Lännen taloussota Venäjälle ja sen seuraukset

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Heinrich
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Liikesalaisuuden takia Gazum ei halua paljastaa miten pitkäksi aikaa teki sopimusta.
Minusta nykytilanteen valossa tämä on väärin, ostetaan kaasua maasta, joka uhkailee hyökätä, heittelee omissa propaganda kanavissa pommeja mihin huvittaa, ja näitä uhkauksia tehdään itse Putlerin luvalla, kun siellä heidän propaganda kanavissa ei kukaan pieraisekaan ilman hänen lupaa.
Oikeita pommeja lentävät ukrainalaisten kaupunkien päälle tappaen siviileja, ja yritykset julkeavat puhua "liikesalaisuudesta".
Noh, Hitlerin kanssa myös tehty kauppa, ainakin alusta. Sitä sitten nähtiin mihin se päättyi.

Tämän YLE kirjotuksen jälkeen oli vielä uudempi, miten Euroopassa ostetaan LNG kaasua, kuva tankkerista.
Ihan no-limit meno koko törkeydessä 😡
 

Tässä samasta aiheesta vähän pidempi juttu. Lisäksi Bulgaria on evännyt ryssien agenttien maahanpääsyn, näillä oli tarkoitus matkustaa EU alueelle.

 
Ryssät alkavat olla rahapulassa ja siksi on myytävä omaisuutta lännessä. Toki nuo on voitu ajaa siihen tilaan, että minkäänlainen kannattava liiketoiminta joka toisi Venäjälle rahaa ei vain onnistu. Jokatapauksessa hiljalleen irtoaa kleptokratian käpälät Afrikan yrityksistä ja nyt myös niistä, joista ryssä ei kyllä millään luopuisi mikäli ei olisi pakko.

 
Ei taida tulla mitään näistä ikuisuusprojekteista, johtajat käärivät sievoisia summia itselleen, mutta mitään valmista ei tule. Jo nuo speksit koneille Venäjän kokoisessa maassa ovat aika aneemisia siihen liikenne tarpeeseen mikä siellä olisi, etenkin kun huomioidaan että koko ajan jää parempaa länsikalustoa pois käytöstä kiihtyvällä tahdilla.

 
Onko kellään hajua meneekö Venäjältä suoraan nikkeliä muualle EU:n alueelle kuin Suomeen ja Harjavaltaan?
Kokoluokka:
More than €3.7 billion arrived between January and July 2023, including €1.2 billion of nickel.
Nornickel, the world leader in palladium and high-grade nickel, exported $7.6 billion worth of nickel and copper into the EU via Finnish and Swiss subsidiaries between the start of the war and July 2023. It also sent over $3 billion of palladium, platinum and rhodium into Zurich airport. In 2022, almost 50 per cent of Nornickel's sales went to Europe.
Russia is the third largest nickel producer in the world, with 220,000MT, compared to Indonesia, the world’s largest producer, with 1.6 million MT.
The third largest nickel exporter in the world was exerting a disproportionate influence on the market.

The reason: Russia supplies approximately 20% of the world’s Class I nickel, the world’s largest producer, which has a 99.8% purity.
In the fourth quarter of 2021, Russian material accounted for 49% of nickel imports into the region, according to EU data. By the fourth quarter of 2023, that figure had fallen to 24%; lower, but still significant.
Europe stands for 24% of Norilsk Nickel sales in Q1 2023
 
Viimeksi muokattu:
Tämäkin oli jännä tieto, joka tuli vastaan. Kuvattu hankalimpia päästöjä, mitä Venäjästä aiheutuu naapureilleen.
As is well known, environmental pollution respects no borders, so pollutants entering the air or water in Russia migrate to neighboring countries. According to the State Report, the most common pollutants in water bodies on the border of the Russian Federation with neighboring states are:
  • with Norway – compounds of nickel, copper, manganese, mercury;
  • with Finland – difficult to oxidize organic substances, as per their chemical oxygen demand, or COD (hereafter referred to as organic matter, or OM), compounds of copper, iron;
  • with Estonia – OM, copper compounds; with Lithuania and Poland – OM, easily oxidizable organic substances according to the biochemical demands of water (hereafter volatile organic compounds, or VOC), iron compounds, nitrite nitrogen;
  • with the Republic of Belarus – OM, VOC, compounds of iron, copper, manganese, zinc;
  • with Ukraine — OM, VOC, compounds of iron, manganese, sulfates;
  • with Azerbaijan — copper compounds, oil products;
  • with Kazakhstan — OM, VOC, compounds of copper, manganese, sulfates; with Mongolia – organic matter, compounds of iron, manganese;
  • with China – OM, VOC, compounds of iron, copper, aluminum, vanadium.
 
ryssä joutunut viemään viime vuonna 700k tonnia öljyä ja polttoaineita pienillä jokilaivoilla, koska pakotteet ja pääosa tankkerivarustamoista ei kuljeta.
Katteet sulaa tämänkin vuoksi kun kuljetuksen yksikkökustannukset pompsahtavat.
lähde
Screenshot_20240303-025034.jpg
 
Ei taida tulla mitään näistä ikuisuusprojekteista, johtajat käärivät sievoisia summia itselleen, mutta mitään valmista ei tule. Jo nuo speksit koneille Venäjän kokoisessa maassa ovat aika aneemisia siihen liikenne tarpeeseen mikä siellä olisi, etenkin kun huomioidaan että koko ajan jää parempaa länsikalustoa pois käytöstä kiihtyvällä tahdilla.

