Koronavirus Suomessa

Tuleeko monisairaita, elämän ehtoopuolella olevia pyrkiä aina ja kaikkialla hoitamaan niin pitkälle kuin mahdollista? Vai tuleeko asia hyväksyä elämän normaalina kiertokulkuna?
Niin, kuinka sinä määrittelisit tämän?
 
Maksumuurin takana :confused:. Voitko kopioida/tiivistää oleellisen?

No se on visuaalinen simulaatio joten vaikea sitä sanallistaa.

Mutta kokeilen liittää twitterviestin jossa on otsikkokuva aiheesta. Saas nähdä miten onnistuu.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="fi" dir="ltr">Simulaatio, josta puuttuu vain kuolevat pallukat. Hyvä havainnollistus.<br>—<br>Why outbreaks like coronavirus spread exponentially, and how to “flatten the curve” - Washington Post <a href="https://t.co/EKZ8VSHGQJ">https://t.co/EKZ8VSHGQJ</a></p>&mdash; Päivän Byrokraatti (@pbyrokraatti) <a href=" ">March 15, 2020</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>


[Edit] Sinne pääsee ainakin jos avaa linkin incognitotilassa (yksityinen ikkuna).
 
Viimeksi muokattu:
Kun tästä riskiryhmien suojaamisesta on puhuttu, niin eikö kaikkein järkevintä olisi yksinkertaisesti kieltää vierailut kaikenlaisiin hoitolaitoksiin ja palveluasuntoihin jne. Onhan nytkin suositus että vierailuja pitäisi välttää mutta se on eri asia kuin kielto. Tietysti henkilökunta pitäisi saada mielellään pidettyä terveenä tämän lisäksi.
 
Voisin kuvitella, että kustannustehokkaimmat toimet epidemian hidastamiseksi (mikä ei tarkoita samaa kuin riittävä) ovat käsihygieniasta huolehtiminen, kasvojen koskettelun vähentäminen ja turhien kontaktien välttäminen (erityisesti riskiryhmien osalta). Näitä seikkoja olisi syytä korostaa voimallisesti kansalle.
 
Kun tästä riskiryhmien suojaamisesta on puhuttu, niin eikö kaikkein järkevintä olisi yksinkertaisesti kieltää vierailut kaikenlaisiin hoitolaitoksiin ja palveluasuntoihin jne. Onhan nytkin suositus että vierailuja pitäisi välttää mutta se on eri asia kuin kielto. Tietysti henkilökunta pitäisi saada mielellään pidettyä terveenä tämän lisäksi.

Ollaanko taas tässä siinä että viranomainen ei voi kieltää. Jos kieltää alkaa salaliittoteoriat siitä että joku on pielessä kun paikalle ei päästetä.

Kyllä omasta kokemuksesta tiedän, että jo normaalin norovirusepidemian aikana vanhankoteihin "ei päästetä" vierailijoita, koska pari aivastusta tyhjentää yhden osaston vanhuksista Tuonelaan
 
Ihmetyttää myös tuo kitinä jos joku haluaa tehdä ruokaostokset ennen epidemian laajentumista. Ensiviikolla on kaupoissa hiljaisempaa ja tartuntunnat vähenevät sitäkin kautta.
Ei sinänänsä kyllä se on ennenkin ihmisissä kiukka herättänyt kun mekin jotka emme päivittäin tykkää käydä kaupassa haemme viikon ostokset kerralla. Luulevat varmaan että ostetaa joka päivä kärryllinen ruokaa.
Siinä on vaan se ongelma että kun se epidemia laajenee, niin se myös oletettavasti pysyy laajana ainakin joitakin viikkoja. Ei kukaan voi ruokatarpeita niin pitkäksi aikaa hankkia. Jossain vaiheessa tulee sitten uusi ryntäys kauppoihin ja taas kohonnut tartuntariski. Lisäksi tuollainen kuormittaa elintarvikehuoltoa tarpeettomasti.
 
Tämä on hyvä muistaa, kun itse tai lähimmäisesi on siinä tilassa.
Se nyt on selviö, että jos pitää priorisoida, niin nuori ja perusterve menee vanhan ja sairaan ohitse. Kannattaa muistaa, että ikääntyminen on etuoikeus, josta kaikki eivät saa nauttia.
 
Marin korosti torstaina, että valmiuslain suurin merkitys olisi koko valtakuntaa koskevan päätöksenteon nopeutumisessa. Hallitus tekisi poikkeusoloissa kaikkia koskevia päätöksiä.

On kriittistä ja aiheellista kysyä, millä perusteella asetuksen antamista valmiuslaista lykättiin.



Tartuntatautivirasto ECDC on koronan torjunnassa kotimaista THL:ää ylempi auktoriteetti, koska sen työskentely perustuu kansainvälisyyteen ja koska se saa reaaliaikaisesti uusimman tutkimustiedon koronan torjunnasta kaikkialta maailmasta.

