Lännen taloussota Venäjälle ja sen seuraukset

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Heinrich
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Pienen pomppimisen jälkeen ruplan nousukiito jatkuu:
1733088696313.webp
Eli sata meni pysyvänoloisesti rikki ja käyrän kulmakerroin tasaisen nouseva. Keskiarvotettu kulmakerroin näyttäisi olevan 50 kopeekka/päivä. Mitenköhän pitkään menee että 100% ryssistä tajuaa että rupla on uppoava maksukuponki. Tuontihedelmien ja vihannesten hinta lienee kiva reaaliteetti sitten kun pakkasukko tulee. Tuonee tullessaan vain pakkasta hajoavan infran muodossa tänä vuonna.
 
Hesarilta puolioptimistinen arvio ryssän taloudesta. Saattaa notkahtaa, mutta eise niin haittaa...

Sotahullut päivät​

Länsi uskoi pakotteiden romahduttavan Venäjän, mutta näin ei käynytkään. Romahdus on silti tulossa. Mitä pidempään sotatalous Venäjällä jyllää, sitä pahemmin varsinainen talous rapistuu.

Tilaajille
Kuuntele juttu
Samuli Niinivuo HS
2:00
Venäjän talouden piti romahtaa vuonna 2022. Ja ihan mahdolliseltahan se silloin vaikutti.

Jo viikkoa myöhemmin Venäjän laajamittainen hyökkäys Ukrainaan alkoi näyttää taloudelliselta itsemurhalta. Länsimaat olivat vyöryttäneet Venäjää vastaan niin järeät pakotteet, että sen talous oli ajautumassa pahimpaan kriisiinsä sitten 1990-luvun alun.

Lännen talous- ja finanssisota syöksisi Venäjän talouden romahdukseen, julisti Ranskan silloinen valtiovarainministeri Bruno Le Maire. Ulkopoliittisen instituutin entinen johtaja Mika Aaltola ei uskonut Venäjän talouden kestävän edes viikkoa.

Eikä romahdus ollut vain länsivaltojen puhetta. Venäjän valtiovarainministeriö ja keskuspankki jännittivät yhtä lailla, luhistuisiko maan talous pakotteiden painosta.

Talousromahdusta ei kuitenkaan tapahtunut. Venäjä vajosi vuonna 2022 taantumaan, josta se jo seuraavana vuonna ponnisti ylös. Maan bruttokansantuote kasvoi viime vuonna niin ripeästi, ettei presidentti Vladimir Putinin tarvinnut edes kaunistella talouslukuja julkisuuteen.

Romahdus on edelleen silti mahdollinen. Mutta se ei ehkä tapahdu niin nopeasti kuin länsi toivoisi eikä se välttämättä saa Venäjää luopumaan sodastaan Ukrainassa.

978.jpg

Kuva: Petri Salmén / HS
Länsimaat onnistuivat pakotteillaan saattamaan Venäjän talouden kuilun partaalle, mutta vientirajoitustensa kanssa ne olivat myöhässä. Venäjä ennätti täpärästi ennen niiden voimaantuloa hyötyä energian hinnannoususta.

Käytännössä siis Venäjän talouden pelasti sen itse aiheuttama energiainflaatio. Koronapandemian jäljiltä koholla olleiden energiahyödykkeiden hinnat nousivat entisestään Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Öljyä ja kaasua vievän maan vientitulot paisuivat vuoden 2022 aikana historiallisen suuriksi. Venäjän vaihtotaseen ylijäämä nousi huippuunsa, mikä tuki sen taloutta tilanteessa, jossa pääomat pakenivat maasta ja ruplan arvo rytisi alas.

Bensa-aseman lisäksi Venäjä kykenee jatkossa toimimaan myös asetukkuna.
Vähitellen välittömän romahduksen uhka hälveni taloudesta. Ja vuonna 2023 käynnistyi Venäjän muodonmuutos sotataloudeksi.

Venäjän bruttokansantuotteen viimevuotista kasvua siivittivät julkiset menolisäykset, jotka kohdistuivat sotateollisuuden pönkittämiseen.

Tammi-syyskuussa 2023 teollisen tuotannon kasvusta 60 prosenttia kumpusi sotaan liittyviltä teollisuudenaloilta. Niiden osuus oli noin 40 prosenttia bkt:n kasvusta vuoden ensimmäisellä puoliskolla.


Suomen Pankin ennusteen mukaan Venäjän bruttokansantuote yltää vielä tänä vuonna 3,5 prosentin kasvuun, mutta vuosina 2025 ja 2026 kasvu hiipuu yhteen prosenttiin.

Kasvun rajat ovat yksinkertaisesti tulossa vastaan, sanoo vanhempi ekonomisti Heli Simola Suomen Pankista.

”Kasvu on hidastunut laaja-alaisesti eri puolilla taloutta, ja sitä jarruttaa niin paheneva työvoimapula kuin tuotantokapasiteetin historiallisen korkeat käyttöasteet monilla toimialoilla.”


Sodalla käyvän talouden kasvuluvut ovat silmänlumetta muutenkin.

Bkt:n vajavaisuus elintason mittarina korostuu sotataloudessa. Bkt nimittäin voi kasvaa niin hyödyllisen kuin haitallisen taloudellisen toiminnan seurauksena.

Venäjän bkt:n kasvu kielii lähinnä siitä laajuudesta, jolla maa nyt tuottaa ammuksia, aseita ja sotakalustoa. Kasvu ei ole myöskään kestävää, koska sen pohjana oleva tuotanto päätyy suurelta osin rintamalle tuhottavaksi.

Pyörittämällään sotataloudella Putin pitää omaehtoisesti huolen siitä, että maa kohtaa konkurssinsa ennemmin tai myöhemmin.

Mitä pidempään sotatalous jyllää, sitä pahemmin Venäjän varsinainen talous rapistuu. Ja mitä heikommaksi sotatalouteen perustamattoman kasvun edellytykset käyvät, sitä suuremmaksi romahduksen uhka taloudessa kasvaa.

Chicagon yliopiston taloustieteen professorin, venäläissyntyisen Konstantin Soninin mukaan Venäjä onkin sotatalouteen siirryttyään tullut ajastaneeksi aikapommin pitkän aikavälin talouskehityksensä alle.

Länsi erehtyy kuvittelemaan Venäjän itsensä kaltaiseksi.
Pommien valmistaminen ei tunnu olevan Venäjälle nykyisin sen vaikeampaa kuin niiden pudottaminenkaan. Kuukaudessa arviolta 250 000 tykistöammusta tuottavalle maalle taloudessa tikittävän aikapommin purkaminen saattaa silti olla tekemätön paikka.

Venäjän talouskasvua hyydyttivät ennen vuotta 2022 paitsi investointivaje myös työn alhainen tuottavuus ja työvoimapula. Sotatalouteen siirtyminen ei ole ratkaissut, vaan ainoastaan syventänyt näitä ongelmia.

