Kysymys- ja vastaustopiikki

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja vehamala
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Katselin itselleni lisää tietoja. Noitahan on ollut Suomellakin pitkään käytössä modattuina linnoitustykkeinä.

Aiemmat laivanupotuskysymykset toivat mieleen yhden asian.
Kysynpä nyt tällaisen hiukan makuasiakysymyksen. Jos joku on yöpäivystyksessä niin voi miettiä mahdollista oikeaa vastausta.

Midwayn taistelua on sanottu käännekohdaksi Tyynellä merellä. On toinen yksittäinen sotatapahtuma, jota ainakin jotkut minua enemmän asioista tietävät pitävät yhtä tärkeänä sotaonnen kannalta. Yhteys Midwayn taisteluunkin löytyy. Mikä on tämä tapaus?

Hiukan lisää vihjeitä.
Karu kaukainen saari ja Midwayn taistelun ajankohtakin ohjaavat oikeaan suuntaan.
 
Eipä nyt taida olla kovin vaikeaa kysymystä niin haitanneeko jos laitetaan helppo sitten. Mikä tykki kuvassa?

d.webp
 
Vanhojen tykkien päällä on omistajan (valtioita kuten nykyisinkin) tekstejä, vaakunoita ym. Valimo taas laittoi omat merkintänsä kannatintappien päihin. Suomenlinnan kirkon aidassa on hyvä kokoelma.
Tästä kuvasta ei näy kumpiakaan tunnisteita , joten tykkiä on mahdoton tunnistaa. Alkuperäinen lavetti on lahonnut aikoja sitten eikä uusi välttämättä ole tarkka replika.
 
No tuota, Ruotsin armeijan 1700-luvun kalustoa.
Aivan selvästi :).

Edit. jos tämän pitäisi olla helppo, niin tämä on varmaan joku muistotykki jostain kaupungistamme, hyvin esillä oleva.
 
Viimeksi muokattu:
Parahin JR49, onkohan se niin, että kysymyksen helppous(tai vaikeus) on vähän suhteellista, kysyjästä riippuvainen?

Einivei, oikealla sataluvulla ollaan mutta väärä valtio :)

Pistämpä tähän kuvavihjeen, ko. tykkimallia on käytetty tämmöisissä maisemissa. Kuva tietenkin nykyajalta mutta aidoilla taistelumestoilla kuvattu.

k.webp
 
Eikai Waterloossa? Silloin tuo olisi ehkä British “Blomfield” cannon (9-paunainen).
Inniskillings-9-pounders_003-700x500.jpg

"The Blomfield 9-pounder cannon was introduced to the Royal Artillery (RA) in 1805 as a response to the heavier French calibre guns. At Waterloo Wellington had 157 pieces but only 60 were 9-pdrs, in 12 batteries. The remaining 13 batteries had 6-pdrs and howitzers. Interestingly, the Dutch-Belgian and Brunswick Artillery, who fought alongside the British at Waterloo, used French cannons (known as An. XI Ordnance). Wellington employed his Royal Horse Artillery very effectively during the battle as a mobile reserve to plug holes in his line. For example, with Hougoumont under attack, Major Bull’s troop was brought forward in support from its original position towards the rear of the allied position.

The allied artillery faced 246 pieces in 34 French batteries. As was his usual tactic, Napoleon started the battle with a heavy artillery bombardment on the Allied line to soften up the enemy.

Cannons on both sides used round-shot that was lethal against columns of infantry, knocking down several men at once for as long as the ball continued to travel. Case shot or canister (tin coated iron cans) packed with smaller iron balls was devastating at close range. Only the British used spherical case (Shrapnel) where a shell was filled with small iron balls. A specially cut wooden fuse detonated a bursting charge.
"
http://waterloo200.org/200-object/british-cannon-9-pounder/
 
English 12-pdr ‘Battering Gun’. The barrel is dimensioned as per the 1753 English ordnance regulation. Its length was 7 foot 8 inch (233.6 cm or 20.9 shot). Its weight was 2632 pounds (1.192 kg) or 219:1 its nominal shot.
https://en.wikipedia.org/wiki/Seven_Years'_War

Helppous on tosiaan suhteellinen käsite :), joten arvataan näin. Tämäkin perustuu hämärään pienoismallikuvaan netin syövereissä. Yllättävän vaikea muuten löytää mitään koontia suustaladattavista tykeistä.:)
 
