Eilen oli tv-uutisissa puhumassa joku valtionhallinnon viestiheppu puhumassa. Totesi, että yhden virve tai gsm tukiaseman automaattisesti päällemenevä varavirtageneraattori maksaa helposti useita kymmeniä tuhansia ja niiden polttoainehuoltoa voi olla vaikea järjestää, kun niiden sijainti on usein syrjässä ja paikalle ei johda välttämättä edes kunnon tietä. Lisäksi tiet mastolle voi olla auraamatta tai niille on kaatunut puita, joten polttoaineen kuljetus ei käy välttämättä sormia napsauttamalla. Suomeksi sanottuna GSM mastoihin ei ole tulossa generaattoreita eikä edes useimpiin virve-tukiasemiin!
Lueskelin myös pelastusopiston vuonna 2017 kirjoittamaa materiaalia kunnan poikkeusolojen johtamisesta.
Materiaalissa painotettiin voimakkaasti tilannekuvaa, joka on tehokkaan ja tarkoituksenmukaisen johtamisen edellytys. Tilannekuvaa ei voi luoda ilman toimivaa viestiverkkoa. Viestijärjestelmien osalta kävi ilmi ettei mitään yleisesti sovittua standardia ole olemassa. Materiaalissa kuitenkin suositeltiin virve-kapuloita. Toivottiin, että virvet annettaisiin esim. tekniselle toimelle normaaliajan käyttöön. Todennäköisesti pelastusopiston suositus ei tule toteutumaan sillä virve on kallis järjestelmä ja käyttäjätkin pitää kouluttaa. Lisäksi monet tärkeät palvelut tuotetaan nykyisin ostopalveluina.
Pienempien kuntien johtokeskuksissa voisi olla aivan hyvin jotain "taliban-icomeita", siis halpoja helppokäyttöisiä radiopuhelimia valmiiksi varastoituna EMP suojatussa arkussa + helvetisti lyhyitä suomen kielisiä käyttöohjeita. Virtalähteenä pitäisi myös olla AA tai AAA akut ja paristot. Jos laitteessa on oma akku, niin latureita ei kuitenkaan kaikille riitä. Icomeja voisi sitten jakaa sähköurakoitsijjoille, väestönsuojelulle yms. tahoille tarpeen mukaan.
Kunnan johtokeskuksessa voisi olla myös virven tehokkaampi versio viranomaisviestintään ja tehokkaampi radio icomien kanssa viestintään. Luonnollisesti tulisi olla myös liittymä valtion suojattuuun valokaapeliverkkoon.