No voitko selittää yksinkertaiselle ne erot?
Olen itsekin yksinkertainen, mutta onneksi jalkaväen tarkastaja kertoo (alla).
Sikäli kuin ymmärrän - ja nämä ovat sitten ihan puhtaasti omia tulkintojani, eivät mitään epistolaa -, eroja ovat ainakin nämä:
- Hajautetussa taistelutavassa voidaan ajoittain sitoa vihollinen taisteluun. Sissitoiminnassa ei koskaan sitouduta taisteluun.
- Hajautetussa toimintatavassa käytetään tarvittaessa kootusti jopa patltstos suuruisia joukkoja, joilla on orgaanista tykistöä. Sissitoiminnassa toimitaan korkeintaan komppanian osastoina ja raskain orgaaninen epäsuora on 81-milliset, jos on niitäkään.
- Hajautetussa tst-tavassa käytetään kaikkia taistelulajeja. Sissitoiminnassa ainoa taistelulaji on hyökkäys (= tuliylläkkö / väijytys).
- Hajautettu tst-tapa nojautuu moderneihin viesti- ja tilannekuvavälineisiin, joilla hajautettujen osastojen vaikutus voidaan keskittää alueellisesti ja ajallisesti oikein. Sissitoiminnassa pärjätään vaikka kirjekyyhkyillä ja tilannekuva on tasoa "tuosta ne eilen meni ja niitä oli paljon".
- Hajautetussa tst-tavassa joukoilla on orgaanisia raskaita pst-aseita ja tarvittaessa käydään hyökkääjän panssarikärjenkin kimppuun tehtävänä pysäyttää tai tuhota se. Sissitoiminnassa näin ei tehdä, koska siinä tulee noutaja.
- Hajautetun tst-tavan joukon tehtävä lienee (arvaus!) tyypillisesti muotoa "aiheuta viholliselle alueella X Y:n suuruiset tappiot". Sissitoiminnassa tehtävä on "häiritse vihollista Y -alueella X -ajan ja radioi taakse paljonko niitä on, ja mitä kalustoa".
- Hajautetun tst-tavan joukon tukena on runsaasti tukevia aselajiosia. Sissitoiminnassa aselajiosat = hyvällä tuurilla huoltoryhmä, usein ei sitäkään.
*****
Lähde:
http://www.puolustusvoimat.fi/porta...9nQSEh/?pcid=fd6484804d2b52cc87f8fffc14f02601
Uudistetun taistelutavan joukot, niiden varustaminen ja joukkotuotanto
Jalkaväen taistelu uudistuu osana maavoimien taistelutavan uudistamista. Kokonaisvaltainen uudistus koskettaa yksittäistä taistelijaa, jalkaväen joukkorakenteita, taktiikkaa ja taistelutekniikkaa, materiaalia ja koulututusta.
Uudistus tuo jalkaväelle selkeästi aiempaa laajemman keinovalikoiman sekä joustavuuden käyttää koulutettuja joukkoja monipuolisesti. Vaikka tulevaisuuden taistelukenttä mielletään usein tietojärjestelmäpohjaisten asejärjestelmien väliseksi kamppailuksi, joutuu iskuportaan taistelija kohtaamaan vihollisen asevaikutuksen ja vastustajan lähietäisyydeltä. Jalkaväen taistelu kulminoituukin entistä enemmän yksittäisen ihmisen tilannetietoisuuden, liikkuvuuden ja tulivoiman ympärille. Voidaan puhua yksittäisen taistelijan taistelutilan hallinnasta.
Uudistetun taistelutavan joukot
Sodan kuvan ja taistelutavan muutokseen liittyen on maavoimien joukkorakenteita uudistettu vastaamaan nykyaikaisen sodankäynnin vaatimuksia
. Maavoimien joukot jaetaan käytettävyyden mukaan operatiivisiin, alueellisiin ja paikallisjoukkoihin. Alueelliset ja paikallisjoukot muodostavat maavoimien joukkorakenteen rungon, jolla varmistetaan, että koko maata voidaan puolustaa. Näillä joukoilla luodaan pohja maahyökkäyksen torjuntakyvylle sekä operatiivisten joukkojen toiminnalle.
