Eurooppa ostaa venäläistä lng:tä yhä kiihtyvään tahtiin
HS todisti Zeebruggessa, kuinka Venäjä nojaa eurooppalaisten apuun toimittaessaan nesteytettyä maakaasua Pohjois-Siperiasta Aasiaan.
LÄMPÖTILA on tukevasti plussan puolella, mutta Pohjanmereltä käyvä viima sukeltaa salakavalasti takin sisään. Hytisemme kuvaajan kanssa aallonmurtajan nokassa ja odotamme, että lähtöä tekevä konttialus saatetaan satamasta merelle. Olemme tulleet tänne siinä toivossa, että saamme hyvän näköyhteyden vastarannalle, mutta nyt valtava alus estää näkymän. Hitaasti se lipuu ulos satamasta ja paljastaa näkymän lahden toiselle puolelle.
Näkyvyys on kuitenkin heikko. Sumu nielee konttinostureiden korkealle kurottavat varret, ja taivas on paksujen pilvien peitossa.
Kuvaaja suuntaa pitkän putken kohti vastarantaa ja ottaa muutaman kuvan. Niihin tallentuu kaksi sinirunkoista tankkeria. Zoomaamme kuvaa kameran ruudulta. Tästä ei voi erehtyä: toisen aluksen savupiipussa lukee miehenkokoisin kirjaimin Yamal LNG ja keulassa nimi Nikolay Zubov.
Juuri se, mitä etsimme.
JOS minulla on Pohjanmeren viimassa kylmä, Nikolay Zubovin miehistö todennäköisesti nauttii Belgian rannikon lauhasta talvesta. Heillä on takanaan hyinen merimatka: Laiva lähti matkaan Pohjois-Siperiasta, Sabettan satamasta. Se puski Pohjoista Jäämerta länteen, kunnes lähti seuraamaan Norjan rannikkoa kohti etelää. Tänä aamuna, kymmenen päivää lähtönsä jälkeen, se saapui määränpäähänsä Zeebruggeen.
Miehistön tunnot jäävät kuitenkin arvailujen varaan, sillä meitä ei päästetä laivan läheisyyteen. Pyysimme pääsyä terminaaliin, ja vastaus oli ystävällinen mutta yksiselitteinen: ei ulkopuolisia vieraita. Siksi kiertelemme satama-aluetta autolla ja yritämme löytää paikan, josta näkisimme terminaaliin, jossa Nikolay Zubov seisoo.
ALUS kantaa nimittäin kiusallista lastia, kymmeniä tuhansia tonneja nesteytettyä maakaasua eli lng:tä suoraan Venäjältä. Mitään laitonta tässä ei ole. Sota Ukrainassa on jatkunut kaksi vuotta, ja EU on iskenyt Venäjää ennen näkemättömän kovilla talouspakotteilla, mutta lng ei ole pakotteiden piirissä.
Päinvastoin lng on osin paikannut aukkoa, jonka putkikaasun toimitusten katkeaminen on aiheuttanut. Nord Stream -kaasuputken sabotaasin ja kaasuyhtiö Gazpromin toimituskatkosten vuoksi putkikaasun toimitukset Venäjältä EU:hun ovat kutistuneet murto-osaan siitä, mitä ne olivat ennen Venäjän suurhyökkäyksen alkamista. Venäläisen lng:n tuonti sen sijaan on lisääntynyt 11 prosenttia sotaa edeltävältä tasolta. Esimerkiksi tuonti Espanjaan on kaksinkertaistunut.
Kahden viime vuoden aikana EU on ostanut venäläistä lng:tä lähes 24 miljardin euron arvosta, kertoo EU:n tilastoviranomainen Eurostat.
Zeebrugge on nyt venäläisen lng:n tärkein reitti Eurooppaan. Tuonti Belgiaan on peräti kolminkertaistunut vuodesta 2021......
HS todisti Zeebruggessa, kuinka Venäjä nojaa eurooppalaisten apuun toimittaessaan nesteytettyä maakaasua Pohjois-Siperiasta Aasiaan.
www.hs.fi