Kysymys- ja vastaustopiikki

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja vehamala
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Jos ensimmäisen maailmansodan arvailut menivät pieleen niin ettei vain olisi Iran-Irak välisestä sodasta? Ko. sodassahan käytettiin myös laajalti Irakin puolesta myrkkykaasuja ja myös ilmavoimien voimakas käyttö voisi viitata ko. konfliktiin. JR49.n kuvauksesta näkyy että osapuoli B:llä oli miesylivoima reservien johdosta, näinhän oli myös oikeassa elämässä. Iranilla oli enemmän miesvoimaa, laajalti myös vapaaehtoisia täyttämässä rintaman aukot. Osapuoli Y taas käytti myrkkykaasuja, ihan Kuten Irak aikoinaan. Jostakin sodan alkuvaiheesta kun Iranilla oli vielä kunnon ilmavoimat?

Taisteluita taitaa nyt kyllä olla liian monta että viitsisi läpi käydä kun pitää tässä kohta saunaan lähteä jne. Jos taas meni valistunut arvaus pieleen niin sitten meni :)
 
Olisiko kyseessä Neuvostoliiton ja Japanin sota Mongoliassa 1930-luvulla, Halhin-Gol ja mitä niitä olikaan?
 
Edelleen hyviä arvauksia, mutta ohi maalin.
Vihjesanani oli panssariauto, jonka oli tarkoitus tuoda ajatus siitä, että kyseessä ei voi olla I maailmansota. Niissä asemasotamaastoissa tarvittiin pelkästään teloja.
En anna vihjeitä vielä tässä vaiheessa, sillä nämä tiedot viittaavat kyllä erääseen suuntaan....
 
Kyseeseen voisi tulla myös Kiinan-Japanin sota 1937-45 ja erityisesti sen alkuvaihe. Voisin muuten googlettaa sen taisteluita, mutta sängyssä on alaston nainen.
 
Odotetan, että Samovarius herää tarkentamaan, mutta kyllä minäkin kääntyisin Khalkhin Golin taisteluihin, vuoteen 1939.
 
Päästetään @Samovarius voittajana maaliin, varsinkin kun on muutenkin päässyt kotipesälle. Nimittäin kyseessä on todella Kiinan ja Japanin välinen sota.
Kysymys oli sikäli kiitollinen, että se tarjosi kuin itsestään kaikki hämäyksen mahdollisuudet, kenellepä ei tulisi länsirintama mieleen tankeista, kaasuista ja puolustuskehistä. Pienenä vinkkinä oli tuo panssariauto, joka ei länsirintamalla olisi asemasodan aikana liikkumaan pystynyt.
Syy siihen, miksi julistan voittajan jo tässä vaiheessa on se, että kysyin taistelua pikemmin hämäysmielessä. Tsiang Kai-Sek ja Kuomingtang taistelivat japsien kanssa 22 suurta taistelua (kummaltakin puolelta yli 100.000 miestä), 1.171 pienempää (50.000 miestä kummaltakin puolelta) ja 39.000 pikkukahakkaa (joka kai näissä ympyröissä on tarkoittanut kuitenkin yhtymätason yhteenottoja). Eli melkoinen verimylly, joka länsimaissa tuppaa olemaaan sotahistorian pieni sivujuonne.
Olisi kohtuutonta odottaa, että joku etsisi oikean taistelun näistä skaaloista. Wikipedia on täynnä kuvauksia kiinalaisten ja japanilaisten välisistä taisteluista. Lisäksi myös kommunistit taistelivat, joskin Maon strategiana oli mieluummin tappeluttaa näitä kahta vihollista keskenään ja odotella pölyn laskeutumista. Mutta eivät kommaritkaan täysin sivussa olleet.

Oikea vastaus on Shanggaon taistelu, joka käytiin maalis-huhtikuussa 1941.
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Shanggao

Eli kunhan S. olet saanut ydinnesteesi keräiltyä, vuoro siirtyy sinulle :)
 
On nyt vähän ns. mehut puristettu vähiin, joten nakkaan helpohkon:

Mitä yhteistä on Hawker Typhoon -rynnäkköhävittäjällä ja F1-kuljettaja Jim Clarkilla?
 
On nyt vähän ns. mehut puristettu vähiin, joten nakkaan helpohkon:

Mitä yhteistä on Hawker Typhoon -rynnäkköhävittäjällä ja F1-kuljettaja Jim Clarkilla?

Lentänyt Clark ei Typhoonilla liene, kun syntyi -36.
Clarkin ajamassa autossa käytettiin Typhoonin ohjaamon kuomua.
 
Ei ole kuomu kyseessä.
 
Vähän tarkemmin.
 
Nyt on puhdas arvaus, mutta liittyisikö tähän:

Typhoonin Napier Sabre -luistiventtiilimoottori oli oikukas ja saattoi epäonnistuneen käynnistysyrityksen jälkeen leimahtaa tuleen. Perimmäinen syy tähän oli alun perin iskutilavuudeltaan pienempään Rolls-Royce Merlin moottoriin suunniteltu panoksesta voimansa saanut Coffman-käynnistyslaite, jonka teho ei varsinkaan kylmänä aina riittänyt kunnolla pyörittämään moottoria puristusvaiheen yli. Tästä seurasi seoksen syttyminen imusarjassa ja palavan polttoaineseoksen leviäminen edelleen.
 
ilpa-ajaja Jim Clarkilla oli Lotuksessaan saman tyyppinen moottori, kuin aiemmin Hawker Typhoonissa?

Vähän tarkemmin.

