Kokoomuksen vaihtoehdot: enemmän vihreä vai enemmän isänmaallinen

hansai

Supreme Leader
Harkimo lorottaa antaumuksella kokoomuksen muroihin
19.4.2018 13:39 Markku Huusko


Ensimmäisen kauden kansanedustaja Harry Harkimo eduskunnassa vuonna 2016. Kuva: Petteri Paalasmaa

Liikemies Harry Hjallis Harkimo oli kokoomukselle kallisarvoinen henkilö eduskuntavaaleissa 2015, sillä hän sai tuolloin 11 416 henkilöä äänestämään itseään. Se oli kokoomuksessa Alexander Stubbin jälkeen toiseksi eniten Uudenmaan vaalipiirissä ja tuplamäärä verrattuna esimerkiksi ministeriksi kesällä 2016 nousseeseen Kai Mykkäseen.

Sen jälkeen Harkimo ei ole kunnostautunut varsinaisesti puolueensa uskollisimpana palvelijana. Hän ei ole käyttänyt eduskunnan suuressa salissa aktiivisesti puheenvuoroja, hän on ollut varsin usein pois edustamansa talousvaliokunnan kokouksista (vaikkakin sanoo puhuneensa valiokunnissa) ja on jäänyt monelle kansanedustajakollegalleen varsin vieraaksi.

Televisiossa suorapuheinen Harkimo toki on tuon tuosta joko omassaan tai muiden ohjelmissa. Verkossa hän on myös näkyvä blogeineen ja Twitterissä yli 100 000:lla seuraajallaan.
Viime aikoina Harkimo on kunnostautunut Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ja puolueensa puheenjohtajan, valtiovarainministeri Petteri Orpon ajaman sote-uudistuksen ja myös puolueensa toiminnan yleisempänä arvostelijana.

Harkimo nosti hiljattain esille kriittisen havaintonsa kokoomuksen sosiaaliturvan uudistamismallista, että se olisi puhtaasti puheenjohtaja Orpon luomus. ”Siis Orpo oli avustajansa kanssa päättänyt, että tämä on kokoomuksen malli. Siis vain nämä kaksi pääsevät siihen päättäjien tilataksiin”, Harkimo nurisi kirjoituksessaan.

Harkimon edustajakollega Juhana Vartiainen (kok.) joutui huomauttamaan sarkastisesti, että ”Universal Credit -sosiaaliturvaa on vuoden ajan kehitelty eduskuntaryhmän kannustinloukkutyöryhmässä. Tämän ja muiden vastaavien ryhmien kokouksiin on kaikilla ryhmän edustajilla vapaa pääsy”.

Uusimpana uutena Harkimon nimi on liitetty hankkeeseen, jossa ollaan muodostamassa uutta poliittista liikettä Suomeen. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen on ampunut tätä tietoa tänään alas kokoomuksen Verkkouutisissa. Jokisen mukaan Harkimo kiisti keskustelussa, että olisi irtautumassa kokoomuksesta tai keräämässä sote-uudistusta vastustavaa eduskuntaliittoumaa.

Kokoomuksen pakka on joka tapauksessa sekaisin ja sitä sekoittaa entisestään Harkimon omapäinen puuhastelu, antaumuksellinen kokoomuksen muroihin lorottelu. SDP on vienyt gallup-johtopaikan, ja myös Harkimoa selvästi sote-asiantuntevampi kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) tekee kaikkensa, jotta Sipilän ja Orpon sote-uudistus ei toteutuisi.

Vaikka Harkimo ja Lepomäki eivät tiettävästi tee juuri yhteistyötä, samalle henkilölle he tekevät palvelusta: SDP:n puheenjohtajalle Antti Rinteelle. Hänestä tulee seuraavien eduskuntavaalien jälkeen pääministeri sitä suuremmalla todennäköisyydellä mitä enemmän kokoomuslaiset tekevät irtiottojaan.

Lepomäen poliittiselle uralle tästä hässäkästä voi viime kädessä tulla vaikka nostetta. Talouselämän toimittaja Matti Virtanen kysyi tänään Lepomäeltä, mistä asemasta hän aikoo poliittisia haaveitaan toteuttaa, kenties pääministerinä?
”Ei vielä”, Lepomäki vastasi. (Lue Lepomäen tänä aamuna tehty haastattelu ja katso video täältä)

Harkimon tulevista poliittisista kuvioista kuulemme uutta tietoa vielä tänään. MTV:n ja Ylen mukaan hän olisi kuitenkin eroamassa kokoomuksesta.
http://markkuhuusko.puheenvuoro.uus...o-lorottaa-antaumuksella-kokoomuksen-muroihin
 

Ingsoc

Ylipäällikkö
Onko Hjallis Suomen Petro Poroshenko?

