Koronavirus Suomessa

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja AKE-ukki
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Itse tehty kasvomaski ei suojaa käyttäjäänsä koronavirukselta, muistuttavat viranomaiset.

Pahimmillaan itse tehty suojain voi olla jopa viruksenlevittäjä, jos oikeanlaisesta hygieniasta ei pidetä huolta. Väärin käytettynä itse tehty maski lisää epäpuhtauksien määrää hengitysteiden edessä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, Työterveyslaitos ja Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus tuovat asian esille, sillä erilaiset itse tehdyt kasvosuojaimet ovat lisääntyneet katukuvassa.

Vaikka itse tehty maski ei suojaakaan käyttäjäänsä koronavirukselta, se saattaa kuitenkin suojata muita, jos käyttäjällä on virustartunta.

Oireettoman taudinkantajan maskin käytöstä voi olla hyötyä esimerkiksi liikennevälineissä, kaupoissa jne, mutta siitä ei ole olemassa tieteellistä näyttöä.

Näin vähän arvelinkin käyvän. Suomi on taas tässäkin asiassa aivan jälkijunassa, puolivaloin ja vanhentuneella tiedolla liikkeellä. Aasiassa maskien käytön hyödyt on ymmärretty jo aikaisemmista epidemioista vuosikymmenten ajalta, mutta täällä vaan harataan vastaan ettei mukamas olisi tieteellistä näyttöä. Tieteellistä näyttöä on vaikka kuinka.

Itse 100 % puuvillakankaasta tehdyn suojuksen tehokkuus virusinfektion torjunnassa on eri arvioiden mukaan n. 40–68 %. Terveydenhuollossa käytettävän FFP2-suojaimen taas 91–97 %.
 

Liitteet

  • lH4nxl1.png
    lH4nxl1.png
    29.4 KB · Luettu: 9
  • Mask-Materials-Effectiveness-1-Micron-EN-768x558.jpg
    Mask-Materials-Effectiveness-1-Micron-EN-768x558.jpg
    36.6 KB · Luettu: 10
  • JHE2016-8572493.005.jpg
    JHE2016-8572493.005.jpg
    82.3 KB · Luettu: 10
Kannattaa ehdottomasti huomata tuon kasvosuojan negatiivisetkin pointit: väärinkäytettynä ne ovat virusimureita ja ravakoita tartuttajia. Kuka käyttää -oikein- kasvosuojaa, jonka hinta hipoo kohta latvoja ja saatavuus on nirkoinen? Aivan. Sitä ei saa koskea, se ei saa kastua eikä edes kostua....kun minä hengittää koruutan suojaimeen 11 minuuttia, niin onhan se helvetti ei vaan kostea...se on märkä! Päiväksi tarvitsen vähintään tusinan naamareita ohjeiden mukaan käytettyinä hintaan kolme ja viiskytä kpl.....ei tule siitä hittoakaan. Ja silti se ei takaa yhtään mitään.

Paitsi että nuo pointit ovat valitettavasti THL-tiedettä, vertaisarvioiduissa kansainvälisissä julkaisuissa ei viitata kasvomaskien negatiivisiin vaikutuksiin, ei myöskään kostumisen aiheuttamiin ongelmiin. Kangassuojus tai tuubihuivi on kansalaiselle hyvä vaihtoehto, ei maksa mitään ja on puhdistettavissa.

Myös siitepölykauden, kausiflunssan ym. takia pitäisi saada testaus käyntiin. Nyt otetaan järjettömän pitkiä sairaslomia ja herkkäluontoisimmat stressaavat turhaan allergisen nuhan takia.

Ennen kuin toukokuu on puolessa, maalittavat silakat ja lehdet maskia käyttämättömiä.
 
Viimeksi muokattu:
Paitsi että nuo pointit ovat THL-tiedettä, vertaisarvioiduissa kansainvälisissä julkaisuissa ei viitata kasvomaskien negatiivisiin vaikutuksiin, ei myöskään kostumisen aiheuttamiin ongelmiin. Kangassuojus tai tuubihuivi on kansalaiselle hyvä vaihtoehto, ei maksa mitään ja on puhdistettavissa

Suojaavatko nämä erilaiset vaihtoehdot enemmän sielua kuin ruumista? Molemmat tärkeitä, ei sillä, mutta pohdinpahan vain.
 
