Lännen taloussota Venäjälle ja sen seuraukset

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Heinrich
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Varsinkin kun Venäjä on aiemmin 90-luvulla jättänyt omat velkansa maksamatta... GKO-obligaatiot.
Ilmeisesti yksi tapa pakottaa näitä obligaatioita olisi pankkitalletusten osittainen muuttaminen obligaatioiksi, mikä ei varmasti lisäisi luottamusta pankkijärjestelmään ja talletuksiin. Toinen tapa olisi sitten varmaan muuttaa valtion työntekijöiden palkka osin obligaatioiksi, mutta käytännössä tuo otettaisiin palkanalennuksena. Tämä hankaloittaisi edelleen, jo nyt vaikeaa, työvoiman hankintaa.

Prune60 tästä juuri twiittailikin (ilmeisesti ollut esillä 2022?)
Kyllä, obligaatioiden mitätöinti on vanha maan tapa Venäjällä. Niin tehtiin Stalinin kaudellakin ainakin kertaalleen, 20-30-luvun (pakkomyydyt) obligaatiot mitätöitiin.

Teknisesti ottaen nykyään olisi varmaankin mahdollista myös pakkomuuntaa yksityisen sektorin pankkitileille maksettavia palkkoja osittain obligaatioiksi, ja kieltää palkanmaksu käteisellä. Se toki jättäisi silti harmaan talouden huomiotta.
 
Viimeksi muokattu:
Hyvin alkaa talvi, lämmityskausi ei oo viel edes kunnol alkanu niin
Moskovassa on jo mahdollisuus haisevaan ulkoilma suihkuun:


Edit:
Katso liite: 106939

Kyseessä on vain markkinointitempaus. Tuossahan on uusi kerrostalo rakenteilla ja kun suihku aktivoituu seuraavan kerran 35 asteen pakkasessa niin syntyy muutamassa päivässä hieno tilataideteos sekä lapsille pitkä liukumäki. Lisäksi samalla asuntoihin integroidaan jo valmiiksi se haju mikä siellä tulee aina olemaan niin muualta muuttavien ei tarvitse odottaa sen ilmestymistä vaan pääsee samantien tuttuun tunnelmaan kiinni.
 

Suomen ulosottolaitos on takavarikoinut Venäjän valtion omaisuutta Helsingissä, kertoo Helsingin Sanomat. Lehden selvityksen mukaan yksi kohteista on Venäjän valtion omistaman Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksen tontti Helsingissä. Takavarikko on tullut voimaan viime viikon torstaina.

Takavarikko liittyy Ukrainan valtion omistaman kaasuyhtiön Naftogazin esittämiin korvausvaatimuksiin. Naftogaz vaatii Venäjältä yli viiden miljardin dollarin korvauksia omaisuudesta, jonka se menetti Venäjän miehittäessä Krimin vuonna 2014.

Haagissa sijaitseva valtioiden välisiä riitoja ratkova välitystuomioistuin teki viime vuoden huhtikuussa päätöksen, jonka mukaan Venäjän täytyy maksaa Naftogazille yli viisi miljardia euroa. Koska Venäjä ei ole maksanut korvauksia, Naftogaz pyrkii jäädyttämään Venäjän omaisuutta maailmalla.
 
Venäjällä alkaa olemaan ongelmia jukavaunujen kunnossapidon kanssa, koska tarvikkeiden ja työn hinta ovat niin voimakkaassa nousussa.

Tänä vuonna korjaushinnan ovat nousseet 17-27 %

Komponenttien 40 %:sta aina moninkertaisiin hintoihin

Ensivuodelle ennustetaan korjaushintojen nousevan taas 20 % tai enemmän kun työvoimasta on pulaa.

Haasteita tulee jatkaa sotaa tai kuljettaa vientituotteita sodan rahoittamiseksi.