”Innovointi oli Venäjän taloudessa vähäistä jo ennen hyökkäyssotaa. Sotatalouteen siirtymisen myötä tuotekehitys on investointien lailla keskittynyt sotateollisuuteen”, sanoo Venäjä-tutkija, professori Kari Liuhto Turun kauppakorkeakoulusta.

Hyökkäyssodan lopettaminen Ukrainassa tuskin riittäisi kääntämään talouskehityksen suuntaa. Vaikka Venäjä lunastaisi pääsyn takaisin länsimarkkinoille, sillä olisi edelleen vastassaan näivettyvä taloutensa.

”Venäjällä vallitsee pelon ilmapiiri. Sellainen ilmapiiri ei luo kehitykselle edellytyksiä. Nykymenolla maan talous muuttuu entistä byrokraattisemmaksi, elitistisemmäksi ja epäoikeudenmukaisemmaksi järjestelmäksi”, Liuhto sanoo.

Investointeja muuhun kuin sotateollisuuteen rajoittaa entistä kovemmin Venäjän keskuspankin ohjauskorko, jonka se nosti lokakuussa 21 prosenttiin.

Keskuspankki yrittää taltuttaa sillä sotatalouden lietsomaa inflaatiota. Historiallisen korkea ohjauskorko saa kuitenkin yritykset pidättäytymään sellaisista sotatalouden ulkopuolisista investoinneista, jotka edellyttäisivät niiltä lainanottoa. Niihin sisältyisi liian suuri riski.

Samaan aikaan valtio kuitenkin myöntää korkotukea erilaisiin lainoihin. Tämä oli esimerkiksi syynä asuntoluottokannan voimakkaaseen kasvuun viime vuonna.


Talouden hipoessa kasvunsa rajoja sen on alati vaikeampi vastata valtion ylläpitämään kysyntään. Seurauksena inflaatio kiihtyy entisestään, mutta niin kauan kuin valtio lisää menojaan, keskuspankin edellytykset hillitä kuluttajahintojen nousua rahapolitiikalla ovat heikot.

Tilanne on pidemmän päälle kestämätön, sanoo Heli Simola Suomen Pankista.

”Venäjän valtiolla ei ole varaa jatkuvasti kasvattaa menoja. Niiden lisääminen kiihdyttää inflaatiota, ja pidemmällä aikavälillä inflaation kiihtyminen voisi johtaa talouskriisiin.”

Ulkomaisten sijoittajien ja pankkien rahaa ei liikkunut Venäjän taloudessa erityisemmin edes ennen hyökkäyssodan alkua. Liuhdon mielestä on huomionarvoista, ettei Venäjän nykyisistä kauppakumppaneista edes tärkein, eli Kiina, investoi Venäjälle.

”Venäjä on Kiinalle pelkästään raaka-ainereservaatti. Kiinalle on myös tärkeää, että Venäjä pysyy sellaisena. Venäjän ansiosta Kiinan ei tarvitse enää laivata raaka-aineitaan meriteitse, joilla sillä on vastassa Yhdysvallat, vaan se saa tuotua ne maateitse suoraan Venäjältä.”


Venäjän talous yksipuolistuu sen kietoutuessa yhä tiukemmin sotateollisuuden ympärille. Maa alkaa muistuttaa entisestään ”valtioksi naamioituvaa bensa-asemaa”, jollaiseksi edesmennyt republikaanisenaattori John McCain ivasi Venäjää kymmenen vuotta sitten.

Ainoa sotatalouden tuottama lisäys Venäjän talouteen näyttäisi olevan se, että bensa-aseman lisäksi se kykenee jatkossa toimimaan myös asetukkuna.

”On vaikea nähdä, että Venäjällä olisi tulevaisuudessa maailmalle paljoakaan muuta annettavaa kuin aseita ja polttoaineita”, Liuhto sanoo.

Toistaiseksi Venäjä kuitenkin pärjää suppealla vientivalikoimallaan. Sen ei tarvitse nähdä hätäpäivää niin pitkään, kun öljybarrelin hinta lyö tahtia maailmantaloudelle.

Putinin halukkuutta jatkaa sotatalouden pyörittämistä voisi horjuttaa vain länsimaiden kytkeytyminen irti fossiilisista polttoaineista, Liuhto uskoo. Venäjän budjettikehikossa menolisäykset on laskettu pitkälti öljystä saataviin vientituloihin.

Käytännössä siis nopeasti etenevä vihreä siirtymä merkitsisi lopun alkua sotataloudelle.

”Lännelle ainoa keino vauhdittaa talousromahdusta Venäjällä olisi vähentää itse omaa öljynkulustaan”, Liuhto sanoo.

”Niin kauan kuin Venäjän vientitynnyri täyttyy öljyllä, sen sotakassaan sataa rahaa. Länsi ei onnistu koskaan tilkitsemään vientitynnyrin reikiä niin hyvin, että Venäjältä loppuisivat öljytulot.”

Ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan Euroopan maat uskoivat talouden olevan väline, jolla ne saisivat ylläpidettyä rauhaa lännen ja idän välillä.

Saksan entisen liittokanslerin Willy Brandtin itäpolitiikasta lähteneen ajattelun mukaan Neuvostoliitto ja sittemmin Venäjä pysyisi rajoillaan, jos Eurooppa tarjoaisi markkinat venäläiselle maakaasulle ja öljylle.

Lännen usko talouteen ei järkkynyt edes Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Taloudella ei selvästikään enää voinut edistää rauhaa, mutta kenties sillä saattoi pakottaa Venäjän perääntymään Ukrainasta.

Venäjältä paenneiden ekonomistien Sergei Aleksašenkon, Vladimir Inozemtsevin ja Dmitri Nekrasovin tuore raportti Venäjän taloudesta ei anna tukea tällaiselle uskolle.

Kyllä, raportin Venäjän talous kurjistuu ja rapistuu vauhdilla. Kenties jonain päivänä se jopa romahtaa. Mutta kurjistuva, rapistuva ja romahdukselle altis talous tuskin saa Vladimir Putinia käskemään sotajoukkojaan kääntymään kannoillaan.

Liuhto on samaa mieltä venäläisekonomistien kanssa. Venäjän talouden luhistuminen ei välttämättä täyttäisi lännen toiveita hyökkäyssodan nopeasta loppumisesta.

Liuhdon mukaan länsi erehtyy jatkuvasti kuvittelemaan Venäjän itsensä kaltaiseksi. Venäläinen yhteiskunta on kuitenkin erilainen kuin länsimainen yhteiskunta, eikä taloudellinen kurimus horjuttaisi sitä yhtä lailla.

”Jos Ranskassa kauppojen hyllyt alkaisivat äkisti täyttyä hintavista mutta laadultaan heikoista tuotteista, ranskalaiset suuntaisivat nopeasti kaduille mellakoimaan.”

