Kirjat

Löytyykö historiasta muuten yhtään 100% itsenäisyys- tai vapaussotaa? Siis sellaista, jossa ei olisi ollut myös kansalaissotapuolta?

Yhdysvaltain itsenäisyyssodassakin taistelivat myös pohjoisamerikkalainen siirtomaaväestö keskenään, siis itsenäisyyttä ajavat patriootit ja kruunua puolustavat lojalistit. Näiden väliset kahnaukset ja ihan leppymätön viha oli tosiasia. Oliko näillä 'jakolinjoilla' enää mitään vaikutusta sitten siihen seuraavan sotaan eli Yhdysvaltain kansalaissotaan, on vaikea sanoa.

Koska näissä on kyse tulkinnoista, niin se on aika pienestä kiinni mitä termejä historiankirjoitus päätyy käyttämään. Yhdysvaltain tapauksessa ehkä elettiin vielä 'niin vanhoja aikoja', että tuo 'ensimmäisen kansalaissodan' kirjallinen teoria onnistuttiin pitämään tarpeeksi kauan pois julkisuudesta, että se ei ole onnistunut kyseenalaistamaan suuressa määrin vallankumoussotateoriaa.

Virossa 'vääriltä tulkinnoilta' säästyttiin varmastikin neuvostomiehityksen takia tai 'ansiosta'. Koska toden totta, myös virolaisten vapaussodassa oli kansalaissotimista (kansankommuuni).

Meillä Suomessa voidaan siis syyttää 'puhtaan sisällisen sodan' nousemista vallitsevaksi tulkinnaksi - ainakin toistaiseksi -, koska täällä onnistuttiin kuin ihmeen kaupalla vakaannuttamaan yhteiskunta reilussa vuosikymmenessä, toisin kuin etelänaapurissamme tai Yhdysvalloissa 18. vuosisadalla.
Ja tietysti sitä, että punainen sosiologia pääsi piehtaroimaan toisen maailmansodan jälkeen itänaapurin suosiollisella avustuksella esteettä ja se jatkuu yhä, vaikka vetoapua ei enää ehkä idästä tulekaan.
 
Viimeksi muokattu:
Tannerilla ei selvästikään ollut näiden emigranttipunaisten tilastoja, kun ensimmäisissä sodan jälkeisissä vaaleissa pisti yhden nollan lisää raatoja laskiessaan

Tanner ratsasti selvästi ruumiilla eka vaaleissa sodan jälkeen. Sosialidemokratia ei ole niin puhdas noihin tapahtumiin liittyen kuin halutaan uskoa ja ymmärtää. Mutta olkoon se toinen tarinansa. Ja kyllä Suomessa vaikutti tuolloin eräs muukin ryhmä, jonka otan ns. luokalle aikanaan, jos luoja suo. Suomen asioihin vaikuttivat suomalaiset puolueet, saksalaiset, venäläiset, ruotsalaiset, valkoiset venäläiset ja sitten eräs suomalainen ryhmä, jota en tohdi vielä ottaa taikinoitavaksi.
 
Mulla oli nyt muutaman viikon lainassa -kommunistikirjallisuutta- vuosilta noin 18 - 25. Tekijöinä näitä heppuja, jotka pakenivat NLoon sisällissodan tiimoilta. Ystäväni oli tämän kirjallisuuden saanut eräästä kuolinpesästä, joka olisi luvalla sanoen ollut mielenkiintoinen laajemminkin nimenomaan paperi-kirja-ym. osalta.
Todella kiinnostavaa. Olisiko sinulla jakaa tänne kirjoittajien ja teosten nimiä, sekä muuta kirjojen yksilöintitietoa ?
Onko kirjat siis kirjoitettu suomeksi ja .. NL.ssa?

Tuossahan on mainio kohde poliittisen historian väitöskirjatutkimukselle, jos toisellekin. Toisi tiettyä vastapainoa, viimeaikoina jonkinlaiseksi trendiksi muodostuneeseen, omille kintuille kusemiskilpailuun.
 
Todella kiinnostavaa. Olisiko sinulla jakaa tänne kirjoittajien ja teosten nimiä, sekä muuta kirjojen yksilöintitietoa ?
Onko kirjat siis kirjoitettu suomeksi ja .. NL.ssa?

