Lännen taloussota Venäjälle ja sen seuraukset

Venäjän suurlähetystö Dublinissa itkee Irlannin ulkoministeriölle koska lähetystön löpö on loppumassa eikä mikään firma suostu myymään venäläisille.
The letter sent by the Russian embassy to Minister Coveney’s Department on March 22 reads: “The current provider of fuel to the Embassy has refused to deliver diesel to our mission.
“The Embassy checked other providers in [the] Dublin area for the availability of diesel supplies, but they have all refused to cooperate. The Embassy is left with a very limited supply that will last till the end of the week only.
“This diesel is an essential commodity, since it is used for heating and hot water supply of the Chancery, as well as the residential area of our mission. The Embassy requests that the Department intervenes into this clearly discriminatory case.”
https://www.irishmirror.ie/news/irish-news/politics/russian-embassy-urges-irish-government-26635546
 
7c042c5a8871d9672b324f4a735c2649d98148dcaf1aae9ce783ec485f4e49f5.jpg
 
Eikö siitä tule tupla tuki ruplalle, kun ensin saksa ostaa ruplat örkien pankista ja sitten sieltä örkien pankista eurot/taalat vilahtaa keskuspankille tukemaan uudelleen ruplaa? Päälle tietysti kikkailut vaihtokurssilla. Nyt joku talousteilejiä kumoamaan vajavaisen päättelyni, kiitos.

En ole taloustieteilijä, mutta ei tuossa mitään tuplia voi tulla. Kun eurot on kerran mennyt myyjälle (joko ruplien myyjälle tai suoraan öljyn myyjälle) niin sen jälkeen on ihan sama miten ne niitä rahoja siellä vääntelee ja kääntelee.

P.s rahojen ei mielestäni missään vaiheessa pitäisi mennä keskuspankille. Mutta vaikka menisi, niin tämän toisen pankin pitäisi saada eurojen sijaan ruplia vaihdossa keskuspankilta, eli taas olisi lisää ruplia kierrossa ja ruplan kurssi tulisi vastaavasti alas. Eihän tämä toinen pankki (örkkien pankki) voi euroja antaa ilmaiseksi keskuspankille...
 
Viimeksi muokattu:
Eihän tämä toinen pankki (örkkien pankki) voi euroja antaa ilmaiseksi keskuspankille...
Tuo hoituu putinin käskytyksellä. Todennäköisesti siten, että kurssi on todella huono välityspankin suhteen. Tsaari omistaa kaiken ja pajareilla on vain nautintaoikeus. Jos ei kelpaa, niin tippuu ikkunasta. Onko kuviossa järkeä, siitä haluaisin jonkun pankkimaailmaa tuntevan arvion.
 
Suosikkisosialistimme 😍
 
Viimeksi muokattu:

Tutkimus: Venäjän energian käytön lopettaminen olisi EU:lle yllättävän helppoa – hintalappu 100 euroa asukasta kohti​

Kaksi tuoretta tutkimusta arvioi, että venäläisen energian tuontikielto leikkaisi Saksan bruttokansantuotetta enintään kolme prosenttia.

Saksalaisen Basfin tehdas Ludwigshafenissa Saksassa on Euroopan suurin kemianteollisuuden keskittymä. Yhtiö on varoittanut, että jos venäläisen maakaasun tuonti vähenee, koko tehdas voi mennä kiinni.

Saksalaisen Basfin tehdas Ludwigshafenissa Saksassa on Euroopan suurin kemianteollisuuden keskittymä. Yhtiö on varoittanut, että jos venäläisen maakaasun tuonti vähenee, koko tehdas voi mennä kiinni. KUVA: UWE ANSPACH / ZUMA
Jarno Hartikainen HS

14:40
VENÄLÄISEN öljyn, maakaasun ja kivihiilen käytön lopettaminen maksaisi EU-maille karkeasti sata euroa asukasta kohti, arvioi tuore tutkimus. Näin Venäjän energiakauppasaarron talousvaikutukset EU:ssa olisivat tuntuvia mutta hallittavissa.

Energiatuonnin kieltäminen on noussut jälleen keskusteluihin, kun EU valmistelee Venäjälle uusia talouspakotteita Butšan verilöylyn vuoksi.


