venäjän vientikaupasta:
Mielestäni kustannukset, jotka ovat ruplissa ovat epäoleellisia. Keskuspankki hoitaa ruplat. Ainoastaan saatu valuuttatulo on oleellinen, sotatalouden kannalta. Kahden valuutan järjestelmä käytössä, kuten neuvostoliiton aikana.
Ei se ole täysin yhdentekevää. Jos ja kun tavallisen kansalaisen luottamus ruplaan ostovälineenä katoaa niin mitä sitten tekee keskuspankki? Painaa lisää ruplia vai?
Lähes koko maailma on tällä hetkellä kieltäytynyt käyttämästä ruplia minkään asian vaihtovälineenä, mitä se kertoo? Se kertoo, että sen arvoon ei ole minkäänlaista luottamusta missään ja verkkokaupoissa asioivat venäläiset tietävät jo tämän saatikka ne harvat joilla on ollut varaa sijoittaa rahojaan.
Nykyisellään sillä maksetaan palkat ryssälän sisällä, mutta homma jatkuu vain niin kauan kuin kansa uskoo, että palkalla saa kaupasta sen mitä tarvitsee. Ei tavallinen venäläinen niin tyhmä ole, että ei huomaisi kuinka maitolitran hinta nousee 80 ruplasta vaikka 180 ruplaan ja bensiinilitran 70 ruplasta 150 ruplaan tai vuokra tuplaantuu yhtäkkiä koska vuokranantajakin tarvitsee lisää rahaa elääkseen.
Vielä ei olla noissa luvuissa, koska tiettyyn pisteeseen asti valtio voi subventoida monia kulutustuotteita esimerkiksi polttoaineen tuotantoa jotta se voidaan myydä sännöstellyllä hinnalla, mutta siihen kuluu sitä oikeaa rahaa. Kananmunien tuotantoa valtio ei voi subventoida koska tuotanto on rajallinen, kanat munii sen määrän munia mitä ne normaalistikin munivat halusi Putler niin tai ei, ja kaupankäynti osittain hyvin paikallista niin hinnoissa näkyi heti todellinen inflaatio.
Nyt kun Ukraina iskee siihen polttoaineen tuotantoon niin se tulee näkymään kaikissa hinnoissa heti kun polttoainetta on vähemmän kuin kulutusta.
Mistäs ajattelet, että hyperinflaatiot yleensä lähtevät liikkeelle silloin kun lähtevät?
Venäjä on vakaasti sillä polulla ja vain korkea energianhinta voisi sen pelastaa, no mitä tekee muut maat? Lisäävät kaikkea muuta kuin hiileen, öljyyn ja kaasuun perustuvaa energiantuotantoa valtavalla vauhdilla ja sen lisäksi Norja, Kanada, USA, Algeria, Qatar jne. lisäävät vielä sitä hiilivetyjen tuotantoakin ennätystasolle. Oliskohan taustalla isossa kuvassa tavoitteena ajaa Putlerin talous sinne vuosituhannen alun Venezuelan tietämille?
Euroopassa kaasu on jo painunut hinnaltaan yhtä alas kuin oli ennen sotaa, oikeastaan alemmas kun kytkös ryssien toimiin ja niiden vaikutus on lähtenyt hinnasta pois.