Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Neuvostoliiton U 137 oli aiheuttaa karmean tapahtumaketjun Itämerellä – ruotsalaisen sukellusveneen kapteeni paljastaa viimein, miten lähellä sodan syttyminen oli
Ruotsalaisen sukellusveneen kapteeni Björn Hamilton paljastaa Aftonbladetissa, miten lähellä sodan syttyminen oli vuonna 1981, kun neuvostoliittolainen sukellusvene ajoi karille lähellä Karlskronan laivastotukikohtaa.www.is.fi
Länsi-Berliiniä suojelleet amerikkalaiset, britit ja ranskalaiset olisivat näyttäneet mitenkä kaadutaan saappaat jalassa. Toki neukuillekin olisivat tuottaneet tappioita. Massiivisen vastaiskun oppi oli tuolloin voimissaan ja Yhdysvaltojen tuolloinen strateginen ydinsotasuunnitelma SIOP lähti siitä, että Neuvostoliiton hyökkäykseen vastattaisiin täydellä ydiniskulla Itä-Saksasta Vladivostokiin. Siinä sivussa Kiinakin olisi saanut osansa.
Herää myös kysymys, että mitä ilmataistelukoulutuksessa on harjoiteltu ellei kaartotaistelua, sillä ohjuksia käytti 60-luvulla vain MiG ja nekin olivat lyheyn kantaman Atolleja, jotka piti ampua takasektorista moottorivirtaukseen. Gnatilla voitiin käyttää vain tykkejä. Tarkoitetaanko nyt nimenomaan erikoistumista ns. koiratappeluun?
Vaikkapa tuosta(kin) gradusta ja aiemmistakin teoksista tulee selville, että MiGeillä harjoiteltiin lähinnä vain yksittäin tapahtuvaa GCI torjuntaa korkealla lentäviä koneita vastaan
Ilmavoimien konehankinta oli tehty ainakin symbolisesti estelemään USAF:n ja Bomber Commandin tuhoiskua Neuvostoliittoon niin olihan selvää että kalustoa piti käyttää siihen.
Gnat-valinnasta on tehty alkuperäislähteisiin perustuva Jensenin tutkimus vuosituhannen alussa ja lisäksi oli Jukka Rauniolla 1999 artikkeli Ilmailuhistoriallisessa lehdessä. Vaihtoehdotkin tiedetään: Lansenista ei saatu edes tietoja tarjouksesta nyt puhumattakaan. Mystere IV olis ollu hyvä toinen vaihtoehto. Täällä mainitusta Super Mysterestä ei taas oo mitään tietoja, että olisi ollut ve:na; aika isolla varmuudella ei olis meille myyty. Valtioneuvosto nipisti viiden hengen tutustumisdelegaation kahteen; asia joka nyt hymyilyttää. Kolmas oli Hunter, nämä koelennettiin Gnatin ohella. Alkuperäinen Ilmavoimien vaatimus oli sarjavalmistuksesa oleva tuotantokone, ehto jota Gnat ei täyttänyt. Mutta kun ranskikset ei osannu heti sanoa saadaanko Mystere IV ollenkaan, niin vaihtoehdoksi jäivät Gnat ja Hunter. Hunter oli isompi ja kalliimpi ja sen pelättiin pian vanhentuvan ilmailun nopeassa kehitysvaiheessa. Gnatin etuna hinnan lisäksi oli mahdollisuus kotimaiseen lisenssivalmistukseen, jota tuolloin pidettiin hyvin tärkeänä. Ilmavoimat pyrki rauhansopparin sallimaan konevahvuuteen, joka kotimaisella Gnatilla olisikin mahdollisesti onnistunut.No, niin olisi ollut Hunterkin ja niitä olisi ehkä saanut käytettynä sen tusinan. Samasta maastahan se Gnatkin päätettiin lopulta hankkia. Kyllä mulle Mystere IV:kin olisi tähän tehtävään kelvannut, ei siinä mitään, mutta mieluummin se Super Mystere, koska yliäänikyky vaakalennossa. Näidenkin koneiden kohdalla olisin mieluiten katsonut nimenomaan niitä käytettyjä yksilöitä, mutta pitää tietysti kysyä, että olisiko niitä saatu? Sabreja oli jo niin paljon, että käytettyjä koneita olisi varmaan ollut tarjolla. Sea Hawkin eläköinti alkoi juuri tuolloin 1958 ja suorasiipisenä se oli suorastaan vanhahtava. Gnat-hankinnalla kuitenkin haluttiin ylläpitää sitä osaamistasoa, joten hankittavan koneen oli oltava sentään jotenkuten ajanmukainen. Olisi se varmasti Sea Hawkillakin onnistunut, muttei tuonut varsinaisesti mitään uutta, kuten edes kyvyn yliääninopeuksiin, joten voisi kysyä miksei oltaisi vain ostettu halvemmalla muutama Vampire lisää jos oltaisiin Sea Hawkilla menty.
Kannattaisi katsella löytyneitä opinnäytteitä myös lähdekriittisin silmin. Tuore graduhan on lähinnä kirjallisuustutkimus jota on terästetty joillakin PE:n Operatiivisen osaston arkistotiedoilla. Viime vuosisadan kirjatiedoilla ei paljon arvoa ole; eihän kukaan silloin kirjoittanut kuinka asiat oikeasti oli. Tutustuin tähän lähteeseen ainoastaan pintapuolisesti, niin en nyt kelvottomaksi tuomitse kuitenkaan. Sen voin vahvistää että muutkin 1960-luvun MiG-lentäjät kertoivat tehneensä ainoastaan pommikonetorjuntalentoja. Ilmavalvonnan lisäksi siis.MPKK:n opiskelijat ovat kaivelleet töihinsä arkistoja, toivottavasti kattavampaa ja realistista kuvausta 1950-1960 -luvun Ilmailuvoimista ilmestyisi.
Jensenin mukaan käytetyt Hunterit olivat harkinnassa 50-luvun lopulla, kun Gnatit oli jo tulleet.Ainakin jossain vaiheessa oli harkinnassa 6 käytettyä Hawker Hunteria.
Kannattaisi katsella löytyneitä opinnäytteitä myös lähdekriittisin silmin. Tuore graduhan on lähinnä kirjallisuustutkimus jota on terästetty joillakin PE:n Operatiivisen osaston arkistotiedoilla. Viime vuosisadan kirjatiedoilla ei paljon arvoa ole; eihän kukaan silloin kirjoittanut kuinka asiat oikeasti oli. Tutustuin tähän lähteeseen ainoastaan pintapuolisesti, niin en nyt kelvottomaksi tuomitse kuitenkaan. Sen voin vahvistää että muutkin 1960-luvun MiG-lentäjät kertoivat tehneensä ainoastaan pommikonetorjuntalentoja. Ilmavalvonnan lisäksi siis.