Commander
Kenraali
OkEn ollut, olin taaempana.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
OkEn ollut, olin taaempana.
Kun osallistuit aktiivisesti forumin Turunmaa-meritaisteluihin, niin pitäisihän sun tietää, ettei PV ssa ole ollut kuin ainoastaan hyvin tai suorastaan erinomaisesti onnistuneita hankkeita. Jäteosista koottu Vihurikin oli todellisuudessa mainettaan parempi. Se olisi kenties lentänyt käyttöikänsä loppuun, jos ei istuvan PM n poika olis kuollu lento-onnettomuudessa. Myös 55 S 55 on kelvoton vain täällä MpNetissä, yleensä asiantunteva Reserviläinenkin kehui tekelettä. Gnat nyt oli keskentekoinen hutihankinta, jonka valmistajatehdaskin meni myyntiin kysynnän puutteessa. Saattaa olla, että ilman 1950-luvun erittäin asiantuntevaa (Ilmavoimien evp-tasoista, vrt nykyinen Siivet) lehdistökirjoittelua sekin olisi vain "korvattu uudella länsikoneella tultuaan teknisen käyttöikänsä päähän."Noo kyllä minä jotain pikku maistiasia olisin odottanut, kun tietäjä vinkkasi ettei 152 H 88 ollut aivan niin onnistunut projekti kuin mitä se lehdistössä esitettiin. Mutta katselin juuri että lyhkäisiähän nuo esitykset on, eikä kaikkea ehdi käydä läpi (varsinkin jos joku tutkimustyö on kesken).
Harvinaista matskua. Kokoelma kommunistisen Unkarin kansanarmeijan filmejä. Tekstit lontooksi.
En olekaan tätä kolmatta karttaa (KELA) nähnytkään, mielenkiintoista että PohPr:n perustama X AKE löytyy Länsi-Lapista ja LapJP:n perustama 2.JPr peräti Utsjoelta. Se mitä rivien välistä olen tähän asti lukenut, on että uhka tuli idästä PV:n suunnitelmissa jo 60-luvulla viimeistään...
Toki sitten Puolustusvoimat 100 vuotta kirjan mukaan ennen vuoden 1986 Kynnys-suunnitelmaa oli useita eri puolustussuunnitelmia, tuo kartta vaikuttaa taitaa sopia niistä epätodennäköiseksi katsottavaan vaihtoehtoon?
Mikähän järki tuossa on laittaa RKG-3:n sytytin paikalleen vasta ennen heittoa? Nopeampaa olisi kasata se ennen taistelua, ettei tarvitse näpertää siellä poterossa tulituksen alla sen kanssa. Vai oliko työläisten paratiisin PST-kranaatit niin vaarallisia kuljetuksessa kasattuna?Nationale Volksarmeen opetusfilmi panssareiden lähitorjunnasta.
Mikähän järki tuossa on laittaa RKG-3:n sytytin paikalleen vasta ennen heittoa? Nopeampaa olisi kasata se ennen taistelua, ettei tarvitse näpertää siellä poterossa tulituksen alla sen kanssa. Vai oliko työläisten paratiisin PST-kranaatit niin vaarallisia kuljetuksessa kasattuna?
Luulin ensin everstiluutnantti Schäferin kertovan kokemuksia panssarintorjunnasta rintamalta, mutta kertoikin vain tuijottaneensa jenkkejä Checkpoint Charliella.
Myös kommentit noiden videoiden alla on hyviä, kun aina löytyy niitä jotka näkivät nämä asepalveluksessa. Avaa sitä ajankuvaa.On nämä kommarisakujen opetusfilmit silti melkein aina katsomisen arvoisia. Itse tykkään katella myös DDR:n rajajoukkojen matskuja mitä sinätuubista sattuu löytymään.
Myös kommentit noiden videoiden alla on hyviä, kun aina löytyy niitä jotka näkivät nämä asepalveluksessa. Avaa sitä ajankuvaa.
Käsittääkseni on, olen ymmärtänyt että se sytytin on todella herkkä, paljon herkempi kuin vaikka singon ammuksessa tms. Ja niiden kanssa sattui onnettomuuksia. Senhän pitää toimia suht pienillä osumanopeuksilla.Mikähän järki tuossa on laittaa RKG-3:n sytytin paikalleen vasta ennen heittoa? Nopeampaa olisi kasata se ennen taistelua, ettei tarvitse näpertää siellä poterossa tulituksen alla sen kanssa. Vai oliko työläisten paratiisin PST-kranaatit niin vaarallisia kuljetuksessa kasattuna?
Jatkoksi toisesta ketjusta. Liitteenä oleva kartta on tosiaan KA:n Mikkelin toimipisteessä säilytetystä PSSl:n Op.Os:n aineistosta.
Tuona aikanahan oli käytännössä yksi yleissuunnitelma "Alpo", jonka pohjalta sotilasläänit tekivät omat suunnitelmansa, kuitenkin niin, että PSSlE:llä, ilma- ja merivoimilla oli omat suunnitelmat myös puolueettomuuden suojaamista varten. Suuntana tässä tapauksessa oli siis itä ja länsi (korostetusti). 1970-luvulla valmiutta suunniteltiin korotettavan muutamissa tapauksissa ja niissä suuniteltiin kahden taisteluosaston (2. JPr ja 3. JPr runko-osat) ryhmittämistä samoille alueille.
Sen lisäksi tuli huomioida idästä tullut uhka (tapaus-itä, kuten Kanninen sitä muistiossaan v. 1970 viittaa). Lähteiden valossa on kuitenkin vaikea arvioida, mistä tässä tarkalleen on kyse, sillä asiakirjoissa mainitaan kaksi rinnakkaista suunnitelmaa "PAPU" ja "KELA". Vain "KELA":sta löytyy tarkempia karttoja ja joukkojen kokoonpanoja. Ilmeisesti molemmat suunnitelmat olivat mahdollista toteuttaa "sekä-että"-periaatteella. Kyse oli siis eri tilannevaihtoehdoista. Kyse oli pitkälti siitä, että saataisiinko reservistä suoritetut joukot muodostettua siten, että KELA:n ryhmitys on ylipäänsä mahdollinen.
Pohdin aluksi samaa uhkasuunnasta, mutta tuossa kartasta löytyy myös erillinen versio, jossa lisäksi kolmas PSSl:n armeijakunnista (III AKE) on merkitty Rovaniemen ja Sodankylän väliselle alueelle. Tämä oli käytännössä "paketissa" sotilasläänin reservinä. Kaksi sen kolmesta prikaatista (41. Pr ja 42. Pr) tuli olla valmiina toimimaan Kemijärvi-Posio-välillä (Vt5 ja Vt20 suunta) tarvittaessa. KajSp:n vastuulla oli oma kaistansa.
IX AK:n tehtäväksi määriteltiin pitää Kaamasen ja Inarin alueet ja estää vihollisen tunkeutuminen Menesjärven ja Ivalon alueelle samalla estäen maahanlaskut Vt4:n alueella. RovSp:n vastuulla oli torjua maahanlaskut Rovaniemen lentokentälle ja luoda valmistelut sissitoimintaa välillä Meltaus-Rovaniemi ja Käyrämö-Vikajärvi-Rovaniemi. Tämän pohjalta pohdin, että viivytys etenisi pohjoisesta etelään ja idästä länteen. Aineistosta on kuitenkin vaikea sanoa. Tämä menisi aika yksi-yhteen ruotsalaisten arvioiden kanssa (Holmströmin teos).
Lapissa olevat joukot (Kannisen aiemmassa muistiossa AK:n vanhalla numeroinnilla tehtävänä sissisodankäynti) olivat asettuneet aika tehokkaasti Itä-länsi-suuntaisten teiden väliin. Pääesikunnan aiemmissa muistioissa ja sotilasläänin harjoituksissa peräänkuulutettiin etenkin maayhteyden säilyttämistä Ruotsiin mahdollisimman pitkään ja toisaalta Ahvenanmaan sulkemista, jotta meriyhteys Pohjanlahden ylitse pysyy käytössä. 38. Prikaati oli tämän myötä erikseen reservinä Tervolan alueella.
Merkittävä osa PohmSl:n prikaateista oli tämän suunnitelman mukaisesti ryhmitetty pohjoiseen, mutta tässä haasteeksi muodostui kuitenkin niiden oikea-aikainen kuljetus Lapin alueelle, sillä ryhmittäminen kesti muutamien päivien ajan ja joukot etenivät ilmauhkan alaisena.
Löysin kuitenkin viitteitä siitä, että PSSl:n suunnitelmia oli harjoitettu operatiivisessa sotapelissä vuosina 1972 ja 1973. Vuoden 1972 sotapeli oli varsin suorasukainen, sillä vihollinen hyökkäsi idästä neljän moottoroidun jalkaväkidivisioonan ja yhden moottoroidun jalkaväkirykmentin voimin. Nämä pääsivät sotapelissä Lapin lävitse ja varsin syvälle Pohjois-Pohjanmaalle. Maayhteys Ruotsiin saatiin kuitenkin säilytettyä. Jos sotapelin viholllisjoukot asettaa kartalle, niin voi nähdä myös KELA:n soveltuvan sitä vastaan varsin hyvin, erityisesti III AKE:n osalta. Toisaalta X AK:n toiminta-alueesta päätelleen sillä oli tässä harjoituksessa aivan eri vastuualue, sen ollessa Pudasjärvi. Tämä kuitenkin edelsi KELA:a.
Sillä aineistolla, joka itselläni on saatavilla, voisin maallikkona päätellä, että suunnitelma on siltä varalta, että joukot saataisiin ryhmitettyä ennen sodan alkamista ja valmistauduttaisiin puolustamaan puolueettomuutta; samalla valmistautuen vastaamaan myös idästä tulevaan läpikulkuhyökkäykseen sekä elintärkeän alueen puolustamiseen. Sinänsä Lapissa uhkasuuntaa on myös vaikea osoittaa.