Väite, että kuolemia olisi tullut on spekulaatio. Tosiasia on luku 0. Jätät huomiotta sen tosiasian, että todellisia tartuntoja on ollut huomattavasti enemmän kuin havaittuja tartuntoja. Aikanaan tehdyt tutkimukset viittasivat 5-20 kertaisiin tosiasiallisiin tartuntamääriin suhteessa havaittuihin tartuntamääriin. Tarkkaa lukua ei tiedä kukaan, mutta varmaa on se, että kaikkia tartuntoja ei ole havaittu. Näinollen spekulointi "mahdollisilla kuolemilla jos tartuntoja olisi ollut enemmän" on turhaa, koska me emme tiedä kuinka suuri osa väestöstä ja lapsista todellisuudessa sai tartunnan. Määrä voi olla vaikka kuinka suuri. Jos puhumme tosiasioista, arviointi perustuu lukuun 0.
Aikamoisia väitteitä. Suomessa on nyt ilmoitettu hilkun alle 1000 kuolemaa, ja kuolemien hidas kasvaminen viime talvesta lähtien johtuu rokotuksista sekä myös siitä, että tartunnat ovat kevään 2020 jälkeen levinneet eniten nuorten aikuisten ja vähiten vanhusten joukossa - mikä vähensi kuolemia jo viime syksynä.
Aikanaan on voitu tehdä vaikka mitä tutkimuksia, joiden päätelmät on jo havaittu virheellisiksi, mutta linkkaatko tutkimukseen, jossa väitetään Suomessa olleen 5-20 -kertaisesti tartuntoja havaittuihin nähden? THL:n varhaisissa lausunnoissa viime vuonna esitettiin, että tartunnan saaneita voi olla jopa 20-kertaisesti havaittuihin nähden, mutta joutuivat sittemmin syömään sanansa, ja THL:n nettisivustolla olikin myöhemmin arvio, että tartuntoja oli Suomessa 2020 arviolta 2-5 -kertainen määrä havaittuihin nähden, mistä voisi päätellä heidän pitäneen n. 3-kertaista määrää todennäköisimpänä.
Tehdäänpä tuolle 5-20 -kertaisuudelle nopea sanity check - olisiko se mitenkään mahdollinen, ainakaan alinta esittämääsi lukua 5 korkeammalla suhteella:
Belgiassa oli ilmoitettuja SARS-CoV-2 -infektioon kuolleita 2020 loppuun mennessä 16,7-kertaisesti Suomen senhetkiseen lukuun nähden. Kun Belgiassakin kevään 2020 jälkeen tartunnat levisivät varsinkin nuorissa ja vähiten vanhuksissa, mediaani-iän ollessa Belgiassa lähes sama kuin Suomessa, oletettavasti siellä on tartuntojakin ollut 2020 suunnilleen 16,7-kertaisesti Suomeen nähden. Tuon jälkeen Belgiassa tartunnat ovat lisääntyneet 2021 aikana vielä n. 76.5%, ja kun juhannuksen jälkeen ovat tartuntaluvut jälleen nousseet, niin rokotuksista huolimatta ilmeisesti ainakin kohtalainen osa väestöstä ei ole sielläkään saanut vielä tartuntaa.
Jos Suomessa olisi ollut 2020 lopussa 2,5% tartunnan saaneita ja Belgiassa vastaavasti - ilmoitettujen kuolinlukujen suhdetta käyttämällä - 16,7*2.5% = 41.7% niin kun tuon jälkeen on Belgiassa tullut löydettyjä tartuntoja 76.5% lisää, niin reinfektioiden osuus pois jättämällä nyt siellä olisi tartunnan saaneita 1,765*41.7% = 73.7% osuus väestöstä. Ja mitä ilmeisemmin tuokaan ei tämänhetkiselle variantille riitä siitä huolimatta, että rokotukset ovat edistyneet. Näin saadut Belgian prosentit kuulostavat mahdollisilta, mutta todennäköisesti ovat jopa yläkanttiin koska tartuntoja tulee vielä kohtalaisia määriä rokotuksista huolimatta.