Luulisi että tekisivät sitä Tupolev Tu-214 jos kerran jo neukkulan aikana suunniteltu niin siihen luulisi olevan helpompi hankki harvat länsiosat.
Vaikea uskoa että zenäjän nykyiset resurssit riittävät isojen koneiden suunnitteluun ja valmistukseen kokonaan omin voimin mutta hyvältä näyttää, suorastaan ihan Hitlerin amerikabomberilta :)
 
US:n jutussa kerrotaan G20 maiden kokouksessa etenkin Saksan, Ranskan ja EKP:n vastustavan ryssän jäädytettyjen varojen ottamista Ukrainalle.

"Myös G7-maat epäonnistuivat Ukraina-päätösten tekemisessä vain viikko sitten"

“Oli täysin mahdotonta päästä sopuun päätöslauselmasta. Kuten tavallista, erimielisyyksiä on käynnissä olevista konflikteista”

"Euroopassa pelätään ennen kaikkea Venäjän mahdollista reaktiota, joka voisi EKP:n arvion mukaan pahimmillaan vaikuttaa myös yhteisvaluutta euroon."

Jäädytettyjen varojen käyttöä vastustavat erityisesti Saksa ja Ranska. Myös Euroopan keskuspankki EKP on ilmaissut huolensa varojen käytön riskeistä.

G20-maiden valtiovarainministerien kokous ei onnistunut saamaan aikaan yhteistä julkilausumaa huippukokouksessaan Brasilian Sao Paolossa. Rahaministerit riitelivät kokouksessa erityisesti Venäjän hyökkäyssodan vaatimista toimista sekä kannanotosta Israelin ja Hamasin yhteenottoon.

“Oli täysin mahdotonta päästä sopuun päätöslauselmasta. Kuten tavallista, erimielisyyksiä on käynnissä olevista konflikteista”, G20-puheenjohtajamaan Brasilian valtiovarainministeri Fernando Haddad sanoi tiedotustilaisuudessaan huippukokouksen päätyttyä.

Japania kokouksessa edustanut varavaltiovarainministeri Masato Kanda muistutti omassa tiedotustilaisuudessaan, että sekä Venäjän hyökkäyssodalla että Israelin ja Hamasin välisellä konfliktilla on “valtava vaikutus “maailmantalouteen.

“Ne vaikuttavat muun muassa energian ja elintarvikkeiden hintoihin. Siksi on selvää, että vaikutuksista on keskusteltava G20-kokouksessa, mutta tilanne on arkaluonteinen.”

Myös G7-maat epäonnistuivat Ukraina-päätösten tekemisessä vain viikko sitten.

Yhdysvallat vaati G20-kokouksessa jälleen kerran Venäjältä jäädytettyjen varojen käyttämistä Ukrainan auttamiseen. Maa ajoi samaa asiaa myös viime viikonlopun G7-huippukokouksessa.

“Nämä varat voisivat auttaa Ukrainaa selviytymään lähitulevaisuudessa, samalla kun Kiova odottaa kattavampaa apua”, Yhdysvaltain valtiovarainministeri ja keskuspankki Fedin entinen pääjohtaja Janet Yellen kommentoi toimittajille.

Jäädytettyjen varojen käyttöä vastustavat erityisesti Saksa ja Ranska. Myös Euroopan keskuspankki EKP on ilmaissut huolensa varojen käytön riskeistä. Euroopassa pelätään ennen kaikkea Venäjän mahdollista reaktiota, joka voisi EKP:n arvion mukaan pahimmillaan vaikuttaa myös yhteisvaluutta euroon.

Janet Yellen sanoo pitävänsä huolia perusteltuina. Hän katsoo, että vaihtoehtoisesti Venäjältä jäädytettyjä varoja voitaisiin käyttää esimerkiksi yhteisten Ukrainan tukemiseksi mahdollisesti otettavien lainojen vakuutena.

“Tässä on monimutkaisia oikeudellisia kysymyksiä. Olemme kaikki samaa mieltä siitä, että kaikella mitä teemme, on oltava vankka kansainvälinen oikeudellinen perustelu”, Yellen totesi Reutersin haastattelussa.

Euroopan komissio on pitänyt esillä mahdollisuutta, jossa jäädytettyihin varoihin ei sinänsä koskettaisi, mutta niiden korkotuotto käytettäisiin Ukrainan hyväksi. Eri lähteiden mukaan komissio aikoo tehdä asiasta virallisen ehdotuksen maaliskuun puolivälissä. Siten 21. maaliskuuta kokoontuva Eurooppa-neuvosto voisi ottaa asiaan kantaa.

