

Lehden ilmestymisaikataulu tullaan vakiinnuttamaan siten, että lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa tasaisesti ympäri vuoden. Tänä vuonna lehti ilmestyy helmikuun, toukokuun, elokuun ja marraskuun viimeisenä päivänä.

Niihin tilaajiin joilla painetun lehden tilausjakso on jäänyt kesken, otetaan yhteyttä seuraavan lehden ilmestymisen jälkeen.

Kontrolli on avannut uuden Kenttäsika-verkkokaupan. Kaupan tuotevalikoimaa tullaan ajan kanssa laajentamaan, mutta tällä hetkellä valikoimista löytyy Kenttäsika-paitoja ja mukeja, Kontrollin vanhoja numeroita, sekä Kontrollin Kuntoharjoittelu-palstan kirjoittajan, Juha Rämäsen, kirjoittama E-kirja. Kaupan osoite on: www.kenttasika.fi. Kontrollin nettisivuille tulee linkki verkkokauppaan.

Toivon, että lehden entiset lukijat pysyvät mukana seuraamassa lehden kehittymistä, ja muutkin foorumin seuraajat rohkaistuvat alkamaan lehden lukijoiksi näiden muutosten myötä!
 
Löytyipä tämmöistä netistä kun etsin tietoa akustisesta tiedustelusta; törmäsin asiaan jossa ihan vakaalla rintaäänellä sanottiin, jotta akustiseen ilmaherätteeseen, eritoten helikoptereita vastaan on kehitetty ohjuksia?. Vähän oudolta kuulostaa, mutta järkeenkayvältä sisällään. Hekohan on tunnistettavissa akustisesti helpostikin; sen ääniprofiili kun on niin erilainen kuin muilla ...

Niin siis mitä: Sotatekninen arvio ja ennuste 2025/Teknologian kehitys

http://www.panssariprikaati.fi/wcm/1466fc00428c8b828ff9cfe60feb2862/PVTTJulkaisuja14.pdf?MOD=AJPERES

Sotatekninen arvio ja ennuste 2025/Puolustusjärjestelmien kehitys

http://www.panssariprikaati.fi/wcm/6d3e7380428c8a608ff0cfe60feb2862/PVTTJulkaisuja15.pdf?MOD=AJPERES

Saattaapi joku aika mennä ennekuin on perehtynyt/silmäillyt: sen verran pelottavat on jo pelkästään tuo teosten sisällysluettelo :dodgy: ...
 
On kehitetty. Myöskin ns. HeKo-miinoja: "yksinkertaisimmillaan" suunnattu viuhkapanos(MIINA!) taivaalle akustisen herättimen kera.
 
Tvälups kirjoitti:
On kehitetty. Myöskin ns. HeKo-miinoja: "yksinkertaisimmillaan" suunnattu viuhkapanos(MIINA!) taivaalle akustisen herättimen kera.

Näin ymmärsin itsekin. Mistään ei vaan tunnu lisätietoa löytyvän.

Tuo HEKO:ja vastaan suunniteltu maasta ilmaan ohjus akustisella hakupäällä siis on hakusessa...
 
Mitä te luulette tästä kirjasta?

9783763762842.jpg


Following on from the success of Bernard & Graefe's defining Warships of the World Fleet Handbook, this new volume, Tanks Armoured and Protected Vehicles of the World, brings together detailed information on all the world's armoured fighting vehicles, including design, development, numbers, combat service, lend-lease, artillery and ammunition size, range, power-to-weight ratio, engine size, speed, armour specifications and measurements, fuel capacity, maximum road range, and much more. Complete with colour photographs and line drawings, the information is fully up-to-the-minute, completely accurate and is a must for any AFV enthusiast, restorer, or modeller.

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=3763762841
 
Sain luettua tällaisen kirjan:

923_l_asevelisurmat_mainoskansi2013_high240ppi.jpg

Asevelisurmat -Rintamalla murhista ja tapoista vuosina 1939-1944 tuomitut
Kenttäoikeuksien pöytäkirjoihin perustuva teos sisältää kaikki asiakirjoista löytyvät tapaukset, joissa on käsitelty rintamapalveluksessa tapahtuneita tahallisia tai tahattomia omien surmaamisia.

Kun rintamapalveluksessa oli satojatuhansia miehiä, syntyi näiden välillä myös erilaisia kahnauksia. Useimmiten selvittiin nyrkkitappeluissa aikaansaaduilla mustelmilla, mutta toisinaan seuraukset olivat vakavammat. Yhteensä sotien ja välirauhan aikana surmattiin 407 tapauksessa yksi tai useampi henkilö tahallaan tai vahingossa. Muutamassa tapauksessa uhri oli siviili. Kaikkiaan uhrimäärä nousee noin 500:aan. Koskapa uhrien lisäksi joukoista poistui myös vankilaan lähetetty tuomittu, väheni sotilaiden määrä noin tuhannella. Lisäksi useita sotilaita haavoittui tapon yrityksissä, joten myös he ja näistä teoista tuomitut olivat poissa maamme puolustuksesta.

Omien joukkojen surmat voidaan jakaa pääpiirteissään vahingonlaukauksiin, tahallisiin ampumisiin ja puukolla suoritettuihin tappoihin. Kenttäoikeuksien pöytäkirjat ovat korutonta kertomaa: varsin usein surmiin johtaneiden välikohtausten syynä oli juopumus.