Kunhan ovat seuraavan kerran lainassa, niin panen tiedot. Kirjoitettu suomeksi NLssa, suuri osa syksyllä 18. Otettu talteen eräästä kuolinpesästä ja eräs ystäväni hallinnoi niitä kirjoja ja vihkoja. Itsekritiikkiosioita oli Kuusiselta, Gyllingiltä...näiltä ainakin. Voihan nää löytyä netistäkin, siitä ei ole mulla tietoa. Paikallisaineiston järjestäminen ja siivo tallentaminen on herkkää hommaa, että hapraat lippulaput pysyvät luettavassa kunnossa, sen aika tulee myöhemmin.
 
Varmaan näinkin. Mutta mietihän vielä. Kun olet kuulusteltavana ja tiedät, että henki on höllässä, niin menetkö siinä kuulustelijoille sanomaan, että joo, olen vähän helvetin kova vallankumousmies-nainen.

Tämä raha-ruoka on ainakin osittain myttyyn menneen coituksen myötä syntynyt -tarina-. Jota toistettiin niin kuulusteluissa kuin myöhemmin -siviilissä-. Kun piti jotenkin sievistää sitä, missä tuli oltua mukana.

Mulla ei ole mitään tarkoitusta mustentaa kapinaan osallistuneita, yritän todella ymmärtää mistä tuolloin kaikkiaan oli kyse. Nykyinen kertomus on mielestäni -riittävän lähellä- oikeaa.
Nämä tarinat ei ole kapina alueelta.
 
Sosialidemokratia ei ole niin puhdas noihin tapahtumiin liittyen kuin halutaan uskoa ja ymmärtää.
Sosiaalidemokratia Suomessa, Venäjällä ja keski-Euroopassa ei ollut maltillista eli parlamentaariseen demokratiaan sitoutunutta ennen Suuren sodan jälkilämpöjä. Uljanov oli virallisesti sosiaalidemokraattisen puolueen jäsen, vaikka vuosisadan alussa rupesikin pitämään omaa 'enemmistöläistä' nurkkaustaan puolueen sisällä; suomalainen sosiaalidemokraattinen puolue lähti ammattiyhdistyksen ja työväen järjestyskaartin kanssa marxilaisen vallankaappauksen tielle venäläisillä aseilla.

Vain saksalaiset sosiaalidemokraatit selvisivät koitinkivestä ja valitsivat parlamentaarisen tien ja olivat kukistamassa kommunistien vallankaappausta. Ja saivat siitä palkaksi petturinkruunun niin äärikansallisten kuin äärikansainvälistenkin taholta ja erityisesti eräälle vähemmistölle tämä tuli maksamaan kovan hinnan.

Niin, eipä tarvitse lukea kuin SDP:n pää-äänenkannattajaa miltä-tahansa-vuodelta ennen vuotta kahdeksantoista ja siellä sitä myrkkyä kylvetään joka helvetin lauseessa. Se on oikea suunta 'vihapuhetutkimukselle', koska ns. 'porvarilehdistössä' tällaista myrkynkylvöä ei yksinkertaisesti harjoitettu ennen kuin 'valkoista' väestöä oli kylmennetty.
 
Todella kiinnostavaa. Olisiko sinulla jakaa tänne kirjoittajien ja teosten nimiä, sekä muuta kirjojen yksilöintitietoa ?
Onko kirjat siis kirjoitettu suomeksi ja .. NL.ssa?

Tuossahan on mainio kohde poliittisen historian väitöskirjatutkimukselle, jos toisellekin. Toisi tiettyä vastapainoa, viimeaikoina jonkinlaiseksi trendiksi muodostuneeseen, omille kintuille kusemiskilpailuun.
Oulalle..vink vink ;)
 
Toistan vielä itseäni: mielenkiintoni timanttisin keihäänkärki on suunnattu siihen, että saisin ymmärrystä siitä, miten ihmiset agitoidaan niin isoon peliliikkeeseen kuin aseelliseen kapinaan. Mitkä temput siinä tehdään ja mitkä olosuhteet pitää natsata ns. kohilleen? Kahtokkeehan ympärillenne eritoten somessa. Selkeää agitointia on suuntaan ja toiseen. Nyt pitää olla halua, taitoa ja kykyä lukea suht oikein tai mennään kyllä mehtään ja huolella.
 
suomalainen sosiaalidemokraattinen puolue lähti ammattiyhdistyksen ja työväen järjestyskaartin kanssa marxilaisen vallankaappauksen tielle venäläisillä aseilla.

Näin tapahtui. Se kuningaskysymys kuuluukin: miksi sosiaalidemokraattinen puolue ei puhaltanut peliä seis? Jotkut wanhat sosialistit ovat sanoneet, että vielä tammikuussa 18 puolue olisi voinut puhaltaa pelin poikki ja jättää vallankumoushaluiset oman onnensa nojaan. Miksi näin ei menetelty? Siihen voi olla hyviäkin vastauksia ja validejakin. -ei uskallettu-eivoitu-olimyöhäistä.....nuo vastaukset eivät sinällään kyllä kelpaa.
 