Geopolitiikan tutkijat ovat varoittaneet jo pitkään, ettei Venäjältä jäädytettyjen varojen käyttö ole riskitöntä.

“Ei ole olemassa selkeää oikeudellista mekanismia, ja laajemmassa mittakaavassa tällainen siirto voisi pelotella Kiinan, Saudi-Arabian ja Brasilian kaltaisia maita. Puhumattakaan siitä, mitä Venäjä saattaa yrittää kostoksi”, geopoliittisten riskien arviointiin erikoistuneen Eurasia Groupin asiantuntijat varoittivat jo joulukuussa.
 
"Euroopassa pelätään ennen kaikkea Venäjän mahdollista reaktiota, joka voisi EKP:n arvion mukaan pahimmillaan vaikuttaa myös yhteisvaluutta euroon." ... Juu parasta, kun ei tehdä mitään... Sitte päästäänkin tietynajan siirtymällä kaikki liittymään yhteisvaluutta ruplaan... on tää perkele.
 
OPEC jatkaa tuotantoleikkauksia toisellakin kvartaalilla, tämähän oli jo ennestään selvä asia koska kaikki muut käytännössä vain lisäävät tuotantoa minkä ehtivät.

 
Venäjä aikoo leikata toisella vuosineljänneksellä öljyntuotantoaan 471000 barrelia pivässä. Tämä tulee edellisten leikkausten päälle, vuosi sitten päätettiin vähentää tuotantoa 500000 barrelia päivässä vuoden 2024 loppuun.

Russia will reduce oil supplies by 471 thousand b/d in the second quarter of 2024​

MOSCOW, March 3. /TASS/. Russia will reduce oil production and exports in the second quarter by an average of three months by 471 thousand barrels per day as part of OPEC+ voluntary obligations. This is stated in a statement by Russian Deputy Prime Minister Alexander Novak. In the first quarter of 2024, this volume was 500 thousand barrels per day.

“Russia will implement an additional voluntary reduction in oil production and exports by a total of 471 thousand barrels per day in the second quarter of 2024 in coordination with some OPEC+ countries,” the statement said.

At the same time, in April the production reduction will be 350 thousand barrels per day, and exports - 121 thousand barrels per day. In May, the decline in production will be 400 thousand b/d, exports - 71 thousand b/d, in June - 471 thousand b/d.

According to Novak, Russia plans to gradually restore additional volumes of oil production and export cuts within OPEC+ in the future, depending on market conditions.

“Subsequently, in order to maintain market stability, these additional reductions will be gradually reinstated depending on market conditions,” the statement said.

“This voluntary production cut is in addition to the voluntary 500 thousand barrels per day reduction previously announced by Russia in April 2023, which will last until the end of December 2024. The export reduction will be based on average export levels for May and June 2023 ", Novak added and noted that Russia will continue to work with secondary sources to increase the accuracy and reliability of their assessment.
https://tass.ru/ekonomika/20142389
 
Vihreästä siirtymästä voi olla montaa mieltä, mutta ainakin kehityksen suunta ja nykyinen data kertoo, että vaikka sota loppuisi huomenna niin mitään paluuta ryssien energiaan ei ole tulossa. Euroopan alueella ylipäätään laskee hiilen ja kaasun tarve niin jyrkästi, että tarvetta ryssäkauppaan ei ole. Siksi Venäjälle jää vain Aasia ja Afrikka kauppakumppaneikseen, mikä tarkoittaa todella alhaisia hintoja sekä korkeita kuljetuskustannuksia.

 
En haluaisi pilata tunnelmaa, mutta Venäjän talousromahdustahan on odotetettu kuin Olkiluoto kolmosta nyt yli kahden vuoden ajan, eikä siitä ole vieläkään merkkejä havaittavissa. Asiat ovat Venäjälle nykään kalliimpia ja vaikeampia kuin ennen pakotteita, mutta sellaista dramaattista vaikutusta joka pakottaisi Venäjän neuvottelemaan rauhasta tai jopa vetäytymisestä tosissaan ei ole edes näköpiirissä.

Ilmassa on jotain samaa, kuin Berliinin muurin murtumisessa 1989, mutta joudun nyt huomauttamaan, että sitä saatiin odottaa vuodesta 1922 asti. Läpi kylmän sodan Neuvostoliitto ja sen kansa kykenivät jotenkuten pärjäämään varsinkin 80-luvun aikalaismittapuulla melko karuissa oloissa, vaikka läntistä hapatusta toitotettiin radioaalloilla minkä ehdittiin. Eliitin taas ei tarvitse olla huolissaan, heillä on varaa elintasoonsa joka tapauksessa.