ECDC työskentelee kellon ympäri, ja sen palveluksessa on satoja asiantuntijoita. Marinin hallituksen ministereiden on syytä lukea ECDC:n raportit tarkkaan.

Viivyttely maksaa Suomessa ihmishenkiä, sillä ihmisten kohtaamisia on rajoitettava niin varhaisessa vaiheessa kuin mahdollista.
 
ECDC työskentelee kellon ympäri, ja sen palveluksessa on satoja asiantuntijoita. Marinin hallituksen ministereiden on syytä lukea ECDC:n raportit tarkkaan.

Viivyttely maksaa Suomessa ihmishenkiä, sillä ihmisten kohtaamisia on rajoitettava niin varhaisessa vaiheessa kuin mahdollista.
Tässä on yksi esimerkki siitä, miksi ihmisille herää kysymyksiä. Osa erilaisista ulkomaisista asiantuntijatahoista, esimerkiksi ECDC, antaa ohjeita jotka ovat erilaisia kuin Suomen toimenpiteet. Olisi todella kummallista jos tämä ei herättäisi kysymyksiä.

"Koska koronavirus tarttuu helposti, ECDC suosittelee torjuntakeinoksi ihmisten sosiaalisen kanssakäymisen nopeaa ja tehokasta rajoittamista.

Tukholmassa sijaitseva Euroopan tartuntatautivirasto on kirjannut konkreettisten toimenpiteiden listalle koulutusinstituutioiden sulkemisen.

Perusteluksi ECDC on kirjannut seuraavaa: ”Kontaktien estäminen lasten välillä on tunnettu ehkäisykeino influenssaepidemioissa ja pandemioissa. -- Tutkimuksissa influenssaepidemioista molemmilla toimenpiteillä [koulujen ja yliopistojen sulkemisella] on yleensä suurin vaikutus, kun ne toteutetaan varhaisessa tartuntavaiheessa ja kun ne kestävät niin kauan, kunnes taudinaiheuttajan kierto vähenee (useita viikkoja).”"
 
Laumasuoja vaatisi rokotteita sekä hitaasti etenevän viruksen.
Aivan. Kukaan täyspäinen ihminen voi käyttää koko sana "laumasuoja" tälläisen viruksen leviämisen aikana. Muuten olikin tarttunut ja äkkiä kaikille muutenkin vastuuttomille ja häirintyneille/laajentuneen itsemurhan tekijälle.
Minusta sairaalta kuulostavat nekin "pirteydet" tyylin "no kuolen entä sitten". Jos jaksasin niin vastaisin että: kuole pois vaikka heti, jos niin haluat, kunhan et tartuta virusta muihin, jotka haluavat elää. Tästä heikkopäisyydestä kirtisoitu Milanon kaduilla rennosti käveleviä vanhuksia, jotka sanoneet juuri noin "ei minua pelottaa kuolema enää". Sitten ne sairastuu ja kuitenkin hälyttää aikuisia lapsia.

Luin että Itävallassa ihailtu ilmoitusta, jota kaksi lasta laittoi tyylin "autetaan yksin olevia heikkokuntoisia ja vanhuksia, jos tarvitset apua ruokaostosten ja muuta".
Tämä on kun ilmoittaisi "Tuodaan covidin19 suoraan ovellesi/asuntoon.

Italiassa sentään korostetaan että lapsien pitää pysyä kauempana riskiryhmän kuuluvista. Ulos esim.puistoon lenkille mennään perheen kesken, eikä matkusteta mummon luo jättämään kakaroita hoitoon, kun tehdään omia asioita.
 
Viimeksi muokattu:
Kun tästä riskiryhmien suojaamisesta on puhuttu, niin eikö kaikkein järkevintä olisi yksinkertaisesti kieltää vierailut kaikenlaisiin hoitolaitoksiin ja palveluasuntoihin jne. Onhan nytkin suositus että vierailuja pitäisi välttää mutta se on eri asia kuin kielto. Tietysti henkilökunta pitäisi saada mielellään pidettyä terveenä tämän lisäksi.
Ainakin täälä on vanhainkodit pääosin suljettu jo, eli ei vieraita
 
Itse asiassa 100% alkoholi ei yleensä toimi mikrobeille. Pitää lantrata vedellä. Raaka etanoli ei läpäise kaikkien pöpöjen solukalvoa. Kun laittaa vettä sekaan, niin menee paremmin läpi. Yleensä mikrobien alkoholipohjaisissa desinfiointiaineissa käytetään 65-70% vahvuutta.


Paremmin tehoaa kun lantraa vedellä johonkin 65-70 prosenttiseksi. Raaka etanoli ei ilmeisesti mene pöpöjen soluseinämän läpi. Vesi auttaa siihen läpäisyyn. Eli laittakaa siihen sinoliin vettä jos käytätte desinfiointiin.
Olen huomannut, ettei raakaan kaikki aineet liukenekaan. Kun laittaa vettä mukaan niin toimii siivoukseenkin paremmin.