Suojaavatko nämä erilaiset vaihtoehdot enemmän sielua kuin ruumista? Molemmat tärkeitä, ei sillä, mutta pohdinpahan vain.

Molemmat ovat tärkeitä, kuten tuossa @Viestimies lähettämässä viestissä näkyy. 100% suoja tulee vain ylipainepuvulla. Kangasmaskillla on jo iso vaikutus sekä tartuttajan että mahdollisen tartunnan suhteen. Ei se turvavyökään auta jos ajat nokkakolarin rekan kanssa, mutta kannattaa sitä silti käyttää. ;)

Tai jos verrataan maanpuolustukseen, yksittäisen taistelijan rynnäkkökivääri on aika merkityksetön ase, voisi olla kustannustehokkaampaa jättää valtaosa sotilaista aseistamatta tai antaa heille hilparit, mutta näin silti tehdään. Tavoitellaan sekä tehoa että mielenrauhaa.

Ennen kaikkea, kustannusvaikutusta tai negatiivisia vaikutuksia ei ole. Pahin mahdollinen skenaario on, että vaikutus tarttuvuuten onkin jostain syystä pieni ja vanhat lakanat ja t-paidat ovat päätyneet roskien sijasta maskeiksi. Ei se niin kamalalta kuulosta ;)
 
Viimeksi muokattu:
WHO on alkanut suhtautumaan avoimemmin maskien käyttöön.

 

Tästäpä lainattuna keskeinen pointti.

Näiden sanoma oli johdonmukaisesti sama: jotta hidastamisvaihtoehdossa voitaisiin edes teoriassa varmistaa tehohoito kaikille sitä tarvitseville, epidemia olisi onnistuttava hidastamaan useiden vuosien ajalle. Tätä ei kestäisi minkään maan kansantalous eikä yhteiskuntarauha. Sairaanhoitojärjestelmä taas ei voisi selviytyä hidastamisen epäonnistumisesta.
 
Vessapaperikakut viedään käsistä: leipomo keksi ironisen hittituotteen ja välttyi lomautuksilta – ”Olen nauranut ääneen ihmisten tilausviesteille”
Uusi hittituote on pelastanut leipomo Rönttösrouvan työntekijät lomautuksilta. Vessapaperirullakakkutilauksia satelee ympäri Suomea.
Vessapaperirullakakku näyttää hämmästyttävän aidolta.

Vessapaperirullakakku näyttää hämmästyttävän aidolta. Kuva: SUVI AHOLA / HS

 
WHO on alkanut suhtautumaan avoimemmin maskien käyttöön.

WHO:n suunnanmuutos johtuu täsmälleen samasta kuin miksi USA:n CDC on suosituksensa antanut, tieteellinen näyttö SARS 2 -viruksen ilmatieleviämisestä (pienet pisarat) aiemmin tiedetyn pisaraleviämisen (isot pisarat) on kasaantunut tarpeeksi paksuksi. Tämä oli odotettavissa jo viikkoja sitten, mutta isot organisaatiot liikkuvat valitettavan hitaasti.

CDC:n ohjeessa on listattu tätä tieteellistä näyttöä maskien, minkä tahansa maskien, tarpeesta. Ehkäpä siellä THL:ssä ja Tukesissa saadaan ensi viikolla virka-aikaan kiinni joku kääntämään näitä tutkimuksia suomeksi, jotta pääsisivät sielläkin poloiset maailman kartalle:

  • Rothe C, Schunk M, Sothmann P, et al. Transmission of 2019-nCoV Infection from an Asymptomatic Contact in Germany. The New England journal of medicine. 2020;382(10):970-971.
  • Zou L, Ruan F, Huang M, et al. SARS-CoV-2 Viral Load in Upper Respiratory Specimens of Infected Patients. The New England journal of medicine. 2020;382(12):1177-1179.
  • Pan X, Chen D, Xia Y, et al. Asymptomatic cases in a family cluster with SARS-CoV-2 infection. The Lancet Infectious diseases. 2020.
  • Bai Y, Yao L, Wei T, et al. Presumed Asymptomatic Carrier Transmission of COVID-19. Jama. 2020.
  • Kimball A HK, Arons M, et al. Asymptomatic and Presymptomatic SARS-CoV-2 Infections in Residents of a Long-Term Care Skilled Nursing Facility — King County, Washington, March 2020. MMWR Morbidity and mortality weekly report. 2020; ePub: 27 March 2020.
  • Wei WE LZ, Chiew CJ, Yong SE, Toh MP, Lee VJ. Presymptomatic Transmission of SARS-CoV-2 — Singapore, January 23–March 16, 2020. MMWR Morbidity and mortality weekly report. 2020;ePub: 1 April 2020.
  • Li R, Pei S, Chen B, et al. Substantial undocumented infection facilitates the rapid dissemination of novel coronavirus (SARS-CoV2). Science (New York, NY). 2020.
 