Muutenkaan talouspakotteilla ei olla saatu autoritäärisiä valtioita sortumaan vallankumoukseen ehkäpä itäblokin romahdusta lukuunottamatta, eikä se oikeastaan ollut edes taloussaarto, kaupankäyntihän oli sallittua vaikkakin rajoitettua. Esmes ääliöradikaali Iran on porskuttanut vallan mainiosti 1979 lähtien öljytulojen turvin, ja se on vain vahvistunut vuosien varrella. Pakotteilla ei kaadettu myöskään vaikkapa Gaddafin tai Husseinin bordellivaltioita, vaikka niihin nojattiin vuosikymmeniä, jostian Pohjois-Koreasta puhumattakaan. Autoritäärisissä valtakunnissa beduiini ja talonpoika eivät yleensä uhmaa väkivaltakoneistoa mauttoman kaurapuuron tai koomisten autonrämien takia, heille olennaista on että jotain apetta saa ja elämä jollainlailla pyörii jotenkin. Lisäksi kaikenlaiset pikkuhitlerit löytävät nopeasti kavereita toisistaan, kuten vaikkapa Venäjän läheisistä ja varsinkin suorastaan veljeilevää hipovaksi lämemnneistä suhteista Iraniin, Kiinaan ja Pohjois-Koreaan voi päätellä, vaikka kyseessä onkin enemmän naimakaupat kuin romantiikka.

Lisäksi maailman suurimmalla markkina-alueella (piirrä karttaan ympyrä jokseenkin 3000 km säteellä Hong Kong origona: tämän kehän sisällä asuu enemmän ihmisiä kuin sen ulkopuolella) Aasiassa ei ihmisiä paljoa kiinnosta, mitä ne kaukaisen Euroopan maharadzat oikein kinastelevat. Heille kauppa venäläisten kanssa on vain business as usual. Kiina suorastaan pitelee Putinin palleja, jo ennen suurhyökkäystä Venäjän Kiinan-kauppa oli voimakkaasti alijäämäistä ja kiinalaiset määräsivät valssin tahdin. Nyt Pekingin ote Venäjästä vain vahvistuu, mikä varmasti sopii heille mainiosti, Venäjällä on juuri kaasua ja öljyä, joiden tuonnista Kiina itse on riippuvainen ja merenkulku tuottajamaista altista USA:n mahdolliselle merisaarrolle, joten kiinalaiset ovat auliita myymään mitä rompetta Venäjä vain tarvitseekaan, mutta melkeinpä monopoliasemassa niin tuojana kuin viejänä saa määrätä hintansa.

Oma lukunsa ovat tietysti bulvaanit, esimerkiksi kuorma-autojen osien vienti Kazakstaniin suorastaan räjähti käänteisen operaatio Barbarossan alettua (tosin, Barbarossa sentään eteni Moskovan porteille!) ja erityisesti matkustajakoneiden varaosia viedään Keski-Aasian maiden kautta jälleenmyyntinä Venäjälle. Niistä saa tietysti maksaa selvästi markkinahintaa paksumamn tukun taaloja, mutta harmaatuonti, bulvaanit ja suoranainen salakuljetus ovat aina olleet tuottoisaa bisnestä.

Ovatko pakotteet siis turhia? Eivät missään nimessä. Kuten jo sanoin, ne tekevät asioista Venäjälle vaikeampia ja kalliimpia, ja myös nakertavat sotakassaa, vaikka siitä todennäköisesti on yhä jäljellä noin 98 %. Toisekseen, ne ovat jokseenkin ainoa käytännän keino diplomaattisen sormenheristelyn ohessa, mikä ylipäätään on tällä hetkellä käytettävissä. Sehän se vasta olisikin kaiken huippu, jos Butsan joukkomurhan ja jumaliste sairaaloiden pommittamisen jopa ilmatorjuntaohjuksilla annettaisiin vain jatkua olankohtautuksella ja tyrkjyttää Putinille seteleitä laput silmillä kuten Georgian sodan ja Krimin miehityksen jälkeen. Käyvääthän ne omallekin kukkarolle, mutta siitä länsimaat ja erityisesti EU ja aivn eritoten Saksa saavat syyttää vain itseään. Ajoitte housut kintuissa nopeusvalvontakameraan ja postiluukusta kolahti sakkolappu, joka nyt vain on maksettava, vaihtoehtoja ei anneta.

Päinvastoin, pakotteita on tiukennettava entisestään: kaikki kaupankäynti Venäjän kanssa on kriminalisoitava. Mitä pidempään makkaran annetaan ässehtiä hiilloksessa, sitä kypsempi siitä tulee: Venäjä saa ajettua ylös omaa tuotantoaan ja vaihtoehtoisia tuontireittejä, se ehtii sopeutua. Siksi kovat pakotteet toimivat parhaiten kertarysäyksellä annosteltuna. Syöpäkasvaimeenkaan ei anneta hoidoksi voiteita ja lämpimiä hauteita, vaan kirurgin veistä ja rankkoja lääkehoitoja.

