Tyynenmeren mysteeripilvi
9. huhtikuuta 1984 Japan Airlinesin rahtijumbon veteraanikapteeni Charles McDade koki elämänsä järkytyksen.
Lento 36 oli lähtenyt Tokiosta yölennolle Anchorageen, Alaskaan. Kello oli vähän yli 23 paikallista aikaa, kun McDade perämiehineen näki kuunvalossa uskomattoman näyn: alhaalla n. 4 kilometrin korkeudessa oleva pilvikerros alkoi pullistua ylöspäin. Jokin voima työntyi pallomaisena pilvenä ylöspäin, nousten muutamassa hetkessä korkeammalle kuin 747:n lentokorkeus ja laajeni valtavalla nopeudella suunnattomaksi sienimäiseksi pilveksi. Jokainen kylmän sodan kasvatti oli nähnyt näitä näkyjä uutislähetyksissä ja dokumenteissa: ydinräjähdyksen sienipilvi! McDade ei tuhlannut aikaa: hän käänsi koneen heti poispäin pilvestä, laski korkeutta, käski miehistön laittamaan happinaamarit ja lähetti hätäkutsun Anchoragen lennonjohtoon:
"Mayday, mayday...täällä on pyöreä pilvi...näyttää ydinräjähdykseltä mutta ei tulipalloa tai välähdystä...laajenee nopeasti..."
Toden totta: pilvi nousi arviolta 18 kilometrin korkeuteen ja laajeni valtavan levyiseksi samalla ohentuen, mutta mitään välähdystä ei ollut näkynyt. Jumbojetti oli heilahtanut kevyesti, mutta se saattoi olla normaalia turbulenssia: jos se oli paineaalto, se oli hyvin heikko. Pilven laajentuessa tähdet alkoivat näkyä sen läpi ja lopulta se katosi kokonaan näkyvistä. Kaikki koneen laitteet toimivat normaalisti koko ajan. Lento 36 laskeutui Alaskaan turvallisesti, missä se tutkittiin mahdollisen radioaktiivisuuden varalta: mitään ei löytynyt.
Tapahtuma olisi ehkä voitu kuitata jumbojetin miehistön näkemänä optisena harhana, mutta kaksi muuta samaan aikaan ilmassa ollutta konetta raportoi myös nähneensä sen. Esimerkiksi KLM:n koneen kapteeni ja lentoperämies olivat nähneet sen arviolta 100 merimailin etäisyydeltä. Kaikki silminnäkijät kuvailivat sitä samalla tavalla: ei mitään välähdystä tai valoa, laajennut ylöspäin satojen kilometrien tuntinopeudella, parissa minuutissa pilven yläosa oli levinnyt valtavan suureksi, ehkä jopa yli 300 kilometriä. Lopulta muuttui läpinäkyväksi ja katosi kokonaan. Ilmiö kesti vain muutamia minuutteja. Seuraavana päivänä Japanin itsepuolustus-ilmavoimien F-4 kävi tekemässä mittauslennon alueella. Kaikki lähellä lentäneet koneet tutkittiin geiger-mittareilla. Tulos oli sama kuin Lento 36:lla: mitään radioaktiivisuutta ei löytynyt. Mikään satelliitti ei ollut havainnut räjähdyksiä eikä sellaisia näkynyt myöskään seismografioissa. Ydinräjähdyksen olisi luullut aiheuttavan myös tsunamin, sellaistakaan ei nähty. Japanin rannikolla ilmiötä ei tiettävästi havaittu lainkaan. Merialueella ei ollut juuri liikennettä, lähin tunnettu alus oli tapahtuma-aikana n. 50 mailin päässä, tiettävästi yhdeltäkään laivalta ei raportoitu mitään.
Ilmiö ei selvästikään ollut ydinräjähdys. Mutta mikä se sitten oli?