Venäjällä valtio todennäköisesti kykenisi selittämään kalliiden ja heikkolaatuisten tuotteiden ilmestymisen propagandan avulla.

”Venäjällä ihmiset alkaisivat jalkautua kaduille vasta sitten, kun kaupoista loppuisi ruoka.”

 
Alkuperäinen juttu on Reutersin, mutta maksumuurin takana.

Ryssien osuus Aasian öljyn tuonnista laskee ja mm. Saudi-Arabian nousee, käynnissä saattaa olla pienimuotoinen markkinoiden uusjako, jossa hyödynnetään täysimääräisesti Venäjän kalliita kuljetuskustannukset.



Venäjä leikkaa talvikauden viljan vientikiintiötä kaksi kolmasosaa 29 --> 11 miljoonaan tonniin sekä asettaa 4. joulukuuta alkaen 18 % vientitullin.

Tällä sanotaan saavutettavan parempi hintakontrolli kotimaassa, joka sitten vähentää inflaatiota etenkin ruuassa.

Taitaa se inflaatio nyt olla karannut käsistä, koska tuo ei ole mikään helppo toimenpide ja samalla leikkaa niitä kovia valuuttatuloja melkoisesti, joka edelleen vaikeuttaa ruplan arvon säilyttämistä ja siten ruokkii inflaatiota, jota sillä yritetään hillitä.

Käytännössä tuo leikkaus tarkoittaa noin neljän miljardin dollarin menetystä valuuttatulosta, se on tuolle tuotantosektorille melkoinen summa.

Ja kuten aiemmin on todettu niin tulevaisuuden odotukset eivät ole heidän maataloudelleen kovin ruusuisia, koska työvoimapula on pahin sillä sektorilla, koska työ on kovaa mutta palkat pieniä, ryssien miehistötappiot sodassa ovat kohdistuneet rankasti maaseudulle, koneiden ja laitteiden kunto ei yhtään parane ajan kanssa kun pakotteiden myötä niissä ei tapahdu uusiutumista juuri ollenkaan ja lähtötasokin oli huono ja inflaatio nostaa kaiken tekemisen hintaa oli se sitten lannoitteet, työvoima, pääomakulut korkeista koroista johtuen, polttoaineet, työkoneet ja rahti. Mikäli kilpailukyky vientimarkkinoilla menee niin koko ala on korviaan myöten kusessa, mikä sitten väistämättä heijastuu Venäjän kotimarkkinoihinkin. Nyt sitä kotimarkkinaa yritetään suojata, mutta toimet lyövät korville niitä yrittäjiä, jotka koettavat selvitä seuraavaan vuoteen nousevien tuotantohyödykkeiden hintojen kanssa.


 
Viimeksi muokattu:
Hesarilta puolioptimistinen arvio ryssän taloudesta. Saattaa notkahtaa, mutta eise niin haittaa...

Sotahullut päivät​

Länsi uskoi pakotteiden romahduttavan Venäjän, mutta näin ei käynytkään. Romahdus on silti tulossa. Mitä pidempään sotatalous Venäjällä jyllää, sitä pahemmin varsinainen talous rapistuu.

Tilaajille
Kuuntele juttu
Samuli Niinivuo HS
2:00
Venäjän talouden piti romahtaa vuonna 2022. Ja ihan mahdolliseltahan se silloin vaikutti.

Jo viikkoa myöhemmin Venäjän laajamittainen hyökkäys Ukrainaan alkoi näyttää taloudelliselta itsemurhalta. Länsimaat olivat vyöryttäneet Venäjää vastaan niin järeät pakotteet, että sen talous oli ajautumassa pahimpaan kriisiinsä sitten 1990-luvun alun.

Lännen talous- ja finanssisota syöksisi Venäjän talouden romahdukseen, julisti Ranskan silloinen valtiovarainministeri Bruno Le Maire. Ulkopoliittisen instituutin entinen johtaja Mika Aaltola ei uskonut Venäjän talouden kestävän edes viikkoa.

Eikä romahdus ollut vain länsivaltojen puhetta. Venäjän valtiovarainministeriö ja keskuspankki jännittivät yhtä lailla, luhistuisiko maan talous pakotteiden painosta.

Talousromahdusta ei kuitenkaan tapahtunut. Venäjä vajosi vuonna 2022 taantumaan, josta se jo seuraavana vuonna ponnisti ylös. Maan bruttokansantuote kasvoi viime vuonna niin ripeästi, ettei presidentti Vladimir Putinin tarvinnut edes kaunistella talouslukuja julkisuuteen.

Romahdus on edelleen silti mahdollinen. Mutta se ei ehkä tapahdu niin nopeasti kuin länsi toivoisi eikä se välttämättä saa Venäjää luopumaan sodastaan Ukrainassa.

978.jpg

Kuva: Petri Salmén / HS
Länsimaat onnistuivat pakotteillaan saattamaan Venäjän talouden kuilun partaalle, mutta vientirajoitustensa kanssa ne olivat myöhässä. Venäjä ennätti täpärästi ennen niiden voimaantuloa hyötyä energian hinnannoususta.

Käytännössä siis Venäjän talouden pelasti sen itse aiheuttama energiainflaatio. Koronapandemian jäljiltä koholla olleiden energiahyödykkeiden hinnat nousivat entisestään Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Öljyä ja kaasua vievän maan vientitulot paisuivat vuoden 2022 aikana historiallisen suuriksi. Venäjän vaihtotaseen ylijäämä nousi huippuunsa, mikä tuki sen taloutta tilanteessa, jossa pääomat pakenivat maasta ja ruplan arvo rytisi alas.


Vähitellen välittömän romahduksen uhka hälveni taloudesta. Ja vuonna 2023 käynnistyi Venäjän muodonmuutos sotataloudeksi.

Venäjän bruttokansantuotteen viimevuotista kasvua siivittivät julkiset menolisäykset, jotka kohdistuivat sotateollisuuden pönkittämiseen.

Tammi-syyskuussa 2023 teollisen tuotannon kasvusta 60 prosenttia kumpusi sotaan liittyviltä teollisuudenaloilta. Niiden osuus oli noin 40 prosenttia bkt:n kasvusta vuoden ensimmäisellä puoliskolla.


Suomen Pankin ennusteen mukaan Venäjän bruttokansantuote yltää vielä tänä vuonna 3,5 prosentin kasvuun, mutta vuosina 2025 ja 2026 kasvu hiipuu yhteen prosenttiin.

Kasvun rajat ovat yksinkertaisesti tulossa vastaan, sanoo vanhempi ekonomisti Heli Simola Suomen Pankista.