Mutta se tosiasia on vain hyväksyttävä, että pakotteet ja kauppasaarto eivät tule Putinin Venäjää mitä todennäköisimmin kaatamaan. On pieni mahdollisuus, että se voi johtaa oligarkkien tappioiden myötävaikutuksella palatsivallankaappaukseen, mutten sitäkään odotellessa henkeäni pidättäisi. 20 vuotta itsevaltiaana hallinnut despootti on varmasti varmistanut selustansa, se on jokaisen diktaattorin elinehto, ja Putin vieläpä on KGB-mies eli erikseen koulutettu asiantuntija alallaan, mutta kaikkien lojaliteettia ei tietty aina voi ostaa. Kansanvallankumouksen mahdollisuus on van murto-osa tästä, joitain mielenosoituksiahan on nähty, mutta ne on murskattu nopeasti kovin ottein. Päinvastoin oppositio ja länsimieliset ovat paenneet ulkomaille.
 
En haluaisi pilata tunnelmaa, mutta Venäjän talousromahdustahan on odotetettu kuin Olkiluoto kolmosta nyt yli kahden vuoden ajan, eikä siitä ole vieläkään merkkejä havaittavissa. Asiat ovat Venäjälle nykään kalliimpia ja vaikeampia kuin ennen pakotteita, mutta sellaista dramaattista vaikutusta joka pakottaisi Venäjän neuvottelemaan rauhasta tai jopa vetäytymisestä tosissaan ei ole edes näköpiirissä.

Ilmassa on jotain samaa, kuin Berliinin muurin murtumisessa 1989, mutta joudun nyt huomauttamaan, että sitä saatiin odottaa vuodesta 1922 asti. Läpi kylmän sodan Neuvostoliitto ja sen kansa kykenivät jotenkuten pärjäämään varsinkin 80-luvun aikalaismittapuulla melko karuissa oloissa, vaikka läntistä hapatusta toitotettiin radioaalloilla minkä ehdittiin. Eliitin taas ei tarvitse olla huolissaan, heillä on varaa elintasoonsa joka tapauksessa.

Muutenkaan talouspakotteilla ei olla saatu autoritäärisiä valtioita sortumaan vallankumoukseen ehkäpä itäblokin romahdusta lukuunottamatta, eikä se oikeastaan ollut edes taloussaarto, kaupankäyntihän oli sallittua vaikkakin rajoitettua. Esmes ääliöradikaali Iran on porskuttanut vallan mainiosti 1979 lähtien öljytulojen turvin, ja se on vain vahvistunut vuosien varrella. Pakotteilla ei kaadettu myöskään vaikkapa Gaddafin tai Husseinin bordellivaltioita, vaikka niihin nojattiin vuosikymmeniä, jostian Pohjois-Koreasta puhumattakaan. Autoritäärisissä valtakunnissa beduiini ja talonpoika eivät yleensä uhmaa väkivaltakoneistoa mauttoman kaurapuuron tai koomisten autonrämien takia, heille olennaista on että jotain apetta saa ja elämä jollainlailla pyörii jotenkin. Lisäksi kaikenlaiset pikkuhitlerit löytävät nopeasti kavereita toisistaan, kuten vaikkapa Venäjän läheisistä ja varsinkin suorastaan veljeilevää hipovaksi lämemnneistä suhteista Iraniin, Kiinaan ja Pohjois-Koreaan voi päätellä, vaikka kyseessä onkin enemmän naimakaupat kuin romantiikka.

Lisäksi maailman suurimmalla markkina-alueella (piirrä karttaan ympyrä jokseenkin 3000 km säteellä Hong Kong origona: tämän kehän sisällä asuu enemmän ihmisiä kuin sen ulkopuolella) Aasiassa ei ihmisiä paljoa kiinnosta, mitä ne kaukaisen Euroopan maharadzat oikein kinastelevat. Heille kauppa venäläisten kanssa on vain business as usual. Kiina suorastaan pitelee Putinin palleja, jo ennen suurhyökkäystä Venäjän Kiinan-kauppa oli voimakkaasti alijäämäistä ja kiinalaiset määräsivät valssin tahdin. Nyt Pekingin ote Venäjästä vain vahvistuu, mikä varmasti sopii heille mainiosti, Venäjällä on juuri kaasua ja öljyä, joiden tuonnista Kiina itse on riippuvainen ja merenkulku tuottajamaista altista USA:n mahdolliselle merisaarrolle, joten kiinalaiset ovat auliita myymään mitä rompetta Venäjä vain tarvitseekaan, mutta melkeinpä monopoliasemassa niin tuojana kuin viejänä saa määrätä hintansa.

Oma lukunsa ovat tietysti bulvaanit, esimerkiksi kuorma-autojen osien vienti Kazakstaniin suorastaan räjähti käänteisen operaatio Barbarossan alettua (tosin, Barbarossa sentään eteni Moskovan porteille!) ja erityisesti matkustajakoneiden varaosia viedään Keski-Aasian maiden kautta jälleenmyyntinä Venäjälle. Niistä saa tietysti maksaa selvästi markkinahintaa paksumamn tukun taaloja, mutta harmaatuonti, bulvaanit ja suoranainen salakuljetus ovat aina olleet tuottoisaa bisnestä.