Poro on ollut sentään perustamassa kahta puoluetta. Voi hyvinkin olla, että lompakollaan äänestävät lähtevät tähän projektiin mukaan. Raha ei haise, eikä ole väliä miten sitä hankitaan. Globalisaatiovoittaja pärjää aina ja kannattaa äänestää sitä joka parhaat järjestelyt tarjoaa - pelkästään tuolla reseptillä saa sen 10-15%:n kannatuksen.
 

Herman30

Greatest Leader
Toivottavasti...esimerkiksi Lepomäki mukaan.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/24...nnea-jungnerille-olen-vahvasti-kokoomuslainen

Elina Lepomäki ei aio lähteä mukaan entisen demaripoliitikon Mikael Jungnerin puuhaamaan uuteen liberaalipuolueeseen tai -liikkeeseen.
Lepomäki aikoo pyrkiä kokoomuksessa eteenpäin, joskus tulevaisuudessa jopa puoluejohtajaksi ja pääministeriksi. Hän ei nyt aio haastaa puolueensa puheenjohtajaa Petteri Orpoa, vaan jättää ensi kesäkuussa pidettävän kokoomuksen puoluekokouksen väliin muiden kiireiden vuoksi.
 

PekkaSavo

Ylipäällikkö
Elinvoimainen business ja asutus palautuvat Pähkinäsaaren rajan määrittämälle alueelle ja tervaporvarien Ouluun. Muualle vakiväestö levitettiin veroetujen avulla.
Uuden puolueen propagandaministeri Enbuskehan olikin muutama vuosi sitten vitsaillut että Suomelle riittävät Pähkinäsaaren rauhan rajat. Miten se osuikaan ketjun aiheeseen? :D

Porvaripuoli kaipaa ensisijaisesti isänmaallisuutta ja suomalaisuutta. Susanna Koskea ja Elina Lepomäkeä.

Jungnerin ulosanteja kun katsoo niin niiden suhteen ei vakuuta.
Mitä lienee Harkimonkin kohdalla. Arvailen vaan.

Eipä tykännyt siitä kun Rajamäki (sdp?) toimi kuten piti:
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015031119337045_uu.shtml
"Mikael Jungnerin mielestä Kari Rajamäki "rikkoi jotain, mitä ei pysty korjaamaan. Mikäli puolueen johto ei nyt tuomitse tapahtunutta selkeästi, jätän vaaleissa äänestämättä. Ja niin jättää moni muukin."

Opportunisti, tuuliviiri vaiko takinkääntäjä?
 
Viimeksi muokattu:

aj77

Respected Leader
Harkimo on mielestäni aivan turha kaveri mitä tulee politiikkaan. Ei hän ole suomea rakentamssa. Auttamassa lähiön yksinhuoltajaa parempaan tulevaisuuteen. Harkimo auttaa itseään. Ehkä kavereitaan. Huolestuttavin tässä uudessa touhussa on nimet. Enbuske ja muut yli-ikäiset lapsinerot ja prinssieverstit. Mistä muuten tulee rahoitus?
 

Talvela

Greatest Leader
Harkimo on mielestäni aivan turha kaveri mitä tulee politiikkaan. Ei hän ole suomea rakentamssa. Auttamassa lähiön yksinhuoltajaa parempaan tulevaisuuteen. Harkimo auttaa itseään. Ehkä kavereitaan. Huolestuttavin tässä uudessa touhussa on nimet. Enbuske ja muut yli-ikäiset lapsinerot ja prinssieverstit. Mistä muuten tulee rahoitus?

Mies pääsi plussalle ensimmäistä kertaa kun myi Jokerit ylihintaan ryssille, suurimpia vaikutusoperaatioita mitä Venäjä on Suomessa suorittanut.
 

Ingsoc

Ylipäällikkö
Mistä muuten tulee rahoitus?

Harkimon omaisuus on sellaiset 250 miljoonaa euroa, joten toimiston vuokrista ja sihteerin palkoista tuskin kannattaa olla huolissaan.

