Kranaatinheittimistö

@Hanski

JTR-video taitaa olla ihan virallinen yksikön julkaisema video, jostain 2000-2005 paikkeilta varmaankin. Muistelen nähneeni tuon aikaisemminkin.

@Rannari tuossa havainnollisti BMP-1TJ ja BMP-1TJJ vaunujen eroja. Lisäyksenä voisi sanoa että BMP-1TJ on ihan oikea tulenjohtoversio (90-luvulta!), jossa torni korvattu tähystys/etäisyydenmittauslaitteilla. BMP-1TJJ on hieman modifioitu miehistönkuljetusvaunu tj-ryhmälle/partiolle.
 
@Hanski

00:15 Kuvassa vilahtaa BMP:n tulenjohtoversio. Onko kyseessä BMP-TJ vai BMP-TJJ ja mitkä näiden erot olivatkaan?

BMP-1TJ

aku-makela-screenshot162.jpg

BMP-1TJJ

Finnish_Army_BMP-1_TJJ.jpg

@Hanski

JTR-video taitaa olla ihan virallinen yksikön julkaisema video, jostain 2000-2005 paikkeilta varmaankin. Muistelen nähneeni tuon aikaisemminkin.

@Rannari tuossa havainnollisti BMP-1TJ ja BMP-1TJJ vaunujen eroja. Lisäyksenä voisi sanoa että BMP-1TJ on ihan oikea tulenjohtoversio (90-luvulta!), jossa torni korvattu tähystys/etäisyydenmittauslaitteilla. BMP-1TJJ on hieman modifioitu miehistönkuljetusvaunu tj-ryhmälle/partiolle.
Totta, ihan selvä BMP-TJ on videolla! En muistanut, että -TJJ:ssä on vielä alkuperäinen ykkösbemarin torni tallella...
 

Mielenkiintoinen video, kommentoi @Old Boy tarkemmin havaintoja tästä videosta!
Mulla on kanava saada näitä vanhempia videoita, jotka ei enää välttämättä näy You Tbe hauissa. Tämäkin on jo vuodelta 2007. Vaikka vanhan tekniikan kuvalaatu on mitä on, niin henkilökunta oli vielä mukana leikkausvaiheessa, jolloin tulos on jopa parempi kun nykyään. Tietenkään väheksymättä erikoiskoulutettujen Combat Camera-varusmiesten otoksia, kuten vaikka hienoja revontulikuvia viime marraskuulta.

Joitain havaintoja ja kysymyksiä tästä voi tehdä aluksi:
00:06 Onko tämä tulikomentoa välittävä henkilö tulijoukkueen johtaja? Onko vakiokäytäntö, että esim. tulijoukkueen johtaja ilmoittaa tulikomennon myös suullisesti, ei pelkästään esim. Sanlan tai MATIn välityksellä?
Vidin alussa ei ole tulijoukkueen johtaja, vaan tulenjohtaja, joka ilmoittaa tiedot maalista ti-au:lle ja etmittaajalle. JTR kouluttaa Mek kejä, joiden päätaistelulaji on hyökkäys. Mun oletus on, että tässä näytetään toimintaa tilanteessa, jossa etenevä kärki on kohdannut vihollisen.

00:11 KRH saapuu paikalle MT-LB-vaunujen vetäminä. Videolla näkyvässä vaunussa on suuri kyltti, jossa on numero 1. Onko tämä tulkittava ykkösheittimeksi?
Mek ki on liikkeessä, josta se siirtyy nopeasti tuliasemiin. Krh voi ampua mistä vaan ja Etelä-Suomen taistelumaastoissa myös ps-haupitsit löytävät helposti tuliasema-alueen. Ne asemat on kuitenkin valmisteltava. Nyt se tarkoittaa esimerkiksi. että Jjoht asettuu seisomaan joukkueen/komppanian tuliaseman keskipisteeseen ja levittää kätensä sivuille. Siitä tietyn matkan päähän tulevat aseiden paikat, joita aletaan heti mittaamaan paikantamisajoneuvolla. Tykki tai heitin on kuitenkin opastettava paikoilleen. Sitä varten on ajoneuvon keulassa numerotaulu, josta kukin opas tuntee omansa.

00:14 Kuvassa vilahtaa Sisun 6*6 ammusajoneuvo, joiden perusvarmaa tekniikkaa on hehkuttanut mm. Markku Mäkipirtti useissa alan kirjoissaan jo 1990-luvulta.