Eri maat tuntisivat vaikutukset hyvin eri tavoin. Tutkimuksen mukaan kovimmin isku tuntuisi Liettuassa, Bulgariassa ja Slovakiassa. Liettuassa venäläisen energiatuonnin katkeaminen voisi leikata maan kokonaistuotantoa jopa viisi prosenttia, Bulgariassa ja Slovakiassa noin 2,5 prosenttia.


Myös Suomi kuuluu tutkimuksen mukaan maihin, joissa vaikutus olisi keskimääräistä suurempi. Talouden kokonaistuotanto voisi supistua prosentin. Osalle Etelä- ja Länsi-Euroopan maista tuontikiellolla ei olisi käytännössä mitään vaikutusta.

Koko EU-tasolla Venäjän energiakauppasaarto leikkaisi talouskasvua 0,2–0,3 prosenttia. Henkeä kohti laskettava bruttokansantuote pienenisi supistuisi noin 100 euroa.


KOKO kansantalouden näkökulmasta mahdollisen energiakauppasaarron vaikutukset jäisivät näin varsin rajatuiksi, kun otetaan huomioon, kuinka keskeinen rooli venäläisellä energialla Euroopassa on. Noin 40 prosenttia EU:ssa käytetystä maakaasusta ja neljännes kivihiilestä ja raakaöljystä tulee Venäjältä.

Tutkijoiden mukaan tämä selittyy yritysten mukautumiskyvyllä.


”Jopa lyhyellä aikavälillä yritykset ja kansantalous kokonaisuudessaan pystyvät korvaamaan, joskin vain osittain, energialähteitä ja väli- ja lopputuotteita muilla”, tutkijat kirjoittavat.



Öljyn ja kivihiilen osalta venäläinen tuontitavara on suhteellisen helposti korvattavissa muilla lähteillä. Maakaasun osalta se on vaikeampaa, mutta etenkin sähköntuotannossa maakaasu voidaan korvata muilla polttoaineilla. Yritykset ja kotitaloudet myös muuttavat käyttäytymistään: autoilevat vähemmän, säätävät lämmitystä pienemmälle tai muuttavat hankintaketjujaan.


”Tämä korvaaminen, vaikka se onkin vain osittaista, auttaa erittäin merkittävästi pehmentämään šokin vaikutusta”, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimuksen teki Ranskan hallituksen nimittämä riippumaton asiantuntijaneuvosto, ja siinä hyödynnettiin monimutkaista mallia, joka sisältää 30 sektorin välituotteiden käytön 40 maassa. Näin tutkimus pyrkii mahdollisimman tarkasti mallintamaan sen, kuinka toimitusketjut reagoisivat energiakauppasaartoon.


SAMANLAISTA lähestymistapaa käyttää tuore saksalaistutkimus, jossa arvioitiin energiakauppasaarron vaikutusta Saksan taloudelle. Molemmat tutkimukset päätyvät samaan karkeaan suuruusluokkaan: venäläisen energian tuonnin katkaiseminen Saksaan leikkaisi maan talouskasvua 0,5–3 prosenttia.

Vaikutus olisi pienempi kuin koronaviruspandemialla, joka supisti Saksan bruttokansantuotetta 4,5 prosenttia vuonna 2020.


Saksa on vastustanut Venäjän energiasaartoa, koska pitää sen taloudellista hintaa liian kovana.


Ranskalaistutkimuksen mukaan talousvaikutuksia Euroopalle pehmentäisi vielä huomattavasti se, jos suoranaisen tuontikiellon sijasta venäläiselle energialle asetettaisiin tuontitullit. Tällöin maat ja yritykset, jotka pahiten ovat riippuvaisia venäläisestä energiasta, pystyisivät sitä yhä hankkimaan. Tutkijat arvioivat, että tuontitullien aiheuttama kustannus Euroopalle olisi vain kolmas- tai neljäsosan tuontikiellon kustannuksista.

Tutkijoiden mukaan vaikutuksia olisi syytä myös pehmentää politiikkatoimin, esimerkiksi tukemalla köyhimpiä kotitalouksia tai tiettyjen toimialojen kuten kemianteollisuuden työntekijöitä. Joillekin yhtiöille seurauksena voi olla suoranainen kriisi, ja niitä valtiot voivat tukea lainoin tai pääomittamalla.

