Kysymys- ja vastaustopiikki

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja vehamala
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Sieltähän se tuli !
Mannerheimristin ritari No. 106, kapteeni Birger Ek kehitteli menetelmän pudottaa syvyyspommeja lentokoneesta. Tämä osoittautui menestykseksi ja uutinen levisi nopeasti, saavuttaen myös britit. He ottivat sen käyttöön ja saavuttivat sittemmin loistavia tuloksia.

Vuoro siis @Militaristi :lle
 
Sieltähän se tuli !
Mannerheimristin ritari No. 106, kapteeni Birger Ek kehitteli menetelmän pudottaa syvyyspommeja lentokoneesta. Tämä osoittautui menestykseksi ja uutinen levisi nopeasti, saavuttaen myös britit. He ottivat sen käyttöön ja saavuttivat sittemmin loistavia tuloksia.

Vuoro siis @Militaristi :lle
Nopein jatkakoon.... En ennen loppiaista löytäisi mitään järkevää historian kirjoista... Kaikki muu mieleentuleva on tällähetkellä punaleima kamaa vähintään lähteiden valossa
 
Nakataan nopea: Miten tämä rommipullon etiketistäkin tuttu, eroottisiin lyhytelokuviin erikoistunut herra liittyy erääseen merkittävään asejärjestelmään?


360_ron_jeremy_0825.jpg
 
Nakataan nopea: Miten tämä rommipullon etiketistäkin tuttu, eroottisiin lyhytelokuviin erikoistunut herra liittyy erääseen merkittävään asejärjestelmään?


Katso liite: 26531
En mä näistä videoista mitään tiedä mutta, oiskos tuossa:

Hedgehog_anti-submarine_mortar.jpg

Ronnyn lempinimi on The Hedgehog ... en kyllä tiedä miksi.

(lienee tarpeetonta kertoa foorumilla, että kuvassa /alemmassa/ on sukellusveneen torjuntaan käytetty, Hedgehog -nimen saanut brittien helvetinkone)
 
Viimeksi muokattu:
Mjahah,... kommentoin itseäni:

.. Hedgehog ... en kyllä tiedä miksi.
no - löytyihän se syy: poika oli ollut prätkän kyydissä kylmissään, laitettu lämpimään suihkuun ja sitten oli karvat sojottaneet koko vaalenpunaisesta vartalosta sinne sun tänne. Muiden mielestä miehestä oli tullut siili.

Käynti oikeassa saunassa olisi saattanut olla avartava kokemus näillekin hepuille.

Muoks: typoja piisaa..
Ja juuri hiffasin että ai hemmetti, nythän mä menin googlaamaan Queensin lahjaa elokuvataiteelle.... että pitää työntää nenänsä joka paikkaan.
 
Viimeksi muokattu:
Näinhän tuo on, eli herra Jeremy tunnettiin hurjimpina vuosinaan nimella Hedgehog. Jatkakaa.
 
Kiitos. Pahoittelen hidasta reaktiota.
Huomaan, etten töiltäni taida oikein ehtiä laatimaan mielekästä aihetta, joten siirrän vuoron ensimmäiselle joka ehtii laittamaan kysymyksen.
 
Otetaan seuraavaksi virheiden etsimiskyssäri. Alla on hiljattain AL:ssa ilmestyny Tekniikan Historian kierrätysjuttu tykistökenraali Nenosesta. Ihan hyvä stoori mutta kun kirjoittaja ei ole tykkimies, on mukaan pujahahtanu virheitäkin. Ne ei ole ihan helposti löydettävissä joten ekan virheen löytäjä saa jatkaa.

Numeroniilo opetti suomalaisen kenttätykistön ampumaan vähät ammuksensa tarkasti – tykistönkenraali V. P. Nenonen oli nero,
mutta myös sydämellisen rautainen tahtoihminen

Vain harvoin historiassa yksi ihminen vaikuttaa kansansa tulevaisuuteen niin paljon kuin tykistönkenraali Vilho Petter Nenonen suomalaisiin.


