Ohjuskilpi ei välttämättä suojelisi Yhdysvaltoja Pohjois-Korean ohjukselta
Yhdysvaltain tekemät mannertenvälisen ohjustorjuntajärjestelmän testit ovat usein epäonnistuneet.
Ulkomaat
29.11.2017 klo 21:02
Yhdysvallat on siirtänyt lyhyen ja keskipitkän matkan THAAD-ohjustorjuntajärjestelmiä Etelä-Koreaan. Jung Ui Chel / EPA
Hannele Muilu
Jaa artikkeli Facebookissa2
Jaa artikkeli Twitterissä
Jos jännite Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain välillä kriisiytyisi niin, että Pohjois-Korea päättäisi ampua ohjuksen kohti Yhdysvaltoja, joutuisi mannertenvälinen ohjuspuolustus ensimmäiseen todelliseen testiin.
Kapteeni Antti Pihlajamaa maanpuolustuskorkeakoulusta sanoo, että mannertenvälisten ohjusten torjunta on vaikeaa.
– Käytännössä vain Yhdysvalloilla ja Venäjällä on kyky tällaiseen ja niidenkin osalta on sanottava, että mitään sataprosenttista onnistumista ei voi mitenkään taata.
Valtaosin järjestelmät on tarkoitettu lyhyempien matkan ohjusten torjuntaan.
Yhdysvalloilla on aseistusta mannertenvälisten ohjusten torjuntaan Alaskassa ja Kaliforniassa. Uhkaavasta ohjuksesta pitää saada ennakkovaroitus tutkalla. Sen jälkeen ohjus paikannetaan ja sitä kohti laukaistaan vastaohjus.
Torjuntaohjusta voi myös hämätä
Jos Pohjois-Korea laukaisisi ohjuksen, se voisi myös yrittää hämätä järjestelmää valelaitteilla. Tarkoitus on saada järjestelmä luulemaan valelaitetta ohjukseksi ja toimimaan sitä vastaan, jolloin varsinainen ohjus pääsee maaliin.
Pohjois-Korea testasi maaliskuussa myös usean ohjuksen ampumista samaan aikaan. Se vaikeuttaisi torjuntaa entisestään.
– Järjestelmien suorituskyky loppuu aika nopeasti, mikäli ohjuksia ammutaan useita, koska yksittäistä ohjusta yritettäisiin luultavasti torjua usealla ohjuksella osuman varmistamiseksi.
Yhdysvallat on testannut ohjuspuolustustaan Tyynenmeren yllä. Mannertenvälisen ohjustorjuntajärjestelmän testit ovat kuitenkin usein epäonnistuneet.
– Onnistumis- eli tuhoamisprosentti ei ole ollut kovin korkea, Pihlajamaa sanoo.
Diplomatia ja pakotteet ovat konfliktin ratkaisun ensisijaisia keinoja. Sotilaallisista keinoista eniten ovat olleet esillä täsmäiskut, joilla tuhottaisiin ohjuksia laukaisupaikoille. On arvioitu myös laajamittaisen hyökkäyksen mahdollisuutta. Seuraukset voisivat joka tapauksessa olla vakavia.
– Ei tiedetä, saavutetaanko haluttuja tuloksia ja miten Pohjois-Korea vastaa. Sotilaallisen kyvyn tuhoaminen ei välttämättä ole helppoa.
Pihlajamaan mukaan Pohjois-Korean viimeisin ohjusisku on jatkumoa jo vuoden mittaan nähdyille testauksille.
– Aseen kantama vaikuttaa kasvaneen mutta siitäkään ei voida tehdä johtopäätöksiä kun ei tiedetä oliko ohjuksessa kuormaa eli aseistusta.
Keväällä Yhdysvallat siirsi THAAD-ohjustorjuntajärjestelmiä Etelä-Koreaan. Järjestelmä on suunniteltu torjumaan lyhyen ja keskipitkän matkan ohjuksia.