 

Analyysi: Neljä syytä, miksi Venäjän energiasta on vaikea luopua kokonaan​

Suomelle Venäjän-piuhojen katkaiseminen on helpompaa kuin monelle muulle maalle. EU-hallitukset ovat eri mieltä Venäjän energiasta luopumisesta, koska kansa voi reagoida arvaamattomasti hintojen nousuun, kirjoittaa taloustoimittaja Anna Karismo.
Kollaasi, jossa on Suomen pääministeri Sanna Marin, Ranskan Emmanuel Macron, Saksan Olaf Scholz ja Italian Mario Draghi sekä mielenosoittajien kylttejä ja Venäjän lipun värit.

Poliitikot pelkäävät kansan lähtevän kaduille, jos talous taantuu Venäjän-pakotteiden vuoksi. Suomen Sanna Marin, Ranskan Emmanuel Macron ja Italian Mario Draghi (oik.) ovat valmiita Venäjän energiaboikottiin, Saksan Olaf Scholz (keskellä oikealla) ei ainakaan vielä. Kuva: Yle, AOP, grafiikka: Samuli Huttunen / Yle
ANNA KARISMO
5.4. 14:45

Vaatimukset Venäjän täydestä eristämisestä ovat lisääntyneet Ukrainassa paljastuneiden aseettomien siviilien teloitusten jälkeen. EU-maat valmistelevatkin Venäjän vastaisia lisäpakotteita nyt "kiireellisesti".
Komissio hioo parhaillaan uutta sanktiolistaa, josta jäsenmaiden suurlähettiläät neuvottelevat keskiviikon kokouksessaan. Idealistalla on nykyisten sanktioiden porsaanreikien tukkimista ja olemassa olevien toimien vahvistamista.

Kaikkein "kovin" veto Euroopan mailta olisi kieltää kaasun ja öljyn tuonti Venäjältä. Päätös on vaikea, koska sen seuraukset ovat epävarmat. Todennäköisintä onkin, että EU aloittaa energia-alan sanktiot venäläisestä kivihiilestä(siirryt toiseen palveluun).

Kokosimme syitä, jotka hillitsevät EU-maita aloittamasta täyttä öljy- ja kaasuboikottia. Jutun lopusta löydät listan jo voimassa olevista pakotteista.

1. Maiden valmistautuminen on eri vaiheissa​

EU-maiden Venäjä-riippuvuus vaihtelee. Kaikki Baltian maat eli Viro, Latvia ja Liettua ovat jo lopettaneet venäläisen maakaasun tuonnin. Liettuan presidentti Gitanas Nausėda kehotti muita maita seuraamaan esimerkkiä.
– Jos me pystymme siihen, myös muut EU-maat pystyvät, Nausėda tviittasi.

Puolakin on vaatinut EU:ta lopettamaan kokonaan energiantuonnin Venäjältä. Ranska tukee venäläisen kivihiilen ja öljyn tuonnin kieltämistä. Italia taas "ei äänestäisi vastaan", jos EU päättäisi myös kaasusaarrosta.

Suomi valmistelee Venäjän energiasta irtautumista.

Suurin yksittäinen este on talousjätti Saksa, vaikka sen leveän selän takana seisoo monta pienempääkin maata kuten Itävalta(siirryt toiseen palveluun). Kaikesta Saksan käyttämästä energiasta 15 prosenttia(siirryt toiseen palveluun) tehdään venäläisellä maakaasulla.

Venäjän Saksalle toimittamasta maakaasusta noin puolet menee teollisuuden ja yritysten tarpeisiin. Talousministeri Robert Habeck sanoi viime viikolla, että Saksan hallitus asettaa kotitaloudet ja sairaalat teollisuuden edelle, jos kaasuputkia suljetaan.

Tämä tarkoittaisi, että osa tehtaista menee kiinni. Teollisuusmaa Saksan johtajille olisi kova paikka ottaa vastuu teollisuuden alasajosta.