Etten aina olisi poikkiteloin, nosto tuosta jutusta kertoo suunilleen miten minä olen asian mieltänyt.

Testaamiseen, jäljittämiseen, mobiiliseurantaan ja valvontaan tarvitaan nopeasti ja paljon laboratorio-, terveysvalvonta- ja ICT-osaajia, kouluttajia sekä aputyövoimaa ympäri Suomen – mutta eikö mielekäs työ kansakunnan parhaaksi ole sitä, mitä Suomessa nyt juuri tarvitaan?

Koska ensin muutaman sadan ja sitten muutaman tuhannen viruksen kantajan etsiminen ja eristäminen jäi meillä länsimaissa tekemättä,
olemme joutuneet eristämään koko väestön toisistaan, työpaikoistaan, kouluistaan, huvi- ja kulttuuritilaisuuksista ilman kummoista käsitystä siitä, milloin ja millä perusteilla ovia voidaan alkaa joskus taas avata.

Olin jo silloin pyöristynyt, kun tiedettiin kriisialueet Italiassa ja sieltä jatkettiin lentoja, joilla ei ollut ketään edes vastassa. Näin jatkui, kunnes hallitus kuukautta myöhemmin kertoi ettei me muistettu. THL oli tosin sanonut toistuvasti, ettei siitä mitään hyötyä ole. Ja ei me testata enempää vaikka voitaisiin, koska ei siitäkään mitään hyötyä ole.
 
Paitsi että nuo pointit ovat valitettavasti THL-tiedettä

Jos Tiedonantajiin, someen ja erillisiin yksittäisiin asiantuntijoihin on uskominen, niin jokainen kriisi vuorollaan paljastaa jonkun suomalaisinstituution täydellisen kädettömyyden. Näinhän tämä menee näköjään.

Kirjoitin tuon huomiona, itse en ole vielä läheskään vakuuttunut, että suomalaisinstituutiot ovat kädettömiä.

Jos nämä esim. puheena olevat instituutiot ovat olleet kädettömiä, niin tuskin niitä voidaan edes korjata...ne on pakko panna turkin hihaan ja nuhhia ne uusiksi alusta loppuun. Siis jos. Ja sitten vielä jos. Jos peruskädettömyys on vallitseva olosuhde, niin korjaaminen on turhaa. Mutta se jos.

Minkä verran instituutioiden ongelma ylipäätään on omaan erinomaisuuteensa turpoaminen ja sitten kas, kun -pilliin puhalletaan- niin paljastuukin täydellisyyttä hipova kupla? Aivan, time crisis vasta paljastuu minkä tahansa vastuullisen instituution tosiolevuus. Se koskee muuten myös inttiä, vaikkei sitä saisi kirkasotsaisella forumilla tietysti mainita edes sivulauseessa. En minä tuolilta putoaisi, jos ravakassa testivaiheessa paljastuisi joitain institutionaalisen tason perusongelmia myös intistä.

Ongelmana suomalaisinstituutioissa laidasta laitaan on ollut ja on edelleen se, että ne itse määrittelevät oman erinomaisuutensa. Ketään ei lasketa eikä ketään oteta tarkastelemaan toimia ulkoapäin, eikä alisteta Pesää todella rankalle kyseenalaistamiselle. Ja vasta paskan sataessa propelliin aletaan ensin oman pesän puolustaminen, toisten syyttely, asioiden salaaminen ja vähättely....kuulostaako tutulta, kriisistä toiseen?

Loppujen lopuksi kaikki merkittävät kriisit sadattavat kusipaskaa ns. tavon kansan niskaan. Alamaisen takki vaan ropisee, kun erinomaisuuteensa melkein haljenneet instituutiot osoittautuvat ööö, milloin miksikin.