Kuva 1. Joukkorakenne
Taistelutavan uudistus koskettaa jalkaväessä ensimmäisessä vaiheessa ennen kaikkea alueellisia joukkoja. Alueelliset joukot ovat määrätyille alueille taistelu-, suojaus- ja valvontatehtäviin varustettuja ja koulutettuja joukkoja. Alueellisilla joukoilla kulutetaan hyökkääjää syvällä alueella, sidotaan hyökkääjä taisteluun ja pysäytetään se niin että se voidaan lyödä. Lisäksi alueellisilla joukoilla pidetään valtakunnan ja maapuolustuksen kannalta keskeiset alueet.
Alueelliset joukot organisoidaan pääosiltaan jääkäripataljoonien taisteluosastoiksi, joiden organisaatio ja sotavarustus räätälöidään tehtävien mukaisesti. Osa joukoista, kuten kaupunkijääkäripataljoonat, toimivat edelleen pataljoonakokoonpanossa. Joukkovalikoimaa täydentävät erillisyksiköt. Näitä ovat muun muassa laajalla alueella taistelevat jääkärikomppaniat, tiedustelukomppaniat ja panssarintorjuntaohjuskomppaniat.
Erityyppisten taisteluosastojen kokoonpano, varustus, taktiikka ja taistelutekniikka muodostetaan ottaen huomioon erilaiset tehtävät ja toimintaolosuhteet. Puolustustehtäviin tarkoitetun jääkäripataljoonan taisteluosaston taistelukyky perustuu eri aselajien tukemaan komppanioiden taisteluun ja näin aikaansaatavaan yhteisvaikutukseen. Taisteluosastoa käytetään osana jalkaväkiprikaatin taistelua tai ylemmän johtoportaan johdossa. Taisteluosaston taistelu koostuu koko vastuualueen syvyydessä toteutetusta eri taistelulajien ja hajautetun taistelutavan joustavasta yhdistelmästä. Taisteluosaston taistelulla kulutetaan vastustajan voimaa ja pyritään ohjaamaan se liikkeen pysäyttämisen kannalta edullisille alueille. Taistelu perustuu jalkaväen käsiaseiden, panssarintorjunta-aseiden, sulutteiden ja epäsuoran tulen entistä joustavampaan käyttöön taisteluosaston koko vastuualueella.
Hyökkäystehtäviin tarkoitetun jääkäripataljoonan taisteluosaston suorituskyky muodostuu panssaroitujen ajoneuvojen liikkuvuudesta ja jalkaväkitaistelijoiden lähitaistelukyvystä, jota tuetaan muilla aselajeilla. Hyökkäävää taisteluosastoa käytetään joko kootusti tai hajautetusti vastahyökkäyksiin, tai vahventamaan aluevastuussa olevan yhtymän taistelua.
Telakuorma-autoilla varustettu taisteluosasto taistelee laajoilla ja vaikeakulkuisilla alueilla kootusti tai komppanian - joukkueen kokoisina osastoina. Toiminta sovitetaan yhteen alueella toimivien muiden joukkojen, kuten tiedusteluyksiköiden ja laajalla alueella toimivien jääkärikomppanioiden kanssa. Taisteluosaston suorituskyky perustuu telakuorma-autoin varustettujen jääkärikomppanioiden maastoliikkuvuuteen ja jalkaväkitaistelijoiden lähitaistelukykyyn sekä aselajien tukeen. Taisteluosaston toiminnalla vastustaja hidastetaan, kulutetaan ja pysäytetään määräalueella.
Hajautettuun taisteluun tarkoitettu jääkäripataljoona taistelee laajalla/syvällä alueella. Se tuottaa tappioita vastuualueelle tunkeutuneelle hyökkääjälle koko alueensa syvyydessä. Se taistelee pääsääntöisesti partio - joukkue - komppaniakokonaisuuksina tehden ylläköitä, iskuosaston iskuja, pysäyttäen hyökkääjän kärjen ja tuhoten sen huolto-osia, tuliyksiköitä sekä johtamispaikkoja. Pataljoonan taistelu perustuu jalkaväen toiminnan lisäksi erityisesti kranaatinheittimien, panssarintorjunta-aseiden ja miinojen sekä raskaiden raketinheittimien ja tykistön erikoisampumatarvikkeiden käyttöön.