Mutta kun Suomessa oli 2020 lopussa vain 36107 tunnistettua tartuntaa väestöstä, jonka koko n. 5.550.000, eli vain reilut 0,6% tunnistettuja tartuntoja. Jos todellisia tartunnan saaneita oli tuolloin 2.5%, se olisi yli 3,8-kertaisesti tunnistettuihin nähden, eli vähän yläkanttiin tuossa THL:n myöhemmässä haitarissa (joka siis 2-5x). Jos kerroin olisi esim. 10, niin vastaavalla suhteella Belgiassa pitäisi pitäisi siis olla yli 2,5-kertaa enemmän tartuntoja kuin ym. prosentit, eli jo 2020 lopussa yli 100% ja nyt 180% väestöstä. Ei käy järkeen, ja siis todennäköisemmin Suomessa oli korkeintaan 3,8-kertaisesti tartuntoja tunnistettuihin nähden, mutta luultavasti vähemmän. Ehkä n. 2% ja kerroin kolmen hujakoilla.
Vertailu Belgiaan ei tietenkään ole täysin tarkka, koska esim. tartunnan saaneiden vanhusten osuus voi olla siellä erilainen, mutta lienee tarpeeksi suuntaa antava tarkistamaan, onko esim. 10-kertaisessa suhteessa mitään järkeä. Ei siis ole.
Tämän vuoden aikana Suomessa ovat tunnistetut tartunnat n. 3,1-kertaistuneet vuoden vaihteesta, eli luultavasti tartunnan on saanut meillä n. 6% väestöstä. Pitkä on rokottamattomilla matka jonkin näköiseenkään laumasuojaefektiin. Eihän se ole täysin estänyt tartuntoja vielä Britanniassa, USA:ssa, Israelissa jne. vaikka rokotukset ovat meitä selvästi pidemmällä.
Nämä "muut vaikutukset" ovat epävarmoja. Asiaa tutkitaan, mutta minkäänlaista selvää todistetta pitkäaikaisista vakavista vaikutuksista ei ole todennettu. Jotkut tutkimukset osoittavat pitkäkestoisia oireita (5 viikkoa+) ja jotkut että kyseessä saattaa olla psykosomaattinen oire eikä covid ollenkaan (covidin sairastaneilla oli vähemmän oireita kuin verrokkiryhmällä).
Pitkittyneistä oireista tiedetään jotain, ja ne ovat lapsilla vähäisempiä kuin aikuisilla - ja tosiaan osa ilmoitetuista pitkittyneistä oireista johtuu aina jostain muusta syystä ja jokin osa on luonnollisesti psykosomaattisia. Toisaalta osa ei ilmoita pitkittyneistä oireista kellekään, ja näitä tapauksia ei välttämättä näy ikinä terveydenhoidon piirissä.
Mutta on myös vaurioita, jotka eivät näy kliinisissä tutkimuksissa ainakaan nykyisillä menetelmillä, ja näiden laajuudesta ei ole vielä tietoa. Haiman tuhoutuneet betasolut, aivovauriot, telomeerien lyhentyminen jne. Mikä on yleisyys lapsilla ja aikuisilla - koko laajuus ei selviä vielä vuosiin ja osin luultavasti vuosikymmeniinkään. Osa näistä on sidoksissa oireiden vakavuuteen, mutta kaikki eivät. Tässä ei myöskään ole kaikki:
COVID-19 Associated With Long-Term Cognitive Dysfunction, Acceleration of Alzheimer’s Symptoms
Can COVID-19 cause diabetes?
Brain imaging before and after COVID-19 in UK Biobank
Evidence for Biological Age Acceleration and Telomere Shortening in COVID-19 Survivors
Brain Inflammation From COVID-19 Looks Eerily Similar to That From Alzheimer's
Niin tai näin, missään tapauksessa ei ole olemassa tieteellistä varmuutta väitteelle, että rokotteiden haitat ovat vähäisempiä lapsille. Meillä ei ole riittävää vertailutietoa asiasta. Mainittakoon kuitenkin, että esimerkiksi sydänlihaksen/sydänpussin tulehdukset joka on vahvistettu rokotuksen haittavaikutus (joskin harvinainen tällä hetkellä) kohdistuu pääasiassa nimenomaan nuorempiin rokotteen saaneisiin.
Tosiasia on, että sen enempää rokotteen hyödyistä kuin riskeistäkään lapsille ei ole olemassa missään määrin riittävää tietoa.