Etenkin lääke- ja kemianteollisuus kärsisivät. Sillä taas voisi olla kerrannaisvaikutuksia työttömyyden ja yleisen epävarmuuden lisääntymisen kautta.

Kemiantehtaiden piippuja yövalaistuksessa Ludwigshafenissa Rein-joen rannalla.

Saksalainen BASF operoi yhtä maailman suurimmista kemiantehtaista Ludwigshafenissa. Yhtiön mukaan jo maakaasutoimitusten puolittuminen tehtaille johtaisi tuotannon lopettamiseen. Kuva: AOP

2. Energiaköyhyys lisääntyy​

Kaasuriippuvuudesta luovuttaessa päättäjien pitää miettiä, millä mekanismeilla kansalaisten asunnot saadaan pysymään lämpiminä. Kymmenet miljoonat asunnot Keski-Euroopassa lämpiävät kaasulla.
Edessä on kesä, mutta jos nesteytetyn kaasun varastoja ei saada ensi syksyksi täyteen, talvesta voi tulla kylmä ilman varmuusvarastoja.
"Energiaköyhien" kotitalouksien määrä onkin vaarassa kasvaa, kun niitä jo nyt on Euroopassa miljoonia.
– Pitää laskea, vaikuttavatko Venäjän energiasaarron vaikutukset niin, että joillakin kotitalouksilla ei enää ole varaa lämmitykseen, tutkimusprofessori Paula Kivimaa Suomen ympäristökeskuksesta (Syke) sanoo.

Vaikutukset olisivat samankaltaiset kuin ilmastokriisissä siirryttäessä fossiilisista polttoaineista puhtaampaan sähköön. Osa ihmisistä ei pysty tai ei halua maksaa energiasta yhtään nykyistä enempää.
Ukrainalaisten puolesta solidaarisuutta löytyy todennäköisesti enemmän kuin ilmaston puolesta.
– On sellaisia ihmisiä, jotka pystyvät maksamaan, ja jotka pitävät Venäjän energiasta luopumista tärkeänä hintojen noususta huolimatta, Kivimaa sanoo.

3. Riittävätkö kaasuvarastot?​

Talojen lämmitysjärjestelmiä ei muuteta yhdessä yössä tai edes muutamassa kuukaudessa. Asentajia sen paremmin kuin uutta teknologiaakaan ei riitä lyhyellä varoitusajalla miljooniin rakennuksiin.
Pelkästään Saksassa käy yli 20 miljoonaa kaasukattilaa päivittäin. Niiden korvaamiseen esimerkiksi ilmalämpöpumpuilla kuluu vuosia.

EU aikookin täydentää nesteytetyn maakaasun eli LNG:n varantoja rivakasti lokakuuhun asti, jotta talojen lämmitys turvataan ensi talvena. Näin ei oltaisi yhtä riippuvaisia putkia pitkin tulevasta venäläisestä kaasusta.

Kilpailu LNG-kaasusta nostaa sen hintaa jo nyt. Venäjän kaasuhanojen sulkeminen nostaisi kotitalouksien maksamia hintoja vielä enemmän.

Toisaalta hintojen nousussa on se hyvä puoli, että se ohjaa energiansäästöön ja uusiutuvien tuotantomuotojen käyttöönottoon. Säästötoimilla voidaan tehdä iso osa Venäjän kaasua tarpeettomaksi.

Mielenosoittajat nyrkit pystyssä, lakanassa teksti: Paradis pour eux, pas 1 radis pour nous.

Ranskan keltaliivit ovat olleet kaduilla useina viikonloppuina presidentinvaalien alla, koska kansalaisten ostovoima on heikentynyt hintojen noustessa. "Paratiisi heille, ei retiisiäkään meille", miesten lakanassa luki runsas viikko sitten Marseillessa. Kuva: Gerard Bottino/SOPA Images/Shutterstock/All Over Press

4. Päättäjät pelkäävät seurauksia​

Inflaatio laukkaa kovaa jo nyt koronapandemian ja Venäjän hyökkäyksen yhteisvaikutuksesta.

Jos energianhinnat selvästi nousevat, se siirtyy kuluttajahintoihin. Kuluttajahintojen nousu kiihtyi euroalueella jo yli seitsemään prosenttiin maaliskuussa. Jos ja kun palkat eivät nouse hintojen kanssa samaa vauhtia, kansalaisten ostovoima heikkenee.