00:15 Kuvassa vilahtaa BMP:n tulenjohtoversio. Onko kyseessä BMP-TJ vai BMP-TJJ ja mitkä näiden erot olivatkaan?
Tulenjohtovaunuista oli puhetta jo yllä. JTR:n edeltäjällä JPsto lla oli sellaiset jo ennen mun aikaa siellä, tosin vaan tavallinen BTR-60. Jos tarvi mitata suunta maaliin, niin ei muuta kun hyppää ulos ja juokse 50 m päähän vaunusta sitä mittaamaan. Oikeiden tj-vaunujen kalustoja kokeiltiin jo 70-luvun puolella, hankinta toteutui kuitenkin vasta 1990-luvulla. KarPr lla ei oo vieläkään, tämä hankinta lienee päättynyt myyjältä kysyttyyn alustavaan hintatietoon.

00:20-00:35 KRH:n asemanaajo käynnissä, tästä varmaan @Old Boy voi nostaa esille yksityiskohtia.

00:36 kuvassa vilahtaa naamioitu ajoneuvo, jossa masto. Onko tulkintani oikea, että kuvassa on MT-LBu Exelin linkkimastolla ja ajoneuvo olisi KRHK:n komentopaikka (tai komentopaikan vieressä oleva viestisolmu)?
Naamioverkon alla on komentoajoneuvo BTR-50PU jota käytettiin myös YVI2 viestijärjestelmän alustana.

00:40-00:43 ampuma-arvoja lasketaan manuaalisesti tasolla ja viivaimilla. Video taitaa olla hivenen vanhempi?
Tässä ilmeisesti lasketaan varmentavia arvoja perinteisellä tekniikalla kun taustalla näyttäisi vilahtavan toimivat johtajat.

01:00 Perinteinen Sanla vilahtaa kuvassa

01:09 Kuva MT-LBu:n sisältä. Kuvassa vilahtaa LV306-radiokalustoa (aka "Sony Runman") eli video on varmaankin 1990-luvulta tai ihan 2000-luvun alusta?
Vanhempien forumilaisten muistama Lv305 ja 306 radioperhe on poistettu käytöstä jo ajat sitten.

01:15 122PSH:t ovat siistissä rivissä ja ampuminen tapahtuu ilmeisesti perinteiseen kenttätykistön tyyliin? Ei onnistunut Shoot-and-Scoot -ammunnat 122PSH:lla ennen modernisointia...
Samalla tavalla rivissä ovat krh-ajoneuvotkin. Ammuntaan tarvitaan tarkka suunta, jonka antaa paikantamisajoneuvo sijainnin ohella. Kun samasta paikasta voidaan välittää suunta useammalle aseelle kerralla, on tulenaloitus nopeampaa. Siksi siis tällainen rivi. Asekohtaiset paikantamislaitteistot oli monella modernisointilistalla jo 1990-luvulla, mutta putosivat aina pois. Samat varomääräykset kun vedettävillä vielä varmistivat, että myös toimittiin samoin kun ne vedettävät tykit.
"Shoot and Scoot" tulee brittienkun slangista, jossa se tarkoittaa (kundien) yhden yön keikkaa. MeeToo hengessä joudutaan varmaan myöhemmin etsimään uusi korrektimpi termi.

01:31 Näyttävä yhteislaukaus sekä KRH:n että 122PSH:n tuliyksiköiltä. Kaikille varmasti tuttu juttu, että paras vaikutus maalissa saadaan aikaisiksi, kun alkuhetkellä mahdollisimman monta kranaattia osuu maaliin samanaikaisesti. Hyökkäävä jalkaväkitaistelija myös arvostaa, että epäsuora tuli alkaa ja loppuu ajallaan!
Näinhän se on! Tässä yhtäaikaisuus on kuitenkin ainoastaan ohjaajan tehokeino, sillä tykistön ja krh:n lentoajat ovat ihan erilaiset, joten heittimet todellisuudessa ampuvat paljon tykkejä aikaisemmin.

01:37 Näin maallikkona sanoisin, että tuli oli hyvin koossa. Tulenjohtaja käskee ilmoittamaan havainnot iskemistä.
Noin näyttäviä iskemäkuvia näkyy harvoin, mutta lyhyt amet myös auttaa asiassa.

01:38 "Vasen 50". Oliko tämä ilmoitus siitä, että iskemäkeskipiste on 50 metriä liikaa vasemmalla?
Juuri niin. Ei tarvitsisi korjausta mutta kun ammutaan uusista tuliasemista, pitää aina ensiksi tehdä tarkistusammunta ison kohtalokkaan virheen varalta.