Mutta pidetään sentään vielä se -jos- elossa, kun näitä pähkäillään.
 
Kiina käytännössä siirtyi hidastamisesta tukahduttamiseen 23. helmikuuta pääsihteerin Xi:n johtaman keskuskomitean kokouksen jälkeen. Isompi maa ja isommat toleranssit, mutta meillä ollaan aikajanalla silti suhteellisesti huomattavasti pidemmällä kuin Kiina silloin. Etelä-Korea, Taiwan, Singapore ja Japani eivät ole kommunistisia diktatuureja, joten tukahduttamisstrategiaa ei voi pitää pelkästään kommunistisen valtion yksinoikeutena.

Eri asia sitten löytyykö Suomen nykyiseltä hallitukselta munaa myöntää virhearvioita ja vaihtaa strategiaa lennossa. Tähän mennessä vastaus on ollut aika selkeä.
 
Jos Tiedonantajiin, someen ja erillisiin yksittäisiin asiantuntijoihin on uskominen, niin jokainen kriisi vuorollaan paljastaa jonkun suomalaisinstituution täydellisen kädettömyyden. Näinhän tämä menee näköjään.

Kirjoitin tuon huomiona, itse en ole vielä läheskään vakuuttunut, että suomalaisinstituutiot ovat kädettömiä.

Jos nämä esim. puheena olevat instituutiot ovat olleet kädettömiä, niin tuskin niitä voidaan edes korjata...ne on pakko panna turkin hihaan ja nuhhia ne uusiksi alusta loppuun. Siis jos. Ja sitten vielä jos. Jos peruskädettömyys on vallitseva olosuhde, niin korjaaminen on turhaa. Mutta se jos.

THL on hidas reagoimaan, se on sen ongelma tässä kriisissä. Pitkäaikaisten terveystekijöiden arvioinnissa THL on varmasti asiansa ajava laitos. Itse noudatan THL:n suosituksia täysin, ne ovat asiallisia, mutta sen lisäksi vastuullinen kansalainen suojaa itseään ja lähimmäisiään muilla tavoin. Aivan samoin vastuullinen maanpuolustaja ei vaan jää odottamaan kertauskutsua, vaan pitää huolta omasta fyysisestä kunnostaan ja käy vaikkapa MPK-aktiviteeteissa, saattaapa vaikka ottaa yhteyttä aluetoimistoon ym.

Loppujen lopuksi kaikki merkittävät kriisit sadattavat kusipaskaa ns. tavon kansan niskaan. Alamaisen takki vaan ropisee, kun erinomaisuuteensa melkein haljenneet instituutiot osoittautuvat ööö, milloin miksikin.

Mutta pidetään sentään vielä se -jos- elossa, kun näitä pähkäillään.

Ei täydellisyyttä olekaan, kyllähän varmasti jokainen tietää että kriisin tullessa PV mokailisi ja rajusti. Se on vain siedettävä. Maanpuolustuksen suhteen ei voi tehdä samanlaisia ulkopuolisia läpivalaisevia vertaisarviointeja kuten vaikkapa yrityksissä, terveydenhuollossa, tutkimuksessa jne.

Tässä tilanteessa ei ole kuitenkaan samanlainen tarve ryhmittäytyä yhteistä vihollista vastaan kuin taisteltaessa Venäjää vastaan. Ulospääsy kriisistä on tavoitteena, ja strategiaan voi vaikuttaa.
 
Eri asia sitten löytyykö Suomen nykyiseltä hallitukselta munaa myöntää virhearvioita ja vaihtaa strategiaa lennossa. Tähän mennessä vastaus on ollut aika selkeä

Helpottaisi keskustelua melkoisesti, kun saisi listan kaikista niistä virhearvioista, joita juuri Suomessa on tehty? Poikkeavatko nämä mistaakit eurooppalaisesta kontekstista ja missä kohtaa?
 
THL on hidas reagoimaan, se on sen ongelma tässä kriisissä.

No mutta montako organisaatiota oli hitaita kuin mäyrän lento, kun Ukrainan sota syttyi? Poliitikot turhautuneina avoimesti osoittivat ainakin kolmea organisaatiota kyvyttömyydestä tuottaa tilannekuvaa säällisessä ajassa?