”Kasvu on hidastunut laaja-alaisesti eri puolilla taloutta, ja sitä jarruttaa niin paheneva työvoimapula kuin tuotantokapasiteetin historiallisen korkeat käyttöasteet monilla toimialoilla.”


Sodalla käyvän talouden kasvuluvut ovat silmänlumetta muutenkin.

Bkt:n vajavaisuus elintason mittarina korostuu sotataloudessa. Bkt nimittäin voi kasvaa niin hyödyllisen kuin haitallisen taloudellisen toiminnan seurauksena.

Venäjän bkt:n kasvu kielii lähinnä siitä laajuudesta, jolla maa nyt tuottaa ammuksia, aseita ja sotakalustoa. Kasvu ei ole myöskään kestävää, koska sen pohjana oleva tuotanto päätyy suurelta osin rintamalle tuhottavaksi.

Pyörittämällään sotataloudella Putin pitää omaehtoisesti huolen siitä, että maa kohtaa konkurssinsa ennemmin tai myöhemmin.

Mitä pidempään sotatalous jyllää, sitä pahemmin Venäjän varsinainen talous rapistuu. Ja mitä heikommaksi sotatalouteen perustamattoman kasvun edellytykset käyvät, sitä suuremmaksi romahduksen uhka taloudessa kasvaa.

Chicagon yliopiston taloustieteen professorin, venäläissyntyisen Konstantin Soninin mukaan Venäjä onkin sotatalouteen siirryttyään tullut ajastaneeksi aikapommin pitkän aikavälin talouskehityksensä alle.


Pommien valmistaminen ei tunnu olevan Venäjälle nykyisin sen vaikeampaa kuin niiden pudottaminenkaan. Kuukaudessa arviolta 250 000 tykistöammusta tuottavalle maalle taloudessa tikittävän aikapommin purkaminen saattaa silti olla tekemätön paikka.

Venäjän talouskasvua hyydyttivät ennen vuotta 2022 paitsi investointivaje myös työn alhainen tuottavuus ja työvoimapula. Sotatalouteen siirtyminen ei ole ratkaissut, vaan ainoastaan syventänyt näitä ongelmia.

”Innovointi oli Venäjän taloudessa vähäistä jo ennen hyökkäyssotaa. Sotatalouteen siirtymisen myötä tuotekehitys on investointien lailla keskittynyt sotateollisuuteen”, sanoo Venäjä-tutkija, professori Kari Liuhto Turun kauppakorkeakoulusta.

Hyökkäyssodan lopettaminen Ukrainassa tuskin riittäisi kääntämään talouskehityksen suuntaa. Vaikka Venäjä lunastaisi pääsyn takaisin länsimarkkinoille, sillä olisi edelleen vastassaan näivettyvä taloutensa.

”Venäjällä vallitsee pelon ilmapiiri. Sellainen ilmapiiri ei luo kehitykselle edellytyksiä. Nykymenolla maan talous muuttuu entistä byrokraattisemmaksi, elitistisemmäksi ja epäoikeudenmukaisemmaksi järjestelmäksi”, Liuhto sanoo.

Investointeja muuhun kuin sotateollisuuteen rajoittaa entistä kovemmin Venäjän keskuspankin ohjauskorko, jonka se nosti lokakuussa 21 prosenttiin.

Keskuspankki yrittää taltuttaa sillä sotatalouden lietsomaa inflaatiota. Historiallisen korkea ohjauskorko saa kuitenkin yritykset pidättäytymään sellaisista sotatalouden ulkopuolisista investoinneista, jotka edellyttäisivät niiltä lainanottoa. Niihin sisältyisi liian suuri riski.

Samaan aikaan valtio kuitenkin myöntää korkotukea erilaisiin lainoihin. Tämä oli esimerkiksi syynä asuntoluottokannan voimakkaaseen kasvuun viime vuonna.


Talouden hipoessa kasvunsa rajoja sen on alati vaikeampi vastata valtion ylläpitämään kysyntään. Seurauksena inflaatio kiihtyy entisestään, mutta niin kauan kuin valtio lisää menojaan, keskuspankin edellytykset hillitä kuluttajahintojen nousua rahapolitiikalla ovat heikot.

Tilanne on pidemmän päälle kestämätön, sanoo Heli Simola Suomen Pankista.

”Venäjän valtiolla ei ole varaa jatkuvasti kasvattaa menoja. Niiden lisääminen kiihdyttää inflaatiota, ja pidemmällä aikavälillä inflaation kiihtyminen voisi johtaa talouskriisiin.”

Ulkomaisten sijoittajien ja pankkien rahaa ei liikkunut Venäjän taloudessa erityisemmin edes ennen hyökkäyssodan alkua. Liuhdon mielestä on huomionarvoista, ettei Venäjän nykyisistä kauppakumppaneista edes tärkein, eli Kiina, investoi Venäjälle.

”Venäjä on Kiinalle pelkästään raaka-ainereservaatti. Kiinalle on myös tärkeää, että Venäjä pysyy sellaisena. Venäjän ansiosta Kiinan ei tarvitse enää laivata raaka-aineitaan meriteitse, joilla sillä on vastassa Yhdysvallat, vaan se saa tuotua ne maateitse suoraan Venäjältä.”


Venäjän talous yksipuolistuu sen kietoutuessa yhä tiukemmin sotateollisuuden ympärille. Maa alkaa muistuttaa entisestään ”valtioksi naamioituvaa bensa-asemaa”, jollaiseksi edesmennyt republikaanisenaattori John McCain ivasi Venäjää kymmenen vuotta sitten.

Ainoa sotatalouden tuottama lisäys Venäjän talouteen näyttäisi olevan se, että bensa-aseman lisäksi se kykenee jatkossa toimimaan myös asetukkuna.

”On vaikea nähdä, että Venäjällä olisi tulevaisuudessa maailmalle paljoakaan muuta annettavaa kuin aseita ja polttoaineita”, Liuhto sanoo.

Toistaiseksi Venäjä kuitenkin pärjää suppealla vientivalikoimallaan. Sen ei tarvitse nähdä hätäpäivää niin pitkään, kun öljybarrelin hinta lyö tahtia maailmantaloudelle.

Putinin halukkuutta jatkaa sotatalouden pyörittämistä voisi horjuttaa vain länsimaiden kytkeytyminen irti fossiilisista polttoaineista, Liuhto uskoo. Venäjän budjettikehikossa menolisäykset on laskettu pitkälti öljystä saataviin vientituloihin.

Käytännössä siis nopeasti etenevä vihreä siirtymä merkitsisi lopun alkua sotataloudelle.

”Lännelle ainoa keino vauhdittaa talousromahdusta Venäjällä olisi vähentää itse omaa öljynkulustaan”, Liuhto sanoo.

”Niin kauan kuin Venäjän vientitynnyri täyttyy öljyllä, sen sotakassaan sataa rahaa. Länsi ei onnistu koskaan tilkitsemään vientitynnyrin reikiä niin hyvin, että Venäjältä loppuisivat öljytulot.”

Ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan Euroopan maat uskoivat talouden olevan väline, jolla ne saisivat ylläpidettyä rauhaa lännen ja idän välillä.

Saksan entisen liittokanslerin Willy Brandtin itäpolitiikasta lähteneen ajattelun mukaan Neuvostoliitto ja sittemmin Venäjä pysyisi rajoillaan, jos Eurooppa tarjoaisi markkinat venäläiselle maakaasulle ja öljylle.

Lännen usko talouteen ei järkkynyt edes Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Taloudella ei selvästikään enää voinut edistää rauhaa, mutta kenties sillä saattoi pakottaa Venäjän perääntymään Ukrainasta.

Venäjältä paenneiden ekonomistien Sergei Aleksašenkon, Vladimir Inozemtsevin ja Dmitri Nekrasovin tuore raportti Venäjän taloudesta ei anna tukea tällaiselle uskolle.

Kyllä, raportin Venäjän talous kurjistuu ja rapistuu vauhdilla. Kenties jonain päivänä se jopa romahtaa. Mutta kurjistuva, rapistuva ja romahdukselle altis talous tuskin saa Vladimir Putinia käskemään sotajoukkojaan kääntymään kannoillaan.

Liuhto on samaa mieltä venäläisekonomistien kanssa. Venäjän talouden luhistuminen ei välttämättä täyttäisi lännen toiveita hyökkäyssodan nopeasta loppumisesta.

Liuhdon mukaan länsi erehtyy jatkuvasti kuvittelemaan Venäjän itsensä kaltaiseksi. Venäläinen yhteiskunta on kuitenkin erilainen kuin länsimainen yhteiskunta, eikä taloudellinen kurimus horjuttaisi sitä yhtä lailla.

”Jos Ranskassa kauppojen hyllyt alkaisivat äkisti täyttyä hintavista mutta laadultaan heikoista tuotteista, ranskalaiset suuntaisivat nopeasti kaduille mellakoimaan.”

Venäjällä valtio todennäköisesti kykenisi selittämään kalliiden ja heikkolaatuisten tuotteiden ilmestymisen propagandan avulla.

”Venäjällä ihmiset alkaisivat jalkautua kaduille vasta sitten, kun kaupoista loppuisi ruoka.”


Lainaan tuosta pätkän:

Venäjältä paenneiden ekonomistien Sergei Aleksašenkon, Vladimir Inozemtsevin ja Dmitri Nekrasovin tuore raportti Venäjän taloudesta ei anna tukea tällaiselle uskolle.

Kyllä, raportin Venäjän talous kurjistuu ja rapistuu vauhdilla. Kenties jonain päivänä se jopa romahtaa. Mutta kurjistuva, rapistuva ja romahdukselle altis talous tuskin saa Vladimir Putinia käskemään sotajoukkojaan kääntymään kannoillaan.


-

Tässä suora linkki ko. raporttiin:

https://case-center.org/wp-content/uploads/2024/11/case-241112-en_fin2_compressed.pdf

-

En ole vielä lukenut tuota joten en kommentoi sisältöä.
 
Lainaan tuosta pätkän:

Venäjältä paenneiden ekonomistien Sergei Aleksašenkon, Vladimir Inozemtsevin ja Dmitri Nekrasovin tuore raportti Venäjän taloudesta ei anna tukea tällaiselle uskolle.

Kyllä, raportin Venäjän talous kurjistuu ja rapistuu vauhdilla. Kenties jonain päivänä se jopa romahtaa. Mutta kurjistuva, rapistuva ja romahdukselle altis talous tuskin saa Vladimir Putinia käskemään sotajoukkojaan kääntymään kannoillaan.


-

Tässä suora linkki ko. raporttiin:

https://case-center.org/wp-content/uploads/2024/11/case-241112-en_fin2_compressed.pdf

-

En ole vielä lukenut tuota joten en kommentoi sisältöä.
Tämänkin voisi joku läntinen päättäjä vihdoin ymmärtää, että Putin ei pysähdy ennenkuin Putin pysäytetään.
 
Jarmo Limnell näkee kokonaisuuden :salut:

Uutissivustojen kommenttikentät, tämänkin, on kyllä yhtä syöpää aka. röllien temmellyskenttää. Vaikka aihetta kritiikkille on, kommentit ovat pelkkää lännen kykyjen aliarviointia ja vastaavasti idän kykyjen yliarviointia ja hehkutusta. Ikävä kyllä, mielipidevaikuttaminen uppoaa ainakin osaan kansaa ja kansoja.😕
 
QatarEnergy ja Shell hierovat käsiään kun ovat allekirjoittaneet pitkän LNG sopimuksen Kiinan kanssa. Määrä on kolme miljoonaa tonnia vuodessa.

QatarEnergy on hiljattain saanut käyttöönsä 4 uutta LNG laivaa ja lisää on tekeillä. Samoin vastikään on maassa alettu valmistamaan ammoniakkia globaaleille markkinoille, molemmat lisäävät kilpailua ryssien tuotantoa vastaan.

Se varmaan Kremlissä harmittaa kun nyt meneillään oleva LNG boomi uhkaa mennä hiukan ohi Venäjän osalta, kun jäävahvistettujen laivojen valmistus sekä tuotantolaitosten loppuun rakentaminen tyssäsivät pakotteisiin jolloin muut toimittajat solmivat pitkiä sopimuksia oikealla ja vasemmalla ryssien laivojen ajaessa ympyrää Jäämerellä täydessä lastissa kun ei ole paikkaa mihin mennä purkamaan.

USA ei aivan heti tule pakotteista luopumaan, koska suurimmat voittajat tässä pelissä ovat USA, Australia, Qatar, Algeria, Egypti, Nigeria ja tulevaisuudessa yhä enemmän Norja, Kanada sekä Indonesia - tuossa ei hirveästi ole ryssille myötämielisiä valtioita. Joten tämän kaasun suhteen pitkän pallon peli on kyllä pelattu huolella.

Screenshot_2024-12-02-13-51-23-72_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.webp

Kuvan lähde


 
Viimeksi muokattu:
Hesarilta puolioptimistinen arvio ryssän taloudesta. Saattaa notkahtaa, mutta eise niin haittaa...

Sotahullut päivät​

Länsi uskoi pakotteiden romahduttavan Venäjän, mutta näin ei käynytkään. Romahdus on silti tulossa. Mitä pidempään sotatalous Venäjällä jyllää, sitä pahemmin varsinainen talous rapistuu.

Tilaajille
Kuuntele juttu
Samuli Niinivuo HS
2:00
Venäjän talouden piti romahtaa vuonna 2022. Ja ihan mahdolliseltahan se silloin vaikutti.

