John Hilly
Ylipäällikkö
Kaapelikela?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Kaapelikela?
Parikaapeli ei ole ikivanha sotavaruste, sillä muovi keksittiin vasta II MS:n jälkeen. Koska kelaan mahtuu sopivasti 500 m kaapelia, voisi kuvitella, että kela on tullut käyttöön samaan aikaan. Ehkä jollakin on
tietoakin asiasta? Nykyäänhän datamäärät ovat lisääntyneet ja vedetään valokaapelia lakun sijasta.
Kaapelikela?
Duoda duoda. Edelllisissä mainittu lähdeteokseni sanoo kelankantolaitteista, että käyttökelpoinen kalusto oli valmis 30-luvulle tultaessa. "Suomalainen kaapelikela oli rautapeltiä ja sen akseli oli varustettu rattaalla. Kelankantolaitteessa oli veivillä varustettu ratas, jonka muodostama vaihde nopeutti kelaamista. Lisäksi oli kahden kelan kantolaite ilman kelausmekanismia.Parikaapeli ei ole ikivanha sotavaruste, sillä muovi keksittiin vasta II MS:n jälkeen. Koska kelaan mahtuu sopivasti 500 m kaapelia, voisi kuvitella, että kela on tullut käyttöön samaan aikaan. Ehkä jollakin on
tietoakin asiasta? Nykyäänhän datamäärät ovat lisääntyneet ja vedetään valokaapelia lakun sijasta.
Sota-aikaan kelapyllyt vetivät ilmeisesti kirkasjohtoa
Duoda duoda. Edelllisissä mainittu lähdeteokseni sanoo kelankantolaitteista, että käyttökelpoinen kalusto oli valmis 30-luvulle tultaessa. "Suomalainen kaapelikela oli rautapeltiä ja sen akseli oli varustettu rattaalla. Kelankantolaitteessa oli veivillä varustettu ratas, jonka muodostama vaihde nopeutti kelaamista. Lisäksi oli kahden kelan kantolaite ilman kelausmekanismia.
Kaapelikelan ja kantolaitteen malli pysyi samana yli 50 vuotta.... 80-luvun lopulla Viestivarikolla aloitettiin ergonomisemman kelankantolaitteen valmistus. Samalla vanhojen kantolaitteiden messinkisiä rattaita alettiin vaihtaa muovisiin."
Eli teksti antaa ymmärtää, että mentäisiin 20-luvun puolelle keloissa. Malli on ollut iänkaiken sama, ja rahatilanne huomioden, varmasti olisi edelleen jaossa vanhaa. Itse on vetänyt kilsan kaapelia tuollaisella kelalla, ja olin todella tyytyväinen, etten joutunut viestiin.
Samasta kirjasta löytyi kuitenkin voittajasuosikki, mitä en ollut aikaisemmin huomannut. Johdintanko.
"Johdintanko vastasi saksalaista 1. mmsodan mallia. Materiaali vain vaihteli umpipuun, vaneritangon ja vaneriputken välillä." Suomalaisissa kantolaitteissa, keloissa ja johdintangoissa ei muuten sitten ole valmistusmerkintöjä.
"80-vuotias johdintanko eli oravakeppi alkoi väistyä vuonna 1996. Silloin käytöön otettiin kotimainen Exelin valmistama lasikuituinen teleskooppinen johdintanko, jonka nykyvarusmiehet tuntevat Gandalfin sauvana."
Eli lopullinen ehdotukseni vanhimmaksi jakomateriaaliksi on johdintanko. Ei varmasti ole ollut rahaa korvata tykkänään kaikkia vanhoja tankoja, ja mihinkäs umpipuu menee tuossa käytössä. Kirjan (Yhteys jne) mukaan olisi peräisin jopa 20-luvun ihan alusta.
" vJohdintankos
Mielenkiintoinen yksityiskohta! Eli vanha kunnon rauta toimi paremmin.Muovirattaat olivat muuten heikennys metallisiin, sillä niillä oli tapana murentua rikki. Muovirattaiset kelat ja kantolaitteet yritettiin yleensä vaihtaa pois.
Olisi kyllä hauska löytää jostain tutkimus tai historia viestivälineistön ja viestitaktiikan kehittymisestä ensimmäisen maailmansodan aikana. Nykyaikaisen aselajien yhteistoiminnan periaatteet ovat tuolta ajalta.
Edit: väärä kieliHeitän arvauksena Dornier Do 17.
Tätä en hakenut, mutta lisätään listalle minun puolestani. Olet johdossa tällä hetkellä.Hämärä muistikuva, että LeLv 34 Eino Luukkasen johdolla joskus 1943 Mersujen saavuttua harjoitteli syöksypommituksia. Taistelutilanteessa näin ei kyllä tietääkseni toimittu ikinä. Lensivät Kymistä Suomenlahdelle ja syöksypommittivat jotain luotoa siellä ?
Nyt heitän muistini syövereistä, että tästä oli mainintoja Luukkasen / Karhilan muistelmissa ja Tuomo Soirin kirjoissa "Mersut tulevat" ja "Mersulaivue."
Eipä tiettävästi sekään. Taisi olla tiedusteluhommissa pääosin.Sotasaalis Petljakov Pe-2.