1546265248886-png.26527



–Minä olen nyt kasvanut aivan kiinni matematiikkaan ja tykistöön, niin että me kuljemme yhtä matkaa koko ajan, kirjoitti komppanianpäällikkö Vilho Petter Nenonen äidilleen Vladivostokista vuonna 1909.
Nuorukainen oli päättänyt pyrkiä töihin Venäjän armeijan keskuskoeampumalaitokselle, Pietarin pääpolygonille.

Tämän enteen rinnalle nousee varhaisempikin tapaus. Vilhon vanhemmat julkaisivat kuopiolaisessa lehdessä ilmoituksen: ”Pekka ja Amalia Nenoselle on tiistaina 6.3.1883 syntynyt terve asevelvollinen.”

Nenosen mieli ei koskaan erkaantunut tykistöstä.
Vaikka hänen topografiaan, ilmakuvaukseen, radioviestintään, ballistiikkaan ja meteorologiaan liittyvät keksintönsä ja hankkeensa palvelivat aina ensisijassa kenttätykistön tarpeita, hän tuli perustaneeksi muun muassa ilmakuvaukseen perustuvan maastokartoituksen.

Tykistönkenraaliksi vuonna 1941 nimitetyn Nenosen matemaattiset taidot ja peräänantamaton luonne loivat suomalaiselle kenttätykistölle suorituskyvyn, jolle ei toisen maailmansodan aikana eikä kauan sen jälkeenkään ollut maailmalla vertaa.

Katse olennaisessa

Eläinlääkärin poika aloitti koulunkäyntinsä Kuopion ruotsalaisessa yhteiskoulussa. Hän jatkoi jo parin vuoden jälkeen Haminan kadettikoulun valmistavilla eli yleissivistävillä luokilla vuonna 1894.
Samasta opinsaunasta oli Gustaf Mannerheim saanut potkut vuonna 1886.
Matematiikkaan hurmaantunut nuori Vilho luki jo tuolloin kaiken löytämänsä tykistöaiheisen kirjallisuuden.
Ensimmäiset kiinnostustensa sovellukset Nenonen sai näyttää Pietarin pääpolygonilla.
Kukin kenttäkäyttöön otettava tykki tarvitsee koeammunnoilla saatavat osumien hajontataulukot eri ammustyypeille, jotta kaaritulella voidaan säällisesti osua johonkin.
Nenonen havaitsi erään kanuunan ammuksen laskukaavassa ilmanvastukseen liittyvää klappia, ja hänen esityksensä uudeksi hajontakaavaksi otettiin laitoksella käyttöön välittömästi.
Itsenäistyneen Suomen ylempää päällystöä kaipaava armeija sai Nenosesta ensimmäisen tykistön tarkastajansa keväällä 1920.
Jo samana vuonna käynnistettiin Perkjärven ampumaleirit, joita jatkui talvisotaa edeltäneeseen kesään saakka.
Kenttätykistön tarkka tuli vaati Suomen maastoissa aivan erilaista valmistelua kuin Euroopan ja Venäjän aukeilla. Se taas edellytti tarkempia karttoja, joiden hankkimiseksi Nenonen ideoi ilmakuvausta jo varhain 1920-luvulla.
Ensimmäiset ilmakuvausmenetelmät edellyttivät työlästä perspektiivinkorjausta jälkikäteen.

Nenon-kamera

Nenosen helpottava idea oli kamera, joka kuvasi paitsi maaston myös horisontin kahdesta suunnasta.
Näin saaduin tiedoin kameran kallistuma voitiin kompensoida myöhemmissä työvaiheissa paljon yksinkertaisemmin.
Zeissin optisiin välineisiin keskittynyt kuuluisa tehdas kieltäytyi ensin rakentamasta Nenosen esittämää laitosta vedoten Hollannissa epäonnistuneisiin samanlaisiin kokeisiin.
Ensimmäinen Zeissin tekemä ”Nenon”-horisonttikamera oli valmis vasta vuonna 1930, tosin Metsähallituksen rahoilla. Ilmakuvakartoitus levisi tästä myös siviilikäyttöön.