01:50-02:00 Rovajärven kaira saa ottaa vastaan osumia. Jälleen tuli näyttäisi pysyvän hyvin koossa ja iskemät tapahtuvat samanaikaisesti. Olisikohan nämä pätkät leikattu useammasta tulenavauksesta?
Niinisalossahan tässä ollaan. Ilman muuta useamman ammunnan otoksia, mutta hienosti nostavat jäykät sytyttimet turvetta ilmaan.
 
Viimeksi muokattu:
Eiköhän, mutta se tarvitsisi tavallista jäykemmän moduulin (ja/tai vahvistukset runkoon) ja vastinsysteemin tuliasematoimintaa varten, sillä jousituksen en uskoisi kykenevän ottamaan vastaan tavallisen 120 KRH:n rekyyliä.

Mikähän mahtaa olla peruspatruunan osuus suhteessa niihin lisärenkaisiin? Jos ampuu minimipanoksella, niin selviää kai "kumimatolla" ?
 

Nopealla haulla löysin kaksi kuvaa BV+NEMO yhdistelmästä, jotka siis todennäköisesti aitoja torneja asennettuna aidon BV:n alustalle. Tarkempi malli on BvS10 ilmeisesti. Näiden kuvien perusteella torni on huomattavasti isompi kuin noissa Patrian havainnekuvissa. Havainnekuvissa torni olisi pituudeltaan noin puolet takavaunusta, oikeissa kuvissa kuvakulma voi tosin hämätä kun ovat etuviistosta.

Yksi selitys voisi tietysti olla uusin BvS10 MkIIB tai ruotsalaisittain BV410 (kokonaispaino 15tn), joka on selkeästi isompi ja johon asennus saattaisi olla järkevää toisin kuin perus BvS10.

EDIT: Malli muutettu BvS10 MkIII > BvS10 MkIIB
 
Viimeksi muokattu:
Israel unveiled Sunday a laser-guided mortar system that it said could reduce civilian collateral damage, as the Jewish state faces an International Criminal Court investigation into possible war crimes.

The "Iron Sting" system, developed by the Israeli military with local firm Elbit Systems, will use laser and GPS technology to provide maximal accuracy to 120mm mortar rounds, the defence ministry said in a statement.

The system will "contend with enemies hidden within civilian, urban environments, while meeting the legal and moral standards set by the State of Israel", Defence Minister Benny Gantz said in the statement.

The "Iron Sting", which had been in development for years, had successfully been tested in southern Israel ahead of production and supply to the Israeli army, the ministry said.

"We believe that we have been able to develop an efficient solution that enables us to increase precision and reduce collateral damage," Elbit's land division manager Udi Vered said in the defence ministry statement.

The announcement comes less than two weeks after the ICC opened a formal probe into alleged war crimes in the Palestinian territories, with the investigation focusing on the 2014 conflict between Israel and Hamas Islamist militants in the Gaza Strip.

Around 2,250 Palestinians, mostly civilians, were killed in the fighting in the densely populated enclave.

Israel has fought three wars with Hamas since 2008 and sporadic rockets and other incendiary devices fired from Gaza still land inside the Jewish state.

Israel also periodically exchanges fire with neighbouring Lebanon's Hezbollah movement -- backed by arch-foe Iran -- and targets "pro-Iranian" forces engaged in the conflict in Syria.

 
Kuvan tehnyt on hollannista. En ollut varma onko vaiko eikö? Silti hyvä että PGK on tullut KRHn ammuksiin.

Ei varsinaisesti PGK, vaan siinä on myös laser hakeutuminen (ja nuo ohjaussiivekkeet kyljessä). Hyvä näin, koska ainakaan niillä alkusarjan PGK:lla ei nähty olevan juurikaan käyttöä lyhyillä etäisyyksillä (lähteestä riippuen alle 5-10km). Tarkoittanee sitä, että KRH ei niistä juurikaan hyötyisi, ellei sitten vartavasten haluta ammusta, joka jättää räjähtämättä jos menee liian kauas annetusta maalista. Ja nyt kun ajattelen, niin eikös markkinoilla ollut jo jokin 81 millinen ammus jolle oltiin saatu muistaakseni 15 kilsaa kantamaa kun siihen oltiin lisätty siivekkeet? Eli olisikohan tuossakin saatu kantamaa lisättyä?

Ja nyt kun aiheessa sattuu olemaan, niin eikös maailmalla ollut myös rakettiavusteisia KRH:n ammuksia? Niiden ongelmana oli epätarkkuus, mutta olettaisin että se ongelma poistuu kun ammus on "älykäs".
 