Siinäpä se hiiliteollisuuden tila, ilman valtion apuja suurin osa yrityksistä on konkurssin partaalla. Nyt Venäjän on mietittävä laittaako lisää rahaa sotaan vai yrittääkö pelastaa hiilituotantonsa tai joitakin osia siitä.

 
Viimeksi muokattu:
Sen verran historiallinen on jo tuo Venäjän keskuspankin korko, että sillä jää valtaosa Afrikan maista taakse ja listaan sopii kuin nakutettuna ryssän kumppani Iran 23 % korollaan.

Talous on yleensä vimosen päälle jiirissä kun se on hoidettu Sierra Leonen ja Angolan tapaan ja pikkuisen paremmin kuin Zimbabwe.

Screenshot_2024-10-28-20-00-14-76_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.webp
 
Kiinan öljynjalostus on laskenut koko vuoden ja lasku vain kiihtyy, erityisesti dieselin kysyntä on heikkoa, koska kalustoa siirtyy nopeasti kaasukäyttöiseen edullisemman polttoaineen vuoksi. Jalostamot eivät pysty kilpailemaan ja toimivat jo nyt leikatulla kapasiteetilla, minkä lisäksi syyskuussa avattiin uusi 200000 bpd jalostamo joka vain pahentaa ongelmaa. Toisessa lähteessä luki, että yksityiset pienet jalostamot toimivat n. 53 % kapasiteettiasteella joka on 16 % alempi kuin viime vuonna samaan aikaan.




Syyskuu oli ensimmäinen kuukausi kun kiinassa myytiin enemmän sähköautoja tai ladattavia hybridejä kuin polttomoottorilla varustettuja, joka vastaavasti leikkaa bensiinin kysyntää nopeasti.


Intia haluaa seurata perässä, mutta siellä infrastruktuuri asettaa vielä kaasun jakelulle sekä sähköautoille haasteita.

Kiinan öljynjalostusteollisuuden ja terästeollisuuden yhteenlaskettu tappio vuoden 9 ensimmäisellä kuukaudella oli 9 miljardia dollaria, eli miljardi kuukaudessa. Ongelmat ovat syvällä ylikapasiteetissa sekä laskevassa kysynnässä, eritoten vienti on kannattamatonta useiden maiden asettamien tuontitullien vuoksi. Dominoilmiö iskee sitten näiden kahden jättimäisen toimialan raaka-ainetuotantoketjuun kuten hiili- ja kaivosteollisuuteen sekä raaka-öljyn tuotantoon, jolloin se heijastuu väistämättä myös Venäjään, jonka suurimmat vientimaat ovat Kiina ja Intia.
Uusimmasta elpymispaketista odotettiin markkinoilla paljon ja aika vaisuksi jäi vaikutukset. Taitaa olla Kiinalla edessään konkurssien kautta uusiutuminen ja siinä menee mukana paljon venäläisiäkin yrityksiä nurin.


Sitten ehkä vähän yllättävämpänä uutisena Etiopia on jo vuoden alussa kieltänyt polttomoottorikäyttöisten autojen maahantuonnin. Sinne saa viedä vain sähköautoja. Toki ongelmia on ilmennyt kun infrastruktuuri ei ole alkuunkaan valmis, mutta he eivät halua maksaa vuosittain viittä miljardia taalaa polttoaineista ulos maasta kun heillä on lähes rajattomasti vesivoimaa nykyisin saatavilla siitä jättimäisestä vesivoimalaitoksesta.

Ei ole ryssämaailmassa kovin positiivisia tällaiset uutiset kun veriöljyn kauppaaminen alkaa muuttua työksi.

 
Viimeksi muokattu:

putlerin rantatontti meni takavarikkoon.

Venäjän valtion omistamia kiinteistöjä on alettu takavarikoida eri puolilla Suomea.

Yksi kohteista on Kirkkonummella Häggesbölessa sijaitseva Venäjän federaation omistama merenrantatontti. Kiinteistörekisterin tietojen mukaan siihen kuuluu 17,3 hehtaaria maa-alueita ja 3,5 hehtaaria merialueita.