Ovatko pakotteet siis turhia? Eivät missään nimessä. Kuten jo sanoin, ne tekevät asioista Venäjälle vaikeampia ja kalliimpia, ja myös nakertavat sotakassaa, vaikka siitä todennäköisesti on yhä jäljellä noin 98 %. Toisekseen, ne ovat jokseenkin ainoa käytännän keino diplomaattisen sormenheristelyn ohessa, mikä ylipäätään on tällä hetkellä käytettävissä. Sehän se vasta olisikin kaiken huippu, jos Butsan joukkomurhan ja jumaliste sairaaloiden pommittamisen jopa ilmatorjuntaohjuksilla annettaisiin vain jatkua olankohtautuksella ja tyrkjyttää Putinille seteleitä laput silmillä kuten Georgian sodan ja Krimin miehityksen jälkeen. Käyvääthän ne omallekin kukkarolle, mutta siitä länsimaat ja erityisesti EU ja aivn eritoten Saksa saavat syyttää vain itseään. Ajoitte housut kintuissa nopeusvalvontakameraan ja postiluukusta kolahti sakkolappu, joka nyt vain on maksettava, vaihtoehtoja ei anneta.

Päinvastoin, pakotteita on tiukennettava entisestään: kaikki kaupankäynti Venäjän kanssa on kriminalisoitava. Mitä pidempään makkaran annetaan ässehtiä hiilloksessa, sitä kypsempi siitä tulee: Venäjä saa ajettua ylös omaa tuotantoaan ja vaihtoehtoisia tuontireittejä, se ehtii sopeutua. Siksi kovat pakotteet toimivat parhaiten kertarysäyksellä annosteltuna. Syöpäkasvaimeenkaan ei anneta hoidoksi voiteita ja lämpimiä hauteita, vaan kirurgin veistä ja rankkoja lääkehoitoja.

Mutta se tosiasia on vain hyväksyttävä, että pakotteet ja kauppasaarto eivät tule Putinin Venäjää mitä todennäköisimmin kaatamaan. On pieni mahdollisuus, että se voi johtaa oligarkkien tappioiden myötävaikutuksella palatsivallankaappaukseen, mutten sitäkään odotellessa henkeäni pidättäisi. 20 vuotta itsevaltiaana hallinnut despootti on varmasti varmistanut selustansa, se on jokaisen diktaattorin elinehto, ja Putin vieläpä on KGB-mies eli erikseen koulutettu asiantuntija alallaan, mutta kaikkien lojaliteettia ei tietty aina voi ostaa. Kansanvallankumouksen mahdollisuus on van murto-osa tästä, joitain mielenosoituksiahan on nähty, mutta ne on murskattu nopeasti kovin ottein. Päinvastoin oppositio ja länsimieliset ovat paenneet ulkomaille.

Länsi olisi ampunut omaan nilkkaansa ja raskaasti, jos olisi lopettanut täysin kaupankäynnin Venäjän kanssa esimerkiksi 2022.

Venäjällä oli satoja miljardeja puskureita käytettävinään sotaa varten sekä kaikkea mahdollista varastoituna sotaan käytettäväksi. Ei sellaista taloutta kaadeta kerralla ilman dominoefektiä, mutta nykyiset käytännöt, Ukrainan iskut Venäjän jalostamoihin sekä teollisuuteen ja hiljalleen pakotteiden myötä kiristyvä silmukka johtaa siihen, että lopputulos on sama mutta sijaiskärsijöitä talousmielessä on huomattavasti vähemmän.

Sodasta oli jokatapauksessa tulossa pitkä, joten taloussotakin voi olla aivan yhtälailla pitkä sekä monialaisesti vaikuttava. Mitä pidempivaikutteisia toimia tehdään sen vaikeampi ryssien on niitä vaikutuksia yhteiskuntaansa häivyttää.

Eikä se kaupankäynti Venäjän ja Aasian maiden välillä mitään tanssia ruusuilla ole, Intia haluaa maksaa vain rupioilla, joita ryssät eivät halua, osa kiinalaisista pankeista näkee jo valtavia riskejä eivätkä asioi ryssien kanssa ollenkaan. Eikä Venäjällä riitä kuljetuskapasiteetti Siperian läpi kun kaikki ryssien vähänkään Kiinalle tarpeellinen tehdään Uralilla tai siitä länteen, 8000 km junamatka tai tuonti ensin Venäjän länsireunan satamiin sekä kuljetus laivalla toiselle puolelle maapalloa. Monessa tuotteessa loppuu myyntikate pelkästään kuljetuskustannusten vuoksi eikä siltikään koko tarvittava volyymi edes liiku vaikka kuinka tahtoisivat.