Alueellisten jalkaväkijoukkojen kokoonpanoissa on siirrytty pääosin nelijakoisuuteen, joka ulottuu komppaniatasolle asti. Pääosassa taisteluosastoja jääkärikomppanioiden määrä kasvaa kolmesta neljään. Jalkaväen taisteluvoimaa ja taistelukestävyyttä on kasvatettu nostamalla miesmäärää ryhmä-, joukkue- ja komppaniatasolla sekä, monipuolistamalla ja lisäämällä ryhmä- ja joukkueaseistusta sekä varustusta.
Jalkaväen taistelussa tarvittava tulivoima on siellä missä partio, ryhmä ja joukkue taistelevat. Tämä tarkoittaa kykyä tuhota taistelupanssarivaunut ja kevyesti panssaroidut ajoneuvot vuorokaudenajasta riippumatta. Lisäksi tarvitaan riittävää kykyä vaikuttaa maaleihin kiväärikaliiperisten aseiden kantaman ulkopuolella. Komppanioiden kokoonpanoon sijoitetut kevyet kranaatinheitinjoukkueet sekä taisteluosastojen kranaatinheitinkomppaniat ja tykistöpatteristot luovat tähän hyvät edellytykset.
Kuva 2. Esimerkki taisteluosaston kokoonpanosta
Jääkärijoukkuetta voidaan pitää jatkossakin taistelujoukkojen ytimenä. Sen taistelussa yhdistyvät suora-ammuntatuli, epäsuoran tulen ja sulutteiden käyttö. Joukkueen on kyettävä vaikuttamaan vastustajaan entistä joustavammin eri etäisyyksiltä. Joukkue voi vaikuttaa vastustajaan käyttämällä vain miinoja ja panoksia, panssarintorjunta-aseita ja/tai epäsuoraa tulta ilman sitoutumista kuluttavaan lähitaisteluun. Toisaalta on varauduttava ja pystyttävä muutamien metrien etäisyydeltä käytävään lähitaisteluun, joka on tyypillistä peitteisessä maastossamme ja rakennetulla alueella. Lopputulos, joka tähtää tappioiden tuottamiseen, ratkaisee. Avainasemassa on edelleen maaston sekä alueen tuntemus ja sen hyödyntäminen. Onnistunut maastonkäyttö vaikuttaa joukon siirtymiseen ja taisteluliikkeeseen, suojaan sekä tuliaseman valinnan kautta aseiden tehoon.
Uudet johtamisvälineet helpottavat joukkueen johtamista erilaisissa olosuhteissa: rakennetulla alueella, peitteisessä maastossa ja toimittaessa laajalla alueella. Uusien kokoonpanojen ja sotavarustuksen tuomat edut voidaan näin hyödyntää tehokkaasti. Joukkue voi tarvittaessa toimia ryhmittäin tai jakaantua tarvittaessa jopa kymmeneen kolmen taistelijan partioon ollen kuitenkin joukkueen johtajan johdossa.
Uudet välineet eivät kuitenkaan tee joukkueen johtajan vaativasta tehtävästä ja taistelusta nykyistä helpompaa, vaan asettavat johtajakoulutukselle ja joukon kouluttamiselle erilaisia vaatimuksia. Taistelutilan valmisteluille on varattava oma aikansa. Rauhan ajan koulutuksessa on johtajan toiminta-ajatus ja taistelusuunnitelma pystyttävä mallintamaan koulutettaville konkreettisesti, vaikka sen kaikkia vaiheita ei jokaisessa harjoituksessa kouluteta. Tästä johtuen koulutusmenetelmänä kaikilla tasoilla korostuu ”kouluta - harjoituta - vaadi”. Käytössä oleva koulutusaika käytetään hyväksi entistä suunnitelmallisemmin. Tavoitteena on näin parantaa koulutuksen tehokkuutta ja mielekkyyttä koulutettavan joukon kannalta.