Jo viikkoa myöhemmin Venäjän laajamittainen hyökkäys Ukrainaan alkoi näyttää taloudelliselta itsemurhalta. Länsimaat olivat vyöryttäneet Venäjää vastaan niin järeät pakotteet, että sen talous oli ajautumassa pahimpaan kriisiinsä sitten 1990-luvun alun.

Lännen talous- ja finanssisota syöksisi Venäjän talouden romahdukseen, julisti Ranskan silloinen valtiovarainministeri Bruno Le Maire. Ulkopoliittisen instituutin entinen johtaja Mika Aaltola ei uskonut Venäjän talouden kestävän edes viikkoa.

Eikä romahdus ollut vain länsivaltojen puhetta. Venäjän valtiovarainministeriö ja keskuspankki jännittivät yhtä lailla, luhistuisiko maan talous pakotteiden painosta.

Talousromahdusta ei kuitenkaan tapahtunut. Venäjä vajosi vuonna 2022 taantumaan, josta se jo seuraavana vuonna ponnisti ylös. Maan bruttokansantuote kasvoi viime vuonna niin ripeästi, ettei presidentti Vladimir Putinin tarvinnut edes kaunistella talouslukuja julkisuuteen.

Romahdus on edelleen silti mahdollinen. Mutta se ei ehkä tapahdu niin nopeasti kuin länsi toivoisi eikä se välttämättä saa Venäjää luopumaan sodastaan Ukrainassa.

978.jpg

Kuva: Petri Salmén / HS
Länsimaat onnistuivat pakotteillaan saattamaan Venäjän talouden kuilun partaalle, mutta vientirajoitustensa kanssa ne olivat myöhässä. Venäjä ennätti täpärästi ennen niiden voimaantuloa hyötyä energian hinnannoususta.

Käytännössä siis Venäjän talouden pelasti sen itse aiheuttama energiainflaatio. Koronapandemian jäljiltä koholla olleiden energiahyödykkeiden hinnat nousivat entisestään Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Öljyä ja kaasua vievän maan vientitulot paisuivat vuoden 2022 aikana historiallisen suuriksi. Venäjän vaihtotaseen ylijäämä nousi huippuunsa, mikä tuki sen taloutta tilanteessa, jossa pääomat pakenivat maasta ja ruplan arvo rytisi alas.


Vähitellen välittömän romahduksen uhka hälveni taloudesta. Ja vuonna 2023 käynnistyi Venäjän muodonmuutos sotataloudeksi.

Venäjän bruttokansantuotteen viimevuotista kasvua siivittivät julkiset menolisäykset, jotka kohdistuivat sotateollisuuden pönkittämiseen.

Tammi-syyskuussa 2023 teollisen tuotannon kasvusta 60 prosenttia kumpusi sotaan liittyviltä teollisuudenaloilta. Niiden osuus oli noin 40 prosenttia bkt:n kasvusta vuoden ensimmäisellä puoliskolla.


Suomen Pankin ennusteen mukaan Venäjän bruttokansantuote yltää vielä tänä vuonna 3,5 prosentin kasvuun, mutta vuosina 2025 ja 2026 kasvu hiipuu yhteen prosenttiin.

Kasvun rajat ovat yksinkertaisesti tulossa vastaan, sanoo vanhempi ekonomisti Heli Simola Suomen Pankista.

”Kasvu on hidastunut laaja-alaisesti eri puolilla taloutta, ja sitä jarruttaa niin paheneva työvoimapula kuin tuotantokapasiteetin historiallisen korkeat käyttöasteet monilla toimialoilla.”


Sodalla käyvän talouden kasvuluvut ovat silmänlumetta muutenkin.

Bkt:n vajavaisuus elintason mittarina korostuu sotataloudessa. Bkt nimittäin voi kasvaa niin hyödyllisen kuin haitallisen taloudellisen toiminnan seurauksena.

Venäjän bkt:n kasvu kielii lähinnä siitä laajuudesta, jolla maa nyt tuottaa ammuksia, aseita ja sotakalustoa. Kasvu ei ole myöskään kestävää, koska sen pohjana oleva tuotanto päätyy suurelta osin rintamalle tuhottavaksi.

Pyörittämällään sotataloudella Putin pitää omaehtoisesti huolen siitä, että maa kohtaa konkurssinsa ennemmin tai myöhemmin.

Mitä pidempään sotatalous jyllää, sitä pahemmin Venäjän varsinainen talous rapistuu. Ja mitä heikommaksi sotatalouteen perustamattoman kasvun edellytykset käyvät, sitä suuremmaksi romahduksen uhka taloudessa kasvaa.

Chicagon yliopiston taloustieteen professorin, venäläissyntyisen Konstantin Soninin mukaan Venäjä onkin sotatalouteen siirryttyään tullut ajastaneeksi aikapommin pitkän aikavälin talouskehityksensä alle.


Pommien valmistaminen ei tunnu olevan Venäjälle nykyisin sen vaikeampaa kuin niiden pudottaminenkaan. Kuukaudessa arviolta 250 000 tykistöammusta tuottavalle maalle taloudessa tikittävän aikapommin purkaminen saattaa silti olla tekemätön paikka.

Venäjän talouskasvua hyydyttivät ennen vuotta 2022 paitsi investointivaje myös työn alhainen tuottavuus ja työvoimapula. Sotatalouteen siirtyminen ei ole ratkaissut, vaan ainoastaan syventänyt näitä ongelmia.

”Innovointi oli Venäjän taloudessa vähäistä jo ennen hyökkäyssotaa. Sotatalouteen siirtymisen myötä tuotekehitys on investointien lailla keskittynyt sotateollisuuteen”, sanoo Venäjä-tutkija, professori Kari Liuhto Turun kauppakorkeakoulusta.

Hyökkäyssodan lopettaminen Ukrainassa tuskin riittäisi kääntämään talouskehityksen suuntaa. Vaikka Venäjä lunastaisi pääsyn takaisin länsimarkkinoille, sillä olisi edelleen vastassaan näivettyvä taloutensa.

”Venäjällä vallitsee pelon ilmapiiri. Sellainen ilmapiiri ei luo kehitykselle edellytyksiä. Nykymenolla maan talous muuttuu entistä byrokraattisemmaksi, elitistisemmäksi ja epäoikeudenmukaisemmaksi järjestelmäksi”, Liuhto sanoo.

Investointeja muuhun kuin sotateollisuuteen rajoittaa entistä kovemmin Venäjän keskuspankin ohjauskorko, jonka se nosti lokakuussa 21 prosenttiin.

Keskuspankki yrittää taltuttaa sillä sotatalouden lietsomaa inflaatiota. Historiallisen korkea ohjauskorko saa kuitenkin yritykset pidättäytymään sellaisista sotatalouden ulkopuolisista investoinneista, jotka edellyttäisivät niiltä lainanottoa. Niihin sisältyisi liian suuri riski.