Nyt kun UVZ tekee pelkästään panssarivaunuja niin mitä luulet, että tapahtuu Venäjän pitkästi yli 200000 junavaunulle, joiden keski-ikä on siellä 25-35 vuoden välissä? Jos ajatellaan, että raidekaluston uusimisikä on 40-50 vuotta niin joka vuosi pitäisi uusia sellaiset, 5000 vaunua että fleetti ei vanhene käsiin, mikäli sitä haluaisi yhtään parantaa niin pitäisi tulla linjalta luokkaa 8000-10000 kpl vuosittain. Nyt ilmeisesti ei tule ollenkaan, joten kuluminen ja kaluston loppuun käyttäminen aiheuttaa valtavia logistisia haasteita tulevaisuudessa, mutta eihän se Putleria kiinnosta. Neuvostoliitto kykeni esimerkiksi rakentamaan yhtä aikaa vaunuja ja tankkeja, nykyryssät eivät pysty, edes matkustajalentokoneen suunnitteleminen ja rakentaminen niin, että siihen ei tarvita länsimaista tekniikka vaikuttaa ylivoimaiselta tehtävältä.

Putleristanissa voi olla visioita, mutta reaalimaailmassa pitää olla keinoja toteuttaa ne ja siinä ryssät ontuvat ja pahasti.

Kaikkihan menee Venäjän suunnitelmien mukaan Luna luotaimen piti lässähtää kuun pintaan, Afrikasta piti lähteä häntä koipien välissä jättäen businekset joillekin muille, oli tarkoitus ostaa kaikki maailman ikäloput sekä läpeensä lahot tankkerit ruostumaan satamiin kun edes sotalaivoille ei ole telakointipaikkoja tarpeeksi, oli tarkoitus luopua kokonaan energia viennistä Eurooppaan kun siitä tuli vain se lihavin 30-40 % valtion tuloista ja oli tarkoitus päätyä niin persaukiseen tilaan, että kiinalaiset ja turkkilaiset raskaasti riskejä ottavat harmaan talouden pankkiiritkin katsovat, että sijoitukset kannattaa tehdä muualle kuin ryssien liiketoimiin.

Vuosi vuodelta kuoppa vain syvenee, joten seurataan kuinka alas haluavat päätyä.

Edit: tuli kuin tilattuna vastaan Venäjän hyvinvointi rahaston kokonaissummaa esittävä kuvaaja. Sieltä on Putler joutunut kaivamaan rahoitusta sodalleen ja vauhti on hurjaa etenkin nyt kun energiatulot ovat tippuneet merkittävästi. Saattaa se joitain venäläisiä sapettaa, että se minkä piti taata tulevien sukupolvien hyvinvointi käytetään parissa kolmessa vuodessa sotaan, josta ei ole odotettavissa minkäänlaista hyötyä lyhyellä tai edes keskipitkällä aikavälillä.

 
Viimeksi muokattu:
Länsi olisi ampunut omaan nilkkaansa ja raskaasti, jos olisi lopettanut täysin kaupankäynnin Venäjän kanssa esimerkiksi 2022.

Venäjällä oli satoja miljardeja puskureita käytettävinään sotaa varten sekä kaikkea mahdollista varastoituna sotaan käytettäväksi. Ei sellaista taloutta kaadeta kerralla ilman dominoefektiä, mutta nykyiset käytännöt, Ukrainan iskut Venäjän jalostamoihin sekä teollisuuteen ja hiljalleen pakotteiden myötä kiristyvä silmukka johtaa siihen, että lopputulos on sama mutta sijaiskärsijöitä talousmielessä on huomattavasti vähemmän.
On luonnollisesti totta, että shokkivaikutus toimii Newtonin kolmannen lain mukaan. Nyt aikaa on kuitenkin kulunut jo kaksi vuotta, ja jo ensimmäisestä sotatalvesta Eurooppa ja erityisesti sen energiasektori selvisi merkittävästi pelättyä paremmin. Pidän kaupankäynnin jatkamista Venäjän kanssa tässä vaiheessa lähinnä jahkailuna, nyt on ollut riittävästi aikaa ja mahdollisuuksia sopeutua. Venäjällä ne vaihtoehdot ovat kuitenkin vähäisempiä kuin jokseenkin vapaasti kulkevasta logistiikasta nauttivalla Euroopalla.

Sodasta oli jokatapauksessa tulossa pitkä, joten taloussotakin voi olla aivan yhtälailla pitkä sekä monialaisesti vaikuttava. Mitä pidempivaikutteisia toimia tehdään sen vaikeampi ryssien on niitä vaikutuksia yhteiskuntaansa häivyttää.

Tästä olemme yhtä mieltä, tosin Putler mitä ilmeisimmin todella kuvitteli Ukrainan kaatuvan muutamassa päivässä ja operaatio meni ryssimiseksi monen kuukauden ajaksi. Juuri silloin rauta olisi ollut kuumaa ja takominen otollisinta, tosin silloin puhutaan sotilaallisesta materiaaliavusta eikä talouspakotteista.
Eikä se kaupankäynti Venäjän ja Aasian maiden välillä mitään tanssia ruusuilla ole, Intia haluaa maksaa vain rupioilla, joita ryssät eivät halua, osa kiinalaisista pankeista näkee jo valtavia riskejä eivätkä asioi ryssien kanssa ollenkaan. Eikä Venäjällä riitä kuljetuskapasiteetti Siperian läpi kun kaikki ryssien vähänkään Kiinalle tarpeellinen tehdään Uralilla tai siitä länteen, 8000 km junamatka tai tuonti ensin Venäjän länsireunan satamiin sekä kuljetus laivalla toiselle puolelle maapalloa. Monessa tuotteessa loppuu myyntikate pelkästään kuljetuskustannusten vuoksi eikä siltikään koko tarvittava volyymi edes liiku vaikka kuinka tahtoisivat.