Mitään hyväntekeväisyyttä mies on tuskin tekemässä.

Ihmettelin kun Harkimo alkoi vetää jotain omaa tv-showta. Heräsi heti kysymys miksi? Ei ainakaan esiintymispalkkioidenn takia ja johonkin eduskuntavaaleihin tuollainen tyyppi saa helpommin näkyvyyttä rahalla. Nyt siihenkin kysymykseen on vastaus.
 

skärdis

Respected Leader
Mistä muuten tulee rahoitus?

Harkimo on Hackmannin teollisuussuvun perillisiä. Ei lopu paalu ihan heti ja kai ne omatkin bisnekset jotain ovat tuottaneet.

Mielenkiintoista on Harkimon suhteet Venäjään. Tuleeko hänestä tehtaankadun miehiä? Siinähän olisi kova kolmikko Packalen ja dosentti Bäckman kolmantena pyöränä. Bäckman kun edustaa samaa viiteryhmää Harkimon kanssa eli suomenruotsalaisia teollisuussukuja.
 

Talvela

Greatest Leader
Harkimo on Hackmannin teollisuussuvun perillisiä. Ei lopu paalu ihan heti ja kai ne omatkin bisnekset jotain ovat tuottaneet.

Mielenkiintoista on Harkimon suhteet Venäjään. Tuleeko hänestä tehtaankadun miehiä? Siinähän olisi kova kolmikko Packalen ja dosentti Bäckman kolmantena pyöränä. Bäckman kun edustaa samaa viiteryhmää Harkimon kanssa eli suomenruotsalaisia teollisuussukuja.

Minun käsitys on ollut että Harkimo on kilauttanut kavereille kun pankit ovat ahdistelleet hankkeista ja näin menty siihen asti kun oligarkit soittivat Hjallikselle.
Voi olla että Harkimo oli jo jotakin ennen Venäjän valtion hankkimista kumppaniksi, ihan perustuu mutuun arvioni.
 

Rauhantekijä

Respected Leader
Taidat pettyä. Ensi viikolla Kokoomuksen osalta uutinen on jo unohdettu ja Hjallis on ilman kannatusta.
Kyllä minulle sopii mikä tahansa skenario. En oikeasti odota Har/Ju liikkeestä mitään mullistavaa, kunhan vain kirjoitin tuollaisen näkemyksen. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa että kokoomuksen on käytävä pesukoneen kautta jos tavoittelee "kansallisesti kokoavaa" roolia itselleen.
.
 

tiedotusosasto

Respected Leader
Harkimo pettyi kärkipaikkojen karattua, arvelee Petteri Orpo HS:lle – Yhteydet venäläisiin liikemiehiin ”eivät ainakaan helpota” pääsyä ministeriksi
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei näe Hjallis Harkimon liikkeelle aatteellista pohjaa. ”Mediapersoonat haluavat kokeilla siipiään”, Orpo sanoo.


Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei usko, että Harkimon ja Jungnerin liike olisi asettamassa ehdokkaita tuleviin vaaleihin.
Saska Saarikoski HS Julkaistu: 20.4. 22:24 WASHINGTON

KOKOOMUKSEN puheenjohtaja Petteri Orpo arvelee Hjallis Harkimon eron takana olevan pettymys siihen, ettei tämä saanut puolueessa tavoittelemiaan kärkipaikkoja.

Harkimo ilmoitti torstaina eroavansa kokoomuksesta. HS kertoi torstaina hänen ja Sdp:n entisen puoluesihteerin Mikael Jungnerin suunnittelevan uutta poliittista liikettä, joka on jo tehnyt konkreettisia valmisteluja asettaakseen ehdokkaita kevään 2019 eduskuntavaaleihin.

”Varmaan kysymys on turhautumisesta. Täytyy tietysti miettiä puolueen näkökulmasta, onko tästä syytä oppia jotain”, Orpo sanoi perjantaina Washingtonissa, jossa hän osallistuu Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston kevätkokoukseen.

”Olemme yrittäneet löytää jokaiselle eduskuntaryhmän jäsenelle mielekkään tehtävän. Niitä kärkipaikkoja on kuitenkin rajallinen määrä.”

ORPO nostaa itse esiin ulkomaankauppaministerin paikan, johon valittiin helmikuussa Orpon lähipiiriin luettu Anne-Mari Virolainen. Virolainen oli Orpon mukaan koulutuksensa, osaamisensa ja taustansa takia oivallinen valinta tehtävään.