Näin tapahtui. Se kuningaskysymys kuuluukin: miksi sosiaalidemokraattinen puolue ei puhaltanut peliä seis? Jotkut wanhat sosialistit ovat sanoneet, että vielä tammikuussa 18 puolue olisi voinut puhaltaa pelin poikki ja jättää vallankumoushaluiset oman onnensa nojaan. Miksi näin ei menetelty? Siihen voi olla hyviäkin vastauksia ja validejakin. -ei uskallettu-eivoitu-olimyöhäistä.....nuo vastaukset eivät sinällään kyllä kelpaa.

Enpä usko että olisi edes pystytty vaikka joku omaan erinomaisuuteensa tykästynyt ehkä halusi niin uskoa. Kun keitos alkoi kiehua niin toiminta olisi kyllä jatkunut jossain toisessa ringissä mikäli sosialidemokraatit eivät olisi olleet käytettävissä.
 
Näin tapahtui. Se kuningaskysymys kuuluukin: miksi sosiaalidemokraattinen puolue ei puhaltanut peliä seis?
Katso nykyisiä demareita ja saat vastauksen. Maltilliset vässykät pyyhkäistään suurisuisten radikaalien edestä kuin russakat pöydältä. Ja vaikka nykyiset sosiaalidemokraatit ajavatkin mielestäni monella tapaa epätervettä politiikkaa, niin ne ovat kuitenkin ERITTÄIN maltillisia: ei tästä nykyisestä sakista olisi pistämään 'porvareita' montun reunalle ja hyvä niin.

Sitten siellä SDP:n veljespuolueessa on suoran toiminnan 'miehiä' (siis tässä tapauksessa nainen, 'eduskunnan ainoa kommunisti'), jotka eivät kansanedustajan pestistä huolimatta välitä vittuakaan laillisuudesta ja menevät aiheuttamaan kansainvälisiä selkkauksia ja sellaisia, jotka haisevat 70-luvun neuvostolähetystöltä ja suoltavat fasisteja siellä, fasisteja täällä -sontaansa jatkuvasti.

Näitä radikaaleja ei koskaan mitkään omantunnonkysymykset vaivaa ja he ovat valmiita heittämään loputtoman määrän ihmisiä mankeliin oman valtansa kartuttamiseksi tai säilyttämiseksi.

Ja mites, eikös 'äärimmäinen' tai ainakin jyrkempi osasto 'kaapannut' vallan eräässä galluppeja johtavassa puolueessakin?
Kun on kyse ryhmittymien, mm. puolueiden sisäisistä kysymyksistä, niin riittävän röyhkeät äärimmäisyysainekset vievät aina voiton.

Niille vuoden kahdeksantoista maltillisille demareille sanottiin rotanhäntäradikaalien toimesta varmasti, että jos ette tuki turpaanne, niin menette porvarien jäljessä seinää vasten. Vihellä siinä sitten peliä poikki.
 
Pitkästä aikaa tuli luettua fiktiota. Colin Forbesin jännäri Kivinen leopardi 70-luvun puolivälistä.

Kuvaa fiktiivistä kylmän sodan asetelmaa. USA on vetäytynyt Euroopasta. Maailmanlaajuisen talouskriisin jyllätessä Neuvostoliitto on vahvistanut roimasti asemiaan Euroopassa. Ainoastaan vahva ydinasevaltio Ranska on onnistunut pitämään läntisen Euroopan puolustuksen kunnossa. Mutta muutoksen tuulet puhaltavat. Ranskan presidentti on ilmoittanut halustaan matkustaa Moskovaan. Pahaenteisesti odotetaan että maat aikovat päätyä jonkinlaiseen sopimukseen.

Juuri ennen tulevaa matkaa presidentti yritetään murhata. Juttua ryhtyy selvittämään Pariisin poliisiprefekti, joka pian törmää poliittisiin salaliittoihin niin äärioikealta kuin vasemmaltakin. Kuvioon astuu mukaan myös toisen maailmansodan aikainen myyttinen vastarintajohtaja koodinimeltä Leopardi. Kello tikittää ja vastauksia täytyy saada pian sillä Ranskan ja koko läntisen Euroopan kohtalo on vaakalaudalla. Lisäksi tulee tieto, että Välimerellä purjehtii vahva punalaivaston osasto ja sen kurssi on kohti Etelä-Ranskan satamia.