Sanoinkin, että Kiina pitelee tässä Venäjää palleista, mutta sen kannattaa myös lypsää lehmää niin kauan kun se hengittää. Kiinan kovimmin kaipaamat energiatuotteet liikkuvat putkissa, joissa öljy ja kaasu liikkuisivat myös Euroopan markkinoille, mutta tämä kapasiteetti on yhä hämmentävän rajallinen. Olisin kuvitellut molempien kaivavan uutta putkea munat tulessa, mutta niitä on edelleen tietääkseni kaksi, ja oliko toiset kaksi rakenteilla? Kuitenkin, tätäkin ongelmaa merkittävästi lieventää se muhkea sotakassa, paksu lompakko tuo resilienssiä.

1709498262495.png

Nyt kun UVZ tekee pelkästään panssarivaunuja niin mitä luulet, että tapahtuu Venäjän pitkästi yli 200000 junavaunulle, joiden keski-ikä on siellä 25-35 vuoden välissä? Jos ajatellaan, että raidekaluston uusimisikä on 40-50 vuotta niin joka vuosi pitäisi uusia sellaiset, 5000 vaunua että fleetti ei vanhene käsiin, mikäli sitä haluaisi yhtään parantaa niin pitäisi tulla linjalta luokkaa 8000-10000 kpl vuosittain. Nyt ilmeisesti ei tule ollenkaan, joten kuluminen ja kaluston loppuun käyttäminen aiheuttaa valtavia logistisia haasteita tulevaisuudessa, mutta eihän se Putleria kiinnosta. Neuvostoliitto kykeni esimerkiksi rakentamaan yhtä aikaa vaunuja ja tankkeja, nykyryssät eivät pysty, edes matkustajalentokoneen suunnitteleminen ja rakentaminen niin, että siihen ei tarvita länsimaista tekniikka vaikuttaa ylivoimaiselta tehtävältä.

Putleristanissa voi olla visioita, mutta reaalimaailmassa pitää olla keinoja toteuttaa ne ja siinä ryssät ontuvat ja pahasti.

Tämä menee jo pidemmälle spekulaation puolelle enkä näe tarvetta mennä yksityiskohtiin, mutta rautatiekalusto on tyypillisesti sangen pitkäikäistä ja operaattorit ylläpåitävät ja korjaavat vaunuja omilla konepajoillaan, se ei yleensä vaadi kaluston korvaamista tykkänään uudella. Korjausvelka tietysti varmasti kasvaa, mutta sitähän ei edes yksikään Suomen lamanjälkeinen hallitus ole pitänyt puuttumista vaativana ongelmana mm. rata- tai tieverkolla. Logistisesti suurin ongelma Venäjän teollisuudelle Kiinan markkinoiden osalta on varmasti eri raideleveys, Kiinassa käytetään kapeaa standardiraideleveyttä
Kaikkihan menee Venäjän suunnitelmien mukaan Luna luotaimen piti lässähtää kuun pintaan, Afrikasta piti lähteä häntä koipien välissä jättäen businekset joillekin muille, oli tarkoitus ostaa kaikki maailman ikäloput sekä läpeensä lahot tankkerit ruostumaan satamiin kun edes sotalaivoille ei ole telakointipaikkoja tarpeeksi, oli tarkoitus luopua kokonaan energia viennistä Eurooppaan kun siitä tuli vain se lihavin 30-40 % valtion tuloista ja oli tarkoitus päätyä niin persaukiseen tilaan, että kiinalaiset ja turkkilaiset raskaasti riskejä ottavat harmaan talouden pankkiiritkin katsovat, että sijoitukset kannattaa tehdä muualle kuin ryssien liiketoimiin.

Vuosi vuodelta kuoppa vain syvenee, joten seurataan kuinka alas haluavat päätyä.

Tämän pelkään olevan vähän toiveajattelua, kuuluotaimet, Afrikan bisnekset ja matkustajalennot ovat kuitenkin vain sellaista tilpehööriä mihin Venäjän hallinnon ei ole mikään pakko paneutua tosissaan. Pakotteiden tarkoitushan olisi saada Venäjä vetäytymään Ukrainasta, ja lihavan sotakassan ja sotatalouteen siirtymisen valossa sellaista ei ole näkyvissä, eikä oikein minkäänsortin vallankumoustakaan.

Sota siis tulee ikävä kyllä jatkumaan pakotteista huolimatta, ja Venäjä pysymään pystyssä niistä huolimatta vielä pitkään.
 
Back
Top