The Japan Timesin pitkähkö artikkeli Venäjän talouden tilasta, samoja asioita siellä on nostettu esille kuin täälläkin.
Yksittäinen asia ei ole ratkaiseva vaan se, että yksinkertaisesti päin helvettiä meneviä asioita kasaantuu koko ajan lisää ja lisää ja valtion kyky rahoittaa edes osa noista eteen tulevista ongelmista ei ole rajaton.
For a normal country, a budget deficit of 2% of GDP would be of no concern. But Russia is not a normal country.
www.japantimes.co.jp
pikainen tiivistelmä kiinnostavasta artikkelista.
Joulukuussa odotettiin koronnostoa 21->23%, jota ei tullutkaan. Päivää pankin kokousta ennen putler sanoi keskustelleensa niubilinan kanssa. Tämä viimeistään vie uskottavuuden ryssän keskuspankin riippumattomuudesta. [vaikuttanee yhä heikentävästi ruplan uskottavuuteen]
Riippumattoman ROMIR tutkimuksen mukaan päivittäitavarainflaatio syyskuussa oli y/y 22,1%. Ilmeisesti liian hapokasta dataa, sillä uutta tilastoa ei ole tullut. Kestokulutustavaroiden ja palveluiden inflaatio on edellä mainittua pienempi. Silti todellinen inflaatio lienee 12 - 22%, toisin kuin niubulinan ilmoittama 9,5. [päivittäistavaroiden inflaatio vaikuttaa siihen ryssänmaan suurimpaan ryhmään: köyhiin ja pienituloisiin]
2022 pian hyökkäyksen jälkeen on kreml pumpannut tai keskuspankin kautta rahaa pankkeihin, jotta voivat myydä edullisilla ehdoilla lainaa sotateollisuusyrityksille. yrityslainojen määrä on noussut peräti $415 mrd. tämä ei näy budjetissa, joka virallisesti on vain pari prosenttia alijäämäinen.
yksityinen ja julkinen ulkomaanvelka on dropannut $729 mrdsta 293:een syyskuuhun mennessä. Mutta kukaan, ei edes kiina, lainaa ryssälle. pakko keksiä temput maan sisällä.
Veroja on nostettu. palkansaajilla oli aiemmin 13% flat rate. nyt progressiivinen 15-22%. Yritysvoitoista vero 20 -> 25%. Näistä kertyy kremlille lisää kuitenkin vain 1.4%-yksikköä parin prosentin bujettivajeesta [todellinen vaje lienee muuta]. siksi velkakirjoja pyritään myymään, mutta niiden korkokulut ovat tuplaantuneet ennen sotaa aikaan nähden. [eikä velkakirjat ostajia kiinnosta]
Kansallisen hyvinvointirahaston arvo on dropannut 2021/$117 mrd -> $31mrd marraskuun lopussa. Se riittäisi teoriassa virallisesti ilmoitetun alijäämän paikkaamiseen kolmeksi kvartaaliksi tänä vuonna.
ryssäpankilla ei ole enää valuuttareserviä puolustaa ruplan arvoa.
kokonaisvienti putosi 2022-2023 28%. Kirjoittaja arvioi, että nyt oltaisiin suurinpiirtein samalla tasolla, mutta bidenin viimeisin pudottanee sitä yhä. [onhan tässä matkan varrella ollut mm Ukraina-kaasuputken sulku ja muuta, joista pienistä puroista kasvaa merkittävä]
siviilisektori kärsii pakotteista: 108 lentokonetta piti valmistua sitten 2022. Seitsemän saatiin kasaan.
loppupäätelmänä kirjoittaja sanoo, että ryssätalous lähestyy 'totuuden hetkeä'. Korkeat korot ja työvoimapula lähestyvät kriittistä. Tänä vuonna inflaatio yhä nousee ja ihmiset ovat vihaisempia ruoan hinnasta. Suuria konkursseja todennäköisesti tulossa, eikä kremlillä ole resursseja niitä pelastaa.
viimeiset roposet hyvinvointirahastosta on kohta käytetty ja budjettileikkaukset välttämättömiä. sotatalous saattaa edellyttää neukkutapaan säännnöstelyä ja hintasääntelyä.
@Antares olet muistaakseni kiinnostunut tuosta hyvinvointirahaston tilasta