Lännen taloussota Venäjälle ja sen seuraukset

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Heinrich
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Uunituore EIA:n öljymarkkinakatsaus ennusteineen. Näyttää, että hinta laskee parisen vuotta tasaisesti koska kysynnän kasvua on kovin niukasti ja OPECin ulkopuolinen tuotanto edelleen kasvaa joskin kasvun vauhti hidastuu.
2026 jälkeiseen aikaan vaikuttaneen myös korvaavat energialähteet ja liikenteen sähköistyminen.

Ryssille kuitenkin kova pala purtavaksi. 2024 oli taloudellisesti vaikea vuosi vaikka öljyn keskiarvohinta oli 81 dollaria tynnyriltä, tänä vuonna sen ennustetaan olevan 74 dollaria eli reilut 8 % alempi ja edelleen 2026 66 dollaria ollen jo 19 % alempi kun kulut samalla kasvavat sekä volyymikin pienenee.

We forecast benchmark Brent crude oil prices will fall from an average of $81 per barrel (b) in 2024 to $74/b in 2025 and $66/b in 2026, as strong global growth in production of petroleum and other liquids and slower demand growth put downward pressure on prices and help offset heightened geopolitical risks and voluntary production restraint from OPEC+ members.
Growth in global oil production over the last two years has been led primarily by countries in North and South America, especially the United States, Canada, Guyana, and Brazil. Those four countries alone increased their total liquids production by a combined 1.1 million b/d in 2024. We expect they will increase their production by an additional 1.0 million b/d in 2025 and 0.9 million b/d in 2026. However, it is uncertain whether those countries can sustain high levels of growth over the next two years given the potential for constraints around takeaway capacity or delays in project startups.



Trumpin vaikutus näkyy jo, mutta parhaat asiat tulevat myöhemmin. Hän jatkaa USAn strategisten reservien täyttämistä, mutta todennäköisesti enemmän kotimaisella tavaralla sillä aikoo lopettaa Venezuelan öljyn ostamisen. Käytännössä tuo sitten tarkoittaa, että USA:ssa pumpataan enemmän öljyä ylös ja Venezuela myy öljynsä jonnekin muualle, käytännössä samoille kolmannen maailman maille, joille Venäjäkin yrittää veriöljyänsä kaupata. Kyllä minusta näyttää siltä, että Trumpin suunnitelma on ajaa ryssät vielä pahempaan taloudelliseen ahdinkoon ja sieltä tulee se neuvotteluvoima, eikä tuossa haittaa sekään, että USA:lle ja sen läheisille liittolaisille Eteläisessä Amerikassa vihamielinen Venezuela myös saa takkiinsa.

 
Viimeksi muokattu:
Prunelta pitkä ketju Venäjän valtion lainanotosta vuodelle 2025.

Muutamia huomioita asian tiimoilta.
- Venäjä yrittää karkeasti ottaen lainata biljoona ruplaa per kvartaali, mikä tekee noin 100 miljardia ruplaa per huutokauppapäivä.
- Huutokauppasuunnitelma perustuu 1,3 biljoonan ruplan alijäämälle, viimeiset kolme vuotta budjetin todellinen alijäämä on ollut päälle 3 biljoonaan ruplaa (aiempinakin vuosina alkuperäinen ennuste on ollut samalla tavalla pielessä).
- Venäjän rahastosta on tarkoitus ottaa alle miljardi ruplaa budjetin tukemiseen vuonna 2025 (rahasto on kyllä huvennutkin sitä tahtia että ei sieltä ole paljon otettavissa).

Ensimmäisenä huutokauppapäivänä saatiin myytyä 8 miljardia ruplaa, eli rajusti vajaa tuosta 100 miljardista.
Huutokauppa jatkuu tänään, Edit: 33 miljardia ruplaa myytiin tänään.

 
Viimeksi muokattu:
Valuuttakauppa useilla markkinoilla käy vielä ihan markkinaperiaatteella (jossa alusta ja välittäjät eivät pidä valuuttaa missään vaiheessa hallussaan, vaan myyjät ja ostajat tekevät toimeksiantoja ja alustalla toimivat meklarit/välityssovellukset vain solmivat kaupat, jos on hinnaltaan täsmääviä toimeksiantoja), mutta kuluttajille valuutanvaihtoa toteuttavalla pankilla on oltava ne ruplat taseessaan (sekä tarvittaessa myös hitaammin likvidoitavissa olevana paperirahana), ja tällainen ruplien pitäminen on riski, jonka takia vaihtokurssi on noin huono. Tuolla kurssilla päästään vielä riskiarvioissakin voitolle, ja se siksi toisaalta kuvastaa epäluottamusta ruplaan, vaikka markkinoilla saadaankin yhä vaihdettua valuuttaa paremmalla kurssilla.


