Kiinalaiset
1. eivät ole uskonnollisia fanaatikkoja
2. ovat keskimäärin ainakin yhtä älykkäitä kuin eurooppalaiset
3. eivät ole nuori kansakunta väestörakenteeltaan
4. ovat patrioottisia
ja Kiinalla on legitiimi ei-kommunistinen hallinto Taiwanissa, tosin sinivihreän blokin toimet vievät sitä kauemmaksi siitä, että se enää ikinä hallitsisi koko Kiinaa.
Mielestäni tilanne ei mitenkään vertaudu näihin arabimaihin. KMT pystyisi palauttamaan systeeminsä sinne, tosin jos KMT ei hallitse Taiwania, niin sitä ei tapahdu.
1. Mutta maasta löytyy huomattava määrä kommunistisia ultra fanaatikkoja, joiden mielipiteet ovat lähempänä 30 luvun natsipuolueen jäsentä. Erityisesti heitä esiintyy sisäkiinassa Anhui, Henan, Hebei akselilla, joka oli 50-luvun kommunistisen vallanvaihdoksen jälkimainingeissa hyötymässä kommunistien teollisuuden siirroista sisämaahan.
2. Kiinassa koulutuksen rakenne on lähinnä listojen ulkoaopettelua, joten ihmiset jotka osaavat ajatella ja soveltaa ovat noin 1/20 tai harvemmassa. Koko järjestelmän ydin on pitää köyhät köyhinä ja valtaeliitti vallassa. llmeisesti siellä ajattelua sallitaan, koska esim poliisissa lahjusten kerääminen on viety lähes ydinfysiikan tasoiseksi tieteeksi.
3. Tämä pitää paikkansa, mutta tässäkin on alueellisia eroja. Ollaan kuitenkin pitkällä kunnon väestöräjähdyksestä ja Kiinan gulag vuosia seuranneett synnytys kampanjat alkavat valua eläkkeelle.
4. Riippuu henkilöstä. Muutamat ovat ultra fanaattisia puolueen kannattajia, muutamat pitävät kiinaa (tosissaan koska propaganda) maailman parhaana maana. Sitten on poppoo joka on lähdössä heti kun voi, sillä internetistä selviää aika nopeasti elintaso ja muut asiat.
5. Boldattu on sontaa. Taiwan on täysin itsenäinen valtio ja edustaa kommunistien sisällisodassa häätämää yläluokkaa (toinen puoli meni hongkongiin). Tilanne Kiinassa muistuttaa lähinnä korean jakoa, jossa tilanne on ns auki ja rauhallinen.
Ja muistuttaako kiina arabimaata? Kyllä ja ei. Saudeissa pieni klikki pitää valtaa kovin ottein ja talous on afrikan tilannetta kovempi. Armeija on alueellisesti voimatekijä, mutta ei pysty globaaliin toimintaan. Sisäkiinan rannikolle saapuvat siirtotyöläiset voisivat olla samankaltainen kuin pakistan-Saudit työsiirto .
Erona näkisin kovemman työmoraalin ja jonkinasteisen yrityksen ymmärtää teknologiaa myös ilman kopiointia. Yliopistojärjestelmä lienee parempi, vaikka Kiinassa kaikki asiat tampataankin ulkoa. Lasten koulujärjestelmän (pisa) tilaa on hankala uskoa, kun tietää kiinalaisten taidot testien huijaamisessa.