Konflikti Kiinan merellä


China’s foreign ministry has said it is premature to immediately launch an investigation into the origins and spread of the coronavirus that has killed more than 300,000 people globally.
Spokesman Zhao Lijian told reporters during a daily briefing that the vast majority of countries in the world believe the pandemic is not yet over.
The ministry said in a separate statement that president Xi Jinping will give a video speech for the opening ceremony of the World Health Assembly later on Monday.
A draft resolution pushed by the European Union and Australia calling for an independent review into the origins and spread of the coronavirus has support from 116 nations at the assembly, almost enough for it to pass.
 
Hong Kong has in effect banned an annual vigil for the Tiananmen Square massacre by extending its physical distancing measures for another 14 days.

After two consecutive days without local transmissions of Covid-19, the city state’s authorities announced some restrictions would ease, but those limiting gatherings to a maximum of eight would be extended for another 14 days.

The restrictions were due to expire this week but will now end no earlier than 5 June, the day after Hong Kong’s annual vigil commemorating the Chinese army’s brutal crackdown on protesters in 1989.

The event has been held every year since 1990. It is the biggest and traditionally the only major commemoration of the incident allowed in China, sometimes drawing more than 100,000 people.

Macau has traditionally held a photo exhibit on “tank man”, but last week authorities withdrew approval.
 
The three-country standoff that began last December over Malaysian oil and gas exploration has escalated dramatically with the deployment of a Chinese survey ship and its escorts earlier this month. The game of chicken now playing out between Chinese and Malaysian vessels is familiar. Vietnamese and Chinese ships spent four months last year doing the same after Hanoi refused Beijing’s demands to halt oil and gas work. The current drama will likely end the same way that episode did. But the danger of accidental escalation is very real.

The West Capella, a drillship operated by London-managed Seadrill and contracted to Malaysia’s Petronas, remains at the heart of the standoff. Since late December, it has been conducting exploratory drilling in two oil and gas fields: Arapaima-1 in block ND1 and Lala-1 in block ND2. The ship apparently finished its operations in Arapaima-1 and has been at Lala-1 since March 6. Throughout March and early April, AIS data from Marine Traffic showed Chinese fishing vessels continually operating near the West Capella. Commercial satellite imagery confirmed that China Coast Guard (CCG) ships continued to harass the rig and its supply vessels. In response, Malaysian navy and law enforcement ships have been regularly patrolling the area.
 
Kiina on tyrmännyt Taiwanin presidentin Tsai Ing-wenin vaatimuksen, jonka mukaan Kiinan täytyy löytää tapa elää rauhanomaisesti rinnakkain demokraattisen Taiwanin kanssa.
Kiina pitää Taiwania maakuntanaan eikä ole hyväksynyt sen tunnustamista itsenäiseksi valtioksi.

Aloittaessaan toista virkakauttaan Tsai kuitenkin korosti, että hänen puolueensa pitää Taiwania tosiasiassa suvereenina eikä osana Kiinaa.

Tsai tyrmää Kiinan näkemyksen, jonka mukaan Taiwaniin voitaisiin soveltaa Hongkongin mallia. Se kuuluisi Kiinaan, mutta säilyttäisi joitakin vapauksia. Tsain mukaan hän on valmis vuoropuheluun Kiinan kanssa, mutta tämä ajatus ei kelpaa lähtökohdaksi.

Kiinan tasavallan johtajat pakenivat vuonna 1949 Taiwanin saarelle kommunistien otettua manner-Kiinassa vallan. Aiemmin Taiwaninkin johtajat pitivät itseään koko Kiinan todellisina johtajina, mutta 1990-luvun demokratisoitumisen myötä moni ei enää ole pyrkinyt minkäänlaiseen yhdistymiseen Kiinan kanssa.

Kiina sen sijaan on tyrmännyt Taiwanin itsenäisyyden ja varoittanut, että sillä on riittävä kyky puolustaa alueellista yhtenäisyyttä.

Kiinan Taiwanin-asioiden toimiston edustaja Ma Xiaoguang toisti näkemyksen Tsain virkaanastujaispuheen jälkeen.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo puolestaan lähetti Tsaille sähkeen, jossa hän ylisti tätä rohkeudesta ja näkemyksellisyydestä demokraattisen Taiwanin johtajana.

Vain harva maa on tunnustanut Taiwanin ja Kiina vastustaa sen ottamista mukaan kansainvälisiin järjestöihin. Koronapandemian myötä vaatimukset Taiwanin ottamisesta mukaan Maailman terveysjärjestön WHO:n kokouksiin ovat lisääntyneet. Taiwan herättää kiinnostusta, sillä se on onnistunut hyvin koronaepidemian torjumisessa.
 