Mitä silloin opittiin? Ei näköjään mitään, jos on uskominen teidän kertomaanne institutionaalisen tason epäonnistumisesta.
 
Helpottaisi keskustelua melkoisesti, kun saisi listan kaikista niistä virhearvioista, joita juuri Suomessa on tehty? Poikkeavatko nämä mistaakit eurooppalaisesta kontekstista ja missä kohtaa?
Tässä ketjussa on 420 sivua ainakin minun asetuksillani. Sieltä niitä analyysejä juuri tästä asiasta löytyy varmasti useamman sivun verran. Omasta mielestäni suurimmat virheet ovat olleet hitaus rajojen sulkemisessa, tartuntaketjujen jäljittämisestä luopuminen liian aikaisin, karanteenit pelkästään heikosti ohjeistamalla ja testauskapasiteetin nostaminen viikkoja jälkijunassa. Paljon on tehty muitakin virheitä, mutta tuossa ovat käsittääkseni kaikkein olennaisimmat.
 
No mutta montako organisaatiota oli hitaita kuin mäyrän lento, kun Ukrainan sota syttyi? Poliitikot turhautuneina avoimesti osoittivat ainakin kolmea organisaatiota kyvyttömyydestä tuottaa tilannekuvaa säällisessä ajassa?

Mitä silloin opittiin? Ei näköjään mitään, jos on uskominen teidän kertomaanne institutionaalisen tason epäonnistumisesta.

Ei epäonnistumisen toteaminen tarkoita epäluottamusta. Suomessa on kaikki mahdollisuudet onnistua, kunhan toimintaan ryhdytään ja on ryhdyttykin. Fundamentit ovat vahvat.

Oppiminen on jatkuva prosessi. Tämä on mahdollisesti pahin epidemia sitten espanjantaudin, on ymmärrettävää että nopeassa tilanteessa arviointivirheitä tulee. Siitä otetaan opiksi. Aivan kuten PV on rustaillut prosessejaan Ukrainan kriisin jälkeen. Epäilen, että ilman Ukrainan kriisiä olisimme nykytilannetta vieläkin hankalammassa paikassa koronan osalta.

Verrokiksi pitää ottaa kuitenkin yritykset, jotka laittoivat matkustus- ja työnteko-ohjeensa kuntoon ajoissa ja nyt ovat aktiivisesti tekemässä toimenpiteitä myös laajan testauksen suhteen. Yksityinen sektori, kansalaiset ja oppositio ovat toimineet sparraajana virkamiehillle ja hallitukselle. Suomessa voi olla tätä ehkä vaikea sietää, edellinen paha kriisi oli sota, jossa mielipiteen ilmaisu oli pakoltakin rajoitetumpaa. Yhteinen päämäärä meillä kaikilla on.

Lopuksi pitää muistaa kritiikin ohella kiitokset, niitäkin tulee.
 
Viimeksi muokattu:
Omasta mielestäni suurimmat virheet ovat olleet hitaus rajojen sulkemisessa, tartuntaketjujen jäljittämisestä luopuminen liian aikaisin, karanteenit pelkästään heikosti ohjeistamalla ja testauskapasiteetin nostaminen viikkoja jälkijunassa.

Seurasitteko sitä, että poikkesiko Suomen toiminta ja aikataulut juurikaan pohjoiseurooppalaisessa viitekehyksessä? Aivan.

Vertaaminen Aasian maihin ei ole reilua, eikä se ole edes älyllistä. Siellä ovat nämä epidemia-asiat olleet luupin alla jo reilun sukupolven verran. On valmistauduttu, koulutettu, varauduttu ja ihmiset on -opetettu- tottelemaan käskyjä ja määräyksiä.

Minkä tason sisällissota olisi syttynyt Suomessa, jos hallitus olisi oikein etupellossa alkanut peesaamaan Kiinaa heti tuoreeltaan? Aivan. Meillä oli vahvasti oikeus, kun me haluttiin. Nyt sitä on riisuttu vähitellen, edellytyksiä varautua seuraaviin pandemioihin on alettu vasta aakkostamaan.

Melkein samat jepet, jotka nyt vaativat -kovia toimia- olisivat huutaneet -liian varhaisia kovia toimia- vastaan kitapurjeet pullollaan. Huuto olisi kuulunut ilman kaiuttimia vähintään Irlantiin asti. Tunnistatko tämän pointin?