Ilmakuvauksen yhteydessä Nenonen toteutti yksinkertaisen, mutta tarkan korkeusmittarin yhdessä professori Vilho Väisälän kanssa. Jääveden käyttöön perustuvan nestestatoskoopin turvin lentokorkeus voitiin säätää muutaman metrin tarkkuudella.

Radion käytölle, perusteelliselle meteorologiselle valmistelulle sekä ääni- ja valonmittaukselle Nenonen oli saanut sysäyksen puolen vuoden Ranskan visiitillään vuonna 1922.

Suomalaisen maaston ominaisluonne vaikutti myös siihen, että kenttätykistön tulenjohtaja ryhmineen oli syytä viedä jalkaväen mukaan etulinjaan. Tällöin tuli eteen tilanne, jossa kenttäpuhelinten tapsit todennäköisesti katkeavat vihollistykistön tulessa.


Radiot ja meteorologia
Kuten ilmakuvauskameroiden, radioidenkin kanssa riitti vastusta ja hankintaesitykset hukkuivat pääesikunnan byrokratiaan.
Liittipä kenraalimajuri Nenonen sotaväen päällikölle lähettämäänsä kirjelmään yksinkertaisen radion kytkentäkaavionkin.

Jo vuodesta 1927 kaikki tykistön tulenjohto voitiin kuitenkin hoitaa johdinyhteyksien lisäksi myös auttavasti maastokelpoisilla radioilla.
Tässä vaiheessa Nenonen oli jo kartoituskysymysten kimpussa.

Ranskan oppiin kuului ammunnan maalikohtainen meteorologinen valmistelu, mutta Nenonen halusi siitä yleispätevämmän.
Suomen kenttätykistö ampuikin alueellisin säätiedoin vuodesta 1924 lähtien. Menetelmää paranteli professori Rolf Nevanlinna juuri talvisodan alla.
Sama matemaatikko antoi panoksensa myös Helsingin ilmatorjunnan sulkuammuntojen suunnitteluun. Ne pelastivat pääkaupungin vuoden 1944 suurpommituksilta.

Kranaatinheittimien soveltamisessa jalkaväen tulitukiaseena Suomi oli myös ensimmäinen maailmassa, sekin Nenosen aloitteellisuuden ansiosta.
Ja jo vuonna 1936 Nenonen haaveili autogirosta tulenjohtovälineenä. Sittemmin vekotin tunnetaan helikopterina.

Ei määrä vaan laatu
V. P. Nenonen oli Norjassa alumiinin hankintakomennuksella marraskuussa 1917, kun Venäjän vallankumous katkaisi paluutien.

Suomen venäläisistä varuskunnista saatu osittainen museotavara muodosti tykkiaselajin pääkaluston vielä 30.11.1939 alkaneessa talvisodassakin.
Koulutuksessaan Nenonen sovelsi suurten aukeiden oppeja peitteiseen maastoon ja nosti matematiikan sekä tarkan mittaamisen roolin kenttätykistön toiminnassa ainutlaatuiselle tasolle koko maailmassa.
Huutavan ammuspulan ja kirjavan kaluston muodostamaa talvisodan vaikeutta tasasi perkjärvinen ampumatekninen osaaminen, siis tarkka tuli.
Silti tykistö ei vähillä laukauksillaan aina kyennyt kunnolla tukemaan jalkaväkeä, kuten myöhemmin jatkosodassa. Taistelutaidossa oli puutteita.

Kuitenkin jo 1920-luvulla suomalaisella tykistöllä oli ainoana aselajinsa edustajana valmius keskittää patteriston (kolme tulipatteria eli yhteensä 12 tykkiä) ammunta tiettyyn maastokohtaan pelkän patterin sijasta.

Toinen Nenosen suuri taistelutaidollinen vaatimus oli liikkeessä olevan jalkaväen saattoammunta.
Tämä toteutettiin Tuuloksessa syksyllä 1941 suomalaisjoukkojen murtautuessa kohti Aunusta.
Murtoa tukenut saksalaisdivisioona ei kyennyt tykistöllään tukemaan tätä Suomen armeijan historian suurinta tulivalmistelua.


Osaajat toteuttivat
Tulen keskittämistä ja nopeaa siirtoa auttoivat edelleen Nenosen kehittämä tulenjohtokortti ja majuri Unto Petäjän vuonna 1943 laatima korjausmuunnin.


1546265697593-png.26529


Tämän tuliasemassa käytettävän ympyriäisen laskinlevyn ansiosta tulenjohtaja saattoi osoittaa maalin jopa kymmenkunnalle hajasijoitetulle patteristolle aivan kuin tykit olisivat hänen vierellään.
Jäljet näkyivät ennen muuta Tali-Ihantalan ja Vuosalmen suurissa torjuntamenestyksissä.
Nenoselle oli tunnusomaista keskittyä pariin suureen teoriakysymykseen kerrallaan ja hankkia niiden toteuttajiksi parhaat osaajat.

Nerous jättää usein muut luonteenpiirteet varjoonsa. Nenosta kuvataan kirjallisuudessa myös suurena ihmisystävänä.
Riveiltä ja niiden väleistä kuvastuu silti ennen muuta rautainen tahtoihminen, joka ei jättänyt kiveä kääntämättä tykistön, tuon kertakaikkisen suuren rakkautensa, hyväksi.

Suomi saa paljosta kiittää tätä hiukan epäkäytännöllistäkin miestä, jonka toilailuja amerikkalaiset ammustehtailijat katsoivat tukka pystyssä.
Koko talvisodan ajan kestäneellä aseidenhankintamatkalla Yhdysvalloissa Nenonen onnistui aina jostain löytämään vanhoja tykin louskuja, joilla sitten koeammutti milloin mitäkin kranaatteja.

Lähteet: Tykistönkenraali V. P. Nenonen kertoo (Tykkimiehet ry); Matti Alajoki: Tykistön kenraali Vilho Petter Nenonen (Otava); Jyri Paulaharju (toim.): V. P. Nenonen – elämä tykistölle (Suomen tykistömuseo); eversti Ilmari Hakala.

Juttu on julkaistu Tekniikan Historiassa 1/2015.
 
Otetaan seuraavaksi virheiden etsimiskyssäri. Alla on hiljattain AL:ssa ilmestyny Tekniikan Historian kierrätysjuttu tykistökenraali Nenosesta. Ihan hyvä stoori mutta kun kirjoittaja ei ole tykkimies, on mukaan pujahahtanu virheitäkin. Ne ei ole ihan helposti löydettävissä joten ekan virheen löytäjä saa jatkaa.

Numeroniilo opetti suomalaisen kenttätykistön ampumaan vähät ammuksensa tarkasti – tykistönkenraali V. P. Nenonen oli nero,
mutta myös sydämellisen rautainen tahtoihminen
Vain harvoin historiassa yksi ihminen vaikuttaa kansansa tulevaisuuteen niin paljon kuin tykistönkenraali Vilho Petter Nenonen suomalaisiin.



1546265248886-png.26527



–Minä olen nyt kasvanut aivan kiinni matematiikkaan ja tykistöön, niin että me kuljemme yhtä matkaa koko ajan, kirjoitti komppanianpäällikkö Vilho Petter Nenonen äidilleen Vladivostokista vuonna 1909.
Nuorukainen oli päättänyt pyrkiä töihin Venäjän armeijan keskuskoeampumalaitokselle, Pietarin pääpolygonille.