Kyllä, jotta saadaan marginaali riittäväksi siinäkin tilanteessa, että tulisi joku valuuttaromahdus tai kauppa suljettaisiin/estettäisiin tai tulisi muita realisoituvia uhkaskenaarioita. Jatkuvastihan nuo varmasti arvioivat sitä, ja jos riskiarviossa riskit nousevat liian suuriksi tuottoihin tai vakavaraisuuteen nähden, niin pankki luopuu ostamisesta.

Yksityishenkilöiden on vaikeampi käydä valuuttakauppaa valuuttamarkkinoilla (tosin sen ymmärtävällä varmasti niin kannattaa tehdä, ainakin jos on isompia omaisuuksia ja/tai isoja tuloja), joten siksi pankit pystyvät ottamaan tuollaisia marginaaleja.


Tätäkin on autarkiaan perustuvaan sotatalouteen, vaikkakin ruosteisin osin ja öljyämättä, siirtyvän valtion mahdollista pitkittää ja hidastaa, ottamalla maataloutta valtion kontrolliin ja tarvittaessa vaikka pakottamalla väkeä töihin, niin kauan ainakin kun on riittävästi koneita (ja koneitahan saadaan ainakin maatalouteen vielä muista maista, jos tarvetta on; esim. valkovenäläiset maatalouskoneet ovat erittäin suosittuja Venäjällä, eikä niiden saatavuuteen ole kauheasti tullut ongelmia). Eihän siitä mitään hyvää seuraa, mutta vääjäämätöntä saadaan pitkitettyä, mikä taitaa olla Venäjän suuri suunnitelma tässä, eli kestää Ukrainaa kauemmin. Kulutussodassahan ns. sunk cost fallacy ei enää päde vallanpitäjien kohdalla etenkään hyökkäyssodassa, koska häviöstä seuraavat seuraamukset ovat vallanpitäjille suuremmat haitallisuudessaan kuin lopettamisen hyödyt, ja mitä syvemmälle siinä mennään, sen pahemmin ollaan jumissa siinä, kunnes joko voitetaan, hävitään sotilaallisesti tai tulee sisäisestä tyytymättömyydestä kumpuava pakotettu vallanvaihto. Sodan loppu mihinkään neutraaliin aselepoon ei myöskään ole mahdollista, ellei joko sotilaallisen tappion tai sisäisen kumouksen uhka nouse niin suureksi, että on pakko hyväksyä sotaan hukatun varallisuuden ja resurssien olevan vähempiarvoista kuin tämä uhka.

Saksassakin kestettiin vielä ensimmäisessä maailmansodassa kaksi vuotta kuuluisan "nauristalven" 1916-1917 jälkeen, jolloin maa oli niin pahassa nälänhädässä, että piti syödä tuotantoeläinten rehuksi tarkoitettuja nauriita ja turnipseja (saksalainenhan pitää naurista ja turnipsia yhtälailla rehuna ja ihmisruoaksi kelpaamattomana). Tosin tässä sen toistumisen estäneenä ansiona oli se, että itärintaman tilanteen parantuminen toi hyviä viljelysmaita talonpoikaisväestöineen Saksan haltuun, ja ruokahuoltoon alettiin keskittyä aiempaa tarkemmin; venäläisillä ei ole tällaisia hyveitä puolellaan nyt Ukrainassa; lisäksi Saksalla oli myös väestönkasvua ja todella suuret ikäluokat kasvamassa joka vuosi sodan myllyyn laitettaviksi.

Venäjän talouden kurjistuminen ja kurjistaminen on kuitenkin oleellista, jotta Venäjän kyky käydä sotaa heikkenee niin, ettei se kykene saavuttamaan mitään sotilaallista voittoa, ja että sisäinen tilanne menee siihen pisteeseen, että lopulta sisäiset mullistukset pakottavat Venäjän rauhaan. Nopeaa voittoa ei ole saavutettavissa ilman ulkoista väliintuloa.