Näissä pelataan vahvasti myös psykologialla ja huomioidaan kädellisten -oikeudet- riittävissä määrin ensin....sitten vasta annetaan löylyä.
 
Melkein samat jepet, jotka nyt vaativat -kovia toimia- olisivat huutaneet -liian varhaisia kovia toimia- vastaan kitapurjeet pullollaan. Huuto olisi kuulunut ilman kaiuttimia vähintään Irlantiin asti. Tunnistatko tämän pointin?

Näissä pelataan vahvasti myös psykologialla ja huomioidaan kädellisten -oikeudet- riittävissä määrin ensin....sitten vasta annetaan löylyä.

Oppositio vaati toimia, Suomessa kansalaiset ja yritykset ennakoivat THL:n rajoitustoimia etukenossa siirtämällä väen etätöihin ja ottamalla lapset pois kouluista, nyt maskien käyttö lisääntyy THL:n hidastuksesta riippumatta. En nyt oikein allekirjoita täysin toteamuksiasi. On ilmiselvää, että Taiwanin tasolle ei päästä hetkessä. Meillä on kuitenkin huikean paljon paremmat edellytykset päästä sinne kuin vaikkapa Taiwanilla on ollut, kiitos paremman terveydenhuollon, pienemmän asukastiheyden ym.

Nyt pahinta pessimismiä on todeta että näin on ja näillä mennään eikä tilannetta voi muuttaa. Pandemia on dynaaminen prosessi johon me kaikki voimme toiminnallamme vaikuttaa. Yksilötasolla hygienia, huolenpito, varautuminen, maski. Muistelkaamme, että suojeluskuntalaisia pilkattiin sotahulluiksi ja Kekkosen kritisojia maanpetoksesta....
 
Viimeksi muokattu:
Laumasuojan kuolleisuutta ei kestä edes Kiinan Kommunistinen Sorto-epätasavalta, eikä edes Singapore saa virusta nististettyä (ja sielläkin otetaan käyttöön talouden tuhoava karanteeni).

Näyttäisi, että ainoa(?) suunta eteenpäin on hyödyntää nuorten ikäluokkien pientä kuolleisuutta ja "tuottaa" rajoitettua laumasuojaa tässä segmentissä väestöä, jonka päälle ladotaan seurantaa ja sosiaalista etäännyttämistä vanhempiin ikäluokkiin.

Nyt ollaan päätöksenteon kannalta vaikeassa vaiheessa.

Pöpön ensimmäisen aallon kontrolloinnista tiedetään jo paljon enemmän. Tiedetään, että se on vaikeaa, mutta mahdollista. Tiedetään, että pöpön kustannukset tulevat olemaan tähtitieteellisiä ja suurin osa niistä syntyy oman maan ulkopuolella, omista päätöksistä riippumatta. Tiedetään, että maailma on nopeasti siirtymässä monenlaisen protektionismin suuntaan. Tiedetään, että elämä, talous ja kulttuuri ei jatku pöpön jälkeen samanlaisena.

Suomessa toinen aalto lienee paikallinen, perheiden, laitosten, työyhteisöjen jne. sisällä tapahtuva vyöry. Sitä ei voida estää suuriviivaisin poliittisin päätöksin. Sitä voidaan hillitä ja hidastaa pienin ja paikallisin toimin. Tähän tarvitaan nyt hallitukselta tukea. Tietoa ja menettelytapoja pitää levittää nopeasti kun jossain keksitään jotain mikä toimii. Ja nopea tarkoittaa tunteja, ei päiviä. Hyvä keino voisi olla vaikka sellainen, että soteministeriö polkaisisi pystyyn moderoidun keskustelupalstan, jossa saa tuoda esiin toimivaksi ja hyödylliseksi todettuja keinoja. Kirjoitusoikeus vain sotealan ammateissa toimiville. Avoin lukuoikeus. Minkäänlaisen SJW-paskan postaamisesta pysyvä bänni. Aiheina vain se, kuinka saada toimimaan turvallisemmin jokin asia, ei se, että pahoittaako joku lumihiutale mielensä siitä, että kutsutaanko esinaista esimieheksi.