Tämän enteen rinnalle nousee varhaisempikin tapaus. Vilhon vanhemmat julkaisivat kuopiolaisessa lehdessä ilmoituksen: ”Pekka ja Amalia Nenoselle on tiistaina 6.3.1883 syntynyt terve asevelvollinen.”

Nenosen mieli ei koskaan erkaantunut tykistöstä.
Vaikka hänen topografiaan, ilmakuvaukseen, radioviestintään, ballistiikkaan ja meteorologiaan liittyvät keksintönsä ja hankkeensa palvelivat aina ensisijassa kenttätykistön tarpeita, hän tuli perustaneeksi muun muassa ilmakuvaukseen perustuvan maastokartoituksen.

Tykistönkenraaliksi vuonna 1941 nimitetyn Nenosen matemaattiset taidot ja peräänantamaton luonne loivat suomalaiselle kenttätykistölle suorituskyvyn, jolle ei toisen maailmansodan aikana eikä kauan sen jälkeenkään ollut maailmalla vertaa.

Katse olennaisessa

Eläinlääkärin poika aloitti koulunkäyntinsä Kuopion ruotsalaisessa yhteiskoulussa. Hän jatkoi jo parin vuoden jälkeen Haminan kadettikoulun valmistavilla eli yleissivistävillä luokilla vuonna 1894.
Samasta opinsaunasta oli Gustaf Mannerheim saanut potkut vuonna 1886.
Matematiikkaan hurmaantunut nuori Vilho luki jo tuolloin kaiken löytämänsä tykistöaiheisen kirjallisuuden.
Ensimmäiset kiinnostustensa sovellukset Nenonen sai näyttää Pietarin pääpolygonilla.
Kukin kenttäkäyttöön otettava tykki tarvitsee koeammunnoilla saatavat osumien hajontataulukot eri ammustyypeille, jotta kaaritulella voidaan säällisesti osua johonkin.
Nenonen havaitsi erään kanuunan ammuksen laskukaavassa ilmanvastukseen liittyvää klappia, ja hänen esityksensä uudeksi hajontakaavaksi otettiin laitoksella käyttöön välittömästi.
Itsenäistyneen Suomen ylempää päällystöä kaipaava armeija sai Nenosesta ensimmäisen tykistön tarkastajansa keväällä 1920.
Jo samana vuonna käynnistettiin Perkjärven ampumaleirit, joita jatkui talvisotaa edeltäneeseen kesään saakka.
Kenttätykistön tarkka tuli vaati Suomen maastoissa aivan erilaista valmistelua kuin Euroopan ja Venäjän aukeilla. Se taas edellytti tarkempia karttoja, joiden hankkimiseksi Nenonen ideoi ilmakuvausta jo varhain 1920-luvulla.
Ensimmäiset ilmakuvausmenetelmät edellyttivät työlästä perspektiivinkorjausta jälkikäteen.

Nenon-kamera

Nenosen helpottava idea oli kamera, joka kuvasi paitsi maaston myös horisontin kahdesta suunnasta.
Näin saaduin tiedoin kameran kallistuma voitiin kompensoida myöhemmissä työvaiheissa paljon yksinkertaisemmin.
Zeissin optisiin välineisiin keskittynyt kuuluisa tehdas kieltäytyi ensin rakentamasta Nenosen esittämää laitosta vedoten Hollannissa epäonnistuneisiin samanlaisiin kokeisiin.
Ensimmäinen Zeissin tekemä ”Nenon”-horisonttikamera oli valmis vasta vuonna 1930, tosin Metsähallituksen rahoilla. Ilmakuvakartoitus levisi tästä myös siviilikäyttöön.

Ilmakuvauksen yhteydessä Nenonen toteutti yksinkertaisen, mutta tarkan korkeusmittarin yhdessä professori Vilho Väisälän kanssa. Jääveden käyttöön perustuvan nestestatoskoopin turvin lentokorkeus voitiin säätää muutaman metrin tarkkuudella.