Lyhyesti sanottuna erittäin koukuttava trilleri, joskin teemaltaan aika lailla vanhentunut. Silti, luin loppuun melkein yhdeltä istumalta. Taitavaa tarinankerrontaa ja loppuratkaisu yllätti totisesti.

3497.jpg
 
Toistan vielä itseäni: mielenkiintoni timanttisin keihäänkärki on suunnattu siihen, että saisin ymmärrystä siitä, miten ihmiset agitoidaan niin isoon peliliikkeeseen kuin aseelliseen kapinaan. Mitkä temput siinä tehdään ja mitkä olosuhteet pitää natsata ns. kohilleen? Kahtokkeehan ympärillenne eritoten somessa. Selkeää agitointia on suuntaan ja toiseen. Nyt pitää olla halua, taitoa ja kykyä lukea suht oikein tai mennään kyllä mehtään ja huolella.
Oletko saanut käsiisi alueen työväenyhdistyksen pöytäkirjoja tai muita papereita?
Itse löysin paikallisen yhdistyksen paperit, mutta loppui juuri 17 joulukuuhun ja lähinnä ompeluseuralta toiminta vaikutti. Oltiin siis rauhallisella alueella.
 
Todella kiinnostavaa. Olisiko sinulla jakaa tänne kirjoittajien ja teosten nimiä, sekä muuta kirjojen yksilöintitietoa ?
Onko kirjat siis kirjoitettu suomeksi ja .. NL.ssa?

Puutun täältä sivusta hiukan tähän keskusteluun. Karjalassa ehdittiin julkaista suomeksi useampiakin teoksia Suomen sisällissodasta ennenkuin "fasistien kieli" kiellettiin ja sen puhujat raahattiin kuopan reunalle. Tuossa on varmaan juuri puheena ollut kirja pdf-tiedostona ladattavana, 52M kokoa . https://helda.helsinki.fi/handle/10138/156300
 
Jatkan hetken vapaamuotoista ajatusvirtaa kommunistikirjallisuudesta.

Petturin palkka oli kuolema. Eli lahtariohranalle tiedonantajaksi ryhtyneelle piti panna nappi ohtaan. Näitä tapauksia on ollut ja joitakin -katoamisia-, joita epäillään välienselvittelyiksi. Ja totta moses, myös vahinkoja.

-valkoinen työläinen- piti savustaa työmaalta hiiteen ja keinoja kaihtamatta. Henkirikoksia tapahtui tälläkin sektorilla plus -onnettomuuksia-. Tässä kohtaa odotankin pääseväni tiettyyn paikallisaineistoon sitten joskus käsiksi.

Sisällissodan alkukäytevoimana pidettiin parhaana aineksena vuonna -17 niitä ihmisiä, jotka olivat olleet ns. vallitöissä eli venäläisten duunissa asemia rakentamassa. Nämä suomalaiset olivat -saaneet- vankkaa vallankumouksellista kasvatusta ja olivat muuttuneet -valistuksen- ansiosta riittävän röyhkeiksi ja osasivat kyseenalaistaa porvarilliset arvot. Joku kirjoittaja valitti, että näistä kaadereista jäi lahtareiden jäljiltä vähänlaisesti tekoväkeä.....

Yhdistin muistikuvissani tämän valliväen kuvaukset ns. valkoisen kirjallisuuden kertomaan. Valkoinen kirjallisuus on monesti tähdentänyt nimenomaan tätä -ryssän töissä valleilla- ollutta väkeä negatiivisessa sävyssä.

Valliduunareista löytyikin sitten punaisten terroriosastoihin tekomiehiä ja -naisia kystaa kyllin.

Kun nykytutkimus osoittaa, että teollisuusväki oli vallankumouksen pääasiallinen käyteaine ja sen olot ratkaisivat ylipäätään kapinan tekemisen, niin kommunistikirjallisuudesta löytyy kyllä ajatuksia, joiden perusteella Väiski Linnan väite tilattoman väen ja torppareiden -oloista- kapinan syynä on perusteltu, palaan siihen myöhemmin. Itseasiassa Linnan perustelu saattaa olla edelleen SE väkevin. Nykytutkimus ei ehkä osannut sittenkään lähestyä teemaa niinkuin olisi pitänyt väheksyessään -tilattoman väen ja torppareiden- olosuhteiden osuutta koko tohinaan.

Ei sinulla olisi heittää parin kirjan nimieä. Jos saisi luettavaksi
 
Back
Top