”Eduskuntaryhmässä on jokaiselle paikalle tarjolla vaikka kuinka monta kyvykästä ihmistä, mutta vain yhden voi valita”, Orpo sanoo. ”Ja sama on tilanne missä tahansa uudessakin liikkeessä.”

Oletteko kuullut, että Harkimolle olisi luvattu kokoomuksesta ministerinpaikka?
”En ole kuullut.”

Olisiko Harkimo mielestänne sopiva ja pätevä ministeriksi?
Orpo on hiljaa pari sekuntia ennen kuin vastaa: ”Miksei? Paljon hyviä ominaisuuksia.”

Olivatko Harkimon Venäjä-yhteydet ongelma ministeripaikkoja täytettäessä?
”En halua niitä arvioida, kun ei ole tarpeen. Jokaisen valinnan kohdalla on kokonaisuus. Niihin vaikuttaa monia asioita, ja niihin liittyy erilaisia kysymyksiä.”

Olisiko esimerkiksi ulkomaankauppaministeriksi voitu valita henkilö, jolla on liiketoimia Yhdysvaltain sanktiolistalla olevien liikemiesten kanssa?
”Ei se ainakaan helpota asiaa. Näissä asioissa pitää olla näinä päivinä todella tarkka. Minä olen. Olen luvannut tehdä paikkoihin sellaisia valintoja, jotka ovat päteviä, kestäviä ja kokonaisuutena parhaita mahdollisia.”

Jokereiden toiminnan tappioita on tiettävästi katettu venäläisellä rahalla. Tällaisista asioista on viime aikoina nostettu vakavia kysymyksiä Yhdysvalloissa. Entä Suomessa?
”On käynyt mielessä tämä.”

ORPO ei ainakaan vielä usko, että Harkimon ja Jungnerin liike olisi asettamassa ehdokkaita tuleviin vaaleihin.

”En minä pidä vielä todennäköisenä, että tässä olisi mitään suurta tapahtumassa.”

Harkimo on haukkunut julkisesti kokoomuksen politiikan ja johtamisen. Hänen mukaansa asioista päätetään puolueessa niin pienessä piirissä, että päättäjät mahtuvat pieneen autoon.

”Onhan tuollainen vetävä tapa saada huomiota, mutta en kyllä tunnistanut siitä itseäni yhtään”, Orpo sanoo.

”Ei minua ole yleensä autoritäärisyydestä syytetty, liiasta kuuntelemisesta joskus kylläkin.”

Video näyttää, miten Harkimo arvosteli kokoomuksen johtamista. Juttu jatkuu videon jälkeen.
( nettiartikkelissa: Näin Harkimo arvostelee johtamistapaa kokoomuksessa )
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005650367.html?ref=rss
YHTÄ tiukasti Orpo torjuu kritiikin siitä, ettei kokoomus olisi puolustanut markkinataloutta.

”Väitän, että yksikään hallitus ei ole tehnyt yhtä paljon kilpailun vapauttamiseksi kuin tämä”, Orpo sanoo ja listaa kauppojen aukioloaikojen vapauttamisen, liikennekaaren, alkoholilain uudistamisen ja raidekilpailun vapauttamisen.

”Apteekit ovat vielä kesken, mutta se ei ole kokoomuksesta kiinni.”

Yritystuet ovat Orpon mukaan ”sitten oma asiansa”.

”Niiden uudistaminen on osoittautunut todella vaikeaksi. Kun jotain uudistamista mietitään, siinä on äkkiä toisessa vaakakupissa kymmenentuhatta työpaikkaa.”

”Kokoomus on tässä maassa ainoa oikeasti markkinaliberaali puolue. Muut ovat näissä asioissa paljon konservatiivisempia. Jos näitä asioita haluaa Suomessa edistää, paras paikka siihen on kokoomus.”

ORPO sanoo, että kokoomuksenkin on tässä tilanteessa syytä katsoa peiliin. ”Jokaisen puolueen pitää uudistaa toimintaansa luodakseen ihmisille nykyaikaisia kanavia vaikuttaa.”

Harkimon–Jungnerin liikkeelle hän ei kuitenkaan näe aatteellista tarvetta eikä pohjaa.

”Kyse taitaa olla ennen muuta mediailmiöstä. Mediapersoonat haluavat kokeilla siipiään.”
 
Top