Radion käytölle, perusteelliselle meteorologiselle valmistelulle sekä ääni- ja valonmittaukselle Nenonen oli saanut sysäyksen puolen vuoden Ranskan visiitillään vuonna 1922.

Suomalaisen maaston ominaisluonne vaikutti myös siihen, että kenttätykistön tulenjohtaja ryhmineen oli syytä viedä jalkaväen mukaan etulinjaan. Tällöin tuli eteen tilanne, jossa kenttäpuhelinten tapsit todennäköisesti katkeavat vihollistykistön tulessa.


Radiot ja meteorologia
Kuten ilmakuvauskameroiden, radioidenkin kanssa riitti vastusta ja hankintaesitykset hukkuivat pääesikunnan byrokratiaan.
Liittipä kenraalimajuri Nenonen sotaväen päällikölle lähettämäänsä kirjelmään yksinkertaisen radion kytkentäkaavionkin.

Jo vuodesta 1927 kaikki tykistön tulenjohto voitiin kuitenkin hoitaa johdinyhteyksien lisäksi myös auttavasti maastokelpoisilla radioilla.
Tässä vaiheessa Nenonen oli jo kartoituskysymysten kimpussa.

Ranskan oppiin kuului ammunnan maalikohtainen meteorologinen valmistelu, mutta Nenonen halusi siitä yleispätevämmän.
Suomen kenttätykistö ampuikin alueellisin säätiedoin vuodesta 1924 lähtien. Menetelmää paranteli professori Rolf Nevanlinna juuri talvisodan alla.
Sama matemaatikko antoi panoksensa myös Helsingin ilmatorjunnan sulkuammuntojen suunnitteluun. Ne pelastivat pääkaupungin vuoden 1944 suurpommituksilta.

Kranaatinheittimien soveltamisessa jalkaväen tulitukiaseena Suomi oli myös ensimmäinen maailmassa, sekin Nenosen aloitteellisuuden ansiosta.
Ja jo vuonna 1936 Nenonen haaveili autogirosta tulenjohtovälineenä. Sittemmin vekotin tunnetaan helikopterina.

Ei määrä vaan laatu
V. P. Nenonen oli Norjassa alumiinin hankintakomennuksella marraskuussa 1917, kun Venäjän vallankumous katkaisi paluutien.

Suomen venäläisistä varuskunnista saatu osittainen museotavara muodosti tykkiaselajin pääkaluston vielä 30.11.1939 alkaneessa talvisodassakin.
Koulutuksessaan Nenonen sovelsi suurten aukeiden oppeja peitteiseen maastoon ja nosti matematiikan sekä tarkan mittaamisen roolin kenttätykistön toiminnassa ainutlaatuiselle tasolle koko maailmassa.
Huutavan ammuspulan ja kirjavan kaluston muodostamaa talvisodan vaikeutta tasasi perkjärvinen ampumatekninen osaaminen, siis tarkka tuli.
Silti tykistö ei vähillä laukauksillaan aina kyennyt kunnolla tukemaan jalkaväkeä, kuten myöhemmin jatkosodassa. Taistelutaidossa oli puutteita.

Kuitenkin jo 1920-luvulla suomalaisella tykistöllä oli ainoana aselajinsa edustajana valmius keskittää patteriston (kolme tulipatteria eli yhteensä 12 tykkiä) ammunta tiettyyn maastokohtaan pelkän patterin sijasta.

Toinen Nenosen suuri taistelutaidollinen vaatimus oli liikkeessä olevan jalkaväen saattoammunta.
Tämä toteutettiin Tuuloksessa syksyllä 1941 suomalaisjoukkojen murtautuessa kohti Aunusta.
Murtoa tukenut saksalaisdivisioona ei kyennyt tykistöllään tukemaan tätä Suomen armeijan historian suurinta tulivalmistelua.