Aivan, "nälkäkuu" on meillä perinteisesti ollut huhti-toukokuussa, ennen kuin varhaisimpia uuden satokauden tuotteita alkaa saada, ja lehmät ovat vielä kuivarehulla. Venäjällä se sijoittuu vähän alueesta riippuen maalis-toukokuulle, tosin nykyaikainen maatalous ei ole ihan samalla tavalla riippuvaista etenkään lehmien osalta siitä enää (eikä ole ollut oikeastaan siitä lähtien, kun lehmille alettiin syöttää muutakin rehua kuin heinää).
OT.

Kiitos todella paljon kaikista loistavista ja informatiivisistä viesteistäsi joita palstalla jaat. Näitä on todella mielenkiintoista lukea. Huomaa että näppäimistön takana kirjoittelee sellainen henkilö jolla on todellista tietoa ja viisautta.

Älä ota nuoleskeluna, vaan arvostuksena.

Kiitos.
 
Kaikista maista Portugali alkaa näyttämään mallia ja hylkää kokonaan ryssäkaasun, no ei sitä enää ole ollut kuin 4.4 % kulutuksesta LNG muodossa, mutta ne pienet purotkin on tärkeitä.

Tilalle kaasua Nigeriasta ja USA:sta, kuinka yllättävää.


Hiili- ja teräsyhtiö Mechel lykkää lainojensa takaisinmaksua vuosilla eteenpäin kun nyt ei vaan pysty, liian hapokasta. Lainakanta vain kasvaa tällä liikulla ja todennäköisesti pankeille pitää korot maksaa kuitenkin ja sitä maksamista riittää kun keskuspankin korko on 21 prosentissa. Investointeja ei varmasti tehdä, laitekanta kuluu ja happanee käsiin, joten sodan jälkeenkin, milloin se ikinä loppuukaan on tilanne kriittinen. Näitä isoja yhtiöitä voi alkaa kaatumaan tai pikemminkin venäläiseen tapaan ne kaatuvat uusiin käsiin.

 
Viimeksi muokattu:

Trumpin vaikutus näkyy jo, mutta parhaat asiat tulevat myöhemmin. Hän jatkaa USAn strategisten reservien täyttämistä, mutta todennäköisesti enemmän kotimaisella tavaralla sillä aikoo lopettaa Venezuelan öljyn ostamisen. Käytännössä tuo sitten tarkoittaa, että USA:ssa pumpataan enemmän öljyä ylös ja Venezuela myy öljynsä jonnekin muualle, käytännössä samoille kolmannen maailman maille, joille Venäjäkin yrittää veriöljyänsä kaupata.

USA:n maa-alueilta pääasiassa hydrokräkkäyksellä saatava ("shale") öljy on hyvin (liian) kevyttä.
Venezuelan (Orinoco) öljy taas on äärimmäisen raskasta (paljon bitumia lähellä olevaa).

Näiden yhdisteleminen on ollut jalostuksessa toimivaa ja USA:n Meksikonlahden puoleiset (Gulf coast) jalostamot ovatkin merkittävästi käyttäneet Venezuelan öljyä.

Trump puhuu paljon, mutta Venezuelan täydelliseen sulkemiseen suhtaudun skeptisesti em. teknillisistä syistä.
 
Verkkouutisten jutussa yhtä talousihmistä jututettu. Povaa, että Putikka pystyisi vielä noin vuoden painamaan sotataloudellaan.



Venäjän presidentti yrittää hänen mukaansa käydä yhtä aikaa sotaa Ukrainassa, ylläpitää ylisuuria sosiaali- ja infrastruktuurimenoja kotimaassa ja säilyttää makrotaloudellisen vakauden. Yhtälö on pitemmän päälle mahdoton.

– Ensimmäisen ja toisen tavoitteen saavuttaminen edellyttää suuria menoja, jotka kiihdyttävät inflaatiota ja estävät siten kolmannen tavoitteen saavuttamisen. Venäjän talouden säröt alkavat näkyä yhä selvemmin, Venäjän keskuspankin neuvonantajana alkuvuoteen 2022 toiminut Prokopenko toteaa.