Scmp:n täytyy suhtautua samoin kuin RT:n: kyllä sitä hotellihuoneessa hetken jaksaa huumorilla seurata, mutta ei kauaa kun loppuu sekin huumori.

Tänään loppui hyvin nopeasti. France24 kanavalla toimittaja jakeli Kiinan propagandaa, jossa näytettiin scmp:n pilapiirros, missä coronaviruksia istuu pöydän ympärillä. Yksi virusista sanoo, Hong Kongin tuleviin mielenosoituksiin liittyen alkuloisena - "nyt Hong Kongilla on ihan muuta mielessä".

En löydä pilapiirrosta mistään, mutta kaiketi ne francen kanavalla sitä pyörittää.

Alkaa Kiinan trollit käymään röyhkeämmiksi, eikä selvää Kiinan taskussa olemista hävetä yhtään. Selvästi Kiina alkaa käymään yhä agressiivisemmaksi - mielestäni jopa huima ero muutaman kk takaiseen tilanteeseen.
 
SCMP on ihan hyvä lähde Kiinaan ja Hong Kongiin liittyen.

Piirros löytyy SCMP:n verkkosivujen etusivulta.

Screenshot_2.png
 
China’s proposal for imposing new national security laws on Hong Kong would bar subversion, separatism or acts of foreign interference against the central government and would allow the central government to set up “security organs” in the territory, according to a draft decision.

The Communist party’s efforts to impose a national security law have been widely interpreted as a move to take full control over the territory, racked by pro-democracy protests for the last year. Critics say it will in effect erase the “one country, two systems” framework that is meant to grant Hong Kong a high degree of autonomy.

Lawmakers presented a decision paving the way for legislation that would “prevent, stop and punish any act to split the country, subvert state power, organise and carry out terrorist activities and other behaviours that seriously endanger national security”.

The law would bar “activities of foreign and external forces” interfering in Hong Kong’s affairs. “When needed, relevant national security organs of the central people’s government will set up agencies in [Hong Kong] to fulfil relevant duties to safeguard national security,” the document said.
 
Jahas, kohta saavat hongkongilaiset omat keskitysleirit uiguurien leirien viereen sisämongoliaan...

Sitä puhdistusta on jatkunut vuosikymmeniä, eikä siitä hirveästi puhuta. Tiibetti on mukana, mutta kuka sitä muistaa? Kun katsoo niiden menoa, niin se jatkuu Kiinan merellä filippiinien, vietnamilaisten ja nyt Australian kanssa. En olisi yhtään yllättynyt jos niillä olisi suunnitelmia saarille paljon suuremmalle alueelle. Jos vertaa jenkkeihin taikka britteihin niin en ole yhtään yllättynyt että he haluavat laajentaa valtaansa. Sinänsä heidän meno on turmiollista ja korruptoitunutta. Kaikki heidän aikeensa on peiteltyjä ja se on syvällä kulttuurissa.

Jos otat kommunistisen diktatuurin pois niin kuka kestää sitä kaaosta kun vertaa sitä irakiin ja libyaan lähihistoriasta. Sen kuitenkin voin sanoa että koronan yhteydestä olen ruvennut epäilemään kaikkia niiden numeroita. On melkein kuin niillä olisi perustaen kaksi kirjanpitoa, taikka useampi. Suurvaltiona he ovat pahassa valossa tällä hetkellä, sen sijaan että he yrittäisivät näyttää maailmalle notta mitään pahaa ei ole tapahtunut missään, koskaan... honest. :cool:
 
Jos otat kommunistisen diktatuurin pois niin kuka kestää sitä kaaosta kun vertaa sitä irakiin ja libyaan lähihistoriasta.
Kiinalaiset
1. eivät ole uskonnollisia fanaatikkoja
2. ovat keskimäärin ainakin yhtä älykkäitä kuin eurooppalaiset
3. eivät ole nuori kansakunta väestörakenteeltaan
4. ovat patrioottisia
ja Kiinalla on legitiimi ei-kommunistinen hallinto Taiwanissa, tosin sinivihreän blokin toimet vievät sitä kauemmaksi siitä, että se enää ikinä hallitsisi koko Kiinaa.

Mielestäni tilanne ei mitenkään vertaudu näihin arabimaihin. KMT pystyisi palauttamaan systeeminsä sinne, tosin jos KMT ei hallitse Taiwania, niin sitä ei tapahdu.
 
ja Kiinalla on legitiimi ei-kommunistinen hallinto Taiwanissa, tosin sinivihreän blokin toimet vievät sitä kauemmaksi siitä, että se enää ikinä hallitsisi koko Kiinaa.

