ironside kirjoitti:
jenkkisotilas osoittaa herraa sormella. Ampujaksi nimettiin George (vai Georgiu tms.) Fleps, romanialainen SS-vapaaehtoinen.
Jep. Oikeudenkäynnissä ensimmäisen laukauksen ampujaksi tunnistettiin panssarivaunuampujana toiminut Georg Fleps, jonka sanottiin pistoolilla ampuneen Malmedyn joukkomurhan ensimmäisen laukauksen.
Oikeudenkäynti pidettiin Dachaun entisellä keskitysleirillä ja oli Amerikkalaisille monessakin mielessä hankala oikeudenkäynti. Ensinnä oli kiusallista käydä sotavankien joukkomurhaa koskevaa oikeudenkäyntiä paikassa, jossa Amerikkalaiset joukot olivat murhanneet/teloittaneet muitta mutkitta Saksalaisia, keskitysleirivartijoina pitämiään antautuneita Saksalaissotilaita. Tapaus pääsi laajempaan julkisuuteen oikeudenkäynnin kannalta suht kiusalliseen aikaan.
Syyttäjänä oikeudenkäynnissä toimi Amerikkalainen, natseja kiihkeästi vastustanut upseeri, joka hankki tarvittavat tunnustukset todennäköisesti kiduttamalla. Tämäkin asia putkahti kiusallisesti julkisuuteen.
Itse oikeudenkäynti oli kuitenkin ajankohta huomioiden hyvin tasapuolinen, kiihkoton ja tosiasiassa ihan oikea oikeudenkäynti, jonka lopputulos ei ollut selvä ennenkuin oikeudenkäynti oli käyty loppuun saakka. Oikeus osoitti ymmärrystä Saksalaisten teolle mainiten mm. sen että ankarassa taistelussa olleet sotilaat saattavat taistelunaikaisessa/ -jälkeissä mielentilassa tehdä tekoja, joita he eivät missään tapauksessa tekisi ollessaan "normaalissa mielentilassa".
Oikeudenkäynnissä langetettiin lukuisiä kuolemantuomioita, mm. Flepsille ja Peiperille. Peiper otti oikeudenkäynnissä täyden vastuun alaistensa teoista, vaikkei ollutkaan paikalla Malmedyssä joukkomurhan aikana. Kuolemantuomiot kuitenkin kumottiin myöhemmin ja muutettiin ne vankeustuomioksi. Tähän myötävaikutti voimakkaasti sittemmin kiihkeänä kommunismin vastustajana tunnetuksi tullut Amerikkalainen poliitikko Joseph "Joe" McCarthy. Tuomioiden muuttamisen syynä oli vangittujen kohtelu ennen oikeudenkäyntiä ja tunnustusten hankkiminen kidutuskeinoja käyttäen. Myöskään tapahtumien todellista kulkua ei saatu riittävän tarkasti selvitettyä, jotta olisi 100% varmuudella voitu sanoa onko (kuoleman)tuomiot oikeutettuja.
Tässä kohtaa täytyy siis nostaa Amerikkalaisille hattua siitä, että he pystyivät tuohon aikaan, noissa olosuhteissa ilmeisen aitoon, länsimaisen oikeuskäsityksen mukaiseen oikeudenkäyntiin. Joskin McCarthyn vaikuttimet tuomion purkamisen ajamiseen liittyivät myös hänen oman etunsa ajamiseen politiikassa.Tietenkin on myös mahdollista, että Amerikkalaiset kokivat mm. Peiperilla olevan Venäläisistä taktiikoista ja toimintavoista sellaista tietoa, jota Amerikkalaiset halusivat hyödyntää valmistautuessaan tarvittaessa ottamaan yhteen Puna-armeijan kanssa ja vaihtokauppana tiedoista Peiperin ja hänen miestensä tuomioita kevennettiin. Mutta siitä huolimatta, aika huomioiden, tuo oikeudenkäynti oli hatunnoston arvoinen teko Amerikkalaisilta.
Oikea vastaus oli siis Georg Fleps.
Ironside jatkaa.