  • Tykkää
Reactions: ctg
Ja nyt kun aiheessa sattuu olemaan, niin eikös maailmalla ollut myös rakettiavusteisia KRH:n ammuksia? Niiden ongelmana oli epätarkkuus, mutta olettaisin että se ongelma poistuu kun ammus on "älykäs".

En tiedä. En ole nähnyt. Ehkä se on mahdollista, mutta onko se tarpeellista. Veetee puhui heidän kokeiluista tekemällä murkulasta puikon. Mutta jos tuota kaavaa katsoo niin eikö sen matkan puolesta tykistöllä voisi toimittaa a-tarviketta kohteeseen?

KRH tulee yläviistosta, mutta ehkä siivekkeiden ja tarkkuuden avulla tytärammukset tulevat uudestaan esille. Olisi mielenkiintoista lingota kranaatiheittimistä murkulan joka sisältäsi esim kaksi sensonrifuusioon pohjautuvaa kattoon hyökkäävää ammusta, jossa on sitten se äly.

Siivekkeiden avulla ne saisi mahdollisesti tarkasti osoitteeseen skannaamaan kerrostalojen välistä aluetta. Mahdollisuus on tietysti että ne törmää talojen seiniin. Ehkä joku drone hybridi teknologia tekee niistä todella älykkäitä.
 
KRH tulee yläviistosta, mutta ehkä siivekkeiden ja tarkkuuden avulla tytärammukset tulevat uudestaan esille. Olisi mielenkiintoista lingota kranaatiheittimistä murkulan joka sisältäsi esim kaksi sensonrifuusioon pohjautuvaa kattoon hyökkäävää ammusta, jossa on sitten se äly.
Eikö tässä loppujen lopuksi tullut se havainto, että on järkevämpää ampua tuollaiset ammukset tykistöllä, jonka kranaatteihin saadaan pidempi kantama ja tytärammusten koko/määrä suuremmaksi? 120 mm heittimen kranaattihan on tehokkaalta tilavuudeltaan pienempi kuin 122 mm tykin kranaatti, ja 155 mm tykin kranaatti on jo ihan eri luokassa.
 
  • Tykkää
Reactions: ctg
Eikö tässä loppujen lopuksi tullut se havainto, että on järkevämpää ampua tuollaiset ammukset tykistöllä, jonka kranaatteihin saadaan pidempi kantama ja tytärammusten koko/määrä suuremmaksi? 120 mm heittimen kranaattihan on tehokkaalta tilavuudeltaan pienempi kuin 122 mm tykin kranaatti, ja 155 mm tykin kranaatti on jo ihan eri luokassa.

Kyllä ja ei. Älykäs sytytin kannattaa käyttää tykin kranaattiin. Mutta jos esim krh:n pienempien kiihtyvyyksien tai edullisemman lentoradan ansiosta olisi mahdollista kehittää edullisempaa älykästä A-tarviketta niin tilanne olisikin ehkä eri. Tässä toki kysyntä ja tarjonta määrää. Jos ei ole ostajia, niin ei ole kehitystä eikä A-tarvikkeita jne.
 
Kyllä ja ei. Älykäs sytytin kannattaa käyttää tykin kranaattiin. Mutta jos esim krh:n pienempien kiihtyvyyksien tai edullisemman lentoradan ansiosta olisi mahdollista kehittää edullisempaa älykästä A-tarviketta niin tilanne olisikin ehkä eri. Tässä toki kysyntä ja tarjonta määrää. Jos ei ole ostajia, niin ei ole kehitystä eikä A-tarvikkeita jne.

Ja sitten tulee esille vielä organisaatio. KRH:t on kuitenkin meillä organisaatiossa jo komppania tasolla ja vielä isompaa heitintä pataljoonan tasolla. Tykistöä meillä on toki joissakin yksiköissä pataljoonatasolla (siis pataljoonan komennossa on patteristo tykistöä) mutta ne taitaa olla poikkeuksetta 122 millistä ja niille ei kai ole tarpeen odottaa mitään uutta kun ovat poistumassa käytöstä. Ja kun 120 millinen heitin taitaa olla se yleisin tukiase, niin kuulostaisi täysin järkevältä, että älyammukset hankittaisiin niille jotta mahdollisimman moni yksikkö saisi kyvyn käyttää niitä.
 
Eikö säteenseuraajalla ole mahdollista myös kurmottaa liikkuvaa kohdetta ilman että se tarvitsee paljon elektroniikkaa?
 
Back
Top