Paikallispataljooniin voi kuulua maakuntakomppanioita ja hajautetusti taistelevia jääkärikomppanioita sekä sotilaspoliisiyksiköitä. Paikallisjoukkojen tehtävinä ovat muun muassa kohteiden suojaus, tiedustelu ja alueen valvonta, opastaminen, sivustojen suojaus, sissitoiminta ja erikoisjoukkojen vastainen toiminta. Paikallisjoukkojen toiminnalla voidaan lisäksi tukea muita viranomaisia esimerkiksi etsintä- ja pelastustehtävissä. Paikallispataljoonien toiminnassa hyödynnetään reserviläisten paikallistuntemus ja osaaminen täysimääräisesti.
Huolimatta siitä, että uudistus koskettaakin ensimmäisessä vaiheessa alueellisia joukkoja, säilyy operatiivisten joukkojen merkitys tulevaisuudessa. Operatiiviset joukot ovat edelleen maavoimien suorituskykyisimpiä joukkoja, joilla luodaan taistelun painopiste. Maavoimien operatiivisiin joukkoihin kuuluu valmiusprikaateja, mekanisoituja taisteluosastoja, moottoroituja taisteluosastoja, maavoimien erikoisjoukkoja, helikopteripataljoona sekä erillisyksiköitä, kuten sotilaspoliisikomppanioita, tiedustelukomppanioita, panssarintorjuntaohjuskomppanioita ja aselajijoukkoja.
Valmiusprikaateja valmistaudutaan edelleen käyttämään koko valtakunnan alueella. Prikaatien suorituskyky perustuu Karjalan jääkäriprikaatin osalta rynnäkkö- ja taistelupanssarivaunuin varustettujen panssarijääkäripataljoonien iskukykyyn. Porin jääkäriprikaatin iskukyky perustuu panssaroitujen pyöräajoneuvojen nopeaan liikkuvuuteen ja jalkaväen lähitaistelukykyyn. Kainuun jääkäriprikaati on varustettu Pohjois-Suomen olosuhteisiin. Sen iskukyky muodostuu telakuorma-autoin varustetuista, lähitaistelukykyisistä jääkäripataljoonista. Yhtymällä on kyky toimia eritoten laajalla, vaikeakulkuisella alueella.
Vuosikymmenen aikana rakennettu suorituskykyinen valmiusprikaatikonsepti on käyttökelpoinen ja toimiva. Valmiusprikaatien toimintaa vahvennetaan tarvittaessa mekanisoitujen ja moottoroitujen taisteluosastojen taistelulla ja niitä tuetaan voimakkaasti eri aselajeilla. Sen lisäksi valmiusprikaatit kykenevät yhteistoimintaan muun muassa helikopteri- ja tiedustelulennokkiyksiköiden kanssa. Taistelussa valmistaudutaan hyödyntämään lisäksi puolustusvoimien yhteisiä suorituskykyjä. Konseptia kehittämällä säilytetään kyky kohdata mekanisoitu hyökkääjä kohtaamistaistelussa, kun se on tarkoituksenmukaista.
Uudistettu joukkorakenne antaa eri tason johtoportaille hyvän valikoiman työkaluja isänmaan puolustamiseksi. Mikään näistä jalkaväen joukoista ei kuitenkaan tuo yksistään ratkaisua nykyajan taistelukentällä. Avainasemassa on se miten eri aselajien suorituskyvyt sovitetaan yhteen halutun vaikutuksen aikaansaamiseksi. Tämä edellyttää joukkojen toiminnan tukemista muun muassa tilannekuvalla, johtamisjärjestelmällä ja huollolla. Taisteluosastojen käyttöön tuleva johtamisjärjestelmä ja lennokit ovat esimerkkejä suorituskyvystä, jotka merkittävästi parantavat mahdollisuuksia kohdistaa hyökkääjään oikein aikautettu tulivaikutus taisteluosaston syvyydessä.