Samaan aikaan valtio kuitenkin myöntää korkotukea erilaisiin lainoihin. Tämä oli esimerkiksi syynä asuntoluottokannan voimakkaaseen kasvuun viime vuonna.


Talouden hipoessa kasvunsa rajoja sen on alati vaikeampi vastata valtion ylläpitämään kysyntään. Seurauksena inflaatio kiihtyy entisestään, mutta niin kauan kuin valtio lisää menojaan, keskuspankin edellytykset hillitä kuluttajahintojen nousua rahapolitiikalla ovat heikot.

Tilanne on pidemmän päälle kestämätön, sanoo Heli Simola Suomen Pankista.

”Venäjän valtiolla ei ole varaa jatkuvasti kasvattaa menoja. Niiden lisääminen kiihdyttää inflaatiota, ja pidemmällä aikavälillä inflaation kiihtyminen voisi johtaa talouskriisiin.”

Ulkomaisten sijoittajien ja pankkien rahaa ei liikkunut Venäjän taloudessa erityisemmin edes ennen hyökkäyssodan alkua. Liuhdon mielestä on huomionarvoista, ettei Venäjän nykyisistä kauppakumppaneista edes tärkein, eli Kiina, investoi Venäjälle.

”Venäjä on Kiinalle pelkästään raaka-ainereservaatti. Kiinalle on myös tärkeää, että Venäjä pysyy sellaisena. Venäjän ansiosta Kiinan ei tarvitse enää laivata raaka-aineitaan meriteitse, joilla sillä on vastassa Yhdysvallat, vaan se saa tuotua ne maateitse suoraan Venäjältä.”


Venäjän talous yksipuolistuu sen kietoutuessa yhä tiukemmin sotateollisuuden ympärille. Maa alkaa muistuttaa entisestään ”valtioksi naamioituvaa bensa-asemaa”, jollaiseksi edesmennyt republikaanisenaattori John McCain ivasi Venäjää kymmenen vuotta sitten.

Ainoa sotatalouden tuottama lisäys Venäjän talouteen näyttäisi olevan se, että bensa-aseman lisäksi se kykenee jatkossa toimimaan myös asetukkuna.

”On vaikea nähdä, että Venäjällä olisi tulevaisuudessa maailmalle paljoakaan muuta annettavaa kuin aseita ja polttoaineita”, Liuhto sanoo.

Toistaiseksi Venäjä kuitenkin pärjää suppealla vientivalikoimallaan. Sen ei tarvitse nähdä hätäpäivää niin pitkään, kun öljybarrelin hinta lyö tahtia maailmantaloudelle.

Putinin halukkuutta jatkaa sotatalouden pyörittämistä voisi horjuttaa vain länsimaiden kytkeytyminen irti fossiilisista polttoaineista, Liuhto uskoo. Venäjän budjettikehikossa menolisäykset on laskettu pitkälti öljystä saataviin vientituloihin.

Käytännössä siis nopeasti etenevä vihreä siirtymä merkitsisi lopun alkua sotataloudelle.

”Lännelle ainoa keino vauhdittaa talousromahdusta Venäjällä olisi vähentää itse omaa öljynkulustaan”, Liuhto sanoo.

”Niin kauan kuin Venäjän vientitynnyri täyttyy öljyllä, sen sotakassaan sataa rahaa. Länsi ei onnistu koskaan tilkitsemään vientitynnyrin reikiä niin hyvin, että Venäjältä loppuisivat öljytulot.”

Ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan Euroopan maat uskoivat talouden olevan väline, jolla ne saisivat ylläpidettyä rauhaa lännen ja idän välillä.

Saksan entisen liittokanslerin Willy Brandtin itäpolitiikasta lähteneen ajattelun mukaan Neuvostoliitto ja sittemmin Venäjä pysyisi rajoillaan, jos Eurooppa tarjoaisi markkinat venäläiselle maakaasulle ja öljylle.

Lännen usko talouteen ei järkkynyt edes Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Taloudella ei selvästikään enää voinut edistää rauhaa, mutta kenties sillä saattoi pakottaa Venäjän perääntymään Ukrainasta.

Venäjältä paenneiden ekonomistien Sergei Aleksašenkon, Vladimir Inozemtsevin ja Dmitri Nekrasovin tuore raportti Venäjän taloudesta ei anna tukea tällaiselle uskolle.

Kyllä, raportin Venäjän talous kurjistuu ja rapistuu vauhdilla. Kenties jonain päivänä se jopa romahtaa. Mutta kurjistuva, rapistuva ja romahdukselle altis talous tuskin saa Vladimir Putinia käskemään sotajoukkojaan kääntymään kannoillaan.

Liuhto on samaa mieltä venäläisekonomistien kanssa. Venäjän talouden luhistuminen ei välttämättä täyttäisi lännen toiveita hyökkäyssodan nopeasta loppumisesta.

Liuhdon mukaan länsi erehtyy jatkuvasti kuvittelemaan Venäjän itsensä kaltaiseksi. Venäläinen yhteiskunta on kuitenkin erilainen kuin länsimainen yhteiskunta, eikä taloudellinen kurimus horjuttaisi sitä yhtä lailla.

”Jos Ranskassa kauppojen hyllyt alkaisivat äkisti täyttyä hintavista mutta laadultaan heikoista tuotteista, ranskalaiset suuntaisivat nopeasti kaduille mellakoimaan.”

Venäjällä valtio todennäköisesti kykenisi selittämään kalliiden ja heikkolaatuisten tuotteiden ilmestymisen propagandan avulla.

”Venäjällä ihmiset alkaisivat jalkautua kaduille vasta sitten, kun kaupoista loppuisi ruoka.”


Tuo on ihan hyvä arvio. Sotatalous on taloutta sekin mutta se ei ole kestävää. Loppu tulee ennemmin tai myöhemmin. Mutta koska? 2026 vai 2027? Kansa on kärsivällistä ja kestää kurjuutta, helppo hallita propagandalla.
 
https://jamestown.org/program/russia-faces-increasing-troubles-financing-its-war-against-ukraine/

Jamestown kirjoittaa varsin samalla tavalla mitä täällä on asioita pohdittu. Venäjän talous ottaa hittiä pahasti, mutta tahtoessaan Kreml kyllä pystyy jatkamaan sotaa. Tämä vain tapahtuu repimällä kansalaisten selkänahasta ja tuhoamalla maan talouden pitkäksi aikaa.