Tunnetut pilvi-ilmiöt suljettiin nopeasti pois. Jos kohta cumulonimbus voikin laajentua hyvin korkeaksi, sienimäiseksi pilveksi, ei se tee sitä muutamassa minuutissa vain kadotakseen samantien. Isot meteoriitit ilmassa räjähtäessään voivat tuottaa sienimäisiä pilviä (tällainen raportoitiin mm. Tunguskasta) mutta ne ovat hyvin kirkkaita tapahtumia päivänvalossakin. Lentäjät eivät olleet nähneet mitään ennenkuin pilvimassa oli alkanut pullistua. Sen sijaan tulivuorenpurkausta alettiin tutkimaan mahdollisena syypäänä. Japanin lähivesillä on voimakkaita vedenalaisia tulivuoria, ja räjähdysmäisen purkauksen pilvi voi nousta hyvinkin nopeasti. Pian löytyikin hyvä ehdokas: merenalainen Kaitoku-tulivuori oli purkautunut jo kuukauden päivät ja Wake-saaren vedenalaisten kuuntelulaitteiden perusteella purkaus oli saavuttanut huippukohtansa juuri 8.-9. päivien aikana. Oli vain yksi ongelma...
Katso liite: 48916
Kaitoku (punainen pallo) ei ole lähelläkään arvioitua pilven havaintopaikkaa (keltainen). Tapahtumapaikkojen välillä on matkaa 1500 kilometriä. Japanin itäpuolella ei ole tunnettuja aktiivisia merenalaisia tulivuoria.
Yhteensattuma näytti silti liian hyvältä ollakseen sitä, joten Havaijin yliopiston professori Walker alkoi selvittämään voisivatko tuulet jotenkin kuljettaa purkauspilven Hokkaidon suuntaan. Tutkimuksen tulos oli tyrmäys hypoteesille. Tapahtuma-aikana tuulet puhalsivat väärään suuntaan ja purkauspilven nopea pullistuminen satojen kilometrien päässä tulivuoresta mahdoton selittää. Myöskin hydrofonien data viittasi juuri Kaitoku-tulivuoreen eikä mihinkään ennen tuntemattomaan, aivan toisella suunnalla olevaan purkaukseen.
Myös toinen yhteensattuma pantiin merkille: Neuvostoliitto oli ilmoittanut tekevänsä ohjuskokeita Tyynenmeren pohjoisosissa juuri noina päivinä. Mutta koealue oli satojen kilometrien päässä. Sitäpaitsi millainen ase - muu kuin jo poissuljettu ydinase - voisi edes aiheuttaa kuvatunlaisen ilmiön? Se ei tietenkään estänyt joitain esittämästä että kyseessä oli neuvostoliittolainen salainen ase. Erityisesti everstiluutnantti evp. Tom Bearden on yhdistänyt mysteeripilven vielä mystisempiin 'valokupu' -ilmiöihin joita havaittiin joidenkin neuvostoliittolaisten ohjuskokeiden yhteydessä ja on väittänyt että NL kehitti Nikola Teslan tutkimuksiin perustuvia sähkömagneettisia 'skalaariaseita' jotka olisivat näiden outojen ilmiöiden taustalla. Mainstream-puolustusanalyytikot eivät ole ottaneet väitteitä vakavasti.
Mikä sitten aiheutti McDaden ja muut lentäjät säikäyttäneen pilven? Walkerin tutkimus tuli vain siihen tulokseen että taustalla oli 'joko ihmisen aiheuttama räjähdys tai aikaisemmin tuntematon luonnonilmiö'. Yksi myöhemmin esiintuotu hypoteesi on suuri metaanipurkaus valtameren pohjasta. Mutta kuvaillun pilven aiheuttaakseen sen olisi täytynyt olla sitten jo todella suuri. Voisi kuvitella että näitä ilmiöitä olisi osunut silminnäkijöiden kohdalle useamminkin? Mysteeripilvi on edelleen mysteeri.
Katso liite: 48917