Joukkojen varustaminen
Joukkojen materiaali ja varustus muodostaa merkittävän osan joukon suorituskyvystä. Suurin osa materiaalista on käyttökelpoista, käytössä olevaa materiaalia, jota uudistetaan tai kunnostetaan. Materiaalihankinnoilla korvataan poistuvan kaluston suorituskykyä, ylläpidetään joukkojen liikkuvuutta ja kehitetään jalkaväen osalta tulivoimaa, pimeätoimintakykyä ja tilannetietoisuutta.
Jalkaväen koulutuksessa näkyvimpänä osana suorituskyvyn kehittämisessä on nykyaikaisten johtamisjärjestelmien ja pimeänäkölaitteiden käyttöönotto. Taistelunjohtojärjestelmä viedään joukkue ja osin ryhmätasolle saakka. Tämä mahdollistaa taistelun tilannekuvan välittämisen eri tasoille. Johtamisjärjestelmän ja radioiden uusiutuminen parantaa merkittävästi viestiyhteyksiä joukkueen sisällä, mikä lisää tilannetietoisuutta ja parantaa taistelun johtamisen mahdollisuuksia. Seuraavien vuosien aikana hankitaan merkittävä määrä pimeänäkölaitteita. Näillä mahdollistetaan alueiden valvonta, joukkojen liikkuminen, taistelu sekä asejärjestelmien käyttö myös huonoissa näkyvyysolosuhteissa.
Tulivoiman osalta panssarintorjuntakyky eri etäisyyksille säilytetään. Tulevina vuosina hankitaan panssarintorjuntaohjuksia pitkille etäisyyksille sekä raskaita lähipanssarintorjuntaohjuksia ja kevyitä lähipanssarintorjunta-aseita lyhyille etäisyyksille. Jalkaväen taistelijan varustusta kehitetään muun muassa aseeseen sijoitettavien lisälaitteiden ja suojavarustuksen osalta.
Kuva 3. Esimerkkejä jääkärijoukkueelle ja taistelijalle suunnitelluista varustetyypeistä
Liikkuvuuden kehittäminen on eräs uudistetun taistelutavan taistelutekniikan ja taktiikan kulmakivistä. Joukkojen käyttö erilaisilla toiminta-alueilla Lapista eteläiselle rantamaalle edellyttää jatkossakin telakuorma-autojen, panssaroitujen miehistönkuljetusajoneuvojen, rynnäkkö- ja taistelupanssarivaunujen ja muiden maastoajoneuvojen käyttöä. Telakuorma-autoilla varustettujen joukkojen suorituskyky varmistetaan hankkimalla Norjasta lisää telakuorma-autoja. XA-180 ja XA-185 sarjan panssaroituja ajoneuvoja (PASI) peruskorjataan. Rynnäkkö- ja taistelupanssarivaunujen suorituskyky ylläpidetään. Näin säilytetään kyky taistella hyökkääjän suora-ammuntatulen ja epäsuoran tulen alla kohtaamistaistelussa. Näkyvimpänä muutoksena pienryhmäkokoonpanossa toimivien joukkojen taktista maastoliikkuvuutta pyritään parantamaan lisäämällä esimerkiksi maastoskoottereiden käyttöä.
Joukkotuotanto
Pääosa uudistetun taistelutavan alueellisista ja operatiivisista joukoista koulutetaan varusmieskoulutuksella. Yleinen asevelvollisuus, jossa varusmieskoulutuksen päättänyt jääkärikomppania jatkaa samalla kokoonpanolla myös reservin harjoituksissa, luo vankan perustan sodan ajan joukkojen uskottavalle suorituskyvylle. Joukkotuotannon perustana ovat eri joukkotyypeille asetetut suorituskykyvaatimukset, suunniteltu sodan ajan joukkorakenne, sotavarustuksen elinjakso ja kunkin joukon suunniteltu elinkaari. Joukkotuotannossa avainkysymyksiä ovat: miten joukko koulutetaan, miten henkilöstö sijoitetaan, miten taito reservissä ylläpidetään ja minkälainen harjoitusjärjestelmä luodaan tämän toteuttamiseksi.