Olen samaa mieltä. Taiwan ei tule, eikä sen saisi hallita koko Kiinaa. Kyllä sen väen on tultava sisältä, mutta kun ei ole mistä valita ja naapurissakin homma meni perseelleen, niin ei hirveästi innostu vallanvaihdosta. Kultuurin pitäisi pystyä puskemaan korruptio alas ja vaihtamaan poppoon jos ovat sitä mieltä.
 
Australiassa ei hirveästi ilmastonmuutoksen torjumisesta välitetä, kuten tästäkin videosta käy ilmi. Maassa on voimakas kivihiililobby. Australian sähköstä yli 80% tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla, kivihiilen ollen näistä merkittävin. Sähköntuotannon likaisuus näkyy Australian hiilidioksidipäästöissä, maan CO2-päästöt asukasta kohti on suurempia kuin esimerkiksi Yhdysvaltojen, saatikka Suomen.

Kiina on tärkeä vientimaa Australialle, ja Kiina tiedostaa edellä mainitun seikan ilmeisen hyvin. Muutama viikko sitten Australia vaati tutkimusta koronaviruksen alkuperästä, ja miten sattuikaan, että tämän jälkeen Kiina nosti tariffeja Australian ohralle ja keskeytti punaisen lihan tuonnin neljältä australialaiselta teurastamolta. Australian lihan vienti on kuitenkin rahalliselta arvoltaan Australialle huomattavasti vähäisempi juttu kuin kivihiili ja rautamalmi..

Kiina on maailman suurin kivihiilen tuottaja*, mutta Australiasta viedään paljon kivihiiltä Kiinaan. Tämän vuoden jokaisena kuukautena Kiina on tuonut kivihiiltä Australiasta yli miljardin Australian dollarin edestä, joten koronavirus ei ole ainakaan merkittävästi vaikuttanut kivihiilen vientiin.

Kiinassa suunnitellaan jo elvytystä infrastruktuurihankkein, mihin tarvitaan terästä. Teräksen tekoon taas kaivataan rautamalmia. Kiinassa teräksen tuotanto ei notkahtanut koronaviruksesta johtuen, itseasiassa se kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä verrattuna samaan ajanjaksoon viime vuonna. Yli 60% Kiinan rautamalmista tulee Australiasta, Kiina on maailman suurin teräksen tuottaja. Samaan aikaan maailman toiseksi merkittävimmässä rautamalmin tuottajassa, Brasiliassa, koronavirus riehuu, minkä epäillään jo haitanneen Brasilian rautamalmin tuotantoa. Vaikka Kiina poliittisista syistä johtuen saattaisi haluta näpäyttää Australiaa, ei sillä ehkä ole rautamalmin suhteen hirveästi vaihtoehtoja. Ehkäpä merkkinä tulevasta on se, että kesäkuun ensimmäisestä päivästä alkaen Kiinaan tuodun rautamalmin laadun arviointiprosessia sulavoitetaan. Uutisen myötä rautamalmin hinta nousi lähes 100 dollariin tonnilta; rautamalmin hinta oli nousussa jo aijemmin Brasilian tuotantohäiriöiden riskin myötä ja Kiinan elvytykseen liittyvän optimismin ansiosta.

Kiinan voi ajatella käyttävän australilaista kivihiiltä ja rautamalmia muun muassa sotalaivojen rakentamiseen. Mutta mitä Australia tekisi? Lopettaisi rautamalmin ja kivihiilen viennin Kiinaan? Tuskin.

*Ajatuksissani kirjoitin aluksi "Kiina on maailman suurin koronaviruksen tuottaja" :p
 
Viimeksi muokattu:
SCMP on ihan hyvä lähde Kiinaan ja Hong Kongiin liittyen.

Piirros löytyy SCMP:n verkkosivujen etusivulta.

:LOL: :ROFLMAO::poop:

SCMP oli hyvä lähde, mutta Kiinalainen miljardööri osti lehdykän ja nykymeno muistuttaa lähinnä China Dailyä. Samoin esim RT on erinomainen lähde, jos haluaa tietää venäjän valtiopropagandan nykyiset painopistealueet.
 
Uutisia Kiinan kansakongressista:

Xi on poistanut "rauhanomaisen yhdistymisen" taiwanin politiikan kappaleesta. Ilmeisesti avataan keskustelua hieman rauhattomammasta yhdistymisestä.

Hongkongiin ollaan säätämässä lakeja jotka rikkoo suoraan brittien luovutussopimusta. EU:n ja brittien vastausta odotellaan. Kauppasaarto lienee ainoa liike, jos jotain halutaan tehdä.
 
Back
Top