Hawker Typhooniin valittiin Napier-Sabre moottori, jonka toimintaperiaate oli H-Bloc, mitä lieneekään suomeksi. Siinä sylinterit ovat rinnakkain ikäänkuin kaksi rivimoottoria vierekkäin. Moottorityyppi
on harvinainen ja sitä käytettiin myös BRM (British Racing Motors) H-16 moottorissa, jota (poikavuosieni sankari) Jim Clarkin kuljettama Lotus käytti lyhyen aikaa 1966-67.
 
Joo, H-moottori on hyseessä. Konstruktiossa on kaksi bokseri- tai 180 asteen V-moottoria päällekkäin yhdistettynä yhteiseen ulosottoon. Edestäpäin sylinterijärjestys näyttää makaavalta H-kirjaimelta, siinä missä V-moottori V:ltä. Sellainen järjestys, missä on kaksi rivimoottoria vierekkäin, tunnetaan U-moottorina (tällainen on mm. diesel-Shermanissa) . H:lle ja U:lle on tyypillistä kahden kampiakselin käyttö.

BRM:n H16 oli hulppean ylitekninen murhakulli, kuten Napier Sabre (H24). Molemmat moottorit olivat huollollisesti raskaita, ja BRM:n kansiventtillinen (kaksiventtiilisenäkin 32 venttiiliä, neliventtiili-DOHC:ina 64) kone lisäksi raskas ja epäluotettava. Jim Clark kuitenkin voitti H16 -moottorisella Lotus 43:lla USA:n Grand Prix:n 1966.

Toimintaperiaate on sekä Sabressa että BRM:ssä nelitahtinen Otto.

Vuorossa seuraavaksi siis @Old Boy .
BRM_H16_engine.jpg
 
Sota-alus upposi II MS:n aikana. Ei harvinaista, mutta jos olisi tapahtunut vähän aikaisemmin, olisi maailmanhistoria muuttunut ainakin vähän. Mikä alus ja milloin?

Ja nyt tarkoitaan konkreettisia välittömiä vaikutuksia, ei esim: sotasuunnitelmat joutuneet vääriin käsiin tai salakirjoituslaitteet saatu haltuun.
 
USS Indianapolishan se!

Sattui olemaan lähdössä telakalta takaisin sotimaan, kun atomipommi todettiin kokeissa toimivaksi. Sai kuljetettavakseen pommin osat ja vei huippusalaisen lastin San Fransiscosta Tinianin saarelle. Matkalla
ei tapahtunut mitään erityistä, mutta alus torpedoitiin seuraavalla legilla matkalla Filippiineille. Laivan yli 1100 miehstä lähes 900 pelastui mereen veneisiin ja lautoille. Nopeasta uppoamisesta huolimatta
hätäkutsu ehdittiin sähköttää ja se kuultiin kolmella asemalla. Yhden päällikkö oli kännissä, toinen oli kieltänyt miehiään häiritsemästä häntä ja kolmas arveli, että kyseessä oli japsien harhautus. Myös
määränpäässä tiedettiin aluksen tulosta mutta oletettiin sen vain saaneen uuden tehtävän, eikä mitään tiedusteluja tehty.

Siten partioiva Catalina löysi elonjääneet sattumalta vasta neljä päivää myöhemmin. Ainoastaan 317 heistä saatiiin pelastettua. Loput olivat kuolleet janoon, hypotermiaan ja haiden hyökkäyksiin. Tapaus on
USA:n laivaston toiseksi pahin menetys Arizonan jälkeen, kun verrataan ihmisuhreja. Radioasematöppäilyt Laivasto salasi kokonaan ja ne paljastuivat vasta arkistojen auetessa vuosikýmmeniä myöhemmin.
Sen sijaan syyllinen löydettiin laivan kapteenista Captain McVaysta, jonka sotaoikeudessa todettiin laiminlyöneen käyttää mutkittelevaa kurssia. Näin tapahtui, vaikka upotttaja japanilainen sukellusvenekapteeni
oikeudessa todisti, että hän olisi pystynyt upotukseen mutkittelukurssista huolimatta. Tuomiota pidettiin yleisesti vääränä ja laivaston komentaja Nimitz kieltäytyi erottamasta McVayta, joka jäi aikanaan
eläkkeelle vara-amiraalina. Menehtyneiden omaiset eivät antaneet anteeksi ja syyllisyyden taakka oli niin kova, että McVain ampui itsensä parikymmentä vuotta myöhemmin. Aiheesta tehty opinnäytetyö päätyi
90 -luvulla julkisuuteen ja johti Kongressin tutkimukseen. Lopputuloksena McVainin kunnia palautettiin postuumisti v. 2000.

Historian muuttumisesta vielä: Atomipommeille ei ollut varakappaleita ja laivalla oli mukanaan puolet maailman senhetkisestä rikastetusta uraanista. Atomipommitus olisi siis viivästynyt. Toisaalta Neuvostoliitto
oli alkanut valloittaa Japania pohjoisesta aloittaen saarista, joist tänäänkin kiistellään. Suunnitelmat maihinnoususta Japanin pääsaarille olivat valmiina; operaatioita ei vaan tarvittu, kun Japani antautui.
Toisaalta on arvioitu, että tärkein tekijä, joka esti III Maailmanosan oli Japaniin pudotetut pommit.
 
Herman30 ei näytä käyttäneen kysymysvuoroaan ja yli kolme päivää mennyt edellisestä vastauksesta niin minä voinen jatkaa aiheen parissa. Elikkäs, mitäs kuvassa?

9.webp
 
Back
Top