Ihan mielenkiintoinen aihe kirjalle, mutta olin vähän pettynyt. Kirja on oikeastaan vain kokoelma tuomiolauselmista, mutta ei minkääntasoinen ”selvittävä tutkimus” eikä siinä myöskään paneuduta syvemmälle aiheeseen.

Tahattomia vahingonlaukauksia on paljon ja myöskin kännitappoja. Oman vartiomiehen ampumia on myös runsaasti, mutta mielestäni nuo kaksi ensin mainittua olivat yleisimmät ryhmät. Mukaan mahtuu jokunen ryöstömurhia ja siviileihin kohdistuneita väkivallantekoja, kuten mm. 4- vuotiaan pikkutytön raiskaaminen ja murhaaminen.

Silmään pisti erityisesti työvelvollisten ja Ilmasuojelukomppanioiden miehistön osuus kännitapoissa. Toisaalta joukossa on mielestäni myös ”puhtaita” hätävarjelutilanteita, joista kuitenkin on tullut tuomio.

Usealla tuomitulla näyttäisi olevan melko rankka historia takana ja heidät onkin tuomittu uusijoina. Parhaimmillaan rintamajoukoissa on ollut miehiä, jotka ovat saaneet 10 vuoden tuomion henkirikoksesta ja ovat uusineet tekonsa jo noin 3 vuoden päästä. Eikä kyse ollut Pärmin porukoista. Lisäksi kenttäarmeijaan on kuulunut ihan täysiä latvakakkosia, mutta se on toisaalta ihan ymmärrettävää, kun muistaa armeijan silloisen koon. Silti sellaisille ei tulisi ikipäivänä antaa asetta tai asettaa esimiesasemaan. Samoin päihdeongelmaisia on ollut paljon, osa täysin rappioalkoholistin asemassa ja siitä huolimatta ovat olleet vastuunalaisissa tehtävissä. En tarkoita mitään "normaalia" dokailua saksalaisilla annosviinoilla vaan korvikealkoholin käyttöä ja valmistusta, kolinan juomista yms.

Kirjan perusteella saa kuvan, että tappavan vahingonlaukauksen seurauksena on tullut penalttia keskimäärin 6 kuukautta, mutta kirja esittelee myös erään majurin tapauksen, joka selvisi tuollaisesta ilman sanktioita, vaikka muissa vastaavissa on tullutkin häkkiä jos tekijänä on ollut sotamies tai aliupseeri.

Ihan liian monessa jutussa tulee mieleen, että kyseessä on turha kuolema, joka olisi ollut estettävissä jo pelkästään oikeaoppisella aseenkäsittelyllä, jossa varmistutaan siitä, että ase on tyhjä ja sillä ei leikitä siten, että se suunnataan kaveriin ja ammutaan ”tyhjä laukaus”.

Noissa vartiomiesten ampumisjutuissa on osa toiminut täysin ohjeiden mukaisesti ja siksi eivät ole saaneet tuomioita, vaikkakin kaverilta olisi lähtenyt henki. Hyvänä esimerkkinä: jossain kaukopartiossa partiomies oli huutanut vartiomiehelle yllättäen ja osin piilosta leikinpäiten ruki vehr, jolloin vartiomies oli uskonut kyseessä olevan vihollisen ja vaistomaisesti ampunut tämän konepistoolilla. Asia ei edes edennyt kenttäoikeuteen saakka.

Aika kevyttä lukemista loppupeleissä. Voin suositella puutteistaan huolimatta, mutta aihe on kovin yksipuoleinen ja kuivahko.
 
Millaisia tuomioita noista tahallisista tapoista tuli?
 
Tetra kirjoitti:
Millaisia tuomioita noista tahallisista tapoista tuli?

Kuudesta vuodesta elinkautiseen ja kuolemanrangaistukseen. Keskiarvo lienee jotain 8-10 vuotta vankeutta, mutta osa meni eriasteisina kuolemantuottamuksina ja silloin tuomiot olivat keissistä riippuen 6 kk-3 vuotta vankeutta.
 
Tullee uus kirja ulos syksyllä, sen mä ostan hetin!!

9789186597542_200_ryska-elitforband-spetsnaz-osnaz-vdv-och-andra-elitstyrkor


Ur bokens innehåll:
* Specialvapen och nya undervattensfarkoster skapas nu för att kunna användas i bland annat Östersjön - ny information och nya bilder
* Tidigare opublicerade fotografier och spår av främmande specialförbands kartläggning och sabotage i Sverige
* Tidigare okända sovjetiska militärkartor över svenska städer och hamnar
* En ny bild av svenskars deltagande i sovjetiska specialoperationer
* Hur spetsnaz har infiltrerat länder före krigsutbrott

Se mustalla, miten spetnaz on infiltreenannu maat ennen sotaa...

http://www.bokus.com/bok/9789186597542/ryska-elitforband-spetsnaz-osnaz-vdv-och-andra-elitstyrkor/
 
...ja kaarnakarilta jälleen uutuutta:

http://cdon.fi/kirjat/kaarnakari%2c_ville/operaatio_para_bellum-23034276

..on kyllä aikasemmatkin operaatio-sarjan tuotteet aivan loistavia

übung 42
chevalier

tutustukaa ihmeessä!

jää aina sellanen tunne, että oiskohan tää voinu ollakin totta ;)..ehkä onkin!
 
Back
Top