– Venäjän taloudelliset haasteet eivät ole vielä niin akuutteja, että ne vaikuttaisivat lähiaikoina merkittävästi sotaan. Ainakin seuraavan vuoden ajan Kreml pystynee estämään ylikuumenevan taloutensa räjähtämisen täysimittaiseksi kriisiksi, hän sanoo.

Vuoteen 2026 mennessä Vladimir Putinin talousmallin rajat tulevat kuitenkin väistämättä vastaan. Ennen kuin tilinteon hetki koittaa, kytevät ongelmat eivät kuitenkaan todennäköisesti nujerra diktaattorin halua jatkaa sotaansa Ukrainassa.

– Putinin perimmäinen tavoite pysyy muuttumattomana. Hän haluaa estää Kiovaa toteuttamasta itsenäistä ulkopolitiikkaa ja ylläpitämästä vahvaa armeijaa – käytännössä siis riistää Ukrainan suvereniteetin, Prokopenko muistuttaa.
 
Putin päätti että eläkkeitä korotetaan inflaation mukaisesti. Ei tietenkään todellisen, vaan valtion laskeman.

Ongelma vain on, että budjettiin ei tällaisia korotuksia oltu ennustettu. Joten päästiin melkein tammikuun loppuun asti ennen kuin budjettiennuste on jo persiillään...

 
Kaikista maista Portugali alkaa näyttämään mallia ja hylkää kokonaan ryssäkaasun, no ei sitä enää ole ollut kuin 4.4 % kulutuksesta LNG muodossa, mutta ne pienet purotkin on tärkeitä.

Tilalle kaasua Nigeriasta ja USA:sta, kuinka yllättävää.


Hiili- ja teräsyhtiö Mechel lykkää lainojensa takaisinmaksua vuosilla eteenpäin kun nyt ei vaan pysty, liian hapokasta. Lainakanta vain kasvaa tällä liikulla ja todennäköisesti pankeille pitää korot maksaa kuitenkin ja sitä maksamista riittää kun keskuspankin korko on 21 prosentissa. Investointeja ei varmasti tehdä, laitekanta kuluu ja happanee käsiin, joten sodan jälkeenkin, milloin se ikinä loppuukaan on tilanne kriittinen. Näitä isoja yhtiöitä voi alkaa kaatumaan tai pikemminkin venäläiseen tapaan ne kaatuvat uusiin käsiin.

Voinee olla, että kaatuvat kiinalaiskäsiin? Hiilikaivoksia/ hiiliteollisuutta kaatui juuri kiinalaisomistukseen, konkurssin kautta.
 
Alkaa se maaliskuu näyttää siltä, että silloin tulee syvempi kyykkäys öljynvientivolyymeihin.

Isot Intian pankit eivät enää tee yhteistyötä ryssien kanssa ja ostoja tehdään muiden tuottajien kanssa.



Kiinan 2024 tullidata on nyt käytössä ja Venäjän hiilen tuonti tippui 9 % vaikka kaikkien muiden hiilentuojien määrät kasvoivat. Venäjän valssatun teräksen vienti Kiinaan tippui kahdeksasosaan ja puolivalmisteiden 54 % aiemmasta tasosta.

Melkoisen kylmää kyytiä ja kun Venäjän tuotanto- ja logistiikkakustannukset nousevat edelleen tänä vuonna niin luvut tulevat vuoden päästä olemaan vieläkin synkempiä.

 
Viimeksi muokattu:
Sberbankin vuoro alkaa kenkiä porukkaa, koskien myös sen lukuisia tytäryhtiöitä. Oikeastaan homma on laitettu jalalle jo joulukuussa. Kymmeniä prosentteja saa monoa ja IT-osaajista näköjään pankit aloittavat. Lihamyllyyn vaan siellä on kysyntää.


Keinotekoiset rajoitteet LNG viennille, joita Bidenin hallinto asetteli, lensivät juuri Ö-mappiin ja vienti onnistuu siinä missä tuotantoa tulee.

 
Viimeksi muokattu:
Onneksi nykyään pankit eivät ole mitenkään riippuvaisia it-osaamisesta... :unsure:
Siellä osa on voinut olla pelkästään yhteiskassan "palkkalistoilla". Mikäs se on parempi paikka pistää mitään tekemättömän palkalle, kuin IT? Osa on voinut istua koko työsuhteensa kotonaan #etätöissä. Osaa ei ole edes ollutkaan, kuin nimenä palkkakirjanpidossa. ;)

Toivotaan kuitenkin, että joukossa menee jonkin verran oikeita IT-porukasta.
;)
 
Puolassa on LNG terminaalin kapasiteettia nostettu 6.2 --> 8.3 bcm, kattaa 50 % kansallisesta tarpeesta jo.


