Lueskelin ketjua vähän sieltä ja täältä, kokonaan en kerennyt kahlata. Mutta mutta.. kotitalouksien varautuminen poikkeusoloihin on mun kokemuksen mukaan täysin olematonta. Sukulaiset ja suurin osa kavereista asuu kaupungeissa ja ruokahuolto toimii joko tilaamalla pizzaa tai hakemalla siitä lähivaltsusta max parin päivän eväät. Kaapissa on kotivarana pussi pastaa ja muropaketti. Astioita ei ole, vettähän tulee hanasta. Näin kärjistettynä. Mutta oikeasti monet ihmiset elää hyvin vailla huolta huomisesta. Jonkun pankin kortit ei yhtenä päivänä toimi niin kriisi on valmis. Taloudellinen tilanne on varmasti monilla myös sellainen ettei kotivaraa ole mahdollista hankkia tai ylläpitää, se leipäjonoporukka taitaa olla kaikkein huonoimmassa asemassa.
Poikkeusoloihin varautuminen on omalla kohdalla päivittäistä. Ei mitään doomsdayhommaa enkä ole kaivanut bunkkeria takapihalle vaan omavaraistaloutta. On mulla kaapeissa varsin laaja kotivarakin (tomaattimurskaa, hiutaleita, pastaa, riisiä, jauhoja, säilykkeitä jne..) mutta pyrin tuottamaan niin paljon syötävää että sitä piisaa seuraavaan satokauteen (myös seuraavan kauden siemenet olisi toivottavaa saada kerättyä), eli lihaa, juureksia ja vihanneksia. Näiden lisäksi sitten metsästys ja keräily, pienriistaa ja sieniä. Meillä kasvatetaan ankkoja, fasaaneja, kalkkunoita, lihakaneja ja kanoja tietysti munien ja lihankin takia. Maitoa (eli juustoja, jugurtteja, viiliä jne varten) on vuohia ja kyyttö. En siis varaudu mihinkään maailmanloppuun vaan tämä on puhtaasti elämäntapa.
Monissa keskusteluissa, siis niillä akkainpalstoilla, monet miettii kriisitilanteessa häipyvänsä korpimökille ja alkavansa omavaraiseksi. Omasta kokemuksesta voin sanoa että nälkäkuolemaa pukkaa jos meinaa tyhjästä aloittaa ja jäädä henkiin. Suomen metsät on täynnä riistaa toki, konttoristirouva kun lähtee kylmiltään jänismettälle puudelin ja ritsan kanssa, ei lopputulos ole välttämättä toivotunlainen. Sienet ja mustikat voi olla myös hankalasti tavoitettavissa mikäli poikkeusoloja lykkää tammikuussa. Tarkoitan siis sitä että asioita täytyy opetella, usein kantapään kautta ja omavaraistalous ja metsästys ovat ehdottomasti asioita jotka vaativat harjoittelua ja aikaa. On aivan perusteltua hankkia kaappeihin muutama pussikeitto ja säilykepurkki ihan varuiksi mikäli sattuu käymään niin kurjasti ettei jänö kaadukkaan kivellä heittäen. Pottumaakin on paljon helpompi perustaa jos on sattunut varuiksi kuokan hankkimaan liiterin nurkkaan ja mielellään siemenperunaakin olisi hyvä olla olemassa.
Tästä pääsinkin suosikkiaiheeseeni, eli sukulaisiin. Niillä samoilla akkainpalstoilla vilahtelee myös (niissä mitä teet jos sota syttyy-keskusteluissa siis) korpimökin vaihtoehtona siirtyä sukulaisten riesoiksi, samaa on vihjailleet omatkin sukulaiset. Vaikka onkin se muniva kana ja perunakellari, ne on yleensä mitoitettu oman perheen tarpeisiin eikä missään nurkissa säilötä tonneittain ylimääräistä evästä odottelemassa sukulaisten invaasiota tiluksille. Etenkään kun niitä armailta sukulaisilta ei normaaliolosuhteissakaan juuri apua heru niin en koe velvollisuudekseni heitä poikkeusoloissakaan ruokkia (paitsi alaikäiset lapset). Kävi nimittäin niin että katkoin jalkani syksyllä, mäni ihan tuhannen säleiksi koko roska ja kasattiin titaanilla, edelleen kuljen kepeillä tai pyörätuolilla. On se heinien, vesien, polttopuiden ja muiden rahtaaminen lystiä kepeillä kävellen ja pulkkaa perässään kiskoen. umpihangessa. Apua ei olla saatu yhtenäkään päivänä. Kannattaa siis olla kuitenkin jonkunlainen varasuunnitelma mikäli ykköspläni sukutilalle pakenemisesta sattuu sakkamaan.
Tämä oli nyt hivenen sekavaa pohdintaa ja pikkusen aiheen vierestäkin mutta suosittelen toki varastoimaan peruselintarvikkeita kuivattuina tai säilykkeinä ja risukeitin lisäksi niin niillä pärjäilee jo paremmin kuin moni muu.
Ennen kuin mut ammutaan konttorirouvien ja akkainpalstojen takia sovinistina, olen siis nainen ja tunnen sukupuoleni rajoitukset