Mielenkiintoinen video, kommentoi @Old Boy tarkemmin havaintoja tästä videosta!
Mulla on kanava saada näitä vanhempia videoita, jotka ei enää välttämättä näy You Tbe hauissa. Tämäkin on jo vuodelta 2007. Vaikka vanhan tekniikan kuvalaatu on mitä on, niin henkilökunta oli vielä mukana leikkausvaiheessa, jolloin tulos on jopa parempi kun nykyään. Tietenkään väheksymättä erikoiskoulutettujen Combat Camera-varusmiesten otoksia, kuten vaikka hienoja revontulikuvia viime marraskuulta.
Joitain havaintoja ja kysymyksiä tästä voi tehdä aluksi:
00:06
Onko tämä tulikomentoa välittävä henkilö tulijoukkueen johtaja? Onko vakiokäytäntö, että esim. tulijoukkueen johtaja ilmoittaa tulikomennon myös suullisesti, ei pelkästään esim. Sanlan tai MATIn välityksellä?
Vidin alussa ei ole tulijoukkueen johtaja, vaan tulenjohtaja, joka ilmoittaa tiedot maalista ti-au:lle ja etmittaajalle. JTR kouluttaa Mek kejä, joiden päätaistelulaji on hyökkäys. Mun oletus on, että tässä näytetään toimintaa tilanteessa, jossa etenevä kärki on kohdannut vihollisen.
00:11
KRH saapuu paikalle MT-LB-vaunujen vetäminä. Videolla näkyvässä vaunussa on suuri kyltti, jossa on numero 1. Onko tämä tulkittava ykkösheittimeksi?
Mek ki on liikkeessä, josta se siirtyy nopeasti tuliasemiin. Krh voi ampua mistä vaan ja Etelä-Suomen taistelumaastoissa myös ps-haupitsit löytävät helposti tuliasema-alueen. Ne asemat on kuitenkin valmisteltava. Nyt se tarkoittaa esimerkiksi. että Jjoht asettuu seisomaan joukkueen/komppanian tuliaseman keskipisteeseen ja levittää kätensä sivuille. Siitä tietyn matkan päähän tulevat aseiden paikat, joita aletaan heti mittaamaan paikantamisajoneuvolla. Tykki tai heitin on kuitenkin opastettava paikoilleen. Sitä varten on ajoneuvon keulassa numerotaulu, josta kukin opas tuntee omansa.
00:14
Kuvassa vilahtaa Sisun 6*6 ammusajoneuvo, joiden perusvarmaa tekniikkaa on hehkuttanut mm. Markku Mäkipirtti useissa alan kirjoissaan jo 1990-luvulta.
00:15
Kuvassa vilahtaa BMP:n tulenjohtoversio. Onko kyseessä BMP-TJ vai BMP-TJJ ja mitkä näiden erot olivatkaan?
Tulenjohtovaunuista oli puhetta jo yllä. JTR:n edeltäjällä JPsto lla oli sellaiset jo ennen mun aikaa siellä, tosin vaan tavallinen BTR-60. Jos tarvi mitata suunta maaliin, niin ei muuta kun hyppää ulos ja juokse 50 m päähän vaunusta sitä mittaamaan. Oikeiden tj-vaunujen kalustoja kokeiltiin jo 70-luvun puolella, hankinta toteutui kuitenkin vasta 1990-luvulla. KarPr lla ei oo vieläkään, tämä hankinta lienee päättynyt myyjältä kysyttyyn alustavaan hintatietoon.
00:20-00:35 KRH:n asemanaajo käynnissä, tästä varmaan
@Old Boy voi nostaa esille yksityiskohtia.
00:36
kuvassa vilahtaa naamioitu ajoneuvo, jossa masto. Onko tulkintani oikea, että kuvassa on MT-LBu Exelin linkkimastolla ja ajoneuvo olisi KRHK:n komentopaikka (tai komentopaikan vieressä oleva viestisolmu)?
Naamioverkon alla on komentoajoneuvo BTR-50PU jota käytettiin myös YVI2 viestijärjestelmän alustana.
00:40-00:43
ampuma-arvoja lasketaan manuaalisesti tasolla ja viivaimilla. Video taitaa olla hivenen vanhempi?
Tässä ilmeisesti lasketaan varmentavia arvoja perinteisellä tekniikalla kun taustalla näyttäisi vilahtavan toimivat johtajat.
01:00 Perinteinen Sanla vilahtaa kuvassa
01:09
Kuva MT-LBu:n sisältä. Kuvassa vilahtaa LV306-radiokalustoa (aka "Sony Runman") eli video on varmaankin 1990-luvulta tai ihan 2000-luvun alusta?
Vanhempien forumilaisten muistama Lv305 ja 306 radioperhe on poistettu käytöstä jo ajat sitten.
01:15
122PSH:t ovat siistissä rivissä ja ampuminen tapahtuu ilmeisesti perinteiseen kenttätykistön tyyliin? Ei onnistunut Shoot-and-Scoot -ammunnat 122PSH:lla ennen modernisointia...
Samalla tavalla rivissä ovat krh-ajoneuvotkin. Ammuntaan tarvitaan tarkka suunta, jonka antaa paikantamisajoneuvo sijainnin ohella. Kun samasta paikasta voidaan välittää suunta useammalle aseelle kerralla, on tulenaloitus nopeampaa. Siksi siis tällainen rivi. Asekohtaiset paikantamislaitteistot oli monella modernisointilistalla jo 1990-luvulla, mutta putosivat aina pois. Samat varomääräykset kun vedettävillä vielä varmistivat, että myös toimittiin samoin kun ne vedettävät tykit.
"Shoot and Scoot" tulee brittienkun slangista, jossa se tarkoittaa (kundien) yhden yön keikkaa. MeeToo hengessä joudutaan varmaan myöhemmin etsimään uusi korrektimpi termi.
01:31 N
äyttävä yhteislaukaus sekä KRH:n että 122PSH:n tuliyksiköiltä. Kaikille varmasti tuttu juttu, että paras vaikutus maalissa saadaan aikaisiksi, kun alkuhetkellä mahdollisimman monta kranaattia osuu maaliin samanaikaisesti. Hyökkäävä jalkaväkitaistelija myös arvostaa, että epäsuora tuli alkaa ja loppuu ajallaan!
Näinhän se on! Tässä yhtäaikaisuus on kuitenkin ainoastaan ohjaajan tehokeino, sillä tykistön ja krh:n lentoajat ovat ihan erilaiset, joten heittimet todellisuudessa ampuvat paljon tykkejä aikaisemmin.
01:37
Näin maallikkona sanoisin, että tuli oli hyvin koossa. Tulenjohtaja käskee ilmoittamaan havainnot iskemistä.
Noin näyttäviä iskemäkuvia näkyy harvoin, mutta lyhyt amet myös auttaa asiassa.
01:38 "Vasen 50".
Oliko tämä ilmoitus siitä, että iskemäkeskipiste on 50 metriä liikaa vasemmalla?
Juuri niin. Ei tarvitsisi korjausta mutta kun ammutaan uusista tuliasemista, pitää aina ensiksi tehdä tarkistusammunta ison kohtalokkaan virheen varalta.
01:50-02:00
Rovajärven kaira saa ottaa vastaan osumia. Jälleen tuli näyttäisi pysyvän hyvin koossa ja iskemät tapahtuvat samanaikaisesti. Olisikohan nämä pätkät leikattu useammasta tulenavauksesta?
Niinisalossahan tässä ollaan. Ilman muuta useamman ammunnan otoksia, mutta hienosti nostavat jäykät sytyttimet turvetta ilmaan.