Toi mitä määrittelin toiseksi aalloksi määritellään varmaan useimmiten ensimmäiseksi. Minusta se on virhe. Satatuhatta pientä noroa on iso aalto. Jos ne ovat samaa peruskategoriaa, niin ne ovat vielä selkeämmin aalto. Leviämisen ymmärtämiseksi pitää tajuta että eri aallot ovat laadullisesti erilaisia. Niiden arvioimiseen ei voi käyttää edellisessä aallossa parhaiten osunutta laskentamallia.

(Tässäkin rakastamani attraktioallasmalli on loistava. Kaikille ilmiöille, "maastolle" sekä kaikille altaille voi antaa omat parametrit. Voi jopa tarkastella maastoa, altaita, ilmiöitä... sisäisesti ja toiminnallisesti lomittuneena kokonaisuutena vähän samoin kuin vaikka Photoshopissa tai ProCreatessa voidaan tarkastella yhtä kuvaa äärettömän monien erillisten layereiden koosteena.)

Kolmas aalto tulee mitä luultavimmin syntymään ja leviämään kansainvälisesti. Kun jossain ei ole rajoituksia, jossain niitä puretaan aikaisin, jossain tapahtuu piilossa laajaa institutionaalista leviämistä (vaikka kansainvälisen politiikan, journalismin, logistiikan... ympyröissä tms.) niin tuntuu aika todennäköiseltä että syntyy uusi kansainvälinen vyöry, joka iskee pahiten niihin väestöihin jotka eivät ole saaneet aiemmin tartuntaa - tai rokotusta jos sinne asti ehditään.

Talouden ja logistiikan kohdalla näkyy jo nyt merkkejä kaskadihäiriöiden riskin kasvamisesta. Ja jos kaskadihäiriöiden riski kasvaa monessa suunnassa moninkertaisesti, niin on hyvin mahdollista, että niitä tulee. Emme voi tietää millaisia, mihin, miten ja miksi, mutta voimme varautua siihen mahdollisuuteen, että niitä tulee esim. tuottamalla joustavuutta, luovuuden hyödyntämistä (joka on luovuuden hyväksikäyttämisen vastakohta tai inverssi), itsenäistä toimintakykyä ja liikkumavaraa kaikkialle mihin niitä voi tuottaa. Virkamiestyön suhteen tämä tarkoittaa, että passiivisuus, aloitekyvyttömyys ja pilkunnussiminen ovat jatkossa pahimpia epäpätevyyden muotoja joita on olemassa.

Orgaaninen kasvu lähtee aina alhaalta, yksittäisistä yksiköistä ja ilmiöistä, ei keskusjohtoisesta pönöttämis- ja esittämismaailmasta. Orgaaniselle kasvulle pitää antaa jo nyt tilaa. Vähän sama kuin että siementen pitää olla maassa jo ennen metsäpaloa jotta metsä voisi paljon jälkeen uudistua.

Jos nyt lähdetään siitä, että suojataan julkisella rahoituksella kaikki se, mikä tulee palamaan pois, niin samalla päätetään tukahduttaa tuhon jälkeinen uusi kasvu ylivelkaantumisella ja sen maksamisen pakolla. Sellainen on vähän kuin päätettäisiin että metsän pitää olla metsäpalon jälkeen samanlainen kuin ennen paloa ja siirrettäisin veden, valon ja ravinteiden tapaiset resurssit palaneille ja palaville kasveille sen sijaan että annettaisiin siementen hyötyä niistä.

Maailma on taloudellisessa mielessä nykyisin hyvin globaali. Jos Suomi ylivelkaannutetaan järjettömyyksiin asti ja kuvitellaan, että tuhon jälkeen kasvava ja kehittyvä liike-elämä ja taloudellinen aktiivisuus maksaa sen ylivelkaantumisen, niin kuvitellaan turhia. Ne, jotka selviävät tuhon yli vain rahan kaatamisella eivät tuota vuosiin niin loistavasti. Ja ne uudet, innovatiiviset taloudellisen aktiivisuuden muodot, jotka tuottavat, huomaavat, että tuottavuus ja kasvu on mahdollista vain siellä missä sitä ei tukahduteta etukäteen. Ne siirtävät kirjat ja verotulot jonnekin muualle. Suomeen voi jäädä joku +-0 -tuottavuuteen säädetty tuotantoyksikkö.
 
Back
Top