Osaajat toteuttivat
Tulen keskittämistä ja nopeaa siirtoa auttoivat edelleen Nenosen kehittämä tulenjohtokortti ja majuri Unto Petäjän vuonna 1943 laatima korjausmuunnin.


1546265697593-png.26529


Tämän tuliasemassa käytettävän ympyriäisen laskinlevyn ansiosta tulenjohtaja saattoi osoittaa maalin jopa kymmenkunnalle hajasijoitetulle patteristolle aivan kuin tykit olisivat hänen vierellään.
Jäljet näkyivät ennen muuta Tali-Ihantalan ja Vuosalmen suurissa torjuntamenestyksissä.
Nenoselle oli tunnusomaista keskittyä pariin suureen teoriakysymykseen kerrallaan ja hankkia niiden toteuttajiksi parhaat osaajat.

Nerous jättää usein muut luonteenpiirteet varjoonsa. Nenosta kuvataan kirjallisuudessa myös suurena ihmisystävänä.
Riveiltä ja niiden väleistä kuvastuu silti ennen muuta rautainen tahtoihminen, joka ei jättänyt kiveä kääntämättä tykistön, tuon kertakaikkisen suuren rakkautensa, hyväksi.

Suomi saa paljosta kiittää tätä hiukan epäkäytännöllistäkin miestä, jonka toilailuja amerikkalaiset ammustehtailijat katsoivat tukka pystyssä.
Koko talvisodan ajan kestäneellä aseidenhankintamatkalla Yhdysvalloissa Nenonen onnistui aina jostain löytämään vanhoja tykin louskuja, joilla sitten koeammutti milloin mitäkin kranaatteja.

Lähteet: Tykistönkenraali V. P. Nenonen kertoo (Tykkimiehet ry); Matti Alajoki: Tykistön kenraali Vilho Petter Nenonen (Otava); Jyri Paulaharju (toim.): V. P. Nenonen – elämä tykistölle (Suomen tykistömuseo); eversti Ilmari Hakala.

Juttu on julkaistu Tekniikan Historiassa 1/2015.

Jätän tämän piileville tykkimiehille, koska osaamiseni ei riitä. Yhden kyseenalaisen asian tietysti tällainen osa-aika-ilmailija huomaa.

jo vuonna 1936 Nenonen haaveili autogirosta tulenjohtovälineenä. Sittemmin vekotin tunnetaan helikopterina.

Autogyro ei ole helikopteri ollenkaan. Se oli 1920- ja 1930-luvuilla potkurivetoinen lentokone, jossa oli myös nostava vapaasti pyörivä roottori siipien asemasta antamaan nostovoimaa. Autogiron roottoria ei ole moottoroitu ollenkaan. On sillä varmaan joku osa ollut helikopterin kehitykseen, mutta missään tapauksessa se ei ole helikopteri.
 
Tämän tuliasemassa käytettävän ympyriäisen laskinlevyn ansiosta tulenjohtaja

Tässä mielestäni ristiriita... ei kai se tulenjohtaja ole siellä tuliasemassa... Yleensähän tulenjohtajat ovat jalkaväen mukana ja tykit siellä tuliasemassa huomattavasti taaempana.
 
Autogyrosta ihan oikea havainto, eikä sen tietämiseen tarvi tosiaan tykkimies olla. Olen ilmeisesti pitäny Tekniikan Historiaa parempana lehtenä kun se ansaitsisi....
Semanttinen huomio taas ei ole oikea vastaus. Tulenjohtaja ei ole tuliasemissa mutta eihän teksti niin väitäkään. Korjausmuuntimen (alussa korjausmuuntaja) ansiosta tulenjohtajan ei tulta korjatessaan tarvinut yrittää päässälaskien määrittää korjauksia ampumasuunnan suhteen vaan riitti että hän määritti sivu- ja pituuspoikkeaman omaan tähystyssuuntaansa nähden. Siten korjaukset olivat mitattuja arvoja eikä enää osaamisesta riippuen enemmän tai vähemmän arviosuureita. Keksinnön merkitystä tulen keskittämiseen on julkisuudessa liioiteltu. Jo vuonna 1920 käyttöön tullut Nenosen oma keksintö tulenjohtokortti oli sekä tulen keskittämisessä että myös yleensä keksintönä merkittävämpi. Mainitaanhan sekin toki artikkelissa.