”Independent economists note that the goals of maintaining convincing rates of economic growth and macroeconomic stability have become incompatible in Russia. To continue Russia’s war against Ukraine, Moscow must sacrifice economic stability at the risk of creating widespread discontent among their citizens

In the spring, certain independent sociological surveys showed that 54 percent of respondents considered rising prices in Russia a more important problem than the war and terrorist acts”


Korkojen nosto ajaa talouden umpikujaan. Toisaalta kun todennäköisesti korkojen nostosta eli inflaatiotavoitteesta luovutaan, niin se inflaatio todellakin karkaa varmasti käsistä ja tuottaa tuhojaan. Sotaa kyllä pystytään rahoittamaan, mutta muuhun ei rahaa sitten riitäkään. Parhaimmillaan sotaveteraanien korvausten maksuun menee alueiden sosiaalirahoista jo 85%. Eipä siinä muille tarvitsijoille paljoa jää. Työvoimapulaan poistetaan ylityörajoituksia ja tuumataan tyrkätä vanhukset ja lapset töihin ja sitä rataa.

Yksi vientituloja Venäjälle tuova ala oli asekauppa. No, nyt sodan aikana ei liikene niitä vientiin, kun tarvitsevat ne itse, mutta on muutakin sanoisinko kauaskantoisenpaa ongelmaa:

”The Kremlin will need additional funds and productive capacity to modernize deteriorating weapons and produce more as Russia runs through its Soviet stockpile. Last spring, there were reports that India had refused Russian arms exports, not only because of sanctions but also because the Russian military-industrial complex has failed to modernize its weapons. Today, even channels loyal to the Kremlin report, “Russian air defense systems are complete garbage compared to Iranian ones,” the lower quality Russian air defensesystems angering the Islamic Revolutionary Guards Corp, who have since reduced their usage

Tuohon viimeiseen, niin tästä ei liene täällä puhuttu. Mikäli tuo pitää paikkansa, ettei Venäjän IT-kalusto pärjää edes iranilaiselle, niin pistää tuumailemaan. Kun juurihan Israel korkkasi nuo iranilaiset IT-viritykset sata-nolla, niin kuinka turvalliseksi Putler kokee olonsa bunkkerissaan? Ai niin, juurihan eräs Nasrallah kohtasi loppunsa juurikin sellaisessa bunkkerissa..

Tässäkö syytä näille Putlerin puheille:
”"By the way, in my opinion, he is not safe now," said Putin.”
https://www.reuters.com/world/putin...safe-after-assassination-attempts-2024-11-28/

Pelko persiissä?
 
Jännä yhteensattuma, että Biden vierailee tänään Angolassa ja samaan aikaan ryssä myi osakkeensa angolalaisessa timanttikaivoksessa.

Epäilemättä Alrosan on kaavittava kaikki raha mitä vain irti saa ja silloin ulkomailla oleva omistus on helpoin myydä. Niin se kuitenkin ryssien vaikutusvalta hupenee pala palalta.


Kun ruuan hinta on Kremlissä huolenaiheena niin se kertoo kaiken siitä miten talousasiat ja sota ovat isossa kuvassa menneet. Kun kahdesti vuodessa pitää nostaa majoneesin hintaa ja kerta korotus on kymmenen prosentin hujakoilla niin siitä jo tietää, että ryssien virallinen inflaatioluku on täysin stetsonista repaistu.

 
Tuo on ihan hyvä arvio. Sotatalous on taloutta sekin mutta se ei ole kestävää. Loppu tulee ennemmin tai myöhemmin. Mutta koska? 2026 vai 2027? Kansa on kärsivällistä ja kestää kurjuutta, helppo hallita propagandalla.
No ennen muinoin venäjällä nälän yllättäessä käskettiin kytkemään radio jääkaappiin, mutta nykyään varmaan pitäisi kytkeä telkkari ja länkkärikanavat🤔
 
Ja tarpeeksi kurjaa kun on niin se sotimaan lähtö on ihan hyvä valinta. Laittaa koko talouden ja kansan kyykkyyn ja toteaa että se saa leipää joka lähtee sotaan. Sit vielä propagandaa miten tää kaikki on lännen syytä ni avot. Niin kauan ku kaikilla on kaikkea niin ei se sotiminen kiinnosta, mutta jos sulla ei oo ees leipää ni äkkiä se ampuminen leipää/kaalia vastaan rupee kuulostaa ihan kohtuulliselta vaihtoehdolta. Osan voi sit passittaa kolhooseihin viljelemään vaikka aasivetosesti..koska länsi on sen polttoaine ongelman aiheuttanu.

Kunhan pidät gestapon/miliisit/poliisit tms omalla puolella ni homma saattaa vaikka toimia..tai sit vaa perustat uudet suojajoukot ja jaat vähä pajareiden omaisuutta niille palkkana uskollisuudesta.
 
Talouden ennustaminen on vaikea laji, mutta heikot valuutat vs. vahvat valuutat track record ei kyllä povaa Venäjän taloudelle mitään renessanssia vuosikymmenen lopussa.


Tšekin suunnitelmasta lopettaa yli 60 vuotta kestänyt ryssäöljyn käyttö asteittain niin, että viimeiset pisarat tulevat kesäkuussa 2025.
Ei ole mikään helppo asia sodan päätyttyäkään Venäjällä yrittää saada taloutta elvytettyä kun se tässäkin menettää ainakin 3 miljardin dollarin vuosittaisen myynnin.

Vaikka tuon volyymin saisi jotenkin laivattua Aasiaan mikä ei niin vain tehdä niin se maksaa noin neljäsataa miljoonaa kuljettaa perille, kaikki voitosta pois.

 
Viimeksi muokattu:
Moscow times spekuloi että Repo huutokaupat olisi juurikin yksi mekanismi printata rahaa budjetin paikkaamiseksi.

Twitter/Bluesky tili Prune60 hiukan jarruttelee... Tuleva ostokäyttäytyminen tulee näyttämään. Yleensä ostot ovat julkista tietoa.
Hiukan outoa että erikseen järjestellyt REPO huutokaupat eivät onnistuneet sitten eilen, vaan peruttiin kysynnän vähyyden vuoksi. No ainakaan ei vaikuta siltä että homma olisi kovinkaan hyvin hallinnassa, jos puuhataan jotain mitä ei loppujen lopuksi tarvitakaan.

 
Kaljayhtiö myi omistuksensa, pitkässä kuusessa on ollut tämäkin päätös ryssän hallituksella vai onko akuutti valuuttapula...

Syy näihin kauppoihin on ruplan oiereilu. Hyperinflaation iskiessä kiinteä omaisuus on kovassa arvossa ja siksi nyt alkaa olla viimeiset hetket ostella ne ulkomaiset omistukset ryssille. Kun se mylläkkä käynnistyy niin ulkomaiselle omistajalle tuollainen omaisuus on arvotonta hyvin pitkään mutta kotimaiselle todellinen kultamuna.

Näitä tullaan näkemään lisää kun ryssä tjärjestelee pelimerkkejään tulevaa myllerrystä ajatellen. Vaikka lilliputteli pysyisikin vallassa niin varallisuuden uusjakoa on luvassa kun rupla kippaa kunnolla.
 
Back
Top