Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Yieep, pisteet sinne.Ainakin osa vihjeistä osuu Tyynenmeren sotaan, tunnettu myös Salpietarisotana, Chile vs Peru & Bolivia.
Kilometripylväs 101 Suezilla syksyllä 1973. Siihen liittyy hauskoja tarinoita, joita voisi kertoa kun on aikaa. Nyt kaiketi kuitenkin odotamme kysyjän oikeaa vastausta ennen jatkamista.Mikäs olikaan se kuuluisa tapaus, jossa suomalaiset YK-joukot tappeli Israelin joukkojen kanssa jostain kilometripylväästä
Kilometripylväs 101 Suezilla syksyllä 1973. Siihen liittyy hauskoja tarinoita, joita voisi kertoa kun on aikaa. Nyt kaiketi kuitenkin odotamme kysyjän oikeaa vastausta ennen jatkamista.
Ainakin osa vihjeistä osuu Tyynenmeren sotaan, tunnettu myös Salpietarisotana, Chile vs Peru & Bolivia.
Hieno oli kysymys!Salpietarisota tosiaan kyseessä. Boliviahan sodan sai aikaan ahneuttaan, mutta Peru joutui salaisena liittolaisena kantamaan sotataakan. Bolivialla ei ollut laivastoa, eikä varsinaista maa-armeijaakaan. Sota ratkaistiin merellä, vaikka raskaita maataisteluitakin käytiin sodan loppuvaiheessa Perun maaperällä.
Sukeltajat liittyvät sotaan siten, että Chilen laivastolla ei ollut telakointimahdollisuutta ja laivat olivat pohjastaan merenelävien peitossa. Sukeltajat joutuivat hoitamaan laivat manööverikuntoon. Perun ja Chilen laivasto-osastot koettivat toisiaan yhdyttää ratkaisua varten, mutta merellä on tilaa eikä tiedonvälitys tuohon aikaan vielä ollut reaaliaikaista.
Perun presidentti lähti alkuvaiheen innostuksessa maihinnousulaivaston mukaan johtamaan taistelua.
Rannikon menettäminen johti osaltaan Bolivian ja Paraguayn väliseen Gran Chacon sotaan myöhemmin. Sodassa taisteltiin olemattomasta öljystäkin, mutta Bolivia halusi yhteyden Rio de La Plata -joelle ja sitä kautta pääsyn merille.
Mutta se käsinpysäytetty torpedo?
Oikein!
Henri Dunant oli siis sveitsiläinen liikemies, jolla oli liiketoimia Algeriassa, tuolloisessa Ranskan siirtomaassa. Maa- ja vesikysymysten kanssa oli ongelmia ja Dunant päätti lähteä tapaamaan itse Ranskan keisari Napoleon III:tta. Hän oli kuullut, että keisari löytyisi Solferinon pikkukaupungista Italiasta. Kaupunkiin saavuttuaan paikkakunnalla oli käyty samana päivänä verinen taistelu. Dunant järkyttyi näkemästään ja ryhtyi avustamaan taistelun uhreja. Kotiin palattuaan hän kirjoitti kokemuksistaan kirjan. Dunantin liiketoimet menivät päin mäntyä, mutta hän tuli luoneeksi jotain suurempaa. Hänen johdollaan Sveitsissä perustettiin kuitenkin 1863 Punaisen Ristin kansainvälinen komitea. Punainen risti on sittemmin sota- ja katastrofialueilla pelastanut lukemattoman määrän henkiä sekä muutoinkin pyrkinyt vähentämään inhimillistä kärsimystä.
@krd saa jatkaa
Mikä taistelu?
Käytännössä erään sodan ratkaiseva, viimeinen suuri taistelu jossa osapuolet vähän vahingossakin törmäsivät toisiinsa, kumpikaan osapuoli ei ollut täysin selvillä toistensa liikkeistä.
Sota päättyi aselepoon ja rauhaan, häviäjä joutui luovuttamaan maa-alueita voittajalle, joka luovutti alueet eteenpäin liittolaiselleen joka taas vastineeksi antoi omia alueitaan taistelun voittajalle.
Tämä liittolainen oli se joka sodan oli alunperin provosoinut ja luottanut siihen että liittolainen hoitaa homman, maa-alueiden vaihtokin oli sovittu jo valmiiksi.
Mutta vaikka sota olikin merkittävä erään tulevan, myöhemmin muodostuvan valtion kannalta niin tällä nimenomaisella taistelulla oli merkittävä vaikutus myös lähes kaikkien tulevien sotien ja kriisien kannalta.
Taistelupaikalla ollut liikemies kauhistui verisen taistelun seurauksia ja haavoittuneiden kohtaloa. Hän kirjoitti kirjan kokemuksistaan ja sai aikaan kokoontumisen jossa muodostettiin eräs komitea jolla on ollut rooli jatkossa sodissa ja kriiseissä sekä hänen aloitteestaan solmittiin sodankäynnin sopimuksia.