Sopisiko @Hallinkorva että mietit iltaan uutta kysymystä niin odotelemme vielä löytyisikö muitakin vastauksia. Juuri nyt ei ehtisi kirjoittaa listaa artikkelin virheistä.
 
Autogyrosta ihan oikea havainto, eikä sen tietämiseen tarvi tosiaan tykkimies olla. Olen ilmeisesti pitäny Tekniikan Historiaa parempana lehtenä kun se ansaitsisi....
Semanttinen huomio taas ei ole oikea vastaus. Tulenjohtaja ei ole tuliasemissa mutta eihän teksti niin väitäkään. Korjausmuuntimen (alussa korjausmuuntaja) ansiosta tulenjohtajan ei tulta korjatessaan tarvinut yrittää päässälaskien määrittää korjauksia ampumasuunnan suhteen vaan riitti että hän määritti sivu- ja pituuspoikkeaman omaan tähystyssuuntaansa nähden. Siten korjaukset olivat mitattuja arvoja eikä enää osaamisesta riippuen enemmän tai vähemmän arviosuureita. Keksinnön merkitystä tulen keskittämiseen on julkisuudessa liioiteltu. Jo vuonna 1920 käyttöön tullut Nenosen oma keksintö tulenjohtokortti oli sekä tulen keskittämisessä että myös yleensä keksintönä merkittävämpi. Mainitaanhan sekin toki artikkelissa.

Sopisiko @Hallinkorva että mietit iltaan uutta kysymystä niin odotelemme vielä löytyisikö muitakin vastauksia. Juuri nyt ei ehtisi kirjoittaa listaa artikkelin virheistä.

Odotellaan, jos tulisi jotain lisää.
 
Ehkä teksti ei suoraan sano, mutta kyllä lauseesta: "Tämän tuliasemassa käytettävän ympyriäisen laskinlevyn ansiosta tulenjohtaja saattoi osoittaa..." tykistöä tuntematon saa käsityksen, että tulenjohtaja käyttää tuota levyä... siksi siinä on mielestäni ristiriita. Asiaa tunteva henkilö helposti korjaa tuon mielessään.... "tuomio" toki on oikein, selvensin vaan maallikon näkökulmaa...
 
Tämän tuliasemassa käytettävän ympyriäisen laskinlevyn ansiosta tulenjohtaja saattoi osoittaa maalin jopa kymmenkunnalle hajasijoitetulle patteristolle aivan kuin tykit olisivat hänen vierellään.
Tämä ainakin särähtää korvaan vähäsen. Ensinnäkin tykkien, ja siten patteristojen määrää ei rajoita mikään. Myöskään muuninta ei käytetä suoranaisesti maalin osoitukseen vaan tulen nopeaan korjaamiseen "massana".

Toinen juttu mikä särähti korvaan on saattoammunta. Tämä ei lähtenyt Nenoselta, joka oli ennen sotia painottanut ammunnan tarkkuutta. Varsinainen yhteistoiminta jalkaväen kanssa todettiin talvisodan jälkeen huonoksi, jolloin sitä alettiin kehittämään vastaamaan silloisen taistelukentän vaatimuksia. Nenonen oli tietenkin tässä analyysityössä johtopaikalla. Saattotuli sinänsä on Brittien keksimä ja käytetty ensimmäisen kerran jo toisessa buurisodassa.
 
Back
Top