Tontti sijaitsee lähellä Upinniemen varuskunta-aluetta. Kiinteistörekisterin mukaan ulosottolaitos on takavarikoinut kiinteistön 24. lokakuuta.
 
Venäjän valtion bondien indeksi sukeltaa ja saavuttanut nyt alimman arvon kahteenkymmeneen vuoteen. Arvon tippuminen indikoi aika yleisesti Venäjän talouden heikkenemistä. Geminin keinoäly antoi seuraavat:

Kun joukkolainasijoitusindeksi laskee, se yleensä tarkoittaa, että indeksiin sisältyvien joukkovelkakirjojen kokonaisarvo laskee. Tämä voi johtua useista tekijöistä:

  1. Nousujohteiset korot: Kun korot nousevat, olemassa olevien, alhaisemmalla kiinteällä korolla varustettujen joukkovelkakirjojen arvo laskee. Tämä johtuu siitä, että sijoittajat voivat nyt saada korkeamman tuoton korkeammalla korolla varustetuista uusista joukkovelkakirjoista, mikä tekee olemassa olevista, alhaisemman tuoton tarjoavista joukkovelkakirjoista vähemmän houkuttelevia.
  2. Heikentyvä talousnäkymä: Jos sijoittajat uskovat, että talous heikkenee tai kohtaaa haasteita, he voivat myydä joukkovelkakirjoja, mikä alentaa niiden hintoja. Taloudellinen epävarmuus voi lisätä joukkovelkakirjoihin sijoittamisen havaittua riskiä, mikä johtaa kysynnän laskuun ja hintojen laskuun.
  3. Nousseet inflaatio-odotukset: Korkeammat inflaatio-odotukset voivat myös johtaa alhaisempiin joukkolainahintoihin. Kun inflaatio on korkea, kiinteätuottoisten sijoitusten, kuten joukkovelkakirjojen, ostovoima heikkenee, mikä tekee niistä sijoittajille vähemmän houkuttelevia.
  4. Heikkenevät luottoluokitukset: Jos valtion tai yrityksen, joka laskee joukkovelkakirjoja, luottokelpoisuus heikkenee, joukkovelkakirjoihin sijoittamisen havaittu riski kasvaa. Tämä voi johtaa alhaisempiin joukkolainahintoihin ja koko joukkolainaindeksin laskuun.
  5. Negatiivinen markkinasentimentti: Negatiivinen markkinasentimentti voi myös vaikuttaa joukkolainaindeksin laskuun. Jos sijoittajat ovat yleisesti ottaen pessimistisiä tulevaisuuden suhteen, he voivat myydä joukkovelkakirjoja, mikä alentaa hintoja.

 
Viimeksi muokattu:

putlerin rantatontti meni takavarikkoon.

Venäjän valtion omistamia kiinteistöjä on alettu takavarikoida eri puolilla Suomea.

Yksi kohteista on Kirkkonummella Häggesbölessa sijaitseva Venäjän federaation omistama merenrantatontti. Kiinteistörekisterin tietojen mukaan siihen kuuluu 17,3 hehtaaria maa-alueita ja 3,5 hehtaaria merialueita.

Tontti sijaitsee lähellä Upinniemen varuskunta-aluetta. Kiinteistörekisterin mukaan ulosottolaitos on takavarikoinut kiinteistön 24. lokakuuta.
Lähteeköhän tässä myös ne Ahvenanmaalla olevat Venäjän omistamat kiinteistöt, todennäköisesti? Mikä loistava tilaisuus päästä niistä eroon.

Meinaakohan valtio pakkohuutokaupata nuo ja tilittää tuoton Naftogazille?

EDIT: juu, näköjään juuri nuo Ahvenanmaan kiinteistöt otettiin:
 
Eipä mitään negatiivista näytä Nurminen Logisticsin osalta olevan kun se kertoo tuloksestaan missä myös North Railiin viittauksia.. Taitaako tänään olla pitkään aikaan päivä jolloin kolme lannoitejunaa Vainikkalasta Kotkaan. Ja onko lannoitteet ne missä ei vähennystä ole tapahtunut. Itse olen odottanut loppuuko Yaralle ammoniakin kuskaus idästä. Uudessakaupungissa lienee se laivasta junanvaunuun terminaali olevan jo käytössä ja ammoniakkivaunuja joitakin liikkeellä sieltä Talvivaaraan kahdesti viikossa. (Talvivaaran tarve lienee joku 16:n vaunun verran viikossa, jos Uuteenkaupunkiin ja Siilinjärvelle menee joku 2 x n.33 vaunua viikossa)

Mutta oikeasti kun miettii että Venäjällä haasteita työvoimasta rautateille, se että rautatiekalustoa pitää huoltaa ja radatkin pitää olla kunnossa nykyisessä tilanteessa niin epäilen, että haasteita tulee Suomeenkin suuntautuvissa kuljetuksissa jossakin kohtaa..
 
Viimeksi muokattu:
Gazprom on tehnyt vuoden ensimmäisen yhdeksän kuukauden aikana 3.2 miljardin dollarin tappion. Se on hieman vajaa 12 miljoonaa taalaa päivässä.

Koko vuoden tulos saattaa olla selkeästi huonompi kun tuossa ei ole mukana Gazpromin tytäryhtiöitä jotka olivat jo viimevuonna täysiä rahareikiä.

Ja vuoden vaihteen jälkeen jää Ukrainan läpi virtaavasta kaasusta tulot saamatta sekä Kiinan putkikaasun hinta laskee sopimuksen mukaisesti joitain prosentteja alemmas.

Näyttää hyvältä ja tämän vuoksi Putlerilla on kiire.


Ensivuodelle ennustetaan muutenkin rapsakkaa menoa kun öljyä tuotetaan reilusti yli kysynnän, haluaako ryssä olla ainoa joka leikkaa tuotantoaan kun oikein muilla ei ole kiinnostusta joten pudotuspeli on edessä. USA lähtee tähän peliin siitä asemasta, että strategisissa öljyvarastoissa on reippaasti tilaa ottaa halpaa öljyä sisään. Miettikääpä rauhassa onko sattumaa.

 
Viimeksi muokattu:
Tšekki pääsee ensivuoden aikana eroon ryssien putkiöljystä kun Triestestä lähtevän TAL putkilinjan kapasiteettilaajennus tulee vuodenvaihteessa valmiiksi, lisäksi raaka-öljyn varastointikapasiteettia on projektin myötä Keski-Euroopassa nostettu.

Yksi naula lisää ryssien hiilivetytalouden arkkuun.

 
Pari Venäjän valtion velkakirjaa taas tänään myynnissä. Ainakin toinen myynti epäonnistui. Ei tunnu budjetin rahoittaminen velalla onnistuvan...
 
Ryssä antaa mielellään kuvan, että talous pyörii ja sotateollisuus tuottaa valtavia määriä tavaraa, totuus on kuitenkin hieman erilainen. Valehtelu on se ryssien leipälaji, kaikessa muussa ne ovat sitten vähän heikompia suorittajia.

Tänä vuonna he tulevat tuottamaan parhaimmillaankin 44 miljoonaa tonnia terästä.

Se on Venäjän aikana samaa tasoa kuin pimeimpinä vuosina 1990-luvulla, kyseisen maan mittakaavassa hyvin vähän eikä kieli mistään erikoisen kiihtyneestä tuotannosta artikkelissa joka on erityisen tarpeen sotateollisuudessa. Neuvostoliitto tuotti yli 160 miljoonaa tonnia vuodessa noin niinkuin vertailun vuoksi.



Kuvassa NL ja Venäjän terästuotanto miljoonina tonneina.
Crude-steel-production-in-USSR-and-Russia-1986-2009.webp

Kuvan lähde
 
Back
Top