Lahtinen
Kapteeni
Jännä homma, miten samainen Suomen Pankin edustaja oli vielä syksyllä sitä mieltä, että venäjän sotakassa kestää vuosia. Joten, selkeästi tuolla on korjattu ennusteita huomattavasti realistisempaan suuntaan. Mutta, luultavasti todellinen tilanne on huomattavasti huonompi ja venäjä pyrkii pitämään sen tilanteen myös piilossa. No, katsotaan mikä on tilanne vaalien jälkeen, kun ne todella tiukat päätökset joudutaan tekemään ja ehkä se talouden todellinen tilanne alkaa kunnolla paljastumaan.Putikan rahat loppuvat vuoden kuluttua ?
Venäjän öljyrahasto hupenee, nykytahdilla käyttövarat loppuvat noin vuoden kuluttua – se on ja ei ole iso juttu, sanoo tutkija
Venäjä on turvautunut pahan päivän rahastoonsa, kun hyökkäyssota ja lännen asettamat pakotteet nakertavat maan taloutta.yle.fi
Hyökkäyssota ja lännen asettamat pakotteet nakertavat pikkuhiljaa Venäjän taloutta.
Yksi osoitus siitä näkyy Venäjän öljyrahastossa eli niin sanotussa Kansallisen hyvinvoinnin rahastossa. Valtion budjetit ovat painuneet sodan aikana miinukselle, ja Venäjä on turvautunut pahan päivän rahastoonsa alijäämien kattamiseksi.
Nyt rahastossa on noin 60 miljardia Yhdysvaltain dollaria vähemmän kuin ennen helmikuun 2022 suurhyökkäystä Ukrainaan. Jäljellä on enää alle puolet sotaa edeltäneen ajan varoista.
Vanhempi neuvonantaja Laura Solanko Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitos BOFIT:sta toteaa, että käytettävissä olevat varat vastaavat alle kolmea prosenttia Venäjän arvioidusta bruttokansantuotteesta kuluvalle vuodelle.
– Se tarkoittaa, että tämän vuoden suunniteltu budjettialijäämä pystytään kattamaan ihan hyvin, mutta sen jälkeen ne likvidit varat on sieltä likipitäen käytetty pois.
Likvidit varat tarkoittavat sellaisia varoja, joita Venäjä pystyy käyttämään heti. Käytännössä kyse on ulkomaisista valuutoista ja kullasta.
Rahastossa on muita varoja vielä useita kymmeniä miljardeja dollareja enemmän, mutta ne on sidottu esimerkiksi pitkäaikaisiin investointeihin. Niitä Venäjän hallinto ei siis pysty käyttämään budjettivajeidensa kuittaamiseen lyhyellä aikavälillä.
Tulevaisuudessa Venäjä ei siis pystyisi enää kuittaamaan budjettialijäämiään öljyrahaston varoilla. Käytettävissä olevat varat ehtyisivät nykyisellä käyttötahdilla suunnilleen vuoden 2025 keväällä.
Viimeksi muokattu: