Lännen taloussota Venäjälle ja sen seuraukset

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Heinrich
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Puolan EU puheenjohtajuus alkaa ensivuoden alussa ja sen myötä tullee lisää vauhtia pakotteisiin ja mikäli se ei mm. Unkarille käy niin taustalla on valmisteltu vaihtoehtona tuontitulleja.

Nyt vuoden alussa siis katkeaa kaasun vienti Ukrainan läpi.

Kiinan kaasun hinta laskee joka vuosi prosentista kahteen vuoteen 2027 saakka.

Tammikuun aikana julkistettaneen EU:n seuraava pakotepaketti, jossa on alustavasti kerrottu olevan mukana mm. metalliteollisuutta, alumiini, nikkeli ja teräs esimerkkeinä.

Maaliskuussa loppuu siirtymäaika sille, että EU maiden LNG satamissa ei saa ottaa vastaan ja siirtää toiseen laivaan ryssien LNG:ä (mm. Ranska, Belgia, Espanja) se on ollut väylä 20 %:lle Venäjän viemää nesteytettyä kaasua, tuolle volyymille heillä ei ole kuljetuskapasiteettia, joten tulo tippuu vastaavasti. Päätöstä ei takuulla tulla muuttamaan, koska se avaa lisää vastaanottokapasiteettia USAn LNG:lle.

Öljyn hinta on kuitenkin tärkein, nykyisellä trendillä ryssien 2025 budjettiin tulee ainakin 70 miljardin lovi suhteessa päättyvään vuoteen pelkästään öljystä, ehkä enemmänkin mikäli hinta jatkaa laskuaan ja etenkin riippuen siitä kuinka edullisen sopimuksen tekivät Intian kanssa. Uskoisin, että Intialla ei ollut mitään syytä laittaa nimiä paperiin, mikäli alennus ei ole luokkaa 8-10 USD/bbl ja hinta toimitettuna Intian nimeämään öljysatamaan. Saivat ilman sopimusta 3-7 USD/bbl alennusta suhteessa Uralsin benchmark hintaan ja hinta toimitettuna satamaan. Tuokin on miljardien menetys 2024 tasoon, mutta takaa ainakin yhden asiakkaan ryssille.

Screenshot_2024-12-27-19-05-20-95_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12~2.webp

Edit: muistetaan vielä, että heinäkuun alkuun mennessä Tšekki lopettaa ryssien öljyn vastaanoton ja tekee tapansa mukaan tuon niin etupainotteisesti kuin mahdollista. Ryssien pitäisi koko tuokin öljymäärä saada myytyä markkinoille ja vielä kuljetettua se asiakkaille. Voi jäädä tekemättä, mikä tarkoittaa että öljyn pumppaamista maasta on vain vähennettävä.

Taloudellisesti heikko vuosi 2024 on siis menossa katastrofaaliseen vuoteen 2025 ja etenkin se on merkittävää, että ne pelastusrenkaat mitä oli, on nyt jo käytetty. Puolivälissä vuotta suurin osa noista tulevista muutoksista on jo vaikuttamassa tai jonkin aikaa vaikuttanut.


Kysyin tekoälyltä, että tarvitseeko pakotteiden purkaminen EU:n suhteen yhtälailla yksimielisen päätöksen ja tämä oli vastaus. Eli kyllä tarvitsee. Saattaa vähän vettä mennä Veikselissä tai Narvajoessa ennenkuin tilanne palautuu normaaliksi. Panoksena purkamiselle voi esimerkiksi Puolan osalta olla Ukrainan EU ja NATO jäsenyys noin niinkuin esimakuna, eikä Euroopassa ole enää valtiota joka painaisi Puolaa nurkkaan tuossa asiassa, etenkään kun muut Euroopan JEF maat ovat samalla kannalla. Venäjällä ei siis ole tuosta suosta ulospääsyä millään itse sanelemallaan ratkaisulla. Siksikin nämä tammikuun pakotepaketit ovat edelleen tärkeitä saada voimaan.

Yes, lifting EU sanctions against Russia typically requires a unanimous decision by the member states in the European Council. This is because sanctions are part of the EU's Common Foreign and Security Policy (CFSP), which operates on a principle of unanimity for significant decisions.

All 27 EU member states must agree to amend, lift, or extend sanctions, ensuring that the decision reflects a collective stance. However, there have been discussions within the EU about potentially moving towards qualified majority voting (QMV) in certain foreign policy areas, but as of now, unanimity remains the rule for sanctions-related decisions.
 
Viimeksi muokattu:
Parin viikon diapamien jälkeen rupla vetää taas rytmihäiriötä. Maksilla oli jopa 110-kursseja.

Voiko tällä olla teoreettistakaan yhteyttä varjotankkerin haltuunottoon ja ennen kaikkea sen seurausten spekulointiin. Näistä ryssä on kuitenkin saanut aika kasan valuuttaa

Screenshot_20241227_195007_Samsung Internet.webp
 
Viimeksi muokattu:
Slovakian Fico uhkaa Ukrainaa sähkötoimitusten keskeyttämisellä
-Yle 27.12.2024

Slovakia on edelleen riippuvainen maakaasusta Venäjältä ja uhkailee vastatoimilla jos hana laitetaan kiinni. Saapa nähdä pääsevätkö sopuun.

Omasta mielestäni on ollut itsestäänselvyys että näin tulee käymään ja aika typerää että siihen ei ole varauduttu.
 
Parin viikon diapamien jälkeen rupla vetää taas rytmihäiriötä. Maksilla oli jopa 110-kursseja.

Voiko tällä olla teoreettistakaan yhteyttä varjotankkerin haltuunottoon ja ennen kaikkea sen seurausten spekulointiin. Näistä ryssä on kuitenkin saanut aika kasan valuuttaa

Katso liite: 112989
Yksi syy taitaa olla se että keskuspankki taas keventää ruplan puolustamista ja ilmoitti aloittavansa muiden valuuttojen oston tammikuussa.
 
Slovakian Fico uhkaa Ukrainaa sähkötoimitusten keskeyttämisellä
-Yle 27.12.2024

Slovakia on edelleen riippuvainen maakaasusta Venäjältä ja uhkailee vastatoimilla jos hana laitetaan kiinni. Saapa nähdä pääsevätkö sopuun.

Omasta mielestäni on ollut itsestäänselvyys että näin tulee käymään ja aika typerää että siihen ei ole varauduttu.

Ei muuta kun hanat kiinni ja toivotaan kusisen pitkää ja kylmää talvea sinne Bratislavaan.
 
Polttoaineen hinta on noussut enemmän kuin inflaatio ryssälässä keskimäärin ja laita-alueilla noin neljäsosan, kannattaa muistaa että laita-alueilla tulot ovat pienimmät ja polttoaineenkulutus per kärsä on suurempi etäisyyksistä ja ilmastosta johtuen.

Jokatapauksessa ensivuosi näyttää edelleen heikommalta. Budjettivaikeuksien vuoksi polttoaineveroa nostetaan maltillisesti noin kolminkertaiseksi, tosin se on ollut vain 4.7 %, muutenkin hinnassa on nostopainetta mm. jakelulinjastojen maksujen vuoksi eikä unohdeta rakettimaisesti nousevia rekkakuskien palkkoja.

Ukrainalla on vielä mahdollisuus myötävaikuttaa suotuisaan kehitykseen laittamalla talven aikana muutaman jalostamon lisää epäkuntoon, nyt niitä varastoja on myös palanut, joilla on saatu puskuria talven aikana mm. kevään kylvötöitä sekä jalostamojen seisokkeja varten.



Polttoaineen jalostus ei ole oikein sujunut ja vaikealta näyttää jatkossakin. Polttonesteiden jalostus on sotaa käyvällä maalla matalimmillaan sitten 2012. Kuten aiemminkin todettua niin noita jalostamojen osia pitäisi vaihtaa ajoittain kun ne kuluvat, mutta pakotteiden vuoksi ryssä ei niitä saa, joten ajan kanssa yhä useampi jalostamo päätyy laskemaan tuotantoaan tai pysähtyy kokonaan kun ongelmat kasvavat liian suuriksi.

This level is the lowest since 2012, when refineries processed 265.4 million tons of raw materials.

Since 2012, Russian oil refining has faced an even more significant annual decline: by 15.2 million tons (-5.6%) in the coronavirus year of 2020, when refineries processed 270.0 million tons of oil.

The reduction in oil refining at Russian refineries in 2024 compared to 2023 was largely due to downtime of primary units at the Tuapse Oil Refinery (-5.5 million tons, -59.6%), Nizhegorodnefteorgsintez Oil Refinery (-3.4 million tons, -21.8%) and Novoshakhtinsk Oil Refinery (-1.5 million tons, -31.4%), according to sources.


 
Back
Top