Yllättävän vaikea muuten löytää mitään koontia suustaladattavista tykeistä

Johtuu siitä, kun niistä on kirjoitettu ennen netin keksimistä. Suomeksi Jyri Paulaharju ja Ruotsissa esim Jonas Hedberg.
Kuvan tykin tunnistamista vaikeuttaa se, että lavetin ovat rakentaneet puu- ja muut -sepät, eivät tykkimiehet. 1700-luvulla korotus annettiin jo nostoruuvilla ei enää kiiloilla. Lavetissa näkyy nostoruuvin
reikä mutta itse ruuvi on unohtunut tai varastettu. Vuosisadan alkaessa vielä valettiin tykin putki sisuskappaleen avulla, mutta pian opittiin poraamaan putken reikä jälkeenpäin. Kuvastahan sitä ei näe, mutta
vierestä tykkiä katsoessa eron havaitsee selvästi. Valujälkeä ei nimittäin kyetty juuri lainkaan hiomaan. Autokielellä poikittainen lehtijousi akselin jousituksena taas kuuluu mielestäni seuraavalle vuosisadalle.
 
Hyviä vastauksia, mutta ei vielä oikeata! :)

Ehkäpä tosiaan suustaladattavat eivät ole niin tuttuja kuin nuoremmat, takaaladattavat tykit.

Seuraava vihje, taistelukentän kuva on ns. kolmen keisarin taistelutanner. Tutummin Austerlitzin taistelu. Tykki oli siis jonkun ko. taisteluun osallistuvan valtion kalustoa. Kuva on muuten otettu paikalta miltä Napoleon taistelua johti, eli ns. Žuráň kukkulalta.
 
Kyllä nyt ollaan riittävän lähellä oikeaa vastausta että hyväksytään vastaus.

Veli Old Boy on sikäli oikeassa, että tokihan taistelu käytiin 1805 mutta tykin vuosimalli on 1700-luvulta. JR49 arvaili hyvin mutta veikkasi väärää hevosta :)

Ikarus tiesi(tai arvasi), että Itävaltalainen, vaikka koko oli väärä. Herman30 puolestaan löysi tykin mistä minunkin laittama kuva on, loppu veikkaus vain on väärä. Se ei ole Ranskalainen 12.2cm tykki, kun katsot laittamiasi kuvia, huomaat, että selkeästi eri tykkejä ne ovat. 12.2cm tykki löytyy Tvaroznan kylästä ja tuo toinen kylläkin Pratzen kukkulalta, välimatkaa joku 4-5km. Pratzen kukkula on juuri se kukkula millä ko. taistelun lopputulos ratkaistiin Ranskalaisten rynnäköidessä sumussa mäkeä ylös ja lyöden Itävalta-Venäjän liittouman keskustan.

Kyseessä siis Itävaltalainen kolminaulainen vm.1753, joka löytyy paikallisesta taistelusta kertovasta museosta. Ehkäpä kuvauskulma hämäsi ja puuttui jonkinlaista mittakaavaa jolloin koon arvioiminen oli vaikeata.

Mutta ei näitä niin kovin tosissaan kannata ottaa, leppoisaa visailuhan tämä :)

Keneltäkään ei tullut oikeata vuosimallia tai väljyyttä, mutta yksi oikea maa ja yksi jopa löysi ko. tykin kuvankin vaikka loppu veikkaus ei ihan nappiin mennytkään. Jollei herroilla ole mitään sitä vastaan, niin luovutan vuoron Herman30:lle ilmeisestä vaivannäöstä oikean tykin kaivelusta.

Mikäli olette joskus maisemissa, kannattaa ilman muuta käydä vaikka pyöräretkellä tuolla taistelun paikoilla. Siellä on museoita, muistomerkkejä, opastauluja, pubeja nimettynä sotilaiden mukaan jne. kaikenlaista taisteluun liittyvää. Kuulemma edellenkin aina silloin tällöin paikalliset maanviljelijät löytävät taisteluun osallistuneiden ja siellä kaatuneiden jäänteitä joita sitten haudataan Pratzenin kukkulalla olevaan muistomerkillä sijaitsevaan hautaan.
 
Back
Top