Tämä voisi olla Puolan omassa ketjussa, energiapolitiikkaketjussa tai täällä. Kun ryssän toiminta on ollut kehitykselle tietynlainen lähtösysäys ajattelin laittaa uutiset tänne, jokatapauksessa vaikutus tulee olemaan Venäjälle hyvin negatiivinen monessakin mielessä.
Puola aikoo investoida merituulivoimaan niin, että se on Itämeren alueella suurin toimija ja kahden ensimmäisen ison puiston rakentaminen on jo käynnissä. Ylimääräistä energiaa on tarkoitus jakaa naapurimaihin, mutta vaatii todella paljon investointeja Puolan omaan sähköverkkoon sekä rajat ylittäviin verkkoihin. Jokatapauksessa suunnitelma on erittäin kunnianhimoinen ja vahvistaa Puolan johtoasemaa itäisessä Keski-Euroopassa energian tuottajana sekä välittäjänä.
This compelling article, authored by Niels Frederik Malskær, Senior Energy Advisor at the Danish Embassy in Warsaw, and Natalia Zofia Ścięgosz, Commercial Advisor, Energy at the Danish Embassy in Warsaw, delves into Poland's pivotal role in the Baltic Sea's energy landscape. The authors present...
balticwind.eu
Samaan aikaan Puolassa investoidaan rajusti myös BESS järjestelmiin, pelkästään tässä uutisessa kerrotaan 4.7 miljardin euron investointisuunnitelmasta verkon ja sähkönjakelun vakauttamiseksi. Muilta toimijoilta tulee varmasti lisää samantyyppisiä investointeja myöhemmin.
Poland's largest power utility, PGE, is embarking on a massive $4.7 billion investment in battery storage projects, signaling a significant shift in the nation's energy strategy.
www.chemanalyst.com
Kaasuverkkoon tehdään myös investointeja ja yksi suunta, josta aiemminkin on mainittu on Ukraina. Puola on yksi reiteistä, jonka kautta turvataan Ukrainan energiansaanti nyt ja etenkin tulevaisuuden kun Ukrainan jälleenrakennustyön alkaa ja vaatii todella paljon energiaa. Samalla se takaa, että Ukrainankaan ei tarvitse neuvotella ryssän kanssa energia-asioista mikäli eivät itse sitä halua. Myöhemmin Ukrainan oman kaasuntuotannon noustessa tai mikäli Mustan meren satamiin rakennetaan LNG infraa, suunta putkessa voi kääntyä Ukrainasta Puolaan.
Suurin investointi kaasuinfraan on kuitenkin uusi FSRU terminaali Gdanskiin, sen kapasiteetti tulee olemaan noin 30 % Puolan kaasun kulutuksesta ja mahdollistaa isomman volyymin tuomisen muun muassa USA:sta. Terminaalin ennakoidaan olevan valmis 2028 ja nyt rakennetaan samanaikaisesti offshore osaa Etelä-Koreassa, siirtoputkistoja satamasta Puolan kaasuverkkoon sekä onshore fasiliteetteja.
Puolalainen Orlen investoi lisäksi myös LNG kuljetusaluksiin, saivat tänä vuonna jo kaksi täysin uutta 70000 tonnin kuljetusalusta käyttöönsä ja ensivuonna tulee 6 kappaletta lisää. Kuljetusten turvaaminen omilla laivoilla on aivan strateginen asia sekä tuo vipuvartta hankintaneuvotteluissa riippumattomuuden avulla.
Each of ORLEN’s newly commissioned LNG tankers can deliver enough gas to power up to two million Polish households. A naming ceremony for the two new liquefied natural gas (LNG) carriers, purpose-built for the ORLEN Group, was held at the Hyundai Samho Heavy Industries shipyard in Mokpo, South...
www.orlen.pl
Pidemmällä tähtäimellä ydinvoima tuo myös oman osansa energiapalettiin ja Puolan suunnitelmissa on kaksi ydinvoimalakeskittymää, joista toiseen tulisi 3-3.75 GW ja toiseen 3-6 GW. Ensimmäisen rahoittamiseksi on tehty lakimuutoksia, jotka odottavat vielä EU:n hyväksyntää. Tuki olisi yli 14 miljardia eri muodoissaan.
Tekoja tapahtuu käytännössä koko energiapaletin osalta ja punaisena lankana on saavuttaa riippumattomuus mistään venäläisperäisestä sekä energiaitsenäisyys. Ei tarvitse olla kummoinen oraakkeli ennustaakseen mistä valtiosta sodan runtelema Ukraina tulee ottamaan mallia. Ja sekin tulee sitten olemaan isku Venäjälle, koska vaikutusvalta itäisen Euroopan maihin rapautuu vuosi vuodelta juuri tämäntyyppisen toiminnan seurauksena, ja se on peruuttamaton kehityssuunta.