Nuorna miehenä tein 90-luvun alussa muodikasta ja pahennusta aiheuttanutta "salmiakkikossua" pirtusta. Siis yritin. Turkinpippurit eivät juuri liuonneet 96-volttiseen. Kun lisäsin vettä ja volyymit olivat noin 70, niin johan alkoi liueta!

Lie kyse samasta asiasta orgaanisesta kemiassa?
 

Pääkirjoitus|Pääkirjoitus
Hoitohenkilöstö tarvitsee nyt työrauhan, ja jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen
Suomessa on siirrytty koronavirusepidemian estämisestä sen hidastamiseen. Olennaista on pitää hoitohenkilöstö terveenä ja suojata riskiryhmät tartunnalta.
Julkaistu: 14.3. 20:15
Suomessa on siirrytty tilanteeseen, jossa koronavirusepidemian estäminen ei ole enää mahdollista. Valtiovalta on linjannut järeitä toimia, joilla pyritään hidastamaan epidemian kulkua.
Vaikka koronavirus aiheuttaa valtaosalle sairastuneista vain lieviä oireita, jossain vaiheessa osa potilaista tarvitsee sairaalahoitoa. Silloin kyse on usein tehohoidosta. Jos tartuntojen määrä kasvaa nopeasti, terveydenhuollon resurssit voivat joutua koetukselle. Näin on tapahtunut esimerkiksi Italiassa.

Alkavan epidemian hidastaminen on siksi koko kansakunnan edun mukaista. Vaikka tartuntojen määrä kasvaisi nopeasti, missään vaiheessa ei ole syytä ajatella, että torjuntatoimet olisivat tarpeettomia.

Erityisen tärkeää on, että sosiaali- ja terveyspalvelujen henkilöstö pysyy terveenä. Sosiaalipalveluihin lukeutuvat vanhusten hoivakodit ovat paikkoja, joita on suojattava erityisen tarkasti. Sama vaatimus koskee vanhusten kotihoitoa. Näin siksi, että koronavirus on osoittautunut vaaralliseksi iäkkäille sekä niille, joilla on jokin perussairaus.
Sosiaali- ja terveyspalvelujen ammattihenkilöstö on koulutettu ymmärtämään, miksi flunssaisena ei koskaan pidä mennä töihin. Vaikka lievästi sairaana ehkä jaksaisikin tehdä töitä, tarttuvan taudin kantaja altistaa aina muut.
Koronavirus on nyt levinnyt niin nopeasti, että tilanteet ovat paikoin yllättäneet myös hoitoalan ammattilaiset. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) sydänkirurgi oli palannut lomalta Itävallan Tirolista ja mennyt seuraavana päivänä terveenä töihin. Hän oli työpäivän aikana saanut oireita, jotka todettiin koronaviruksen aiheuttamiksi. Vasta myöhemmin tuli tieto, että Tiroli oli jo epidemia-alue. Lääkäri ehti altistaa ison joukon ihmisiä.

Terveydenhuollon resurssit riittävät riskiryhmien mahdolliseen sairaalahoitoon, jos epidemia ei etene räjähdysmäisesti. Esimerkiksi kiireettömiä leikkauksia voidaan siirtää, jos tehohoitopotilaita tulee koronaviruksen vuoksi paljon lisää. Sairaaloiden kapasiteetista suurin osa on kiireettömissä hoidoissa, joten resursseja löytyy.

Esimerkiksi heräämöjä voidaan sairaaloissa muuttaa tehohoitotiloiksi. Ratkaisevaa hoidon turvaamisessa on tällöinkin se, että paikalla on riittävästi henkilöstöä. Hengityskoneita kyllä on, mutta niitäkään ei voida käyttää ilman ammattitaitoista henkilöstöä.

Suomessa on viranomaisten mukaan varauduttu poikkeustilanteisiin paremmin kuin monessa muussa maassa. Varusteita potilaiden eristämiseen ja hoitohenkilöstön suojaamiseen on varastossa. Varastoja on sairaanhoitopiireissä, kunnissa sekä Huoltovarmuuskeskuksessa. Epidemian pitkittyessä varastojen käyttöä voidaan koordinoida valtakunnallisesti.

Hoitohenkilöstö työskentelee lähiviikkoina poikkeuksellisen paineen alla, jolloin henkilöstön jaksamiseen joudutaan kiinnittämään erityistä huomiota. Paras tae jaksamiselle on se, että hoitopaikoissa on kaikissa tilanteissa riittävästi työntekijöitä.
Kun koronavirusta vastaan ei vielä ole rokotetta, jokaisen on ymmärrettävä, että omalla käytöksellä voi vaikuttaa toisten ihmisten sairastumisriskiin. Tarpeettomia käyntejä sairaaloissa ja hoivapaikoissa on syytä välttää. Tilanne vaatii kaikilta kansalaisilta vastuullista käytöstä, jotta riskiryhmät välttyisivät taudilta. Hoitohenkilöstölle on myös turvattava työrauha.
Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.
Kuvituskuva



#huoltovarmuus mainittu
 
Back
Top