2028 Gdanskiin tulee kelluva FSRU yksikkö, jonka kapasiteetti on 30 % Puolan kulutuksesta.


Täytyy myös muistaa, että Puolalla on suunnitelma lisätä maakaasun tuotantoa vastaten koko maan kulutusta ja pohjoisesta sinne tulee Norjasta putkikaasua, joten selkeästi putkikaasu ja LNG siirretään pääosin tulevaisuudessa muiden käyttöön (Tšekki, Slovakia, Itävalta, Unkraina, Unkari, Saksa, Baltian maat tavoitteena).

Ei hirveästi ole tulevaisuudessa tilausta ryssien kaasulle kun nämä muut lähteet kattavat tarpeen.
 
Viimeksi muokattu:
Prune on jostain löytänyt taulukon liittyen kirjallisiin valituksiin Venäjällä. Vero- ja talouspuolelle näitä on tehty paljon jo vuonna 2023, mutta silti kasvaneet rajusti vuonna 2024. Ilmeisesti budjetin tukemiseksi tehdyt veronkorotukset alkavat aiheuttaa hampaiden kiristelyä...

 
Keinotekoiset rajoitteet LNG viennille, joita Bidenin hallinto asetteli, lensivät juuri Ö-mappiin ja vienti onnistuu siinä missä tuotantoa tulee.

Tähän rajoitteiden purkuun ei kannata isommin reagoida, maakaasun hinta on ollut aina jenkeissä poliittisesti säännöstelty riittävän alhaiselle tasolle. Sisämarkkinat on suojattu jo vuosikymmenet on-off tyyppisillä vientirajoituksilla. Syy tähän on USA:n hyvin laaja kotitalouskaasuverkko, eli tämä kaasu katsotaan perushyödykkeeksi ja sen tulee olla aina halpaa. Nyt kevään tullen kaasunhinta markkinoilla laskee ja siksi rajoitteet jälleen kerran purettiin.
 
Venäjän lainanhoitokulut ovat myös nousseet jyrkästi, mikä ei sikäli ole yllätys että velkaa on otettu lisää ja korot ovat nousseet:

Vuonna 2023: 1,55 biljoonaa ruplaa
Vuonna 2024: 2,15 biljonaa ruplaa
Vuoden 2025 ennuste: väh. 3 biljoonaa ruplaa (7% vuosibudjetista tai 1,4% GDP:stä)

 
Peskovilta kysyttiin Reutersin uutisesta jonka mukaan Putin olisi tyytymätön Venäjän talouden tilaan, erityisesti rajuun inflaatioon ja korkeiden korkojen vaikutuksesta teollisuuteen.. Peskov ei kiistänyt uutisointia vaan kertoi kaikilla mailla olevan ongelmia taloudessa eikä Venäjä ole tästä poikkeus.

The Kremlin responded to publications about Putin's dissatisfaction with the Russian economy​


Presidential press secretary Dmitry Peskov said that the Russian economy is maintaining a fairly high rate of development, despite the presence of certain problematic factors. This is how he responded to a request to comment on a Reuters publication about Vladimir Putin's dissatisfaction with the situation in the Russian economy.

"The president gave his assessment (of the Russian economy. - Kommersant) at a meeting on economic issues. He gives this assessment every time such meetings are held, we are maintaining a fairly high rate of development, despite the presence of certain problematic factors. But the fact is that the economies of all countries in the world are now facing problematic factors, so in this case Russia is no exception in this regard," the Kremlin spokesman said during a press call.

The Reuters article claimed that Vladimir Putin was concerned about the state of the Russian economy in the third year of the military conflict. Among the topics that displease the Russian president, the agency's sources named inflationary pressure and the impact of high interest rates on industry.

The day before, on January 22, during a meeting on economic issues, Vladimir Putin called the past year quite successful for the Russian economy. According to him, the key macro indicators of the business community "are in the positive zone." He called the budget deficit at the end of last year at 1.7% of GDP "acceptable."
https://www.kommersant.ru/doc/7446401
 
Back
Top