Uudistetun joukkorakenteen myötä joukko-osastot erikoistuvat yhä enemmän oman osaamisalansa ja alueensa joukkojen kouluttamiseen. Jalkaväen joukkotuotanto toteutetaan perusyksikkö- ja erillisjoukkuekokoonpanossa. Tällöin henkilöt oppivat tuntemaan toisensa jo varusmiespalveluksen aikana. Tämä lisää joukon kiinteyttä johtajien ja miehistön tuntiessa toisensa. Joukot harjaantuvat toimimaan omien johtajiensa johdossa joukkotuotannon alusta alkaen. Joukkokoulutuskaudella toteutettavat taisteluosaston harjoitukset muodostavat perustan, jossa toiminta muiden joukkojen kanssa ja taistelussa tarvittava yhteensovittaminen opitaan. Kertausharjoituksilla on jatkossa merkittävä osuus joukon osaamisen ylläpitämiseksi. Niin johtamiseen kuin asejärjestelmiin liittyvää teknologiaa päivitetään, uusia varusteita tulee käyttöön ja toimintatavat kehittyvät. Tämä edellyttää henkilöstön säännöllistä kouluttamista ja perehdyttämistä omiin tehtäviinsä sekä joukkokokonaisuuksien ja järjestelmien harjoituttamista.
Sodan ajan joukkojemme suorituskyky perustuu reserviläisten osaamiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että koulutetun sodan ajan joukon elinkaaren ylläpitämiseksi on kertausharjoitusten osuus äärimmäisen tärkeä. Uudistettu joukkorakenne tarjoaa entistä haastavampia ja vastuullisempia tehtäviä niin reservin miehistölle kuin sotilastehtävissä pitkälle edenneille reservinupseereille. Uudistettu taistelutapa, joka korostaa yksilön osaamista ja itsenäisempää kykyä toimia, edellyttääkin reservin henkilöstön jatkuvaa harjoituttamista omiin tehtäviinsä. Tämä tarjoaa reserviläisille mahdollisuuden oppia uutta ja kehittää itseään.
Jalkaväkijoukkojen osalta uudistetun taistelutavan mukaisten joukkojen joukkotuotanto aloitetaan vuoden 2013 kuluessa aloittamalla ensin johtajien koulutus. Tutkimustyötä sekä kenttäkokeita on tehty ja materiaalista valmiutta kehitetty jo vuosia. Yhden yön ihmettä ei kuitenkaan tässäkään tapahdu. Joukkojen koulutus ja perehdytys uudistettuun taistelutapaan vie vuosikausia. Se edellyttää pitkäjänteistä suunnitelmallista työtä joukko-osastoissa, jotka päätyön, koulutuksen tekevät. Jalkaväessä olemme hyvällä tiellä suorituskykyisten joukkojen rakentamiseksi.
Lopuksi
Jalkaväen kannalta maavoimien uudistettu taistelutapa ja materiaali lisäävät joukkojen tilannetietoisuutta, tulivoimaa ja liikkuvuutta. Näiden hyödyntäminen koko valtakunnan alueella vaatii yksityiskohtaista operatiivista suunnittelua ja joukkojen koulutussuunnitelmien tarkistamista. Tämä työ on käynnissä.
Edellä mainittujen joukkojen uskottava kouluttaminen vaatii riittäviä resursseja. Tämä tarkoittaa jalkaväessä koulutettavien varusmiesten maastovuorokausien nostamista riittävälle tasolle eli noin 40 vuorokauteen niillä koulutettavilla, jotka palvelevat lyhyimmän palvelusajan. Sodan ajan avainhenkilöstön, eri johtoportaiden ja uuden joukkorakenteen mukaisten joukkoyksiköiden kertausharjoitukset aloitetaan vuodesta 2015 alkaen. Perusyksiköiden kouluttajaresurssit turvataan ja maavoimien jäljelle jäävien alueellisten ja operatiivisten joukkojen materiaalihankintaohjelmista pidetään kiinni. Ilman näitä toimenpiteitä vaarannetaan kansallisen puolustuksen uskottavuus ja luovutaan koko valtakuntaa käsittävästä alueellisesta puolustusjärjestelmästä.
Jalkaväen tarkastaja
Eversti Jukka Valkeajärvi