US:n jutussa kerrotaan G20 maiden kokouksessa etenkin Saksan, Ranskan ja EKP:n vastustavan ryssän jäädytettyjen varojen ottamista Ukrainalle.
"Myös G7-maat epäonnistuivat Ukraina-päätösten tekemisessä vain viikko sitten"
“Oli täysin mahdotonta päästä sopuun päätöslauselmasta. Kuten tavallista, erimielisyyksiä on käynnissä olevista konflikteista”
"Euroopassa pelätään ennen kaikkea Venäjän mahdollista reaktiota, joka voisi EKP:n arvion mukaan pahimmillaan vaikuttaa myös yhteisvaluutta euroon."
Jäädytettyjen varojen käyttöä vastustavat erityisesti Saksa ja Ranska. Myös Euroopan keskuspankki EKP on ilmaissut huolensa varojen käytön riskeistä.
G20-maiden valtiovarainministerien kokous ei onnistunut saamaan aikaan yhteistä julkilausumaa huippukokouksessaan Brasilian Sao Paolossa. Rahaministerit riitelivät kokouksessa erityisesti Venäjän hyökkäyssodan vaatimista toimista sekä kannanotosta Israelin ja Hamasin yhteenottoon.
“Oli täysin mahdotonta päästä sopuun päätöslauselmasta. Kuten tavallista, erimielisyyksiä on käynnissä olevista konflikteista”, G20-puheenjohtajamaan Brasilian valtiovarainministeri Fernando Haddad sanoi tiedotustilaisuudessaan huippukokouksen päätyttyä.
Japania kokouksessa edustanut varavaltiovarainministeri Masato Kanda muistutti omassa tiedotustilaisuudessaan, että sekä Venäjän hyökkäyssodalla että Israelin ja Hamasin välisellä konfliktilla on “valtava vaikutus “maailmantalouteen.
“Ne vaikuttavat muun muassa energian ja elintarvikkeiden hintoihin. Siksi on selvää, että vaikutuksista on keskusteltava G20-kokouksessa, mutta tilanne on arkaluonteinen.”
Myös G7-maat epäonnistuivat Ukraina-päätösten tekemisessä vain viikko sitten.
Yhdysvallat vaati G20-kokouksessa jälleen kerran Venäjältä jäädytettyjen varojen käyttämistä Ukrainan auttamiseen. Maa ajoi samaa asiaa myös viime viikonlopun G7-huippukokouksessa.
“Nämä varat voisivat auttaa Ukrainaa selviytymään lähitulevaisuudessa, samalla kun Kiova odottaa kattavampaa apua”, Yhdysvaltain valtiovarainministeri ja keskuspankki Fedin entinen pääjohtaja Janet Yellen kommentoi toimittajille.
Jäädytettyjen varojen käyttöä vastustavat erityisesti Saksa ja Ranska. Myös Euroopan keskuspankki EKP on ilmaissut huolensa varojen käytön riskeistä. Euroopassa pelätään ennen kaikkea Venäjän mahdollista reaktiota, joka voisi EKP:n arvion mukaan pahimmillaan vaikuttaa myös yhteisvaluutta euroon.
Janet Yellen sanoo pitävänsä huolia perusteltuina. Hän katsoo, että vaihtoehtoisesti Venäjältä jäädytettyjä varoja voitaisiin käyttää esimerkiksi yhteisten Ukrainan tukemiseksi mahdollisesti otettavien lainojen vakuutena.
“Tässä on monimutkaisia oikeudellisia kysymyksiä. Olemme kaikki samaa mieltä siitä, että kaikella mitä teemme, on oltava vankka kansainvälinen oikeudellinen perustelu”, Yellen totesi Reutersin haastattelussa.
Euroopan komissio on pitänyt esillä mahdollisuutta, jossa jäädytettyihin varoihin ei sinänsä koskettaisi, mutta niiden korkotuotto käytettäisiin Ukrainan hyväksi. Eri lähteiden mukaan komissio aikoo tehdä asiasta virallisen ehdotuksen maaliskuun puolivälissä. Siten 21. maaliskuuta kokoontuva Eurooppa-neuvosto voisi ottaa asiaan kantaa.
Geopolitiikan tutkijat ovat varoittaneet jo pitkään, ettei Venäjältä jäädytettyjen varojen käyttö ole riskitöntä.
“Ei ole olemassa selkeää oikeudellista mekanismia, ja laajemmassa mittakaavassa tällainen siirto voisi pelotella Kiinan, Saudi-Arabian ja Brasilian kaltaisia maita. Puhumattakaan siitä, mitä Venäjä saattaa yrittää kostoksi”, geopoliittisten riskien arviointiin erikoistuneen Eurasia Groupin asiantuntijat varoittivat jo joulukuussa.
Pari avainsanaa eli Euraasia ja "varoittaa" kiinnitti huomiota tässä US:n jutun katkelmassa:
Geopolitiikan tutkijat ovat varoittaneet jo pitkään, ettei Venäjältä jäädytettyjen varojen käyttö ole riskitöntä.
“Ei ole olemassa selkeää oikeudellista mekanismia, ja laajemmassa mittakaavassa tällainen siirto voisi pelotella Kiinan, Saudi-Arabian ja Brasilian kaltaisia maita. Puhumattakaan siitä, mitä Venäjä saattaa yrittää kostoksi”, geopoliittisten riskien arviointiin erikoistuneen Eurasia Groupin asiantuntijat varoittivat jo joulukuussa.
Eurasia Groupin on perustanut vuonna 1998 mies nimeltä Ian Bremmer. Muutama muu valittu pointti tämän miehen CV:stä:
Kehitti 2016 Donald Trumpin America first -iskulauseen. Voisi kai sanoa että vahingossa, mutta näin kuvaili Trumpin ulkopolitiikkaa ja Trump otti käyttöön.
Kirjoittanut v 2012 kirjan Every Nation for Itself, jossa kuvaa kuinka maailma moninapaistuu, kun kehittyneet maat kuten USA, Saksa, Ranska ja Britannia keskittyvät omiin ongelmiinsa ja maailmasta katoaa johtajuus.
Väitöskirja v 1994 aiheesta "The politics of ethnicity: Russians in the Ukraine"
En sano mitään mutta outoa on. Kummallisia bingoja.