Kylmän sodan salaisuudet??

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Hejsan
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Vanha neuvostorauta MiG-21 on edelleen Suomen kaikkien aikojen nopein hävittäjä –Puolustusvoimia johtanut kenraali: ”Se olisi kiihtynyt vaikka mihin”

Hienoa tarinaa. Miltä tuntuikaan tuohon aikaan lentää yli 20 000m korkeudessa 2000km/t, kun näkee Norjan ja Vienan samaan aikaan. Voi varmistaa maapallon pyöreyden. Ihan päällikkö, ei mikään bussikuski.

"Katselin, että vasemmalla on Saimaa. Rupesin funtsaamaan, että ei pihkura, se on iso järvi ilman saaria. Siinä oli kannas ja Suomenlahti. Se olikin Laatokka! Tulin laskuun ja kysyin pojilta, onko kukaan soitellut. Ilmeisesti en mennyt yli.” Jyrki Laukkanen, Suomen Ilmavoimat

f7ae3207-e537-5d56-a380-d6ab7278f6e9.jpeg
 
Huomasitteko tuossa yllä olevassa kartassa, miten Suomi on tehnyt linnoitetut asemat aina Säkkijärveä myöten. Eli on ensin itse kuitenkin hyökätty ja työnnetty asemat naapurin puolelle. :cool:

Mpkk on ainakin -17 kopeloinut tuota karttaa eli......?:cool:
onko tuo Säkkijärven linja vanhaa Salpalinjan pohjaa??
 
En nyt oikeen edelleenkään kykene ottamaan tuota piirrosta sellaisenaan koko totuutena. Siis tod.näk. kovimmalla painopistealueella nykyisten 6 ja 7 teiden alueella vain kaksi prikaatia ja kaksi pataljoonaa... koko itä ja keski suomesta vastaa pelkkä 3.divisioona?
Missä ne loput 700k ulkoista oikein luuraa?
Olen tuosta aikakaudesta / divisioona rakenteista melko pihalla, mutta eihän tuo nyt koko totuus voi olla...
Kysymykseesi vastaa ehkä parhaiten puolustussuunnitelma "Kalervo" vuodelta 1966. Kalervo korvasi IS:n kartalla esittelemän suunnitelman v:lta 1957 ja oli voimassa 1970-luvun puoliväliin jolloin Alueellinen puolustus tuli valmiiksi. IS tosin vetää otsikossa sekä tekstissä mutkat suoriksi sillä eihän joukkojen perustamis- ja ryhmitysalueet ole vielä mikään puolustussuunnitelma. Ei silloinkaan vaikka ne sijoitettaisiin jonkin järvikapeikon alueelle. Sillä joukoilla pitää olla myös ensimmäinen tehtävä punakantisissa kansioissa eikä kukaan uskaltanu sellaisia laatia. Otetaan vaikka esimerkiksi sen järvikapeikossa olevan joukon esikunnat ja huoltolaitokset. Jos ne sijoitettaisiin kannaksen länsipuolelle olis kaikille selvää mistä hyökkkääjän odotetaan tulevan.

Olihan tämä tietysti pläkkiselvää koko upseeristolle, joka ainoana valtion henkilöstöryhmistä välttyi kokonaan suomettumiselta. Samaa ei voinu sanoa esim poliisista tai virkamiehistöstä. Poliitikoissa nyt on omat opportunistinsa joka maassa. Mutta meidän oli otettava huomioon mahdolliset YYA-konsultaatiot joissa suunnitelmiamme olisi voitu joutua esittelemään neukuille. Tai korkean tason myyrä, kuten ev Wenneström Ruotsissa 1960-luvun alussa. Siellähän Ilmavoimien puolustussuunnitelmat oli Moskovassa luettavina sitä mukaa kun niitä valmistui.

Suunnitelma Kalervo.PNG
 
Viimeksi muokattu:
Aika hyvin tuo kartan -uloin puolustusvyöhyke- noudatti varuskuntien sijaintia, varuskuntia jää vyöhykkeen alle jämptisti. Varikot taas -keskisen vyöhykkeen- alla. Siis silloin aikoinaan.

Mitä ovat nuo tummemmat töplykät pitkin itärajaa? En saa selvää ja on vähällä, etten ryhtyisi arvailemaan. :cool:
 
No jos ne on oikein kartalle merkitty, epäilen ettei kyseessä ole ihan muutama partio havu hihassa, vaan jotain muuta. Muutoin kiinnittää huomiota, ettei jargon "koko maan puolustamisesta" pidä ainakaan suunnitelmien tasolla paikkaansa, mikä onkin realistista. Tosin en muista oliko se doktriinina julkisuudessa tuolloin, luullakseni on ollut kaiken aikaa.
 
Aika hyvin tuo kartan -uloin puolustusvyöhyke- noudatti varuskuntien sijaintia, varuskuntia jää vyöhykkeen alle jämptisti. Varikot taas -keskisen vyöhykkeen- alla. Siis silloin aikoinaan.
Mitä ovat nuo tummemmat töplykät pitkin itärajaa?
Tummat kohdat itärajan tuntumassa ovat pidettäviä maastonkohtia, tyypillisesti liikennesolmuja. On joukossa liikenteen solmukohta Rovaniemikin, joka varsinaisesti ei oo ihan idässä. Näitäkin koski sama juttu ettei ollu mitään etukäteissuunnitelmia kuinka alueelle ryhmitetyt joukot niitä puolustaisivat. Varikot perustettiin keskelle maata. Alueellisen puolustuksen aikana oli yksi sotilaslääneistä Sisä-Suomen sotilaslääni, jonka alaisena ei juuri ollu joukkoja mutta melkein kaikki varikot.

Varuskunnilla ei maata puolusteta, sanottiin aina kun joku varuskunta lakkautettiin. On siinä sen verran perää, että nehän suunniteltiin tyhjennettäviksi pikavauhtia mahdollisina pommituskohteina. Varuskuntien sijainteja ei sen sijaan kukaan ole sodan jälkeen miettinyt miltään sotilaalliselta kannalta. Varuskuntaverkko periytyi venäläisiltä ja uusia rakennettiin poliittisilla päätöksillä. Sijainti määräytyi siis siitä kuka kunnanisä lobbasi tehokkaimmin.
 
Viimeksi muokattu:
Löysin 2, divisioonan puolustusalue, Etelä-Suomen Armeijalle käsketyt puolustusvyöhykkeet, joukot kaistoittain tsa-kokoonpanossa ja ylemmän johtoportaan reservien sijainti.

79-2.jpg

79-1.jpg
 
Viimeksi muokattu:
kuvat ja info on täältä


 
Mitä mahtoi tarkoittaa SSA?
 
Back
Top