Älä siis esiinny täällä asejärjestelmäasiantuntijana, kun et koskaan laukeavaa tykkiä ole nähnyt kuin elokuvissa. "Tst-kertomukset" tarkoittanevat kirjoja, paljonko arkistotutkimusta eri maissa on takana?
Taistelu on useiden asioiden summa; eihän kukaan väitä Ukko-Pekka kivääriä ajanmukaiseksi v. 1944, vaikka vihollinen Ihantalassa pysäytettiinkin.
Eiköhän tämä omituinen väite tullut täällä riittävästi käsitellyksi, niin voidaan mennä eteenpäin.
Vuonna 1949 tehtiin ohjelma, mitä laivastoon tarvittaisiin. Lopputulosta kutsuttiin kokonaisohjelmaksi. Siihen antoi pohjaa tuoreet kokemukset päättyneestä sodasta; tämänsuuntainen laivasto olis meillä ehkä sillloin ollut jo valmiiksi, jos 1920-luvun päättäjillä olisi ollut kristallipallo. Kokonaisohjelma lienee lähtenyt ajatuksesta, mitä sodassa tultaisiin tarvitsemaan. Pariisin rauhansopparin rajoitukset ajateltiin väliaikaisiksi, jotka pian poistuisivat: Neukkujen kanssa oltiin vastahakoisessa liitossa, jossa tehtävässä vahvemmat Puolustusvoimat toimisi paljon paremmin ja lännen etuvartiona taas ihan sama juttu. Tulevaa kylmää sotaa ei vielä osattu ennakoida, kun se vasta samoihin aikoihin rupesi maailmalla näkymään.
Haatajan tältä osin heikkotasoinen työ tyytyy ainoastan luettelemaan ja poimimaan ohjelmia sieltä täältä. Analyysit ja yhteys ajan poliittiseen historiaan puuttuvat. Alla oleva em kokonaisohjelman liite 3/30.5.1949 osoittaa, kuinka tuolloin varauduttiin ainoastaan edelliseen sotaan. Kyky nähdä tulevaisuuteen puuttui siis täysin. Sama tilanne tosin oli myös 1960-luvulla, kun Merivoimillamme ei ollu aavistustakaan pintotorjuntaohjusten esiinmarssista. Jotain silti toteutui: Jo 1949 oltiin niin kaukonäköisiä, että esitettiin koululaivaksi 1200 tn fregattia! Tosin sen suunniteltu 4x120 mm päätykistö oli tuttua "panssarilaiva-megalomaniaa". Automatisointi tarkoitti lisääntynyttä painoa, joka ei tämänkokoisessa aluksessa onnistuisi. Ruotsin samaan aikaan jo käyttöön tulleissa Öland-luokan hävittäjissä oli 2 kpl osittain automatisoituja kaksoistorneja, mutta uppouma meni yli 2.000 tn. Liitteen 3 viittaus "ruotsalaiseen kaupunkiluokan hävittäjään" ei tarkoittanut tätä ajanmukaista hävittäjää vaan sodan aikana tehtyä Visby-luokkaa.
Toinenkin kaukonäköinen tulevaisuuden visio löytyy tarkkaan lukemalla: Piti rakentaa 20 kpl syöksyveneitä, joiden aseistuksena oli 120 mm krh. Alustana olisi toiminut brittien LCA n tapainen 10 tn maihinnousualus, jonka kantavuus tosin riitti ainoastaan hevoskuorman eli 360 kg kuljettamiseen. Atarvikkeet olisi siis pitänyt kuskata perässä muilla aluksilla eikä keikkuvalta alustalta oikeasti mihinkään osu. Eipä siten ihme, että tekniikka mahdollisti ajatuksen toteutumisen vasta tällä vuosikymmenellä.
Siis siihen, ettei ollu laivatekniikka-inssejä. Upseerivakansseja oli täyttämättä koko 1950-luvun aina seuraavan vuosikymmenen puolivälin kolmeen ylisuureen kadettikurssiin asti. Merivoimat olisi voinut halutessaan esittää niitä muuttettaviksi siviiliviroiksi ihan omilla päätöksillään. Suosittelen laajempaa perehtymistä aiheeseen kun ainoastaan lähteenä kelvoton kirja Merivoimien historia osa 2.
Katso liite: 84364Katso liite: 84365