Totta kai on ikäluokalle jolle ne ovat hyväksytty, ja pian on nuoremmillekin (muistetaan, että 95% mRNA-rokotteiden aiheuttamista sydänlihastulehduksista on lieviä, ja valtaosa lopuistakin saadaan parannettua):
https://sciencebasedmedicine.org/we...-by-april-reflections-on-a-failed-prediction/
Use of mRNA COVID-19 Vaccine After Reports of Myocarditis Among Vaccine Recipients: Update from the Advisory Committee on Immunization Practices — United States, June 2021
Vilkaisin tuon tutkimuksen "menetetyistä vuosista". Kyseessä on siis teoreettinen laskelma joka ei oikeasti kerro mitään asiasta. Metodologisesti en käsitä, miten voidaan verrata covid-kuolleisuutta (vanhuksia pääasiassa) liikenneonnettomuuksiin, sydänsairauskuolemiin ja influenssaan joissa kaikissa kuolleisuus kohdistuu selkeästi nuorempiin ikäluokkiin. Väistämättä tulee mieleen, että tutkimuksessa on tarkoituksellisesti haettu mahdollisimman shokeeraavaa tulosta. Näitä vastaavia tutkimuksia julkaistiin 2020 alussa liittyen covid-kuolleisuuteen ja monet niistä olivat samanlaista sensaatiohakuista laskelmaa kuin tämä tutkimus.
Jo valittu materiaali on vinoa:
1. Tutkimus olettaa kaikkien kuolleiden menehtyneen covidiin. Todellisuudessa näin ei ole, vaan kuten useissa maissa on todettu, jokainen menehtynyt jolla on ollut covid kuollessaan on laskettu covidiin kuolleeksi riippumatta todellisesta kuolinsyystä. Tämän tosiasian vaikutusta tuloksiin ei pysty arvioimaan.
Lähde väitteellesi? Ylikuolleisuudesta nähdään suuntaa antavasti korkean levinneisyyden maiden kuolleisuus, mutta yleensä tämäkin tulos on alakanttiin, koska pelkkää ylikuolleisuutta katsomalla jää huomiotta mm. puuttuvien influenssaan kuolleiden osuus - eli todellisuudessa SARS-CoV-2:een on kuollut 2020 ja 2021 enemmän kuin viime vuosien keskimääräiseen ylikuolleisuuteen vertaamalla. Yksikään vakavasti otettava taho ei väitä, että esim. USA:ssa tai vaikkapa Britanniassa olisi ollut SARS-CoV-2-infektion seurauksena kuolleita vähemmän kuin sen viralliset kuolinluvut - vaan näitä on ollut korkean levinneisyyden maissa käytännössä kaikissa enemmän. Yksittäisiä tapauksia on varmasti laskettu virheellisesti covidin aiheuttamaksi, mutta toiseen suuntaan eli laskematta jätettyjä on korkean levinneisyyden maissa käytännössä aina selvästi enemmän.
Väitteessäsi tuon tutkimuksen keskimääräisesti menetetyistä ikävuosissasi ei ole järkeä, mutta linkannet perään mielestäsi uskottavamman tutkimuksen. Toistaiseksi argumenttisi on vain, ettei mitenkään voi pitää paikkaansa, ja että muita kuolemia olisi laskettu covid-kuolemiksi - ja siis todellinen covid-kuolleisuus olisi ollut peräti vähemmän!
2. Olennaisempaa on kuitenkin se, että tutkimus ei mitenkään huomioi sitä tosiasiaa, että valtaosalla covidiin kuolleista oli 1 tai useampi vakava perussairaus. Tämä lukema on valtava verrattuna koko populaatioon jolloin vertailu ikäryhmän oletettavissa olevaan elinikään ei pidä paikkaansa ollenkaan.
Rehellisesti sanottuna on selvää, että lukema 16 vuotta ei missään tapauksessa pidä paikkaansa ainakaan katsottaessa teollistuneiden maiden lukuja. Suomessa esimerkiksi covidiin menehtyneistä 90% oli yli 70 vuotiaita. Tämä 16 vuoden luku tarkoittaisi sitä, että suomen väestön keskimääräinen kuolinikä olisi merkittävästi nykyistä korkeampi. Esimerkiksi Japanissa ja Italiassa tuon laskelman mukaan väestön keskimääräinen elinikä olisi lähes 100 vuotta.
Jos tuo luku siis olisi keskimäärin 16 menetettyä elinvuotta 81 maassa, se ei tarkoita sitä, että näin olisi jokaisessa maassa, kuten Suomessa.
Laskelmasi menevät myös pieleen samaan tapaan kuin edelläkin. Vaikkapa 80-vuotiaalla on odotettavissa olea elinikä korkeampi kuin mediaani-ikä. Menetettyjä elinvuosia tulee myös sitä enemmän, mitä nuorempi on covidiin kuollut, ja vaikka nuorempien osuus onkin pienempi, he nostavat keskimäärin menettettyjen elinvuosien määrää vanhoja ihmisiä enemmän.
Nyt pelkkien omien väitteiden sijaan voisit siis linkata tutkimuksen, joka mielestäsi antaa oikeampaa tietoa.