Esimerkikiksi Ranskassa ostovoima on äänestäjien suurin huolenaihe huhtikuun presidentinvaaleissa. Äärioikeiston ehdokas Marine Le Pen on ottanut yhdeksi iskulauseekseen ostovoiman parantamisen, ja hän on nopeasti kirinyt gallupeissa kiinni istuvaa presidenttiä Emmanuel Macronia.

Tilanne on vaikea poliittisille päättäjille, koska Venäjä-napanuoran katkaisun poliittiset vaikutukset ovat epävarmoja. Tilanne on ristiriitainen, sillä taloustieteilijät(siirryt toiseen palveluun) esimerkiksi Saksassa kannattavat täyssaartoa, kun taas poliitikot pelkäävät siitä mahdollisesti seuraavaa taantumaa.

Välttääkseen poliittisia levottomuuksia valtiot voisivat tukea kansalaisia esimerkiksi sosiaalitukien tai verotuksen kautta.

Sementistä valettuja tuulivoimalan jalkoja riveissä, nostokurkien ympäröiminä.

Tuulivoimaa tarvitaan Venäjän energian korvaamiseen, mutta senkin hinta nousee nyt nopeasti kovan kysynnän vuoksi. Le Havren satamassa Ranskassa rakennetaan 71 merituulivoimalan perustuksia. Kuva: Patrick Leveque / AOP

Suomessa loivemmat vaikutukset​

Suomi on valmis järeisiinkin pakotteisiin myös energia-alalla. Tämä johtuu osin siitä, että energiaomavaraisuus on lisääntynyt viime vuosina.

Esimerkiksi sähkön osalta merkittäviä riskejä ei enää ole asiantuntijoiden mukaan, koska Olkiluoto 3:n ydinvoimala ja uudet tuulivoimalat kompensoivat Venäjän tuontia. Tarjontaa poistuisi, mikä kyllä nostaisi hintoja meilläkin, mutta pulaa sähköstä ei tulisi lähinnä Pohjoismaisten sähkömarkkinoiden avulla.

Neste on päättänyt jo hankkiutua irti venäläisestä öljystä, samoin kaupungit kivihiilen käytöstään.

Suomessakin suurinta päänvaivaa aiheuttaa kaasu. Vaikka kodit eivät meillä lämpene kaasulla, teollisuudessa sitä on vaikea korvata. Esimerkiksi monet leipomot joutuvat hankkimaan kaasua uusista lähteistä. Myös kemian-, metsä- ja öljynjalostusteollisuus käyttävät paljon kaasua.

Vlalmiita leipiä Rikkilän Leivän leipomossa.

Suomen leipomoiden leivät kypsyvät yleensä kaasu-uuneissa. Maakaasua on korvattu viime vuosina biokaasulla, mutta moni leipomo kärvistelee nyt nopeasti moninkertaistuneiden kaasunhintojen kanssa. Kuva: Mikko Savolainen / Yle
Jo voimassa olevia EU-pakotteita:
  • Seitsemän venäläisen pankin eristäminen maailmanlaajuisesta Swift-maksuverkostosta. Esimerkiksi kaasu- ja öljykaupalle olennaiset Gazprombank ja Sperbank eivät kuulu listalle.
  • Puolustus-, energia-, televiestintä- ja ilmailualojen teknologian vientikielto Venäjälle.
  • Venäjän keskuspankin ulkomaanvarantojen jäädyttämien.
  • Satojen oligarkkien ja virkamiesten ulkomaisten varojen jäädyttäminen.
  • Venäläisten lentojen kieltäminen jäsenmaiden ilmatilassa.
  • Venäläismedian toimintakielto EU-maissa.
Voit keskustella aiheesta keskiviikkoiltaan klo 23:een.

 
Tuo hoituu putinin käskytyksellä. Todennäköisesti siten, että kurssi on todella huono välityspankin suhteen. Tsaari omistaa kaiken ja pajareilla on vain nautintaoikeus. Jos ei kelpaa, niin tippuu ikkunasta. Onko kuviossa järkeä, siitä haluaisin jonkun pankkimaailmaa tuntevan arvion.

Kun sanon, että "ei voi" niin tarkoitan nyt yleisiä kaupan/talouden lainalaisuuksia. Tottakait tsaari voi tehdä mitä vain.

En ole talouden ammattilainen. Jokainen kuitenkin ymmärtää, että nykyinen talous ja pankkijärjestelmä nojaa luottamukseen. Luottamuksen säilymisen turvaaminen on juuri keskeinen syy sille miksi ekonomistit ovat valmiita uhraamaan miljardien tukipaketteja sinne tänne. Mutta ilman luottamusta järjestelmä romahtaisi..

Tuollaiset järjenvastaiset tsaarin "tukitoimet" vievät viimeisetkin luottamuksen rippeet ja hyvä niin
 
Kiina on vähentänyt hiiliostoksia Australiasta. Sinne ostokseille.
Saksa sulki vuodenvaihteessa ydinvoimaloita, ne voisi avata.
 
Lähiaikoina aika poikkeuksellista on ollut ainakin se, että valtion omistajaohjaus (eli käytännössä valtioneuvosto) määräsi VR:n lopettamaan Allegro-liikenteen. Normaalisti valtio ei ole millään tavoin puuttunut VR:n operatiiviseen toimintaan.
 

Tuo on kyllä lähes ennenkuulumattoman radikaali lausunto Tuppuraiselta mitä tulee valtioneuvoston kanslian omistajaohjaamien valtionyhtiöiden itsemääräämisoikeuteen. Tosin konditionaalin ("tulisi") Tuppurainen säilyttää silti ja toteaa, että: "VR:n johto harkitsee omalta osaltaan liikennöinnin jatkamista. Se on lopulta kuitenkin operationaalinen päätös. Mutta olen varma, että VR:ssä kuullaan hyvin tarkoin valtionomistajan näkemyksiä."

Tuo on myös mielenkiintoinen lausunto sikäli, että VR:n toimitusjohtajalle on juuri hetkeä aiemmin annettu potkut sillä perusteella, että tämä kyseli liian herkästi valtion näkemyksiä asioihin. Perinteisesti poliitikkojen puuttumista VR:n asioihin ei ole katsottu hyvällä, minkä mm. Anne Berner sai konkreettisesti tuta.
 
2. Ilma-aseessa huomioitavaa on jatkuvasti kasvanut ilmoitetut UAVt. Merkityksellisempää on kuitenkin kiinteäsiipisten nouseminen vispilöiden yli. Mistä tämä johtuu? Ilmeisesti lentokoneet lentävät edelleen paljon ja niitä ammutaan alas. Manpadit ovat myös saturoituneet kaikille alueille. Mietin kuitenkin, onko kyse siitä, että helikoptereilla lennetään vähemmän? Niiden luulisi olevan koneita herkempiä Manpadeille, koska lentävät matalammalla ja ovat hitaampia. Jos näin, niin johtuuko se siitä, että joukot on kulutettu vai siitä, että niille järjestellään uusia tukikohtia idästä tukemaan tulevaa puskua?
Täsmäaseet loppu/vähissä ja rautapommeja joutuu tiputtelemaan alempaa, jos haluaa osua kaupunkia pienempää maaliin.
Voisimme erityistapauksena sallia Jokereiden palaavan aluksi Mestikseen. Katotaan siitä sitten, pääsevätkö nousemaan. Ai niin, suljettu liiga. Too bad!
Kurri ensin hiuksista helvettiin ja sitten vasta voidaan keskustella sarjatasosta. Kurri on samanlainen ostettu läjä kuin Lipponen ja Aho. Nimimerkillä jokeri.
 
Täsmäaseet loppu/vähissä ja rautapommeja joutuu tiputtelemaan alempaa, jos haluaa osua kaupunkia pienempää maaliin.

Kurri ensin hiuksista helvettiin ja sitten vasta voidaan keskustella sarjatasosta. Kurri on samanlainen ostettu läjä kuin Lipponen ja Aho. Nimimerkillä jokeri.
Tähän sopinee roomalaisten sanonta, niin korkeata muuria ei olekaan, ettei kultakuormaa kantava aasi sitä ylittäisi
 
Back
Top